High-end herni sestava bez kompromisu

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

High-end herni sestava bez kompromisu

Příspěvek od Sobo »

Nadesel cas na upgrade, takze resim, co vzhledem k aktualni situaci koupit. Zadny budget obecne nemam, proste chci co nejlepsi masinu na primarne herni vyuziti s ohledem na budoucnost - budu kupovat RTX 5090 hned jak to pujde apod.

Ve vetsine komponentu mam v podstate jasno, primarne ale resim skrin a chlazeni.

CPU: Ryzen 7 9800X3D
MB: ASRock X870E Taichi
RAM: Corsair 48GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Dominator Titanium
Cooler: Arctic LF3 360
SSD: 4TB Samsung 990 Pro + 4TB Kingston FURY Renegade NVMe + 2TB Solidigm P44 Pro + 1TB Samsung 960 Pro
GPU: TUF RTX 4090
PSU: Corsair RM1000x ATX 3.1
Case: NZXT H7 Flow (2024)

Deska musi byt ten ASRock, protoze to je jediny vyrobce, ktery umoznuje 4x M.2 NVME disky s vyuzitim vsech 16 linek pro grafiku, vsude jinde by se to delilo na 8, coz je kompromis, ktery nejsem ochotny delat. Navic ma primarni PCIe slot o jednu zaslepku nize, coz je pro chlazeni zespodu od skrine vyhodne.

Zdroj rozhodne chci ATX 3.1, kterych u nas moc na vyber neni. Ten Corsair je v recenzich docela dobry a oproti stare verzi (aktualne mam RM1000x 2021) vylepsili i kable, coz je fajn.

Pameti jsou predrazene s XMP misto EXPO, ale hezky vypadaj a jsou v QVL listu, i kdyz stejne pojedu custom subtimingy, ale whatever.

Chladic: chci AIO kvuli vzhledu a celkovemu case airflow. Mam tedka LF II 360 v Meshify 2 a naprosto mi to vyhovuje, takze nevidim duvod to menit.

No a dostavame se k jadru pudla: skrin. Vypada to, ze Antec Flux Pro v Ceske republice jen tak nebude, takze jako alternativu mam prozatim vybrano NZXT H7 Flow (2024) v cerne bez RGB. Do toho navic narvu 3x Noctua NF-A12x25 PWM chromax dolu na nasavani + jeste jednu na vyfuk vzadu, potom 3x PHANTEKS T30 na nasavani dopredu (asi kvuli tloustce je budu muset na ram dat zezadu, ale snad by to melo jit) + na strop prijde Artic AIO jako vyfuk.

Teoreticky by tohle kombo melo dat hodne dobry airflow, primarne pro grafiku, protoze 9800X3D skoro nic nezere a ten LF3 si s nim hrave poradi, i kdyby nevim co.

Jinak primo na case mam tyto pozadavky:
A) Musi umet EATX desku sirokou 26,7 cm
B) Musi pobrat tlusty LF3 360 (63mm) + vysoke Corsair Dominator RAMky (57mm)
C) Musi se s prehledem vejit i ty nejvetsi GPU
D) Velmi dobre chlazeni je nutnost, nemusi byt nutne out of the box, ale musi to mit potencial
E) Obecne kvalitne udelana case s jednoduchou stavbou a dobrym cable managementem, cena neni relevantni
F) Sirka case max do asi 260mm, takze dual chamber nepripada v uvahu
G) Nemam rad RGB - cim min, tim lip. Jde mi o efektivitu a vykon

Kdyz odpocteme Antec Flux Pro, ktery je v nasich koncinach asi vzacnejsi nez duhove zbarveny jednorozec, existuje neco jeste lepsiho nez NZXT H7 Flow (2024), co by zaroven splnovalo pozadavky nahore?
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
alienGT
Začátečník
Začátečník

Re: High-end herni sestava bez kompromisu

Příspěvek od alienGT »

Tak za me, je 360 takovy mezikus pro nekoho, kdo si neumi vybrat.
280-ka a 360-ka maji temer stejnou plochu radu a tim padem i ucinost. Jsem zastance 420-tek.
Nechapu, proc bych mel mit v PC jedinny 120mm vetrak, kdyz tam muzu osadit rekneme 7*140.
Ten airflow, kdy je to ze dna skrine primo nahoru ja vlastne fajn.
Ja jsem Fractalovec a NZTX nejak neholduju, nicmene neni to zla volba.
Ve vysledku, proc ne.
Pokud nevyuzijes mimo GPU jiny slot, asi v poradku. Tam totiz Taichi pada na hubu a levnejsi Nova je ve vyhode.
Ja bych case bez riseru mit nemohl.
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Tak davam to na procesor, co pri hrach bezne zere asi 80W a ani ve full burnu se nedostane nad ~130W, takze velikost toho radiatoru je uplne irelevantni. Kdybych tam misto 360 dal 420, tak jediny realny rozdil bude asi to, ze ve hre budu mit misto 65 stupnu asi tak 63 stupnu, to je vsechno. Jenze to bych ho musel dat jedine na predek, cimz kurvim airflow pro grafiku, navic vlastne i kvuli tlousce radiatoru by to uz zacalo kolidovat s delkou GPU, takze to vubec nema ani hlavu ani patu v tomhle setupu.

