PC pro radost...
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Egosef
- Začátečník

-
Re: PC pro radost...
Tak case jsem se nakonec rozhodl pro https://www.alza.cz/fractal-design-mesh ... 232536.htm
Myslíte, že něčemu může vadit, když ji budu mít na boku? Vychází mi to tak lépe do prostoru....
Myslíte, že něčemu může vadit, když ji budu mít na boku? Vychází mi to tak lépe do prostoru....
- GreenKermit
- Žlutá karta

-
Polozeni na bok bude samozrejme vadit tomu AIO kvuli zavzdusnovani cerpadla a i chlazeni celkove.
Pokud mas nejak limitovany prostor, tak je lepsi to do toho prostoru navrhnout jinak. Nejit cestou big tower case ale dat to do MFFPC nebo SFFPC nebo vzit horizontalni case. Ale to jsi mel rict na zacatku.
Jaky teda mas ten prostor kam to potrebujes dostat?
Pokud mas nejak limitovany prostor, tak je lepsi to do toho prostoru navrhnout jinak. Nejit cestou big tower case ale dat to do MFFPC nebo SFFPC nebo vzit horizontalni case. Ale to jsi mel rict na zacatku.
Jaky teda mas ten prostor kam to potrebujes dostat?
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Dá se to řešit, ale proč to píšeš až teď ? 
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- djstudio
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
AIO musí mít přesně dané pozice jinak bude trpět a hrozí poškození čerpadla případně velká hlučnost. Položená skřin by vyhovovala pouze klasickemu chladiči je jich tech výkonných hafo samozřejmně s hezkou cenou.Egosef píše: ↑pát 7. úno 2025, 00:41 Tak case jsem se nakonec rozhodl pro https://www.alza.cz/fractal-design-mesh ... 232536.htm
Montoval jsem nedávno Bequiet Pro 5 do sestavy naležato a funguje hezky instalace taky vpohode.
https://www.alza.cz/be-quiet-dark-rock- ... 986674.htm
Ten je takovej kompromis mezi bych rekl neni to nejlevnejsi ale ani nejdrasi vzhledem k 6heatpipe s 2xvetrak je ucinej.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3222 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x32GB - 64GB CORSAIR Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ale prd. AiO může být v placaté skříní, pokud čerpadlo nebude nejvyšší bod...
Nicméně ano, věžový chladič bude lepší řešení.
Nicméně ano, věžový chladič bude lepší řešení.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- Egosef
- Začátečník

