High-end herni sestava bez kompromisu
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Sobo
- Středně pokročilý
Re: High-end herni sestava bez kompromisu
To je fakt. Za cenu jen jednoho z tech ostatnich se daji koupit 3 ty P12. Ve starem PC jsem mel 5x P14 a 3x P12 ARGB, a kdyz si clovek pres FanControl nastavil krivky tak, aby se vyhnul tem resonancim, tak to bylo docela fajn a pomer cena/vykon fakt hodne dobry.
Ty NF-A12 me celkem prekvapily, protoze tam je v podstate jen ciste linearni aerodynamicky hluk podle otacek a uz od docela nizkych RPM foukaji celkem dost vzduchu. Podobne jsoui na tom T30, akorat zacnou byt drive hlasite (mysleno na nizsich RPM, ani v zatezi je neposilam nad 900 RPM), byť na noise-normalized vykon jsou dle testu lepsi. Ten Be quiet je taky fajn, akorat pri stejnych RPM fouka o neco mene nez Noctua, na druhou stranu je fakt tichy a zacne se ozyvat snad az nekde kolem 1200 RPM, takze si muze pomoct otackama a dle testu vychazi podobne jako ta Noctua.
Jinak u te Chromax verze Noctua nedava zadny adapter na daisy chain, takze jsem pouzil tuhle bebechu od Arcticu: https://www.alza.cz/arctic-pst-cable-rev-2-d6095585.htm
Je to v podstate PWM splitter pro az 4 ventilatory, co pak jdou ovladat zaroven skrze jeden header na desce. Akorat jsem nevedel, ze jenom ten prvni header v tom chainu reportuje otacky, pricemz ty 3 fany vespod jsem zapojil jakoby na ty 3 posledni konektory v retezci, tudiz ten prvni zustal prazdny a neslo to ovladat pres PWM... Prekablovat to neslo, protoze kvuli PSU nebylo kam ten posledni volny header na konci dat, kdybych to posunul dopredu a zacal od toho prvniho. Tak jsem proste ten zadni prepojil z desky to toho prvniho volneho headeru, cimz jsem ziskal PWM kontrolu na tema ctyrma ventilatorama. Takze zadek a spodek jedou na stejnem PWM signalu, ale to uz je mi celkem putna, realne to nebude mit vliv. Ale fakt by me nenapadlo, ze ta bebecha cte otazky jen z prvniho headeru v tom chainu a zbytek smula - clovek se porad neco uci no.
btw: vratil jsem ty 2 Fortrony na pobocku Alzy v Opave a frajer (mysleno zamestnanec) mi rika, ze pry ten zvuk (pustil jsem mu to video) je normalni, ze jeho Asus ROG 1200W zdroj to dela taky. Tak jsem mu jako rekl, ze tohle si do pocitace za 130k jako nedam, v cemz se mnou souhlasil a vzal si ty zdroje. Zrovna ma PC s i9 + RTX 4090 a ceka na 5090
Ty NF-A12 me celkem prekvapily, protoze tam je v podstate jen ciste linearni aerodynamicky hluk podle otacek a uz od docela nizkych RPM foukaji celkem dost vzduchu. Podobne jsoui na tom T30, akorat zacnou byt drive hlasite (mysleno na nizsich RPM, ani v zatezi je neposilam nad 900 RPM), byť na noise-normalized vykon jsou dle testu lepsi. Ten Be quiet je taky fajn, akorat pri stejnych RPM fouka o neco mene nez Noctua, na druhou stranu je fakt tichy a zacne se ozyvat snad az nekde kolem 1200 RPM, takze si muze pomoct otackama a dle testu vychazi podobne jako ta Noctua.
Jinak u te Chromax verze Noctua nedava zadny adapter na daisy chain, takze jsem pouzil tuhle bebechu od Arcticu: https://www.alza.cz/arctic-pst-cable-rev-2-d6095585.htm
Je to v podstate PWM splitter pro az 4 ventilatory, co pak jdou ovladat zaroven skrze jeden header na desce. Akorat jsem nevedel, ze jenom ten prvni header v tom chainu reportuje otacky, pricemz ty 3 fany vespod jsem zapojil jakoby na ty 3 posledni konektory v retezci, tudiz ten prvni zustal prazdny a neslo to ovladat pres PWM... Prekablovat to neslo, protoze kvuli PSU nebylo kam ten posledni volny header na konci dat, kdybych to posunul dopredu a zacal od toho prvniho. Tak jsem proste ten zadni prepojil z desky to toho prvniho volneho headeru, cimz jsem ziskal PWM kontrolu na tema ctyrma ventilatorama. Takze zadek a spodek jedou na stejnem PWM signalu, ale to uz je mi celkem putna, realne to nebude mit vliv. Ale fakt by me nenapadlo, ze ta bebecha cte otazky jen z prvniho headeru v tom chainu a zbytek smula - clovek se porad neco uci no.
btw: vratil jsem ty 2 Fortrony na pobocku Alzy v Opave a frajer (mysleno zamestnanec) mi rika, ze pry ten zvuk (pustil jsem mu to video) je normalni, ze jeho Asus ROG 1200W zdroj to dela taky. Tak jsem mu jako rekl, ze tohle si do pocitace za 130k jako nedam, v cemz se mnou souhlasil a vzal si ty zdroje. Zrovna ma PC s i9 + RTX 4090 a ceka na 5090
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ty T30 jsou za mě lepší, když je přepneš na performance tak jsou o parník lepší jak Noctua.