Ty vetraky ve predu jsou Phanteks T30 - to je takovy trochu zvlastni vetrak, ktery na hlavu porazi vetsinu 140tek. :) Ten ram vepredu ma raily pro 120 i 140 vetraky, takze u 140 tam mas jakoby obstrukce, protoze to museji protlacit pres ty raily pro stodvacitky, coz je jeste trochu omezi, takze ve vysledku si nemyslim, ze by mi tady jakykoliv 140mm vetrak dal lepsi realny vykon nez ten T30, ktery je sice drahy jak hajzl, ale je to fakt neskutecne hovado: https://www.hwcooling.net/en/phanteks-p ... review/17/
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

1, 420 na strope neni o tom, ze lepe chadis CPU preci, ale ze vytahnes ze skrine rekneme 1,3x vice vzduchu pri stejnych otackach ci jinak - lehce nizsich a stejne hlucnosti.
2, Proc si poridit neco, kde jak sam pises mas obstrukce. Proc si nekoupit neco, kde ty limitace nejsou?
3, Kolidovani delky GPU s vetrakem (no money limit=high-end se bavime), no ty kralovno. Ja hlasuju pro 40-50cm+2kg+800W cihly, co nejsou slyset.
Co je mi po tom, ze jste si poridili maly case pro high-end ze?
4, Ty ventilatory vypadaji luxusne 8) Akorat 7*700,- hmmmm 5K za vetraky. 140-ky bych vzal. Musim popremyslet
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Ty velke casy prave na airflow moc vhodne nejsou, protoze to od hran skrine (predek / spodek) musi foukat do velke vzdalenosti, kdy se ten vzduch uz rozptyli a ztrati rychlost. Proto ty XL casy jako Meshify 2 nebo North dopadaji v testech zpravidla o neco hur nez ty stredne velke, nekdy dokonce vyhrajou i compact reseni, protoze kdyz je vetrak zepredu / zespodu blizko GPU, tak na ni logicky pere nejvic "rychleho" vzduchu a nejvic ji ochladi.
Pokud cekas na 50cm dlouhe GPU, aby ti davala smysl 60cm dlouha case, tak to good luck. Mozna se tam jednou dostanem, ale to nebude driv jak za 10 let, a to uz budou zase uplne jine skrine s jinyma vychytavkama - pokrok nezastavis.
Tedka mi to vychazi tak, ze kdybych ty T30 dal na ram dovnitr, tak budou nejake 3-4 cm od predku grafiky, coz je parada, protoze ta bude dostavat hromadu rychleho cerstveho vzduchu, idealni stav. Kdyby nahodou delka GPU sla vyrazne nahoru, tak prinejhorsim vymenim predni fany za 25mm tluste a vratim je zpatky do ramu, cimz zase ziskam par cm a jede se dal. :wink:
A jak rikam - nevim, jestli je neco lepsiho, urcite neznam vsechny skrine na svete, jenom jsem vzhledem k tem pozadavkum zatim lepsi nenasel.
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Sobo píše: ned 17. lis 2024, 19:14 Ty velke casy prave na airflow moc vhodne nejsou, protoze to od hran skrine (predek / spodek) musi foukat do velke vzdalenosti, kdy se ten vzduch uz rozptyli a ztrati rychlost.
Tohle mi vysvetlovat nemusis, ja chapu fyziku a to, ze vzduch za vetrakem zpomaluje. Presto jsem to zvolil future-proof faktor, ne 102% performance case.
Hele a co si budeme povidat. 4090 + UV a 65st, co tu chces resit, co se tyce air-flow. Ja tam dam grafiku jak stodolu a teploty budou luxusni. Ty uprednstnujes -2st, ja zese prostor a pohodlonou montaz a zadny konflikt.
V12 Ferrari motor bych taky necpal do Fabie chassi.
O chlup lepsi jsou jeste RTX4090ky v mATX skrinich.
djstudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od djstudio »

