win7 32bit a 4TB disk
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- termit256
- Začátečník
-
win7 32bit a 4TB disk
Zbyl mi tu jeden 4TB disk, dal jsem ho PC s W7 32b a nejde mi vytvorit dalsi 2TB oddil. Disk je MBR. Je z toho nejaka cesta ven, nebo pres to 2TB omezeni nejede vlak a tak budu mit pulku disku nevyuzitou. System menit nemuzu, jede na tom ridici soft z devadesatych let, na 64b nebo necem novejsim ho nespustim. K internetu pripojeny neni, takze mne stary system netrapi.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: win7 32bit a 4TB disk
Musíš jej zkonvert na GPT, na MBR nikdy nevytvoříš větší oddíl jak 2TB. 32-bit systém jako takovej problém neni.
- termit256
- Začátečník
-
32bitovy w7 z GPT za běžných okolností nenabootuje. Já nechci vytvářet oddíl větší než 2GB, já chci vytvořit 2 oddíly po 2GB a to mi s MBR nejde.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Jistě že nenabootuje, ty jsi nic neříkal o tom že budeš z toho 4TB disku bootovat. V tom případě smůla no. Ideální řešení by bylo překlonovat OS na SSD, ten by byl MBR a bootovalo by se z něj a tenhle disk tam dát vedlej jako datovej, jako GPT.
- termit256
- Začátečník
-
Jo no, ja ho tam dal protoze jsem ho mel zadarmo doma a k nicemu mi nebyl. Na tom PC se moc nic neuklada, datovy tam neni treba, jen jsem tu kapacitu chtel vyuzit na kazdodenni zalohy, kdyz uz tam je.
- zsdx
- Začátečník
-
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ne, tohle obchází limitace biosů, ala desek co maj staré non UEFI biosy a vůbec neviděl disky nad 2TB, nemá to nic společného s OS limitacema a s tim z čeho může bootovat. Btw jakejkoliv Intel chipset co měží v AHCI modu, tak když se nainstaluje Intel rapidstor driver tak tam funguje korektně (jako datovej, ne bootovací) jakjkoliv disk nad 2TB, je to opatchovaný tímto driverem. To ale opět neřeší situaci zde, která nemá řešení. V 32-bit MBR OS nemůže bejt bootováno z více jak 2TB disku. s GPT pracovat umí ale jen jako datové disky, ne z něj bootovat.