Oprava HDD 2,5"
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- *obelix*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Oprava HDD 2,5"
Ahoj, dostal jsem od kolegy z práce disk, s tím že tam má všechny fotky rodiny a že jestli se na něj nekouknu, popravdě jsem disk nikdy neopravoval. Při připojení se roztočí párkrát zahrabe a pak znova znova znova... elektrioniku jsem zkusil vyměnit protože jsem sehnal za pár stovek totožný disk jak zdroj dílu pro opravu, ale nepomohlo. Pak následovalo otevření disku, abych zjistil co se tam děje. Popravdě hlava dicky najede do cca 1/2 disku a pak se vrací a vrací do nulového bodu. Myslíte že je tohle hlavou? A pak by mě zajimalo hlavní důvod proč při výměně hlavy všichni zakádají ty rozesupy mezi hroty... to je jako přepružené a stačí to jen založit dostatečně roztažené něčím, nebo jde o přesný rozestup nebo o co jde?... Díky za rady, zejména od těch co tohle měnit umí. Samozřejmě jsem mu navrhoval servis ale jaksi je to nad jeho finanční možnosti (všude píšou 10-12 000 apod.), chápu jeho situaci, má to teď těžké...
Kdo neskáče není Čech, tak mi skoč pro pivo a nevejrej!
- Mafian277198
- Začátečník

Re: Oprava HDD 2,5"
Na mechaniku disku sem nikdy zatim nehrabal (krom nutnosti rozebrání krytu), i když někdy taky prej pomůže rozmontování, „očištění“ a opětovné složení, ale pár HDD s vadnejma blokama už sem řešil, měl sem disk, kde elektronika byla OK, ale s diskem se nedalo skoro nic dělat (přes 1000 vadnejc sektorů, kerý přibejvaly), odmontoval sem elektroniku z HDD, dovnitř HDD a vně sem dal silikagel na vlhkost vzniklou kondenzací a disk sem nechal do rána v mrazáku... po smontování, aklimatizaci a namontování elektroniky se mi podařilo data obnovit - dal sem sken povrchu a vadný sektory „zmizely“, takže se HDD již nerzastavoval na I/O chybách a data sem z toho vydoloval...
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
- *obelix*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
jasný no, tohle ani nenaběhne a to ani v biosu...
- Mafian277198
- Začátečník

To mně se v BIOSu taky neukázal, když byl nativně zapojenej do desky, dostal sem se k tomu disku přes adapter SATA-USB a i tak to nějakou dobu trvalo (3 minuty se načítal SMART, programy s ním pracovali až po delší době)... Ale závad je spousta typů, no.
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
- urban.novak
- Začátečník

Když už si ten disk votevřel, jak sis doma zařídil bezprašné prostředí? Jestli na plotny napadal prach, tak už neni co zachraňovat.
Na YT je spousta návodů na opravu HDD, např. na https://youtu.be/eyr14_B230o?t=415 Linus ukazuje, jak přehodit hlavičky mezi diskama. Já mam vobě ruce levý a tak bych se do toho osobně nepouštěl.
Na YT je spousta návodů na opravu HDD, např. na https://youtu.be/eyr14_B230o?t=415 Linus ukazuje, jak přehodit hlavičky mezi diskama. Já mam vobě ruce levý a tak bych se do toho osobně nepouštěl.
- marek16
- Začátečník

zamyslel bych se, jestli se v tom vrtat a skoro stopro o ty fotky přijít, nebo spíš počkat třeba rok až bude mít finance, a dát to někomu, kdo to actually umí.
já bych se v tom nehrabal, pokud mi na těch datech záleží.
já bych se v tom nehrabal, pokud mi na těch datech záleží.
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K
Quis custodiet ipsos custodes?
Quis custodiet ipsos custodes?
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To si vybrali toho pravého na opravu... Rozdělávat plotnu doma, gratuluji, připravil si je o data.
Jinak to jde, je hromada tipů a triků jak na to, ale teď už je to stejně jedno. Ale na tyhle seknutý hlavy by mohl pomoct ten mrazák a pak honem připojit a doufat, že to bude fungovat. Ono totiž ty ceny za ty opravy jsou takové, protože to není úplně hop na krávu a je tele.
Jinak to jde, je hromada tipů a triků jak na to, ale teď už je to stejně jedno. Ale na tyhle seknutý hlavy by mohl pomoct ten mrazák a pak honem připojit a doufat, že to bude fungovat. Ono totiž ty ceny za ty opravy jsou takové, protože to není úplně hop na krávu a je tele.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- urban.novak
- Začátečník

