SSD DISK - Výběr

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Re: SSD DISK - Výběr

Příspěvek od mouldy »

Jde o nějakou běžnou zátěž, v idle se drží okolo 55 stupňů. Je třeba říct, že ten chladič je dost malej, bral jsem ho pro svůj neinvazivní design a není ničím ufukován.
V záloze mám ještě Coolleo cl ssd v1, ten je dvojnásobný, ale má trošku "early 2000's Thermalright design". :-D
Firecudou PCIE 4.0 se drzim max do 39st
Čím chladíš ten svůj?

Anyway T700 má throttling s posledním FW až okolo 85 stupňů, takže tyto teploty jsou hádám naprosto v pohodě.
T700 fakt neni good
Propána. :?
Pojďme si tedy rozebrat můj usecase.
- Disk mě stál 4,5k ve 4TB verzi
- Sedím na 90mbit internetu v centru Plzně a můj druhý zdroj dat je pomalý 5,4K RPM WD Blue
- Ten disk přepíše za 20 vteřin asi 250gb dat
- Rozdíl mezi T705 a T700 je naprosto minimální v této disciplíně
- Když se podívám na tento graf a propočtu si v čase, i když dojde na drop rychlosti, velký objem dat zapíše jako jeden z prvních
- Ať se nad tím zamýšlím jakkoliv, nikdy nemůže nastat, že bych ten disk dostal k tomuhle "to fakt není good disk" bottlenecku, nehodlám na něj denně klonovat 4tb dat, aby mě to vůbec zajímalo

Nikomu tady nenutím T700, můj point byl pouze v tom, že lze uchladit PCIE 5.0 gen SSD s levným Ali chladičem za pár korun. Takže argument "přehřívající se krám" tak trochu kolísá.
Ten Coolleo HR-09 vypada zajimave uz kdysi jsem na nej koukal ze vezmu na test.
S nim jsou teploty o cca 5-7°C lepší.
A ve skříni vypadá takhle.
Messenger_creation_5C017614-AFD0-4020-8ABC-9952D3B826AC.jpeg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@3GHz 420W || Crucial T700 4TB || Lexar NM790 4TB || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Ahoj, potřebuji levný obyč 2.5 ssd do staršího počítače.
Všechny 240-256GB jsou kolem pětistovky, většina TLC nebo QLC. WD Green 240GB je podle popisu MLC, ale na stránkách WD se mi to nepovedlo dohledat/potvrdit.
Neví někdo jestli je skutečně MLC?

Dík
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 7800XT Nitro+ | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

WD, tak to bude určitě nějaký TLC od SanDisku.

Poslední SATA true 2-bit MLC disk co se dělal byl před lety Samsung 860 nebo 850. Každopádně nový už stejně nekoupíš, takže MLC pusť z hlavy. Žádný consumer SSD už MLC nemá, moc drahé. :)

Edit: Aha, tak 2-bit MLC už se ani nevyrábí vůbec ani pro Enterprise. Výroba ukončena 2021. :)
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Jo tak. :)
No je to tento, poslední kus ve výprodeji…
https://www.mironet.cz/wd-green-240gb-2 ... +dp553824/
Tak na to prdím a objednám SU650 s TLC…
Je to stejně asi fuk do toho počítače. :)
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 7800XT Nitro+ | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Ja myslim, ze jsem uz pred nejakou dobou hledal informace o WD Green a oficialne WD neudava nejen to, co je tam za typ cipu, ale ani jakou ma to SSD vydrz TBW.

Nez bych veril na jednorozce s MLC, tak bych spis tipnul, ze to bude QLC a klidne cokoliv, co je zrovna k mani a tak neni dobre mit cokoliv pevne daneho ve specifikacich.

