Asi trochu pozdě, ale přece přispějí.
Tady jsem napsal sve zkusenosti s deskou
viewtopic.php?t=298053
Dneska už je k dispozici BIOS 1.09 který snad řeší všechny výhrady co k desce mám, ale ještě jsem neměl příležitost aktualizovat, takže nevím co třeba problémy s virtualizací. Mám objednaný bastl na klasický PCIe x1 slot z M.2 pro wifi, volný pcie se hodí na testování GPU/nvme. Já jsem se SATY rád zbavil, HDD mám v USB krabici od QNAPu a připojuju to jen když potřebuju dumpnout data nebo něco starého.
V US distribuci už nabízí i Shit Edition o 50USD levnějc, v EU storu ani na Amazonu ji nevidim. Nemá to wifi, chladič na SSD a m.2 sloty jsou jen pcie gen4, CPU boostuje o 200MHz míň.
https://videocardz.com/newz/minisforum- ... r-just-359
Dneska bych už rozmýšlel, jestli nevzít nějakou obyč AM5 ITX desku, sice by to díky čipsetu žralo víc (řešil jsem spotřebu kvůli provozu z baterie), ale člověk by měl jistotu, že BIOS bude fungovat, půjdou vyladit RAMky a budou aktualizace v případě problémů s novým HW, možnost osadit zen5 x3d se taky hodí.
Na druhou stranu, koupí číňana je to jasný vzkaz zavedeným výrobcům, že kašlou na inovace. Byly doby, kdy výrobci umožňovali odemykat zamčená jádra, přetaktovat xeony atd... dneska jsou všechny desky podle diktátu Intelu/AMD jen se liší počet fází napájecí kaskády pro CPU a počet USB. Ale aby někdo zahodil chipset (což by imho u debilbích x670 chipsetů od AMD dávalo smysl) a osadil třeba PLX čip a nabídl dva x16 gen4 sloty to je ani nenapadne, přitom u desek za 1000USD by se to už v ceně nepoznalo.