NVIDIA Blackwell - Info a spekulace

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Pepa07
Začátečník
Začátečník

Re: NVIDIA Blackwell - Info a spekulace

Příspěvek od Pepa07 »

iambenny píše: pát 27. pro 2024, 17:19 Jsi na fóru, kde jsou technomaniaci, polovina lidí tu chce mít to nejlepší. :-D Jestli to využijí, to už je věc druhá, je to prostě koníček, i kdyby na tom zapli tři hry do roka. Samozřejmě je to sakra drahý koníček ve kterém Nvidia moc nepomáhá, ale přijde mi, že ani těmto lidem tu 5090 Nvidia ani moc prodávat nechce. :)

Jinak sám o 5090 neuvažuji, čekám na 5070Ti. :)
Na jaké grafice jedeš teď? Jen pro zajímavost.
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

3080Ti, ale už potřebuje kompletní přepast a deshroud mod. Sehnal jsem ji za pakatel po miningu a mám ji v ULN systému, kde je to znát :-)

Takže se pak deshroudem chci bavit na jaře, jestli bude 5070Ti za dobrou cenu. Furt doufám max $849 :-)
Pepa07
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pepa07 »

Tak to máš pěknou grafiku. To já jedu ještě na rtx 2070. Ale divim se, že na tom rozjedu vše na 1440p včetně Wukonga, atd.

Každopádně ta 5070 ti by nemusela být špatná.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Bral bych to s nadhledem, ale pokud se ten "leak" potvrdi, tak nabyvam presvedceni, ze Jensen trpi poruchou osobnosti a asi si podle vzoru Steva Balmera "snupnul" neco z Escobarovy farmy.

5080 1500 dolaru.

https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx ... 1500-msrp/
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Nevěřím tomu, že eshopy znají prodávávané ceny, všechno co vidíme jsou nějaké placeholdery vnitřního systému. :) (přímo tu cenu ani komentovat nechci)

O tom, jak se Nvidia chová, a třeba i k vlastním obchodním AIB partnerům ohledně sdílení informací ukázal třeba i konec EVGA a jejich důvody.

Malá ukázka toho, jak to funguje před uvedením:
[RTX 3070, 3080 and 3090]
Citace: "Nechám vás nahlédnout do toho tajemství. Partneři AIB připravovali své karty už měsíce. Produkty mají, inženýrské vzorky také už nějakou dobu. NVIDIA však nevydala ovladač, který by fungoval s čímkoli jiným než s testovacím softwarem, který dodávají. Takže si představte tohle: píšu tento článek 1. září, jen pár hodin před prezentací, a přesto partneři stále nemají představu, jaký výkon jejich karty budou mít. Musíme na to navázat tím, že ani partneři neznají tepelnou kapacitu svých produktů. NVIDIA jim poskytla testovací software, který funguje s jejich ovladačem. V zásadě jde o aplikace podobné DOSu, které provádějí zátěžové testy. Jediný výstup, který poskytují, je PASS nebo FAIL. Víme, jak se tyto testovací aplikace jmenují: NVfulcrum test a NVUberstress test. Pro termální testy existuje další, nepojmenovaný zátěžový test, ale i zde partneři mohou vidět jen PASS nebo FAIL." (guru3d)

Takže u Nvidia neznáme ceny a ani nebudeme mít do 7. ledna žádné benchmarky. :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

jctrnacty píše: sob 28. pro 2024, 10:20 Bral bych to s nadhledem, ale pokud se ten "leak" potvrdi, tak nabyvam presvedceni, ze Jensen trpi poruchou osobnosti a asi si podle vzoru Steva Balmera "snupnul" neco z Escobarovy farmy.

5080 1500 dolaru.

https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx ... 1500-msrp/
Ceny nejsou finální, i u 4000 řady si Huang cenu doslova upravil během přednášky.

Nicméně, ano jsou nenažrtaný, ale na druhou stranu, herní karty už dávno nejsou jejich hlavní zájem, v podstatě je stále produkujou jen aby měli diversifikovaný portfolio.

Já Spíš než na NV nadávám na zbytek onoho slavného "trhu". Máme x let po začátku AI boomu a žádná firma nepředvedla čipy co by byly zásadně lepší a efektivnější na tyto operace než jsou GPU? Ala čipy primárně optimalizované pro něco jiného, nesoucí přebytečnej HW a pod? Něco tu smrdí. Nvidia je v monopolní pozici více srkz nechopnost druhých než skrz jejich vlastní iniciativu.
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Ty chipy už si navrhuje každý větší zákazník Nvidia, včetně toho největšího, tedy MS.. Azure Maia 100. Šlape do toho Amazon, Cloudflare, Meta,.. a desítky dalších.