-
Zdravím, omlouvám se, přes týden nebyl moc čas se tomu věnovat....
Takže pro vyjasnění... mám 2 varianty. Buď můžu použít v podstatě neomezený prostor na "ležící" case anebo mohu použít klasický tower case, ale zde se dostávám trochu mimo komfort (nevhodná orientace apod...), takže mnohem praktičtější je mít case jako desktop...
Přiznám se, že s tím AIO mě vůbec nenapadlo, že může být problém. Měl jsem za to, že je to utěsněný uzavřený systém s nuceným obědem, takže by mělo jedno v jaké pozici je čerpadlo vs radiátor...
EDIT: Tak myslím, že mám vybráno.... https://pctuning.cz/article/test-skrine ... chapter=11
Umí klasiku vpravo, vlevo i naležato... Teď jen otázka, zda do toho dávat AIO nebo ne... Když mě se ty obrovské věžové chladiče prostě nelíbí...
Pokud by šla varianta AIO, tak tam se stále nemůžu rozhodnout zda:
https://www.alza.cz/nzxt-kraken-elite-3 ... 01.htm?o=4
https://www.alza.cz/nzxt-kraken-360-d7667281.htm
https://www.alza.cz/arctic-liquid-freez ... 84.htm?o=1
Má smysl utrácet za NZXT Elite? Jako vypadá luxusně, ale je to dost peněz....
DESKA: Tak nějak jsem byl přesvědčen, že chci X870E, ale díval jsem se, že obyčejné X870 je na tom z pohledu M.2 slotů pro SSD vlastně lépe.... To by se mi víc hodilo mít 3 plnohodnotná SSD bez omezení linek - např. 2x CPU + 1x Chipset...
No tak když jsem koukal na "obyč" X870, tak případně https://www.alza.cz/msi-mag-x870-tomaha ... 587098.htm nebo kterou?
Takže pro vyjasnění... mám 2 varianty. Buď můžu použít v podstatě neomezený prostor na "ležící" case anebo mohu použít klasický tower case, ale zde se dostávám trochu mimo komfort (nevhodná orientace apod...), takže mnohem praktičtější je mít case jako desktop...
Přiznám se, že s tím AIO mě vůbec nenapadlo, že může být problém. Měl jsem za to, že je to utěsněný uzavřený systém s nuceným obědem, takže by mělo jedno v jaké pozici je čerpadlo vs radiátor...
EDIT: Tak myslím, že mám vybráno.... https://pctuning.cz/article/test-skrine ... chapter=11
Umí klasiku vpravo, vlevo i naležato... Teď jen otázka, zda do toho dávat AIO nebo ne... Když mě se ty obrovské věžové chladiče prostě nelíbí...
Pokud by šla varianta AIO, tak tam se stále nemůžu rozhodnout zda:
https://www.alza.cz/nzxt-kraken-elite-3 ... 01.htm?o=4
https://www.alza.cz/nzxt-kraken-360-d7667281.htm
https://www.alza.cz/arctic-liquid-freez ... 84.htm?o=1
Má smysl utrácet za NZXT Elite? Jako vypadá luxusně, ale je to dost peněz....
DESKA: Tak nějak jsem byl přesvědčen, že chci X870E, ale díval jsem se, že obyčejné X870 je na tom z pohledu M.2 slotů pro SSD vlastně lépe.... To by se mi víc hodilo mít 3 plnohodnotná SSD bez omezení linek - např. 2x CPU + 1x Chipset...
No tak když jsem koukal na "obyč" X870, tak případně https://www.alza.cz/msi-mag-x870-tomaha ... 587098.htm nebo kterou?
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jde tam, nejvyšší bod okruhu bude nad čerpadlem, tak ok.
Připlácíš jen za vzhled.
Že jsem tak smělý, co se na těch SSD bude dělat? Nebo jde jen o pocit?
Připlácíš jen za vzhled.
Že jsem tak smělý, co se na těch SSD bude dělat? Nebo jde jen o pocit?
- GreenKermit
- Žlutá karta

-
Elite verze ma kulaty displej co vyplni celou predni plochu hlavice cerpadla. Ta normalni ma maly ctvercovy displej. Parametry chlazeni jsou ale uplne stejne, lisi se jen tim displejem.
Rozdil mezi 870 a 870e je ve dvojnasobnem poctu PCIE linek.
Mas to v prispevku, ve kterem jsi to ty s nim resil, k cemu ty disky budou
Naposledy upravil(a) GreenKermit dne sob 8. úno 2025, 09:44, celkem upraveno 1 x.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To bych si to musel pamatovat.
A nebo mít ochotu to číst, nevím jestli se to řešilo tady a nebo vedle, ale dobře, jdu si to přečíst. 
Okej, tam to možná dokáže saturovat.
Okej, tam to možná dokáže saturovat.
- Egosef
- Začátečník

-
Akorát by bylo zřejmě dobré, aby sání z radiátoru byla ta spodní hadička... musím se podívat na nějaké schéma....
A pak je ještě otázka, když to bude jako desktop, tak zda by hadičky k radiátoru stačily na stranu pod grafickou kartou, protože když budou nad CPU, tak by to vlastně foukalo teplý vzduch na mě, když bude case vlevo od monitoru...
Je to možná trochu "s rezervou", ale předpokládám 1. SSD na systém, data, hry apod... 2. SSD na fotky a 3. SSD na videa.... Ale zase to není úplně optimální, protože katalogy ať už foto nebo video by určitě profitovaly z toho být na jiném disku než zdrojová data.... Ale třeba to reálně nic neznamená...
Jenže k čemu mi ty PCIE linky vlastně jsou, když stejně jdou přes 2x DMI PCIE x4 sběrnice? Pravda - neznám reálné dopady na rychlost, ale přijde mi to prostě divné, když se výrobci chlubí, kolik mají PCIE linek, které ale s CPU komunikují až přes 2 sdílené DMI... Ve výsledku tolik USB a jiných konektorů nepotřebuji....GreenKermit píše: ↑sob 8. úno 2025, 09:31 Rozdil mezi 870 a 870e je ve dvojnasobnem poctu PCIE linek.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ano hadičky je to lepší si pohlídat, jinak hrozí "bublání" ale s tím jsem se setkal jen u vadných chlazení...
Foukání do skříně je v pohodě, to CPU má menší TDP jak GPU - není to tak kritické. Naopak je to horší.
Foukání do skříně je v pohodě, to CPU má menší TDP jak GPU - není to tak kritické. Naopak je to horší.
- djstudio
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ta skrin bequet je teda namakana ale stojí dardu holt. AIO NZXT ten zaklad staci. Deska je dilema jakou vzit muze stat i 10tisic bez kompromisu. J mam 3x NVMe disk na ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3222 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x32GB - 64GB CORSAIR Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
- Egosef
- Začátečník

