128GB (a viac) na 2xDDR5, bude možné?

Paměťové moduly DDR5 pro stolní PC i pro notebooky.
Odpovědět
durotmk
Nováček
Nováček

128GB (a viac) na 2xDDR5, bude možné?

Příspěvek od durotmk »

Zdravím vás,
staviam si (s pomocou chalanov z IT oddelenia) pracovné PC pre CGI a Aftereffects, jedna vec mi nie je jasná: je možné v budúcnosti (až sa objavia väčšie RAM moduly než 48GB) osadiť do 2 slotov napríklad 128GB (2x64) alebo 192GB?

Intel uvádza pre CPU max 192GB, doska zase 96GB (2x48), základné súvislosti som pochopil, ale vo vysoko technický veciach ako pamäťové radiče a channels som nanič. Kde je úzke hrdlo..CPU? Doska?

IT mi silne odporučili Apex a varovali ma pred 4 slotovými doskami, navyše v budúcnosti by som rád osadil 2xGPU (render Redshift). 96GB pre Cinema 4D bude stačiť, ale Aftereffects zožerie na RAM preview ľubovoľné množstvo :)

Dík za rady, nasmerovanie!

Komponenty: Intel 265KF + Asus Apex Z890, 2x RTX 4080 atď...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: 128GB (a viac) na 2xDDR5, bude možné?

Příspěvek od DOC_ZENITH »

4-slotové desky problém nejsou, ani osadit 4 sloty neni až takovej problém, problém je osadit 4 ranky, tzn 4 velký moduly co už jsou samy o sobě dual-rank, ala 4x32 nebo 4x48GB nyní (a v budoucnu 4x64). V praxi to znamená že budeš paměti muset provozovat na citelně menších frekveních, typicky, aby to fakt bylo spolehlivý mezi 3600-5200Mhz dle toho jak si to sedne a jaké budeš mít štěstí. U AMD tohle bejvá horší jaku Intelu.

Tzn jinými slovy fungovat to bude, ale pomaleji. Také nemá vůbec smysl kupovat fast či drahé moduly, protože bottleneck bude jinde. Je částečně na straně CPU a řadiče a částečně celého konceptu DDR5, kterej tahá frekvence moc vysoko a přítomnost mnoha modulů na kanále degraduje výrazně dosažitelné frekvence. Pokud ti nyní stačí 96GB a v budoucnu upgrade na 128GB, tak ti postačej 2 moduly a pojede ti to fast.
durotmk
Nováček
Nováček

Příspěvek od durotmk »

Dík, už mi je to jasnejšie.

Počkám na 64GB moduly (snáď nebudú len CUDIMM, čo chápem - snáď správne - ako draho zaplatená stabilita pri vyšších frekvenciách).
Prometheus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prometheus »

No, aby ses tech 64GB modulu dockal, ja na ne cekam uz roky. A stale nic :lol:
Staci mi 128GB ram, pri 4 modulech je velkej problem to nějak rozumně rozchodit. Ne kazda deska moduly zkousne a pritom nezalezi esli je to top deska za 15k nebo low end za 4k.
Vždy prodávám i jinde.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Paradoxně ty 48GB moduly si obvykle vedlou lépe ve 4 kusech jako ty 32GB, obvzláště pokud chytneš low voltage Micron čipy, ale neni to ani tak o desce jako o agese a prostě to že to nikdy nefunguje moc dobře. DDR5 jsou v tomhle prostě shit a platí to i v serverech. Tam máš teď 6400SPD při 1 modulu a 4000 při 2 na kanál, tzn ani buffered RAM to neřeší. Intely maj v tomhle o něco lepší řadič tzn nebojuješ o 5000 ale třeba o 5600 no, ale i tak to nebude super.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Kolikrát to jede prostě jen na 3600MHz tam je to jistota. :)

Všechno nad je o štěstí...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Zrovna dneska jsem na X zaznamenal newsku:

MSI X870(E) motherboards now support up to 192GB of DDR5 memory at 6400 MT/s
:arrow: https://videocardz.com/pixel/msi-x870e- ... -6400-mt-s
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Je pravda že s poslední Agesou mi to na test postlo na 5200 easy, což v minulosti bylo nemožné, ale u všech sestav co nejsou přímo moje jsem dříve či později musel zakotvit na 3600 protože ač jsem třeba "odladil" 4400 tak to jelo tejden, pak si to udělalo random retrain a přestalo to bejt stable... Budu mít teď v práci pár sestav co jsem empty od GPU protože čekaj na příchod 5090tky, tak pokud bude čas zkusim znovu roztočil RAM.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

support je jedna vec ako to bude v reale vec druhá :D
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Deska to může podporovat jak chce...

Ale jde o to kde je pamtěvoý řadič, že? :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
Odpovědět

Zpět na „DDR5“