Problém je, že to nemůžou vyrábět v množství, které by chtěli. Ani na 3nm se nedostanou. Takže zatím přinejlepším v 5nm a i tak to s dostupností waferů nebude snadné, možná jednotky procent, co by chtěli. MS se taky určitě nelíbí, že platí desítky miliard dolarů, aby Nvidia měla rekordní zisk, ale alternativa není..
TSMC je na roky dopředu reserved. Jak už dlouho tvrdím - monopol TSMC je to nejhorší, co se mohl globálnímu trhu s HW stát. :) Ale i tady jde uplatnit, že prostě po zásluze odměněni, co roky dobře předváděli, i když je to k nasr.. všech. Pokročilejší chipy kvůli politice nechtějí ani vyrábět jinde než na Taiwanu, rozšiřují faby, ale k čemu to je, když třeba v Japonsku tenhle týden otevřeli fab na 12nm. Velký klient jako AMD vydává jeden produkt za druhým a polovina z nich je out of stock. Jen kolik chipů pro NTB letos ukázali. Dostupnost prachbídná. 9800X3D bude se štěstím v únoru.

Já tak doufám, že se 18A Intelu povede - tam je Amazon druhý největší zákazník na čekačce a MS je tam prý taky, včetně Cloudflare. Nebo aspoň ten Samsung se 3nm.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Lenost a arogance, možná neschopnost, jako vždy. Intel 18A stojí za prd, to už se ví, sorry ale dobrá výroba se nevytvoří tim že se do toho pumpujou prachy. Všechny dotace světa by Intel nedokopaly zpět na vrchol, protože jim chybí skill a knowhow, ne prachy. Přišli o moc klíčovejch lidí co je dříve drželi na vrcholu.

A co se starejch výrobních procesů týče, opět, arogance a lenost.12nm neni bad. Proboha vždyť Ryzeny 2000 řady byly 14nm, Pascall a Turing grafiky byly 14 a 12nm, a měli jsme na nich už v době kdy to byl top proces dobré a výhodné produkty. Vzpomínáte kolik stál Ryzen 1600AF? Co taková produkce TU104/106 jádra dnes huh? S 12/16GB? To by si Intel s Battlemagem ani neškrtnul ač je to ze strany NV letitej a zastaralej proces. V době peak miningu dokonce sama NV jednu takovou kartu začala produkovat, ala 2060 12GB. Na straně CPU, fakt by bylo tak hard navrhnout ňáké 12/14nm APU s aspoň 6 aspoň ZEN3 jádry a GPU co je současná RDNA a umí akcelerovat AV1? Haló AMD? Qno to AMD co už 4x přejmenovalo mobilní ZEN2/3 APU a má zaplněnej trh low-end laptopů useless čipama s GCN Vega based GPU co dnes nekaceleruje nic, a ve finále ten laptop trpí na mnohem větší load CPU což žere baterii a tak dále. Cheap APU na starym procesu s up to date GPU features (ani ne hrubej výkon, 2D/video features prostě) je to co trh chce a nikdo to nehodlá dodat.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

DOC_ZENITH píše: sob 28. pro 2024, 11:02
Já Spíš než na NV nadávám na zbytek onoho slavného "trhu". Máme x let po začátku AI boomu a žádná firma nepředvedla čipy co by byly zásadně lepší a efektivnější na tyto operace než jsou GPU? Ala čipy primárně optimalizované pro něco jiného, nesoucí přebytečnej HW a pod? Něco tu smrdí. Nvidia je v monopolní pozici více srkz nechopnost druhých než skrz jejich vlastní iniciativu.
Docu, porad je tu Instinct MI s Rocm a velmi dobre sekunduje a nekdy i prekonava nv a jejich H200. Problem je bohuzel to “stigma” ze amd to neumi, ze nv je v tom AI vyjimecna. Neni a nastesti uz amd ukusuje z toho kolace, je to jen o tom to pomalu soustavne tlacit. Staci se podivat na to jak epycy vytlacuji intel ze serveru. Zmenit povedomi je maraton, ne sprint.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Epycy můžou Intel tlačit easy protože pro ně neni vesněs potřeba nic vyvíjet, prostě je hodíš do akce a z pohledu většiny programů jsou prostě rychlejší, nemusí se nic přepisovat, předělávat, je to standardní x86 CPU, tzn zde ona lenost hraje do karet AMD (a hraje svou roli proti ARM designům třeba). U GPU, AMD na tom neni good (vzhledem k výkonu instinct karet) ale aspoň jim to něco vydělává, ne jak Intel kterej za 3 generace Gaudiho nedostal ani prd a Gellsingera to stálo místo.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

