Problémy s tavením konektorů 12VHPWR

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Re: Problémy s tavením konektorů 12VHPWR

Příspěvek od jctrnacty »

jo jeden znam, strka se do zdroje.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

DOC_ZENITH píše: pon 14. dub 2025, 17:49zdroje musej mít tak tuhou 12V aby je grafiky během svejch peaků neshazovaly, že i v případě zkratu prostě nemaj tendence hned vypnout.
Jo to si vždycky vzpomenu na ty gigabyte zdroje, jak se hejtilo, že nefunguje ochrana, ale dneska je to standard. Jen nehoří zdroje, ale kabely nebo konektory. Blbý je, že nekoupit gigabyte zdroj bylo velice jednoduché řešení, ale tady s tímto jaksi člověk nemá na výběr.
skaven321
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od skaven321 »

Hladis píše: pon 14. dub 2025, 20:04
skaven321 píše: pon 14. dub 2025, 13:14 predtym sa to nestavalo.
taketo konektory maju byt blbovzdorne, nie ze ti bezne odpaluje zariadenia
To je ale blbost. Tohle muze napsat jen naprosty noob, co ma prvni PC v zivote. :roll: Ze se to nestavalo je naprosta lez a totalne blbuvzdorny konektory v PC je vtip. Nenapada me v PC jediny konektor, ktery by byl 100% blbuvzdorny.
staci nepit, ked zapajas nove komponenty :) okrem 12VHPWR...tam ti to nepomoze
R7 5800X3D, 32GB DDR4 3200Mhz CL14 G.SKILL FlareX@3600MHz, RX 9070 XT Pulse, GB2770QSU - Red Eagle
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Tak nepij, nebudes pak psat takovy posty.
jctrnacty píše: pon 14. dub 2025, 20:19 jo jeden znam, strka se do zdroje.
Upraven post od OT a to myslis treba tenhle https://i.sstatic.net/3Il1d.jpg , ktery, nema zadnou pojistku, nic k zaklapnuti a k protekci nahodneho vytazeni nebo spatneho zasunuti, velky problem pro mnoho BFU, kteri se divi, proc jim nejde PC nebo monitor a ktery se dokaze taky hezky roztavit ? Jo to je vylozene ucebnicova ukazka blbuvzdornosti. :roll:

Dost placani, jestli ze sebe chcete delat se skavenem nooby nebo jen trolit, tak to delejte jinde a muzete treba jit hledat ty ticice a tisice utavenych RTX karet, kdyz je to prece takovy megaobri pruser. Zatim to vypada na jednotky kusu ruznych vad v milionovych poctech prodanych karet, ale treba je to cele spiknuti zelenych jestirku. :sleepy:
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ptám se tě po několikáté, kde máš ty statistiky ze kterých čerpáš?
Krteq píše: úte 11. úno 2025, 13:24@Hladis: U RTX 4090, která měla TDP do těch 500W (450W FE, AIBsOC verze i víc) se ty konektory (ne kabely) tavily dost i recenzentům. Máš nějaký odkaz na ty tebou zmiňované statistiky poruchovosti?
Krteq píše: ned 16. úno 2025, 11:33Porád jsi ještě nedodal statistiky kterými se neustále oháníš.

Všichni vědí že je to problém, vyjadřují se k tomu i el. inženýři ostatních výrobců elektroniky atd... ale podle tebe prostě o nic nejde :lol:
Pořád píšeš že je to "uměle vytvořená kauza", že je to user error atp., ale např. na počátku celého tohohle průšvihu šla zmínka, že Intel i AMD ten konektor odmítla, protože při testech v zátěži nad 300W vykazoval error rate horší jak 8-piny ... a kdyby s tím konektorem skutečně problém nebyl, nepřišla by NV s PCI-SIG s novou revizí v rekordně krátké době.

V době RTX 4090 kolovalo video z kanálu nějakého repair shopu kde zmiňovali failure rate cca. 200 karet s vyhořelými konektory za měsíc v rámci jediného partner shopu

S RTX 5080/5090 je situace ještě horší, protože zátěž je ještě vyšší a NV se navíc úplně vykašlala na jakékoliv ochrany... a AiB si to řeší na vlastní triko
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

AIB to neřešej nijak. Jediná karta co to dovede aspoň monitorovat je Asus Astral, ale musíš na to mít 3rd party software, jinak nikde nic.