-
Ta skříň mi vyřeší všechny problémy s prostorem... Dám ji naležato, pod GPU přidám sací ventilátory, nad CPU dám AIO chlazení na výfuk a zespod bude také nasávat... Jediné co teď nemůžu najít je označení, která hadička od NZXT pumpy je sací a která výtlak... Tzn. zda má mít radiátor hadičky u přední strany Case anebo u zadní...
Ty ventilátory by to asi chtělo stejné, jako jsou v Case... Jak se dnes vlastně řeší napájení a SW management ventilátorů? U toho NZXT mě překvapilo, že se zapojuje do SATA kabelu... I když ony už dneska MOLEX konektory vlastně nejsou že.... Mám řešit nějaký fan HUB? Případně jaký?
A pak už jen ta deska.... Mě jde hlavně o to, aby měla co největší pravděpodobnost, že vyjde aktualizace na ZEN 6....
Ty ventilátory by to asi chtělo stejné, jako jsou v Case... Jak se dnes vlastně řeší napájení a SW management ventilátorů? U toho NZXT mě překvapilo, že se zapojuje do SATA kabelu... I když ony už dneska MOLEX konektory vlastně nejsou že.... Mám řešit nějaký fan HUB? Případně jaký?
A pak už jen ta deska.... Mě jde hlavně o to, aby měla co největší pravděpodobnost, že vyjde aktualizace na ZEN 6....
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Zapojuje se to do USB a musíš k tomu mít jejich slavný NZXT Hub, nebo jak se to jmenuje. Moje rada je, vem Arctica, má tlustší radiátor - účinnější. Má samostané ovládání Pumpy, VRM fanu, fanu na radu. Nepotřebuješ k tomu žádný fancy bloatware.
Koukal jsem na datasheet, tam to nemají uvedený, tak bych si je škrtl...
Koukal jsem na datasheet, tam to nemají uvedený, tak bych si je škrtl...
- Egosef
- Začátečník

-
Koukal jsem na web Arcticu a tam jsem směr proudění taky nenašel... To je bordel, že takovouhle věc nikde nepíšou....
- urban.novak
- Začátečník

Kontrolní otázka: když skříň bude naležato, je furt nějaký důvod k použítí vodníka?
- r1pper
- Začátečník

-
- Egosef
- Začátečník

-
Já mám stále za to, že v podstatě jakékoliv vodní chlazení je lepší než i ten nejlepší vzduchový chladič (neříkám, že to tak je, jen to mám zaryté v paměti...).
Prakticky vzato je určitě výhoda vzduchu v té již zmíněné spolehlivosti... a to je asi tak všechno ne? Vodník bude chladit lépe, s ohledem na plochu radiátoru asi i tišeji, ventilátory bych kupoval stejně, s vodníkem budu mít lepší přístup k okolním komponentům - RAM, M.2 apod... A nevím, jak dnes, ale poslední vzduchový chladič, který jsem montoval, tak přes backplate viditelně prohýbal desku (neříkám, že to něčemu vadí, ale vypadá to blbě...).
Prakticky vzato je určitě výhoda vzduchu v té již zmíněné spolehlivosti... a to je asi tak všechno ne? Vodník bude chladit lépe, s ohledem na plochu radiátoru asi i tišeji, ventilátory bych kupoval stejně, s vodníkem budu mít lepší přístup k okolním komponentům - RAM, M.2 apod... A nevím, jak dnes, ale poslední vzduchový chladič, který jsem montoval, tak přes backplate viditelně prohýbal desku (neříkám, že to něčemu vadí, ale vypadá to blbě...).
- Mafian277198
- Začátečník

