GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Sobo
- Středně pokročilý

Re: GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti
Chjo, poslu dotaz do Alzy, jestli by umeli dorovnat nebo se priblizit cene Suprimu v Suntechu - samozrejme se po par hodinach podivam a v Suntechu misto 54ks u dodavatele najednou sviti "nepotvrzeno". Takze budu jeste vypadat jako debil, co jim posila odkazy na veci, co nejsou skladem... Klasicky styl podnikani v Ceske republice - "mam hromadu kusu skladem", realne zadny.
Jinak za 3 mesice stary Astral ze Smarty bych si pri prodeji predstavoval tak 63k - celkem ferova cena, ne? Pokud jsem totalne mimo realitu, klidne me do ni zase vratte, ale neprijde mi to prestrelene.
Jinak za 3 mesice stary Astral ze Smarty bych si pri prodeji predstavoval tak 63k - celkem ferova cena, ne? Pokud jsem totalne mimo realitu, klidne me do ni zase vratte, ale neprijde mi to prestrelene.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- michalos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ten Suprim je moc fajn, jsem spokojeny
Ale stoji ti to za vymenu? Myslim, ze ne hele…
Za 63 ti urvou ruce, mozna i za 65.
Ale stoji ti to za vymenu? Myslim, ze ne hele…
Za 63 ti urvou ruce, mozna i za 65.
Case: Jonsbo BO400 + 10x FAN Noctua Sterrox black, CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D, MB: ROG CROSSHAIR X870E HERO, RAM: 64GB DDR5, Gskill 6000 MHz CL28 (2x32GB), VGA: Nvidia MSI RTX 5090 Suprim 32GB GDDR7, SSD: Samsung 9100 4TB (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G8 (G81SF) 4K 240Hz, Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
- Sobo
- Středně pokročilý

Ono je to dost odvisle od toho, kolik by me ten Suprim vlastne stal. Na Alze ho maji za 75, takze by me to vyslo na minimalne 10k, ne-li vic, coz mi prijde uz celkem dost. Kdyby ten Suprim byl za +-70, tak do toho jdu. Mozna se tam casem dostane i u tech vetsich obchodu, ale jeste to bude trvat.
Vcera jsem videl dobre ceny a karty "skladem" na Veashop a bscom, nicmene tyhle obchody povazuju za celkem pofiderni a kartu za 70k bych si tam uz teda nekoupil.
Vcera jsem videl dobre ceny a karty "skladem" na Veashop a bscom, nicmene tyhle obchody povazuju za celkem pofiderni a kartu za 70k bych si tam uz teda nekoupil.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- karel88l
- Začátečník

Aktualne ma nemecka alza o par tisic nizsi ceny.Kdybych nakoupil z alza.de tak to pak v pripade vraceni nebo reklamace posilam do Nemecka ?
- ericc6464
- Začátečník

Moju novu, nepouzitu predavam za 69k a nikto nechce
Spoiler
PC1: MB: ASUS TUF GAMING B850M-PLUS WIFI CPU: AMD Ryzen 5 7600 RAM: 32GB Kingston Fury 5600Mhz CL40 VGA: ASUS DUAL Radeon RX 6500 XT O4G SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair RM850e CASE: Streacom BC1 V2
PC2: MB: ASUS ROG CROSSHAIR X870E APEX CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 VGA: INNO3D GeForce RTX 5090 iChill Frostbite SSD: WD BLACK SN7100 2TB PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition CASE: Streacom BC1 V2
UGREEN 8K HDMI KVM Switch: LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
COOLING → CPU: Noctua NH-U12A chromax + Watercool HEATKILLER® IV PRO VGA: stock Alphacool RAM: IceManCooler Block + Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA IV 600 + 9x Noctua NF-A20 PWM Chromax PUMP: 4x D5 TUBING: EK 16/10 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW: Aquacomputer High Flow LT FILTER: Alphacool ES Big Inline
PC2: MB: ASUS ROG CROSSHAIR X870E APEX CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 VGA: INNO3D GeForce RTX 5090 iChill Frostbite SSD: WD BLACK SN7100 2TB PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition CASE: Streacom BC1 V2
UGREEN 8K HDMI KVM Switch: LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
COOLING → CPU: Noctua NH-U12A chromax + Watercool HEATKILLER® IV PRO VGA: stock Alphacool RAM: IceManCooler Block + Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA IV 600 + 9x Noctua NF-A20 PWM Chromax PUMP: 4x D5 TUBING: EK 16/10 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW: Aquacomputer High Flow LT FILTER: Alphacool ES Big Inline
- karel88l
- Začátečník