Btw už se začínaj oběvovat karty s dvěma konektorama.

https://www.guru3d.com/story/new-galax- ... rclocking/

Sice jí propagujou jako OC ale neřikaj nic o power limitu. NV zatim nikde nepovolila nad 600W ani u těch top modelů, takže je dost možná že se ta karta bude muset modifikovat pokud o ňákej ten OC opravdu půjde. Každopádně má dva konektory takže safe.

Jinak k onomu hoření můžu říci jen to že jsem historicky nasadil cca 50 4090tek a ca 20 5090tek a nikdy mi nikde nic neshořelo. Defakto všechny jedou dodnes a renderujou si bez jediného problému. Chcípla mi jediná 4090tka. Co mi třeba nechcíplo zatim vůbec od jejich lauche je jakákoliv DDR5 ramka.

Co mi překvapivě drží jsou boardy a co odchází tak dle očekávání jsou SSD. Co jsem nečekal je řada mrtvejch Seasonci Prime 1300W zdrojů. Co chcípá napak hodně a je jich už hodně vadnejch z výroby jsou Ryzen CPU 7950/7950X3D. Úplně se to otočilo, dříve byly CPU nejspolehlivější komponenta.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Krteq píše: úte 15. dub 2025, 23:42NV se navíc úplně vykašlala na jakékoliv ochrany... a AiB si to řeší na vlastní triko
Takhle to ale na světě nefunguje. Požadavek na ochranu měl být ve standardu. Včetně samozřejmě toho, jestli to má řešit zdroj nebo GPU, a jaký stavy by to mělo pokrýt. Tady je jen že je nový konektor bla bla a zdroj musí přežít 2x transient load...
Proto je to standard, aby se nastavily jasný pravidla, ne že si to bude každý dělat jak se mu zlíbí. Nebo spíš se na to vyhnojit, protože přeci to je tak "správně" a udělat to lépe by mohlo stát pár centů navíc.
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od StepanPepan »

Natural píše: stř 16. dub 2025, 10:45 Takhle to ale na světě nefunguje. Požadavek na ochranu měl být ve standardu.
Před demencí žádná ochrana existovat nemůže. Když někdo použije poškozený kabel, je to jeho vina, 100%. Leda by dostal vadný kabel rovnou od výrobce se zdrojem, tam je za to odpovědný výrobce.

Napadlo by někoho fňukat, kdyby mu zahořela zásuvka při připojení vysavače, kdyby byla zásuvka poškozená a neudržovaná, nebo byla poškozená zástrčka vysavače? Ne.

Nikde nikdo neprokázal, že by správně vyrobený, nepoškozený a správně instalovaný kabel způsoboval nějaký problém.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

A jak bys prosimtě po zahoření něco takového dokazoval? :roll:

Pokud je pravda co psal krtek, že 8 piny jsou dle testů větší jistota, tak prostě ten kabel stojí za hovno.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

StepanPepan píše: stř 16. dub 2025, 11:32
Natural píše: stř 16. dub 2025, 10:45 Takhle to ale na světě nefunguje. Požadavek na ochranu měl být ve standardu.
Před demencí žádná ochrana existovat nemůže. Když někdo použije poškozený kabel, je to jeho vina, 100%. Leda by dostal vadný kabel rovnou od výrobce se zdrojem, tam je za to odpovědný výrobce.
Já teda dovnitř konektoru ani kabelu nevidím, tak asi těžko můžu vědět, že je nějaký špatný. A pokud jsem ho jednou použil a až pak to zjistil, nikdo mi reklamaci neuzná, protože je to důsledek fyzického poškození nevhodnou manipulací.
Jo kdybych vybalil kartu a ta měla starý 8pin místo 16pinu, tak bych si toho asi všiml, stejně jako kdyby 16 kabel měl jen dva vodiče. Poznat, že se pár kontaktů po zasunutí posune o milimetr nebo je pár vodičů zlomených, to bych potřeboval rentgen.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Uz doc to tu psal a musim souhlasit , ten konektor je totalne na hovno. A svadet to na uzivatele je jen evasivni taktika klasicke nvidie , protoze kdyz to neprizna , tak je to u soudu v jeji prospech. Kdyz chybu prizna tak se na ni sesypou zaloby ze vsech stran. Chtel jsem puvodne 9070 xt nitro a jak jsem se dozvedel, ze tan nacpali ten “ uzasny” 12 pin , tak to bylo pro me automaticky no go.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
DaveSech
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DaveSech »

DOC_ZENITH píše: stř 16. dub 2025, 09:50 AIB to neřešej nijak. Jediná karta co to dovede aspoň monitorovat je Asus Astral, ale musíš na to mít 3rd party software, jinak nikde nic.

