WD elements externí záložní disk s daty se neukáže po připojení v "My PC" ale je vidět v "zařízeních a tiskárnách"
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- ThomasVT
- Začátečník

-
WD elements externí záložní disk s daty se neukáže po připojení v "My PC" ale je vidět v "zařízeních a tiskárnách"
Ahoj prosím o radu,
mamka mi přinesla externí disk, že jí nefunguje po připojení do PC, zkusil jsem připojit a neukáže se, ale je vidět ve správě zařízení a tiskáren, když kouknu přes win+X na správu disků, hned mi vyskočí tabulka "Inicializace disku, disk musíte inicializovat, aby k němu mohl přistupovat správce logických disků", je tohle krok co smaže na disku data? Je to disk co používala na zálohu fotek.
Jak jinak zkontrolovat, jestli disk "žije" případně jak zpřístupnit data, ta inicializace data smaže? Nebo jen zpřístupní disk?
Díky za radu
mamka mi přinesla externí disk, že jí nefunguje po připojení do PC, zkusil jsem připojit a neukáže se, ale je vidět ve správě zařízení a tiskáren, když kouknu přes win+X na správu disků, hned mi vyskočí tabulka "Inicializace disku, disk musíte inicializovat, aby k němu mohl přistupovat správce logických disků", je tohle krok co smaže na disku data? Je to disk co používala na zálohu fotek.
Jak jinak zkontrolovat, jestli disk "žije" případně jak zpřístupnit data, ta inicializace data smaže? Nebo jen zpřístupní disk?
Díky za radu
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
- zsdx
- Začátečník

-
Re: WD elements externí záložní disk s daty se neukáže po připojení v "My PC" ale je vidět v "zařízeních a tiskárnách"
Tak to v klidu inicializuj, zkontroluj disk a nahraj tam ty fotky znova. Trochu jsem se bal, ze je to jedina kopie tech dat.Je to disk co používala na zálohu fotek.
- ThomasVT
- Začátečník

-
Re: WD elements externí záložní disk s daty se neukáže po připojení v "My PC" ale je vidět v "zařízeních a tiskárnách"
Jo bohužel to tak bude. O mě nejde, já zálohy mám. A samozřejmě doporučoval jsem na takovouhle domácí zálohu aby to měla minimálně 2x, druhý disk koupený má už přes rok "jen se na to ještě nedostala", takže teď jsme tu. Značí to co jsem popsal KO disk? Je něco co jde zkusit?
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Napřed by jsi se měl kouknout třeba přes HDtune jak je na tom fyzicky. Tam poznáš jestli je KO nebo ne. Pokud neni můžeš začít zkoušet různý softy na obnovu dat. Když uděláš inicializaci akorát ještě více poškodíš to co tam potenciálně ještě zbejvá. Zkus třeba Puran file recovery.
- ThomasVT
- Začátečník

-
Díky za tip, u HDtune mi to disk nedovolí ani vybrat z nabídky, není tam. Zobrazí se mi jen v té možnosti když chceš "bezpečně odebrat" zařízení, a pak v tom správci disků to s inicializací.DOC_ZENITH píše: ↑pon 7. dub 2025, 20:26 Napřed by jsi se měl kouknout třeba přes HDtune jak je na tom fyzicky. Tam poznáš jestli je KO nebo ne. Pokud neni můžeš začít zkoušet různý softy na obnovu dat. Když uděláš inicializaci akorát ještě více poškodíš to co tam potenciálně ještě zbejvá. Zkus třeba Puran file recovery.
- zsdx
- Začátečník

-
Jukni na nej pod linuxem - hdparm a ddrescue.
- ThomasVT
- Začátečník

-
díky za tip ale já nikdy linux puštěnej neměl
- LukášST
- Začátečník

-
Tak stahni napr ubuntu, udelej si instalacni flashku, vytahni z pc vsechny nepotrebny disk a nabootuj z flasky. Vyskoci Ti moznost live boot .. zadna instalace niceho, bezi to jen z flahsky, docasne. Na tyhle diagnostiky apod nejlepsi vec.
- ThomasVT
- Začátečník

-
Ok díky, zkusím se na to mrknout.