Ja bych se tomu vyhnul obloukem.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ano green je naprostá srágora, nemá ani DRAM cache.
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

už jsem to tu párkrát psal, ale ještě jedno varování - WD green, stejně jako levný řady od crucialu (BX), nebo třeba verbatim a další levní výrobci, jsou complete and utter shit.
Nejde o to, že tam jede zápis 60MB/s, ještě pomaleji než na plotnu. Jde o to, že to chvíli zapisuje, a pak se prostě celej systém zasekne, klidně na minuty, stejně jako u zápisu na levný flashky.
Nekupujte to, budete si nadávat, trhat vlasy a stejně to nakonec vrátíte, nedá se to používat.
Quis custodiet ipsos custodes?
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Možná by se mohlo někomu hodit, fajn nabídka z bazoše na Lexar NM790 4TB v záruce.
https://pc.bazos.cz/inzerat/196937707/m ... -s-ps5.php
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@3GHz 420W || Crucial T700 4TB || Lexar NM790 4TB || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

To je konec toto.... Co mám dávat do starejch upgradu? Musí to být s DRAM cca 1TB ale často narážím. U nVME to je snadnější....
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

DOC_ZENITH píše: sob 25. led 2025, 16:06 Ano green je naprostá srágora, nemá ani DRAM cache.
Třeba takový Viper vp4300 lite je důkaz, že solidní disk nemusí mít ani DRAM.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Doporučuji toto. Neni tam všechno, ale je tam tuna disků.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... id=0#gid=0

Nekoukejte se na zařazení, protože prohlásit třeba o 970PRO mainstream a o 980PRO high-end M.2 ačkoliv reálná kvalita je přesně naopak je uff... ALE dozvítze se controllery, dram, atd.

Jednim dechem dodám, že současnej stav je tristní. Koukal jsem na Alze a krom pár high-end Kingstonů (co použíbaj stejnej controller a DRAM jak bývalej crucial MX500, což btw je SSD co nepřežije bez TRIMu) a Samsungu 870EVO už se neprodává žádné dobré Sata SSD. Vše zbylé jsou jen ty nejhorší DRAMless shitky. A Samsungy 870EVO nám ve firmě ze začátku tak nehorázně vychcípaly že na žádnej už nikdy nešahnu, takže Kingston poslední OK SSD v mass prodeji u nás. KC600 pro consumery a DC600 pro ty kdo chtěj aby mělo i endurance na zápisy.
mouldy píše: sob 25. led 2025, 18:50
DOC_ZENITH píše: sob 25. led 2025, 16:06 Ano green je naprostá srágora, nemá ani DRAM cache.
Třeba takový Viper vp4300 lite je důkaz, že solidní disk nemusí mít ani DRAM.
Myslíš tenhle?

https://www.tomshardware.com/reviews/pa ... ssd-review

Já jí tam teda vidim.
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Myslím Viper vp4300 lite:
https://www.tweaktown.com/reviews/10491 ... index.html
https://www.tomshardware.com/pc-compone ... ssd-review

Ten disk drží konstantní rychlost zápisu na 6GB/s i bez DRAM, přitom je cheap.

Mimochodem
kde člověk by na tom byl lépe s pozdními GEN4 SSD typu Samsung 990PRO, Solidigm P44PRO, Firecuda 520/530 a pod.
Dle grafu výše má 990 PRO při konstantním zápisu po vyčerpání propad do propadliště low endu, o chlup lepší Solidigm P44PRO, jediná Firecuda 530 drží kolem 4gb/s. Což je stejně jako T700 po vyčerpání DRAM. Pořád moc nechápu ten argument "není good přehřívající se krám" co jede na 60-65°C pod chaldičem z ali za stotřicet káčé. :wink:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ne, nedrží, v tom samém grafu je Solidigm P44 PRO na 6,7GB/s a já z mého testování vim že ten drží cca 1,6GB/s. Tohle jsou nicneříkající in - SLC cache testy. V tom TomsHW testu se to aspoň snažej testovat, ale špatně testujou totiž jen 150GB, což by bylo OK kdyby to bylo posledních 150GB na jinak zaplněném disku, zde je to ale špatně, je to 150GB na prázdném disku, a úplně prázdnej TLC disk ti klidně zapíše 300+GB bez zpomalení.