Btw už se začínaj oběvovat karty s dvěma konektorama.

https://www.guru3d.com/story/new-galax- ... rclocking/

Sice jí propagujou jako OC ale neřikaj nic o power limitu. NV zatim nikde nepovolila nad 600W ani u těch top modelů, takže je dost možná že se ta karta bude muset modifikovat pokud o ňákej ten OC opravdu půjde. Každopádně má dva konektory takže safe.

Jinak k onomu hoření můžu říci jen to že jsem historicky nasadil cca 50 4090tek a ca 20 5090tek a nikdy mi nikde nic neshořelo. Defakto všechny jedou dodnes a renderujou si bez jediného problému. Chcípla mi jediná 4090tka. Co mi třeba nechcíplo zatim vůbec od jejich lauche je jakákoliv DDR5 ramka.

Co mi překvapivě drží jsou boardy a co odchází tak dle očekávání jsou SSD. Co jsem nečekal je řada mrtvejch Seasonci Prime 1300W zdrojů. Co chcípá napak hodně a je jich už hodně vadnejch z výroby jsou Ryzen CPU 7950/7950X3D. Úplně se to otočilo, dříve byly CPU nejspolehlivější komponenta.
Seasonic Prime (konkretne titanka) odesel aj mne do pul roku, a to bol fungl novy z aukra. Celkovo my uz odisli 3 Seasonici: 2 goldky a 1 titanka a nijak zvlast je nepretezuji, u prvnich dvou se jednalo o nejaky peaky, u titanky to chciplo v loadu Metre Exodus hned pri nastaveni s RT.
1-st PC - CPU: R7 9800 X3D, MB: Asus TUF GAMING B650-PLUS WIFI, RAM: G.Skill Trident Z5 NEO 2x16GB 6000MHz CL30 , GPU: Sapphire Pulse RX 9700 XT, HDD: Micron 512 GB, Crucial P5 Plus 2TB, Toshiba P300 3TB, PSU: Seasonic Prime TX-850 80+titanium, Monitor: LG 48 UltraGear 48GQ900, Zvuk: Mackie CR4-X, Klávesnica: Hama uRage, Myš: Alienware AW320M, OS: Win 10 Pro 22H2.
2-nd PC - SER5 M Ryzen 7- 5800H 16GB RAM + 1 TB, Monitor: hp X27i, OS: Win 11 Pro 25H2.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Z těch co mi chcípnuly tak jeden total na front-endu tzn zkrat a vyhazoval pojistky. Ty ostatní začaly dělat to že se random vypnuly (random, bez ohledu na to jestli komp byl v loadu nebo idle) a pak nešly zapnout dokud se na pár minut nevytahnuly ze sítě. Pak zase pár hodin až dní fungovalo než se to stalo znova.

Jejich hybridní mod je taky tristní. Off je fan hlučnej furt a ON je hlučnej občas. Pravidelně se roztáčí i když je komp v idle, tzn je to useless a i ony minimální otáčky jsou prostě hlučný, rozuměj hlučnější než cheap OEM Seasonicy před 15 lety. Prostě šly dolu no... bohužel.
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Adam Vágner »

Není to problém konektoru, je to problém distribuce proudu na jednotlivé piny. Ale to už je asi marný boj. Když pošlete 30 A na jeden pin v osmipinu, rozpustí se vám taky.

Hele, tohle máte z jakého zdroje? „ ale např. na počátku celého tohohle průšvihu šla zmínka, že Intel i AMD ten konektor odmítla, protože při testech v zátěži nad 300W vykazoval error rate horší jak 8-piny“?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Oba články berou jako zdroj maďarský ProHardware - Régi és új tápcsatlakozóval is teszteli az Intel és az AMD az új VGA-generációt z října 2024 a ten se odvolává na vlastní zdroje.