JohnXXL píše: ned 22. pro 2024, 19:47 Nedokazu si predstavit to teplo co z toho kdyz to nebude pekne pod vodou poleze..
Tady si Johny neodpustím rejpanec, ale poleze z toho furt stejný množství tepla a bude jedno jestli to bude pod vodou a nebo na vzduchu. (stejné nastavení, stejné takty)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

No a co když myslel podchlazenou vodou? To už by z toho výsledně tepla lezlo opravdu míň (když opomenu energii na podchlazení vody :D )
python.p píše: ned 29. pro 2024, 07:37
Mafian277198 píše: ned 29. pro 2024, 07:29 No a co když myslel podchlazenou vodou? To už by z toho výsledně tepla lezlo opravdu míň (když opomenu energii na podchlazení vody :D )
Můžeš mi to prosím vysvětlil? Jakože když karta bude nastavená na nějakou voltáž, nějaký takty a bude si furt brát dejme tomu 450W...
Myslel sem výsledný teplo z radiátoru...
Naposledy upravil(a) Mafian277198 dne ned 29. pro 2024, 07:42, celkem upraveno 1 x.
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

DOC_ZENITH píše: úte 24. pro 2024, 16:29 Ano je to střet dvou světů. Ty karty jsou tak masivní a nenažraný schválně, aby se nedaly nasazovat do racků a server mašin. Naposledy to tak bylo u 3090 a tam v polovině generace Nvidia zakázala produkci standardně velkých radiálních karet, a dokonce si změnili EULA v driverech že se na to tyhle karty oficiálně "nesměj" používat. Oni chtěj prodávat Quadra a proto Quadra jsou ty jediný odladěný karty se sub 300W spotřebou, malou velikostí, velkym množstvim VRAM a ideálnim poměrem výkon/watt pro danej čip.
Ano, takhle to taky vnímám...

Ono dostat tam ty karty fyzicky s vodním blokem není úplně problém. Ale najít rack skříň kde se vlezou dostatečně velký radiátory a tak aby se to uchladilo. No to už je trochu problém, už teď jsem řešil 2 PC s 2x 4090 a spolu s TR je to na hraně a to je case kde se vlezou 2x 360mm rady. Našel jsem teda ještě jednu kam se vejdou 3x 360mm ale tam už zase řešíš zdroje... Páč i kdybys tam na dobro dostal 4x 5090 a to teplo dostal nějak ven, tak jak to budeš řešit se zdroji? Těžko.

Tohle je prostě jen a jen vychcanost nVidie, ale tak každej by to v téhle situaci udělal stejně, že jo. Takhle máš GPU za radnál, kterejch se stejně prodá hromada, protože jsou lidí co chtějí prostě to nejlepší stůj co stůj. Pak jsou tu "malé" firmy co prostě koupí a nějak se to udělá, protože jim to bude vydělávat a hotovo.

No a velký korporace koupí předražená radiální "akcelátory" a hotovo.

Všichni krom lidí co chtějí mainstream za pár. Holt doba se mění, ceny taky, mining jim to vyhnal do nebes a lidi to furt kupují.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Mafian277198 píše: ned 29. pro 2024, 07:29 No a co když myslel podchlazenou vodou? To už by z toho výsledně tepla lezlo opravdu míň (když opomenu energii na podchlazení vody :D )
Můžeš mi to prosím vysvětlil? Jakože když karta bude nastavená na nějakou voltáž, nějaký takty a bude si furt brát dejme tomu 450W, tak tím, že vodu podchladím, tak snížím příkon o kolik? Jasný, něco málo to asi udělá, ale zase podchlazená nebude mít tak zásadní vliv jak LN2. :)

icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

python.p píše: ned 29. pro 2024, 07:36
DOC_ZENITH píše: úte 24. pro 2024, 16:29 Ano je to střet dvou světů. Ty karty jsou tak masivní a nenažraný schválně, aby se nedaly nasazovat do racků a server mašin. Naposledy to tak bylo u 3090 a tam v polovině generace Nvidia zakázala produkci standardně velkých radiálních karet, a dokonce si změnili EULA v driverech že se na to tyhle karty oficiálně "nesměj" používat. Oni chtěj prodávat Quadra a proto Quadra jsou ty jediný odladěný karty se sub 300W spotřebou, malou velikostí, velkym množstvim VRAM a ideálnim poměrem výkon/watt pro danej čip.
Ano, takhle to taky vnímám...

Ono dostat tam ty karty fyzicky s vodním blokem není úplně problém. Ale najít rack skříň kde se vlezou dostatečně velký radiátory a tak aby se to uchladilo. No to už je trochu problém, už teď jsem řešil 2 PC s 2x 4090 a spolu s TR je to na hraně a to je case kde se vlezou 2x 360mm rady. Našel jsem teda ještě jednu kam se vejdou 3x 360mm ale tam už zase řešíš zdroje... Páč i kdybys tam na dobro dostal 4x 5090 a to teplo dostal nějak ven, tak jak to budeš řešit se zdroji? Těžko.