Jednim dechem dodám že tohle neni úplně bad SSD, druham ale dodám že DRAMless SSD obnecně prosím ne. U NVME to neni tak bad co se týče výkonu, protože NVME si může udělat pseudo cache v RAM a používat tu. Z mého úhlu pohledu to neni good protože masivně roste šance na poškození dat/partition pokud komp padne nebo má nedejbože nestabilní RAM.

U satového SSD je cache ale naprosto nutná, její absence tam podrejvá i čtení protože disk nemá kde mít nacachovanou ani filesystém tabulku, každej příkaz jde přes satu, tohle dělat bez cache je trága.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

DRAM je jen fancy kokotina, solidní řadič je to oč tu běží... nicméně, těch je jak šafránu...

MX500 je good, řadič good, NAND už je meh. Ale takovej M500 nebo M550 to byly panečku disky a i v dnešním měřítku je to furt solidní disk.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Ten Viper VP4300 Lite byl při uvedení skvělý v poměru cena/výkon, já ho bral do jednoho setupu taky, bylo nás tu víc. :) Šel na trh zrovna, když byl totální oversupply a ceny byly na minimum, kupoval jsem ho myslím za cenu kolem 2k CZK (2TB).

Dneska kolem 3k/2TB se už možná dá pořídit něco s Micronama a DRAM cache, takže není moc důvod, proč po něm sáhnout. :)

Jinak MX500 byly luxus do starších sestav, škoda, že už jsou nově EOL a nástupce asi nebude. :(
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

GOODRAM story: Koupil jsem si slezský SSD disk vyrobený kousek od Ostravy. Poláci jako poslední v Evropě dělají i paměti RAM
:arrow: https://www.lupa.cz/clanky/koupil-jsem- ... ameti-ram/

Přiznám se, že jsem ani netušil, že Goodram je polská značka, palec nahoru. :)
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

iambenny píše: sob 25. led 2025, 19:31 Ten Viper VP4300 Lite byl při uvedení skvělý v poměru cena/výkon, já ho bral do jednoho setupu taky, bylo nás tu víc. :) Šel na trh zrovna, když byl totální oversupply a ceny byly na minimum, kupoval jsem ho myslím za cenu kolem 2k CZK (2TB).

Dneska kolem 3k/2TB se už možná dá pořídit něco s Micronama a DRAM cache, takže není moc důvod, proč po něm sáhnout. :)

Jinak MX500 byly luxus do starších sestav, škoda, že už jsou nově EOL a nástupce asi nebude. :(
Aku výhodu ma tá Dram cache ? Na načítavanie hier čisto koli hram , cítil by niečo viac niečo lepšio so Samsung Evo 990 plus ? oproti tomu VP4300 napr ?
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Nevím jakou výhodu má dram cache, ssd bez něj si cache vytvoří v ram - někdo tady říkal, že je mnohem důležitější řadič.

Každopádně výše zmíněný viper mám a zatím spokojenost, nejvíc jej zatížím při hraní s AI, to z něj tahá data okolo 2-3GBs, při těchto loadech k žádnému citelnému zpomalení nedochází. Po půl roce jsem pustil test na hnilobu a v pořádku.

Každopádně mám dotaz, za cca 3 měsíce plánuji přejít na AM5 a otázka zní, má smysl kupovat ještě SSD na systém? Aktuálně mám OS i data na viperu a rozdělené do dvou partition, výkon očividně problém není, ale klidně bych vzal nějaký 500GB čistě na OS, ale má to nějaký praktický smysl?
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ne a nikdy to smysl nemělo, lidi to dělali z kapacitních důvodů když SSD byla velice malá.
Co se DRAMless SSD týče, své jsem už řekl, kupujte si co uznáte za vhodné.
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

DOC , počkaj posielal si neaku tabulku s SSD diskami. To Samsung 990 EVO plus naozaj nema Dram ? rovnako ako Patriot 4300 lite ?
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“