Já už bych tam dal 64GB RAM - Corsair 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Dominator Titanium EXPO
AIO 420 klidně mám ho a chladí dost dobře ověřšno ted v létě 12ti jádro 7900X.
Skřín mrkni na nabídku CORSAIR jestli tě neco nezaujme.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Jak jsem rekl, proc 360ku, kdyz muzu dat 420ku? Nejak me nanapada rozumna opoved.
Co se tyce matematiky ciste - 120*360=43 200mm2, 140*280=39 200mm2 a pak......pockej si......jeste chvili kamo ....., svete div se.....140*420=58 800mm2 :idea:
48GB me taky prastilo do oci na 1. dobrou, pak jsem na to zapomnel
Staci Kingstone (Hynix-A-die) 6000CL36 a doladis je jako parek pri VDD 1,35V a VDDQ&VDDIO 1,25V. U 9800X3D je to pry horsi. Sam mam objednano a jsem zvedavy.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Odpoved na oboji (radiator i pameti) je velice snadna: kupuju to, co vyuziju, a nekupuju to, co nevyuziju. :)
djstudio píše: ned 17. lis 2024, 19:53 Já už bych tam dal 64GB RAM - Corsair 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Dominator Titanium EXPO
Ctyri primarni duvody proc 48GB.
1: Je to garantovany Hynix M-die, ktery je lepsi pro vyssi frekvence, kdyby Zen 6 konecne posunul pametovy radic nekam dal a bylo by potreba to preladit
2: Hur se dela stability testing, protoze vice pameti = vice casu na error checking
3: Je to dual rank, to u DDR5 nechces. Vice zatezuje pametovy radic, hur se ladi, vice se zahriva, a uz nema vyhodu ve vykonu kvuli vice memory banks jakou mel u DDR4.
4. Nevyuziju to. Tedka mam 32GB a ani to realne nevyuziju.
djstudio píše: ned 17. lis 2024, 19:53 Skřín mrkni na nabídku CORSAIR jestli tě neco nezaujme.
Dik za tip, ale zadna me nezaujala, neprisly mi nicim zajimave a design se mi moc nelibi. Navic veci jako iCUE software naprosto nenavidim a nikdy si to do PC nedam.
alienGT píše: ned 17. lis 2024, 19:30 Hele a co si budeme povidat. 4090 + UV a 65st, co tu chces resit, co se tyce air-flow.
Takze na CPU s tepelnym vykonem 0,00nic bys nejradsi dal radiator z auta, ale grafika, co do case vysype o 500% vic tepla je vlastne nic a nema ani cenu to resit. Tvoje myslenkove pochody jsou vskutku zvlastni. Diky za zprijemneni vecera :mrgreen:
btw: proc nevzit 560 radiator, resp. rovnou dva a dat to do poradneho loopu, at mas garantovane ticho a klid? Pockej, dva 560 rady se ti nevejdou do case? Jakto, poradna case s tim prece nema problem, to mas v nejake krabici od bot, nebo co?Ty mas jenom jeden 420 radiator a chces mi jako rict, ze tohle kompromisni reseni ti staci, to jako vazne?? :)

A nakonec bych jeste pripomnel, ze smyslem tohoto vlakna bylo nalezt alternativy k Antec Flux Pro / NZXT H7 Flow (2024). Pameti a radiatory jsou teda relativne off topic. 8-)
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

VYjádřím se později, zatím jen v rychlosti, že skříň se stále ověřuje u dodavatele, ale ve středu s ním mám jít na pivo - tak z něj snad něco vymlátím.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Bavil jsem se ohledne Flux Pro s Alzou, TSBohemia i Mironetem - uz se o to taky zajimaly, ale pry se to tady neda dostat. Psal jsem i primo do Evropskeho Antecu, kde mi bylo receno, ze v CR zadne partnery nemaji a pokusi se neco vymyslet pristi rok. Jako alternativu borka poslala jeden eshop v Polsku, ktery ma Flux Pro od nich objednane, ale nestihaji dodavat, takze to tam pry bude az pristi rok. A pak jeste clovek musi doufat, ze ten prodej stihne a nevyproda se to behem peti vterin, kdyz je treba v praci...

Urcite diky za effort, ale uz jsem se s tim tak nejak psychologicky pomalu rozloucil :| Trochu smula je, ze zrovna vcera jsem objednal ty Phanteks T30, protoze byly posledni dva kusy toho tri-packu a nechtel jsem riskovat, ze to zase zmizi. U Flux Pro bych je ale nevyuzil, takze bych to musel vratit a vypadal jak osel.
Limitni faktor je tedka procesor, na ktery mam predobjednavku v Alze, ale tezko rict, kdy to realne dodaj. Vsechny ostatni komponenty jsou uz efektivne skladem.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Za málo, jak jsem psal na začátku nic slíbit nemůžu, ale zkusit se to určitě musí. Ono u toho piva po dobrým jídle se jedná trochu líp, jak přes mail. :D Ale když oni nebudou chtít, tak prostě pešek. BTW - od Poláka bych asi strach neměl, jen to chce hlídat.