Tohle je prostě jen a jen vychcanost nVidie, ale tak každej by to v téhle situaci udělal stejně, že jo. Takhle máš GPU za radnál, kterejch se stejně prodá hromada, protože jsou lidí co chtějí prostě to nejlepší stůj co stůj. Pak jsou tu "malé" firmy co prostě koupí a nějak se to udělá, protože jim to bude vydělávat a hotovo.

No a velký korporace koupí předražená radiální "akcelátory" a hotovo.

Všichni krom lidí co chtějí mainstream za pár. Holt doba se mění, ceny taky, mining jim to vyhnal do nebes a lidi to furt kupují.
to lze řešit externím radiátorem pokud je místo, něco jako Mora 600 ta to v pohodě uchladí i tipuju, že i s minimálním hlukem - pověsíš na zeď
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

To jsou mi fakt řešení tve, já vám tleskám. Hlavně se zeptám co dlouhodobá (5-10 let) výdrž a obsluha. Já jsem ještě neviděl vodní chlazení co by se během pár let nepodělalo.
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

To tu radši moc nezmiňuj, nebo tě „vodníci“ ukamenujou. :lol:
JohnXXL píše: ned 29. pro 2024, 15:47 Voda jako custom okruh me a v okoli radove desitky sestav funguje roky i 10let
Jasně, pokud je to v takovej technickej kvalitě, jako system topení v baráku, tak to vydrží dlouho, ale ne bez hlídání a údržby...
Naposledy upravil(a) Mafian277198 dne ned 29. pro 2024, 17:04, celkem upraveno 1 x.
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
JohnXXL
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JohnXXL »

Voda jako custom okruh me a v okoli radove desitky sestav funguje roky i 10let.Treba u sebe mam vodu postavenou pres 20let a bez problemu. Kdyz se to postavi a udela dobre jede to furt kdyz se nepouziva levny mizerny cerpadlo neumre ani to a netece NIC.
Ale ne pravda ze kdyz nekdo chce ,,vodu,, za malo penez typu AIO tak to uz se mi u vice lidi pos..treba po 3letech.. Takze je voda a pokus o vodu kterymu rikam AIO reseni co neuznavam za opravdu VODU reseni chlazeni.

Ale nechci tu byt moc offtopic..a ted me jako,,vodnika,, muzete drbat. 😁
MB: Asus X670-P Prime CPU: R9 9950X3D @PBO+200/-25CO Cooling: Water block (CPU,GPU,RAM) RAM: DDR5 Kingston FURY RENEGADE 96GB (2x48GB)@6000 CL26
Čerpadlo: 2x EK D5 pump + Dual D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: 2x FireCuda 530 2TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB
Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Né každej má doma místo na MORU, občas někdo to PC třeba potřebuje převézt a externí chlazení je prostě opruz. Rychlospojky jsou restriktivní mrchy.

DOCu: Kvalitní čerpadlo ti bude čerpat desítky let, si vem kde všude ty čerpadlo potkáváš a ani o nich nevíš.

Jako jo do racku by se MORA asi vešla, ale zase malé "serverovny" mají problém potom s klimou a tím, že toho tepla je zase moc a když už teda časká hlavička vymyslí 22kW chlazení co zabere celej rack a je to bezprašné, tak pak zase nemáš rozpočet.

Když budu počítat 4x "poladěnou" 5090 tak to je furt 2kW tepla + CPU + zdroj. Jako 2 se zvládnou jakžtakž uchladit v "obyčejné" skříní, jen se nad tím chce zamyslet a dobře to udělat, ale jde to.

Ve zkratce, nejsem zastánce honění se maximálním příkonem, pak stejně 4090 po odladění na konkrétní modely jede ~290W a výkon je do 5% od stocku.

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Možná ano, a možná taky ne voda ale ňáký spešl oleje by byly rozumější a možná i ve finále celkem spolehlivé. Ale, mé zkušenosti jsou takové že co jsem zkoušel různá AIO, i drahé, tak to byly vždy shity. V práci někdo před mym příchodem měl skvělej nápad montovat NZXT vodníky, dnes prakticky vše mrtvé a musel jsem to řešit samo sebou já. HPčko se u starejch workstation sestav rozhodlo dávat mini vodníky na CPU co měly více jak 140W - vše mrtvé, opět jsem to musel řešit já. Má nenávist k vodníkům se tedy za posledních 5 let dost utvrdila.

Než bych montoval vodu to radši aplikuju to nad čim jsem polemizoval dříve, ala GPU prostě pryč, mimo PC, přes MCIO nebo Oculink.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“