Počítač zaseklý v "před" bootovací fázi...

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
TomiMomi
Začátečník
Začátečník

Počítač zaseklý v "před" bootovací fázi...

Příspěvek od TomiMomi »

Dobrý den

Mám problém

5-6 let starý build, windows 10 čistý instal cca 1 rok starý, ryzen 1700, 48 GB ram GTX 1070. Windows10 jsou na nvme SSD disku. Nikdy to nedělalo (možná jednou za x měsíců), ale při bootování se počítač zasekne v "předbootovací" fázi - je tam logo a název desky (Asrock) a loading and nic se neděje. Nenajede ani windows, ani boot windows screen... V této fázi "asrock logo" je to zaseklé donekonečna...

Windows ale v pohodě najede, POKUD před nastartováním PC vytáhnu USB kabel USB hubu a rovněž RJ45 (nebo jak) LAN konektor prostě (internet). Vytahnu oba kabely, zapnu pc a vše najede v pohodě. Pak kabely opět zapojím a funguju... Je to ale trošku "otravné" a "divné"... Nevím jestli musím vytahovat i internet kabel, ale ve většině případů dělá problém ten USB kabel k USB hubu. Kabel je dlouhý 5m (možná 10m, teď fakt nevím) a vede do vedlejší místnosti, kde mám monitor a klávesnici a myš. (PC case je prostě v jiné místnosti).

S tím USB hubem byli vždy problémy... často se odpojoval a zase připojoval během činnosti na PC, vyřešil jsem to tím, že jsem si k tomu našel napájecí adaptér a zapojil do elektřiny, pak už s tím problémy nebyly. Pak se ale zase objevil tento problém po nějaké době -s bootem. Nevím kde je tam problém přesně, ale na 99% to bude něco s USB na desce, USB kabelem, USB hubem... někde tam bude problém...

Má s tím někdo zkušenost... Snad rok i 2 to šlo v pohodě (boto windows), možná jednou za x měsíců problém a pak toto... Bude to asi "zákeřnější a skrytější problém", neví někdo proč to dělá? Nemůže to být taky tím že ta plochá CR32 cosi baterie na mainboardu bude zase vybitá..? Už jednou byla, byli s tím nějaké problém (už si ale nepamatuju jaké), tak jsem ji vyměnil (za levnou koupenou v KIKu před lety :-) ), není zase vybitá a proto to dělá tyto problémy?

Díky
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Re: Počítač zaseklý v "před" bootovací fázi...

Příspěvek od Alfajk »

v biosu vypni fastboot, zapni "show error on boot press F1", vypni inicializaci non-essential device for boot (obvykle napajeni usb, sitovka a tak...)
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
zsdx
Začátečník
Začátečník

Re: Počítač zaseklý v "před" bootovací fázi...

Příspěvek od zsdx »

USB kabel k USB hubu. Kabel je dlouhý 5m (možná 10m, teď fakt nevím)
Zvazil bych vymenu za tzv. aktivni kabel.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“