Jinak ono neni zas takovej problém si vyrobit čistej vzduch doma. Blueair Classic 605 zvládne za půl hoďky snížit PM2.5 z obvyklých 10-50 na hodnotu blízkou nule.
Na YT jsou i návody, jak si vyrobit clean air box za pár kaček - https://www.youtube.com/watch?v=xPEa0Wc9iUc. No prostě obvykle bývá vhodné si něco nastudovat než se v něčem začnete šťourat.
Na YT jsou i návody, jak si vyrobit clean air box za pár kaček - https://www.youtube.com/watch?v=xPEa0Wc9iUc. No prostě obvykle bývá vhodné si něco nastudovat než se v něčem začnete šťourat.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Neříkám, že to nejde, ale musí se tomu věnovat čas, nějaký peníze a to prostředí udělat.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- urban.novak
- Začátečník

Ještě mi napadlo, že by místní experti mohli poradit do dál. Za předpokladu, že disk nebyl zapnut po tom, co do něj napadal prach, dá se nějak zachránit, prach vyfoukat? Nebo je na plotnách přicuclej nafurt? Je možné se nějakým mikroskopem na plotnu podívat a zjistit jestli je OK?
Zkuste dát dohromady nějakej low cost plán jak problém dovést pokud možno k pozitivnímu výsledku.
Pro zajímavost, jedno starší videjko jak se čistěj plotny
https://www.youtube.com/watch?v=uvKcOWVPaBI
Zkuste dát dohromady nějakej low cost plán jak problém dovést pokud možno k pozitivnímu výsledku.
Pro zajímavost, jedno starší videjko jak se čistěj plotny
https://www.youtube.com/watch?v=uvKcOWVPaBI
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Mikroskop nepotřebuješ... vem si jak dneska fungují vysavače co ti svítí na podlahu a ty tak vidíš jakej tam máš bordel.
Vyfoukat to půjde, a podívat se můžeš pod správným úhlem se správným světlem. Mokrou metodou taktéž, IPA a půjde to. Ale ...
Vyfoukat to půjde, a podívat se můžeš pod správným úhlem se správným světlem. Mokrou metodou taktéž, IPA a půjde to. Ale ...
- Jey
- Středně pokročilý

Nakonec jen zjistíš, že 12tis za poučení o tom zálohovat si důležitá data a obnovu ztracenych dat, já nevím kolik fotek a GB nebo TB, v prepoctu na 1 foto, když jich byly třeba stovky, tisíce, nebylo vůbec hodně (12 měsíců x 1000kc). Když se tím zabývat, tak buď vůbec nebo profesionálně.. Nějaký druhý disk a Sync byl tak za 1/4 - 1/2 ceny obnovy dat.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Navíc trik "výměny PCB" už dnes nefunguje, co se disky začaly interně šifrovat tak tohle nejde. Jakmile jsi ho úplně otevřel aby jsi zkontroloval hlavy" tak to čau no. Hlavně neztrať to původní PCB, pokud to bude posílat na obnovu dat tak s timhle PCB, ne s tim vyměněnym.
- urban.novak
- Začátečník

Dá se to interní šifrování disků nějak vypnout, případně nastavit známé heslo, tak aby byla možná výměna PCB v případě potřeby?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ne. Neni to něco co by jsi mohl uživatelsky ovlivnit.
- *obelix*
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nevim pročetl jsem co se dá, a hlavu vyměnil bez čehokoliv. Data krom 3 fotek se podařilo zachránit, měl tam asi 242 GB dat (nějaký filmy) z toho 120GB fotky.
Popravdě příště se už do toho nepouštím. Asi to bylo štěstí, když jak jste napsali že už je všechno stejně jedno tak jsem to prostě risknul. Má to na mém disku, než dorazí novej exterák. Rovnou jsem mu ale řikal ať pak oba disky vyhodí, že jsou KO.
Popravdě příště se už do toho nepouštím. Asi to bylo štěstí, když jak jste napsali že už je všechno stejně jedno tak jsem to prostě risknul. Má to na mém disku, než dorazí novej exterák. Rovnou jsem mu ale řikal ať pak oba disky vyhodí, že jsou KO.
- Mafian277198
- Začátečník

Je to sice jemná mechanika, ale neni to zas tak „horký“, že když to otevřeš, žes to v tu chvíli zničil... spousta lidí si taky myslelo, že to neni možný, že je vevnitř „speciální“ vzduch nebo vakuum (jo, sou tu héliáče), nicméně, když sem jim předal data, tak „ztichli“... a díky těmhle bludům se z toho stalo, co se stalo... ale jo, i já sem dycky říkával, pokud je to důležitý, ať to příště daj do profi firmy, že to dělam bez záruky.