Tak jsem se konečně dokopal k finalizaci XP retro PC. Je obecně známo, že poslední oficiálně podporovaná platforma je 1155 a Ivy Bridge, popřípadě HEDT varianty. To je ale moc tuctové, takže jsem se vydal ještě o krok dál. Samozřejmě se XP dají s pomocí různých hacků rozjet i na Skylake, moderních Ryzenech a kdo ví na čem ještě... Nicméně to už je trochu moc pracné, nefunguje prakticky nic integrované na desce a obecně to přináší víc problémů než užitku.
Já jsem se rozhodl zkusit platformu 1150. Zadařilo se mi koupit za slušnou cenu Gigabyte Z97M-D3H. mATX rozměr je pro mě podmínkou, protože se celé PC musí vejít do poměrně malé bedny. Zároveň ta deska má onboard komponenty, pro které existují i XP ovladače (pro mě je důležitá hlavně LAN a USB 2.0 řadiče). Když už mám Z97 chipset, tak byla volba CPU jasná - Broadwell. Ne, že by ta L4 cache měla pro XP hry smysl, ale aspoň to není tuctovka, co mají všichni.

Nakonec jsem vybral Xeon E3-1285v4 - vlastně totéž, co i7-5775C, ale s mírně vyšším taktem a bez možnosti OC.... a taky lacinější. Asi jediná chybička je, že se mi nepovedlo rozjet XP v AHCI režimu (na H61+IB to šlo), čili se bude víc drbat SSD - nemůžu jen udělat reboot do W7 a spustit trim. No, ale dneska už se sata SSD dávají skoro zadarmo, takže prostě spotřebka.
Jako grafika padla volba na GTX 970. Cílem je hrát v 1600x1200 s vymaxovaným AA+AF (i SGSSAA) a na to je potřeba spousta výkonu. Zároveň jsem nechtěl nic příliš žravého, protože case nemá prakticky žádný airflow a je teda nutnost mít kartu s referenčním chladičem vyfukujícím teplo rovnou ven.
Ještě poslední věc, kterou musí ultimátní XP stroj mít - zvukovku s podporou EAX. Tahle deska má i klasický PCI slot, ale starší PCI X-Fi se mi nedařilo rozjet, tak jsem nakonec nasadil PCI-E verzi, která chodí dobře.
Časem nahodím i nějaké foto, zatím jen jeden screenshot jako důkaz funkčnosti.
https://imgur.com/nRgtjt6
//edit: Hmm, tak a PC je kaput. Chtěl jsem si pěkně zahrát Doom3 v plné palbě. Asi 5 minut jsem hrál, pak jsem hru ukončil a hledal nějaké tweaky, přičemž při idlováni v desktopu se stroj vypnul a šmitec. Po odpojení CPU 8pinu najede. Takže buď mrtvý CPU nebo VRM na desce. To to moc dlouho nevydrželo teda