Ja bych nedal ani tech 63k za astrala (z druhy ruky).Kdyby to nekoho zajimalo tak na nemecky alze maji 5090 vanguard (prej chlazeni jako suprim) za 2659E.Akorat je potreba si to vyzvednout v DE nebo nechat preposlat,pripadna reklamace se pry da vyridit i v CR na pobocce.
- michalos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Protoze jsi z SK a RMA pres tebe - u ASBIS…..Lidem tohle muze vadit no.
Hlavne nova se dala sehnat na K24 za 71 tisic.
Za 63 tisic ji ma do 3 dnu prodanou, to jsem si jistej. Musis to dat i na bazos
Hlavne nova se dala sehnat na K24 za 71 tisic.
Za 63 tisic ji ma do 3 dnu prodanou, to jsem si jistej. Musis to dat i na bazos
Case: Jonsbo BO400 + 10x FAN Noctua Sterrox black, CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D, MB: ROG CROSSHAIR X870E HERO, RAM: 64GB DDR5, Gskill 6000 MHz CL28 (2x32GB), VGA: Nvidia MSI RTX 5090 Suprim 32GB GDDR7, SSD: Samsung 9100 4TB (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G8 (G81SF) 4K 240Hz, Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Běžná secondhand cena bývala a u mě je -20%. To za novou v záruce se smlouvou atd. Takže karta dnes i v horší edici za 70k je ok za 56k a víc bych nedal ani korunu. Výjimky jsou možný, ale jen pokud by mi fakt někdo moooc důvěryhodný dál allin na cívky.
- michalos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jasne, super edici RTX za 56, se zarukou skoro 3 roky….
Kdyby jsi mluvil o shit gainwardce, nereknu ani slovo, ale ne o Astralce
Po 5090 je dost zajem, takze tak…..
Kdyby jsi mluvil o shit gainwardce, nereknu ani slovo, ale ne o Astralce
Po 5090 je dost zajem, takze tak…..
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
To je ve výsledku jedno, když ji vezmu z druhé ruky a budou mi pískat cívky, tak jsem totálně v řiti nebo můžu být stejná svině a prodat ji dál taky "novou ve 100% stavu se zárukou". Ty cívky jsou celkem běžná vada a někdo to třeba ani neslyší, ale ani se to pak nedá reklamovat. A to je ještě PC hardware celkem milosrdný, oproti třeba autům.
- michalos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Z druhe ruky mas ke karte aspon nejake info nebo bejva moznost si kartu vyzkouset u prodavajiciho. Takze to neni uplne zajic v pytli…
Coz karta v kramu je
Takze argument moc nic
Nebo jinak, kolik Astralek do 56 tisic se zarukou a z normalniho shopu jsi na celem svete/internetu (vcetne ebay) videl?
Ja ti to povim presne, nemusis hledat, nevidel jsi ani jednu, a ani za 60…a rekl bych, ze ani za 65.
Coz karta v kramu je
Nebo jinak, kolik Astralek do 56 tisic se zarukou a z normalniho shopu jsi na celem svete/internetu (vcetne ebay) videl?
Ja ti to povim presne, nemusis hledat, nevidel jsi ani jednu, a ani za 60…a rekl bych, ze ani za 65.
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Ono se stačí podívat na to co psal sám sobo, kvůli kterymu se to řeší... Ono totiž na jedné straně všichni chcou prodávat svoje jety karty nejlíp za cenu nové, ale nakupovat nový zboží nejlíp zadarmo.
- michalos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Porad plati to, co jsem napsal
Jinak bscom je normal v pohode shop….
- yut
- Začátečník

-
5090 jdou dolu snad kazdy den, za 63 mas uz na alze rozbalenej gigabyte gaming. 65,5 master, 68 Suprim. Nekdo vyzkousi hromadu kusu, jen aby zjistil, ze dokonala karta neexistuje.
- Mafian277198
- Začátečník