To, že nové řady AMD i Intel mají stále 8-piny, jim ale dává za pravdu (krom některých specifických AiB modelů 7900XT(X)/9070 XT).
Adam Vágner píše: stř 23. dub 2025, 21:22 Není to problém konektoru, je to problém distribuce proudu na jednotlivé piny. Ale to už je asi marný boj. Když pošlete 30 A na jeden pin v osmipinu, rozpustí se vám taky
Však ano, o tom to celé je... ale na jakém konci si myslíš že se to má řešit? Zdroj asi těžko bude řídit to, jak velký proud má posílat po určitém vodiči, odběr si už z principu musí hlídat koncové zařízení.

Když se podíváš na RTX 5090 FE s 575W TBP (podle specifikace ma 12VHPWR/12V-2×6 maximum 600W(!)) , jak si to hlídá? Nijak. A to je prosím karta s $2K MSRP :lol:
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Adam Vágner »

Já na to, proč si to nehlídá, mám svou vlastní teorii. Je to jen teorie, pochopitelně. V Nvidii někdo chtěl udělat 450W konektor. Vzal hotové řešení od molexu, napočítal, že by měl mít 6+6 pinů, aby vždycky na dva páry vodičů zapojil jeden 150W konektor, a krásně to vyšlo. Udělaly se tři větve se dvěma páry pinů, na ně se zapojily tři 150W osmipiny, a bylo to skvělý, protože to vyšlo nastejno jako mít kartu se třemi osmipiny.

A pak někdo přišel s tím, že by přes to chtěl tlačit 600 W. Podívali se, že to takové proudy na pin zvládne, zjistili, že jo, tak si řekli OK. Jen je trochu problém s tím, jak zapojit čtyři konektory na šest párů pinů, že. A místo aby přidali další dva páry pro čtvrtý konektor, tak to prostě všechno proletovali, ztratili kontrolu nad tím, kolik jim kde teče, a bylo vymalováno.

Neplivejte kvůli tomu na konektor. :D

A ten zdroj je dost slabý, no. Problém mám už tím, že "stejně bezpečný jako osmipin" nutně neznamená, že šestnáctipin je na 600 W nebezpečný. Může to znamenat i to, že je osmipin na 150W bezpečný zbytečně moc.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano to byl, protože 12V EPS dává na obodbnejch 8 -pinejch 300W. A to si myslim že je rozumné číslo. 600W na menší/křehčí konektor už moc neni no. A ano chápu že GPu 8-pin je v podstatě jen 6-pin protože ty další 2 piny jsou jen ground piny ale whatever.

Proč vůbec postuju je abych se podělil s další zkušeností a tou je.... mizerná kvalita 12VHPWR kabelů od výrobců zdrojů. Ten můj minulej post jak jsem spojil 12 prodlužek a sále vše fungovalo? To jest vše díky tomu že všechny byly ok, kvalitní a dobře vyrobené.

Mam ale další zkušenost a to jsou Bequiet zdroje, jinak dobré, které jsem začal nasazovat místo Seasoniců poté co nám začali odcházet. No, tak tam každej cca TŘETÍ kabel má ňákej problém. Měl jsem kabely co měly fyzicky rozdrcené vodiče poblíž konektoru, kabely kde neměly korektní kontakt sense piny, a kabely kde některej z hlavních vodičů měl problém, protože 5090tky na něm nepostovaly ale 4090 ano. To by se němělo stát protože když se u 5090 použe redukce na 8-piny azapojej se jen 3, karta se rozjede ale má 450W limit, zde se ale vůbec nerozjíážděla. Kdyby to bylo jednou za uherskej rok tak neřeknu, ale sakra z 12 ti kompů jsem u 4 ten kabel řešil! Bequiet WTF!
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

skaven321 píše: pon 14. dub 2025, 13:14 to je jedno, ale stava sa to.
predtym sa to nestavalo.
taketo konektory maju byt blbovzdorne, nie ze ti bezne odpaluje zariadenia
To že jsi to neřešil ty a nerozmazalo se to na netu, neznamená, že se to nedělo. Zkusím pohledat fotky, ale nic neslibuji.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Dřív nebylo tolik internetů, takže se dá určitě najít spálený konektory na gtx1000 nebo rtx2000. Nebo? :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Naprosté minimum. Najdeš více puffnutejch 1080tek od Evgy, protože Evga měla vadnej batch kondíků.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“