Těch T30 je taky jak šafránu, teď jsem řešil jednu věší zakázku a radši jsem vzal 2 pakly do foroty, kdyby náhodu...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Par dni resim setup / testing. Tedka pri testovani Space Marine 2 v 720p podle Elkima se mi v menu hry zacal ozyvat pomerne hlasity cvrlikavy zvuk ze zdroje (uplne novy jako ostatne vsechny komponenty krome GPU a dvou starsich SSD).
Nahral jsem video, kde to jde dobre slyset: https://youtu.be/1hzw7XXNBC0
Tento model: https://www.alza.cz/fsp-fortron-hydro-p ... 625674.htm

Setkal uz se s tim nekdo? Zacalo to delat uplne nahodne, do te doby nic, tedka uz zase klid... Tak nevim, jestli je ten zdroj vadny, nebo co si o tom myslet.
Mikymoto
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mikymoto »

Mi ten zvuk přijde, jako by se tam něco houpalo a vrtule do toho občas cvrnknula - není tam něco volně, co by se dostávalo v určité pozici do kolize s ventilátorem?
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Ne, protoze ventilator ze zdroje se da vypnout (do urcite zateze) pres Eco tlacitko. Na tom videu jde videt, ze jsem ho zrovna zastavil a dotacel se, pak uz se netoci vubec a porad to ten zvuk vydava. A kdyby do neceho narazel uvnitr zdroje, tak by se frekvence tech zvuku musela drasticky menit s jeho vypnutim / zapnutim, ale nema to zadny vliv.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Ted jsme na to koukali s tatou (je profi elektrikar) a nejsou to zadne vibrace, nema na to vliv ani zadny ventilator. Jde to primo interne ze zdroje. Takze objednam novy zdroj (stejny model, protoze se mi nechce pretahavat kable) a proste to jenom prohodim, tenhle vratim ve 14cti denni lhute.
Zajimave je, ze se mi to chovani povedlo replikovat v cutscene ze Space Marine 2, ale jenom v 720p, kdy grafika zere asi 130W. Vubec nechapu, co to tam presne muze delat, jestli nejake vadne kondenzatory nebo co... Kazdopadne podminky nutne k tomu projevu musi byt evidentne hooodne specificke. To ale nic nemeni na tom, ze se to proste nesmi stavat...

edit: zapojil jsem oba 12V-2x6 kable do zdroje, ale jenom jeden do grafiky s tim, abych tam ten druhy mel pripraveny, kdyby dalsi generace GPU potrebovala oba. Takze ten druhy tam proste jen zevluje zapojeny do zdroje, ale ne do grafiky - to by nicemu nemelo vadit, ne?
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Přesně takovýhle zvuky mi dělal fanless Seasonic 520W Platinum když sem ho použil na plně zatíženou RTX 3090 (jenom test, neměl sem jinej zdroj) a bylo to samosebou přetížením, jinak ten zdroj je OK (proudový špičky přes „trafíčka / tlumivky“ - obecně typycký pro špatně impregnovaný induktory)... U tebe to vypadá na podělanou impregnaci v nějakým induktoru.
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Fury Renegade 32GB (2×16GB) DDR5 6.4GHz|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Foto PC
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Pretizenim to byt nemuze, kdyz zdroj ma 1350W a grafika v tom 720p zrala kolem 130W, procesor odhadem kolem 80W mozna.
Ale jestli te dobre chapu, tak je to proste nejaka vyrobni vada a vymena kus za kus by to mela vyresit?
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Jj, vada.

//Th - promaz OT
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Fury Renegade 32GB (2×16GB) DDR5 6.4GHz|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Foto PC
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Tak zdroj vymenen kus za kus. Vysledek? Zadna zmena, dela to uplne stejne! Takze panove, neni to bug, je to feature...
Fortron uz nikdy v zivote vic, to by me ani ve snu nenapadlo, ze u zdroje s cenovkou 6k+ se neco takoveho vubec muze stat.
Asi se uz na to vyseru a necham to tam, jenom vytahat kable ven z te svine byl skoro nadlidsky ukol. Rozbouravat pulku kompu a cele to menit za jiny zdroj, na to uz asi nemam silu. Budu doufat, ze pri beznem pouzivani se to realne moc neprojevi, protoze v normalnim rozliseni pri zatizene GPU ten odber bude vzdycky vyssi nez tech nejakych 200W, co je potreba k tomu, aby se to projevilo.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“