Já bych právě řekl, že o 5090 ky už zájem právě opadnul, kdo ji chtěl na práci, už ji má... po všech těch neduzích s 50 řadou, hlavně TDP a konektorem u 5090 počínaje, spousta lidí počká možná na ceny pod 50 k CZK (zaklepal sem si za díky stále funkční RTX 4090, jinak bych 5090 sháněl taky, ale asi spíš AORUS či Suprim a měnil bych FANy, TDP/UV na max 450W)
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
- Mumaq
- Začátečník

-
alebo je tu zrazu suprim liquid za trojku...
https://www.alza.sk/msi-geforce-rtx-509 ... 79.htm?o=2
https://www.alza.sk/msi-geforce-rtx-509 ... 79.htm?o=2
ROG CROSSHAIR X870E HERO, Ryzen 9 9950X3D, KRAKEN 360, MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC, 64GB 6200 CL28 Expo, Crucial T700 4TB Gen5(System/games), 990PRO 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1200W, Lian Li O11 Dynamic Evo + 10x Noctua A12x25 Chromax, Samsung OLED 65 S90F (LG OLED42C44), Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
- Sobo
- Středně pokročilý

Fuck it. Nejlip si clovek udela vlastni nazor sam.

Prvni dojmy: Chlazeni Suprimu je opravdu citelne lepsi nez Astral, pricemz ani manualni krivka ventilatoru se zpomalenim toho ventilatoru vzadu a zrychleni dvou spodnich u Astralu stale nestaci, aby se Suprimu vyrovnal. Suprim ve Furmarku na 600W PL toci sotva pres 1100 RPM a je fakt hodne tichy, skoro se mi zda, ze fany v case jsou hlucnejsi (mam je trosku agresivneji, protoze stejne pouzivam sluchatka). Astral mel pres 1400 RPM s tim jejich aktualizovanym silent biosem, s manualni krivkou ptom 1600 RPM fan 1 (dva po stranach) a 1100 RPM fan 2 (prostredni + ten zadni). Nemam hlukomer, ale Suprim je fakt tizsi na prvni dobrou. Je zajimave, ze teplota pameti je uplne stejna jako teplota jadra (76 stupnu), zatimco u Astralu byly pameti asi o 6-8 stupnu teplejsi proti jadru.
Coil whine to ma bohuzel docela silnej. Proti Astralu mozna o kousek lepsi, mozna je to placebo, ale urcite to neni nijak zasadne lepsi, proste tam furt je nejaky bzukot. Jeste uvidim, co se s tim stane, az nahodim vlastni V/F krivku, ale z moji zkusenosti UV zase tak zasadni vliv nema, spis kosmeticky.
Astral ma vyhodu v 12V-2x6 monitoringu a muj osobni dojem - na zivo vypada fakt kurevsky dobre vizualne. Ten obrovsky tmavy kovovy ram s cernym heatsinkem misto obycejneho sedeho - mnamdopici. Suprim urcite nevypada spatne, ale proti Astralu mi to prijde tak nejak obycejnejsi / normalnejsi. Kazdopadne mi jde o funkci, chtel jsem tizsi kartu pri vysoke spotrebe a presne to jsem dostal. MSI to chlazeni vymyslelo opravdu na jednicku, ze neco s 600W spotrebou muze byt tak tiche bez vody.
Zitra si zkusim trochu pohrat s napetim a uvidim, co si karta necha libit a kam se dostanu.
Kdyby nekoho neco zajimalo, klidne se ptejne, nicmene Astral uz je venku z PC ve svoji krabici a pujde na prodej, takze dalsi testy s nim uz delat nebudu.