Největší úskalí vodníku je pumpa (ať po stránce hlučnosti, tak spolehlivosti).
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
- Egosef
- Začátečník

-
Ještě se vrátím k desce... už jsem strávil tak týden prolézáním všeho možného internetového balastu a prostě se vždy vrátím k ASROCK X870E Taichi...
Sice někdo na Asrock nadává, ale úplně stejně se nadává na MSI, Asus nebo Gigabyte....
E-ATX do té be quiet! skříně vůbec nevadí a podle mě je super, že má backplate - když bude ležet, tak jí váha grafiky nebude prohýbat... Navíc to jedno M.2 SSD u RAMek je super, protože není omezené pod GPU... Jediné, co mě na ní štve je, že není přístupná CMOS baterie, ale teď jsem jí taky 10 let nepotřeboval měnit, tak asi to nebude takový problém... Navíc je zajímavé, že asi tím, že je to E-ATX, tak má okolo CPU více místa ať už k RAM nebo k 1. M.2 slotu...
Jediná alternativa, která mě láká je MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI, ale nemá backplate, někdo na MSI celkem nadává kvůli spolehlivosti, SSD má jen pod GPU a nepříjde mi tak hezká jako Taichi... Na druhou stranu má mnohem lépe řešené rozložení M.2, je o 5 tisíc levnější a je konstrukčně jednodušší...
K tomu chlazení... Je nějaký TOP vzduchový chladič, který by nezasahoval do RAMek? Většinou ty TOP jsou dvouvěžové s ventilátorem uvnitř a pak to prostě ty RAM zakryje ne?
A ještě k LED: Jak se tedy dnes zapojují RGB ventilátory? Do těch "addressable LED headers"? Nebo "RGB LED Headers"? A to pak řídím osvětlení přes nějaký SW od desky? A k čemu jsou potom "Chasis fan" konektory? Funguje u těch LED PWM apod.?
A ještě dotaz... Vůbec nerozumím tomu, proč Taichi s AMD chipsetem podporuje XMP? Já měl za to, že AMD - EXPO a Intel - XMP.... To jako s Taichi můžu mít XMP RAMky a bude vše fungovat jak má? (To by se mi mimochodem moc líbilo, protože XMP RAMek je víc...)...
Sice někdo na Asrock nadává, ale úplně stejně se nadává na MSI, Asus nebo Gigabyte....
E-ATX do té be quiet! skříně vůbec nevadí a podle mě je super, že má backplate - když bude ležet, tak jí váha grafiky nebude prohýbat... Navíc to jedno M.2 SSD u RAMek je super, protože není omezené pod GPU... Jediné, co mě na ní štve je, že není přístupná CMOS baterie, ale teď jsem jí taky 10 let nepotřeboval měnit, tak asi to nebude takový problém... Navíc je zajímavé, že asi tím, že je to E-ATX, tak má okolo CPU více místa ať už k RAM nebo k 1. M.2 slotu...
Jediná alternativa, která mě láká je MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI, ale nemá backplate, někdo na MSI celkem nadává kvůli spolehlivosti, SSD má jen pod GPU a nepříjde mi tak hezká jako Taichi... Na druhou stranu má mnohem lépe řešené rozložení M.2, je o 5 tisíc levnější a je konstrukčně jednodušší...
K tomu chlazení... Je nějaký TOP vzduchový chladič, který by nezasahoval do RAMek? Většinou ty TOP jsou dvouvěžové s ventilátorem uvnitř a pak to prostě ty RAM zakryje ne?
A ještě k LED: Jak se tedy dnes zapojují RGB ventilátory? Do těch "addressable LED headers"? Nebo "RGB LED Headers"? A to pak řídím osvětlení přes nějaký SW od desky? A k čemu jsou potom "Chasis fan" konektory? Funguje u těch LED PWM apod.?
A ještě dotaz... Vůbec nerozumím tomu, proč Taichi s AMD chipsetem podporuje XMP? Já měl za to, že AMD - EXPO a Intel - XMP.... To jako s Taichi můžu mít XMP RAMky a bude vše fungovat jak má? (To by se mi mimochodem moc líbilo, protože XMP RAMek je víc...)...