tak tohle se mi ještě fakt nestalo:
nová sestava PC Barbone Ryzen 5600g 32 RAM, systémový M.2 1 TB + datový WD Blue 4 TB Win 11 Pro - využití jako pracovní stanice se sdíleným adresářem pro ostatní - spíš takový malý file server. Kapacita sdílené složky cca 400 GB - .doc, .xls, .pdf atd. asi ve 100 adresářích - prostě archív za několik let.
4 TB rozdělen na 3 partition: DATA 1.5 TB - sdíleno + ZALOHA 1.5 TB - zálohy + OSTATNI
Zálohy prováděny ručně nebo scriptem s ROBOCOPY
Po roce používání 4 TB z ničeho nic odešel, prostě zmizel, data v háji, Crystaldisk křičí POZOR: Počet přemapovaných sektorů a Počet podezřelých sektorů.
Tady v tomto bodě bych rád zmínil, že se mi od začátku práce s Win 11 moc nepozdávala: asi 4x v tom roce se stalo, že PC úplně zatuhl resp. nešlo se k němu připojit přes RDP - házelo nějakou nesmyslnou chybu, musel jsem připojit LCD a Keybord a restartovat. Později jsem objevil GP politiku, která pomohla, aby to RDP fungovalo pořád ("Use WDDM graphics display driver for Remote Desktop Connections" to Disabled) a pak jsem jen zastavil aktualizace na 2-4 týdny a dělal je později raději ručně - stejně ten 4 TB zničehonic odešel...
Uzavřel jsem to s tím, že byl asi SMR a vyměnil ho za WD RED Plus CMR 4 TB - udělal jsem už jen 2 parttion DATA (share) + ZALOHA 50 na 50 a ......
Použití 5 měsíců a TO SAMÉ !!!
Zničehonic složky přestanou být síťově dostupné, připojím se na PC - Harddisk zmizel, všechno v háji...
Ještě NIKDY se mi nic takového nestalo a to jsem už mnohokrát řešil obnovu různých HDD a SSD sám i s pomocí (díky Data112
Říkám si, kdyby byl na MB nějaký špatný řadič nebo CHIPset nebo kabely, projevovalo by se to postupně a ne z ničeho nic.
Přijde mi to, jako kdyby Win 11 při delším kopírování objemných souborů nějak "nabufferoval" kořenovou strukturu HDD a pak se nějak při aktualizaci zrestartoval a zapoměl to zapsat zpět na HDD a potom - FATAL CRASH !
Setkal se s něčím podobným někdo z vás ?
Mám na objemnější share file server použít jiný typ HDD nebo rovnou NAS nebo Windows Server ?
Je špatné k zálohování větších dat scriptem používat ROBOCOPY ?
Taky vám zlobí u Win 11 bez zapojeného LCD připojování přes RDP ?
Za každou pomoc nebo radu dopředu moc děkuji !