Nicméně AC P12 jsou za ty peníze super a jejich MAX verze je ještě lepší, ale to už jsem tu psal.
Tak logicky jak by to reportovali více Fanu přes jeden konektor?
Nicméně AC P12 jsou za ty peníze super a jejich MAX verze je ještě lepší, ale to už jsem tu psal.
Tak logicky jak by to reportovali více Fanu přes jeden konektor?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
- iambenny
- Začátečník
MAX verze Arcticu byly ze začátku nic moc, používali jiný ložiska, dost to rachtalo, je toho hodně na YT, po X revizích, ale už fixnuto.
Tak jen bacha na starší recenze, kde to třeba bylo negativum, jinak skvělý fany za tu cenu.
Tak jen bacha na starší recenze, kde to třeba bylo negativum, jinak skvělý fany za tu cenu.
- Sobo
- Středně pokročilý
Myslis ty fyzicke posuvniky zezadu na ventilatoru? Ja je mam uprostred, coz by melo byt snad neco kolem 2200 rpm max, protoze kdyby se treba pri testingu ve FanControlu pustily 3 takove fany na 3000 rpm na jeden header (byť Taichi ma vsechno 3A), tak bych mel strach, ze to mozna sejme konektor na desce.
Kazdopadne jejich max rychlost je uplne irelevantni, protoze uz na 1000 RPM jsou docela hlasite, rozhodne hlasitejsi nez NF-A12 na stejnych otackach, i kdyz pri takovem nastaveni nafoukaji vice vzduchu, coz by logicky mely pri tom kravalu. NF-A12 na 1000 rpm je jeste v pohode, jenom trochu cisteho aerodynamickeho zvuku, ale T30 na 1000 rpm uz jako docela rve, tam to mam na asi 900 rpm max pri zatezi.
Jsem prave slysel kritiku na ty max verze, tak to je fajn vedet, ze to opravili.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- djstudio
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Ty RAMKY Corsair Dominator Titanium jsem viděl lítat na 6000MHz s CL28 to taky kazdej nemá se stejným napětím. Kdyz ti nejde frekvence nad 6000 tak bych si hrál s nízkím casovánim pro ten pocit teda.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
- Sobo
- Středně pokročilý
Tak CL28 by urcite chtelo zvednout napeti ramek z 1.4V nekam vys, navic primarni casovani u DDR5 nic moc nedela, co jsem slysel Buildzoida, takze asi uplne nema cenu se za tim honit. Jeste teda rikal, ze u 6000 ramek je lepsi mit FCKL na 2033 misto 2000, coz nedava smysl, ale pry je to lepsi ¯\_(ツ)_/¯ Zkousel to nahodou nekdo?
- Krteq
- Čestný člen
-
Co by to nedávalo smysl? FCLK je takt Infinity Fabric (sběrnice) a od Zen 4 jsou MCLK/UCLK/FCLK decoupled a vyšší takt sběrnice znamená i rychlejší přístup do cache atd.Sobo píše: ↑ned 15. pro 2024, 02:10 Tak CL28 by urcite chtelo zvednout napeti ramek z 1.4V nekam vys, navic primarni casovani u DDR5 nic moc nedela, co jsem slysel Buildzoida, takze asi uplne nema cenu se za tim honit. Jeste teda rikal, ze u 6000 ramek je lepsi mit FCKL na 2033 misto 2000, coz nedava smysl, ale pry je to lepsi ¯\_(ツ)_/¯ Zkousel to nahodou nekdo?
Jen MCLK by měl být 1:1 vůči RAM
- alienGT
- Začátečník
-
No nevim, musis sam zkusit, jestli se latence zlepsily nebo zhorsily.
Ja bych sel aspon na 2133 viz: https://www.reddit.com/r/overclocking/c ... /#lightbox
Ja bych sel aspon na 2133 viz: https://www.reddit.com/r/overclocking/c ... /#lightbox
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
- GaGy
- Začátečník
Sekundární časování hodně pomáháSobo píše: ↑ned 15. pro 2024, 02:10 Tak CL28 by urcite chtelo zvednout napeti ramek z 1.4V nekam vys, navic primarni casovani u DDR5 nic moc nedela, co jsem slysel Buildzoida, takze asi uplne nema cenu se za tim honit. Jeste teda rikal, ze u 6000 ramek je lepsi mit FCKL na 2033 misto 2000, coz nedava smysl, ale pry je to lepsi ¯\_(ツ)_/¯ Zkousel to nahodou nekdo?
9800X3D@5425Mhz-95W - Liquid Freezer III │ 32Gb 6000Mhz - CL30 │ ASUS TUF Radeon RX 7800 XT 16G │ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI │ AG32CQ - 2K - 144Hz │ EVGA GQ 650W Gold │ Phanteks Eclipse P400A │ SSD - KC3000, M.2 - 1TB + A2000, M.2 - 1TB │
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
- Sobo
- Středně pokročilý
Jsou tam sweet spoty:
6000 / 2000
6200 / 2066
6400 / 2133
Kde ti to dava urcity "bonus". Ten je ale relativne maly, takze pokud ti funguje vyrazne vetsi FCLK, tak to ztratu toho bonusu prebije a muze se to vyplatit.