Prvni dojmy: Chlazeni Suprimu je opravdu citelne lepsi nez Astral, pricemz ani manualni krivka ventilatoru se zpomalenim toho ventilatoru vzadu a zrychleni dvou spodnich u Astralu stale nestaci, aby se Suprimu vyrovnal. Suprim ve Furmarku na 600W PL toci sotva pres 1100 RPM a je fakt hodne tichy, skoro se mi zda, ze fany v case jsou hlucnejsi (mam je trosku agresivneji, protoze stejne pouzivam sluchatka). Astral mel pres 1400 RPM s tim jejich aktualizovanym silent biosem, s manualni krivkou ptom 1600 RPM fan 1 (dva po stranach) a 1100 RPM fan 2 (prostredni + ten zadni). Nemam hlukomer, ale Suprim je fakt tizsi na prvni dobrou. Je zajimave, ze teplota pameti je uplne stejna jako teplota jadra (76 stupnu), zatimco u Astralu byly pameti asi o 6-8 stupnu teplejsi proti jadru.
Coil whine to ma bohuzel docela silnej. Proti Astralu mozna o kousek lepsi, mozna je to placebo, ale urcite to neni nijak zasadne lepsi, proste tam furt je nejaky bzukot. Jeste uvidim, co se s tim stane, az nahodim vlastni V/F krivku, ale z moji zkusenosti UV zase tak zasadni vliv nema, spis kosmeticky.
Astral ma vyhodu v 12V-2x6 monitoringu a muj osobni dojem - na zivo vypada fakt kurevsky dobre vizualne. Ten obrovsky tmavy kovovy ram s cernym heatsinkem misto obycejneho sedeho - mnamdopici. Suprim urcite nevypada spatne, ale proti Astralu mi to prijde tak nejak obycejnejsi / normalnejsi. Kazdopadne mi jde o funkci, chtel jsem tizsi kartu pri vysoke spotrebe a presne to jsem dostal. MSI to chlazeni vymyslelo opravdu na jednicku, ze neco s 600W spotrebou muze byt tak tiche bez vody.
Zitra si zkusim trochu pohrat s napetim a uvidim, co si karta necha libit a kam se dostanu.
Kdyby nekoho neco zajimalo, klidne se ptejne, nicmene Astral uz je venku z PC ve svoji krabici a pujde na prodej, takze dalsi testy s nim uz delat nebudu.
- yut
- Začátečník

-
Koukal jsem, ze je Astral vzhledem k provoznim vlastnostem jeste o 200g tezsi nez Suprim. Jinak cena v datartu spadla na 69 990,-. Pokud ma Suprim jeste o neco lepsi treploty a toci o 300 min, tak cim to je? Maji obe tekuty kov na cipu nebo pastu?
- Sobo
- Středně pokročilý

Oba by meli mit PTM. Imho primarni rozdil asi dela ten kokotsky ventilator vzadu na Astralu, protoze push+pull z mych zkusenosti oproti klasickemu push setupu uz vykonove prakticky nic nepridava (mozna s vyjimkou super tlustych radiatoru).
Ono by to nebyl zase takovy problem, kdyby se ten ventilator dal regulovat resp. idealne byl smysluplne nastaveny uz v ramci biosu z tovarny, ale to doslova nejde, protoze Asus jsou idioti. Oni postavi kartu, kde na zadni stranu hodi dalsi ventilator, ale daji ho nejpis moc blizko k heatsinku, navic to musi mit reverzni lopatky, takze to ma uplne jiny zvukovy profil proti ostatnim vetrakum a kolem 1200 RPM to zacina celkem neprijemne hucet, jakoze fakt pronikavy zvuk i do uzavrenych sluchatek, proto jsem si to v custom krivce zreguloval na 1100 RPM max, coz je jeste v pohode.
Problem je, ze ti hulibrci udelali kartu za 3000 euro se ctyrma ventilatorama, ke ktere ale dali jenom 2 fan controllery. Takze mas fan 1 (levy + pravy zepredu) a fan 2 (prostredni + ten zadni). Takze kdyz kvuli hluku zpomalis ten zadni ventilator, zaroven s nim zpomalujes i ten prostredni z druhe strany, coz je spatne, protoze ten ma normalni zvukovy profil a nepotrebuje to, takze proste prichazis o chladici vykon.
Sulini mohli aspon vydat aktualizovany bios, kde by ty fany nastavili asynchronne - urychlili fan 1 a zpomalili fan 2 = tizsi karta pri stejne teplote. Ale kaslou na to, clovek si to musi udelat sam.
Ale je fakt, ze kdyz dva fany na Astralu tocili 1600 a druhe dva 1100 RPM, tak je to furt ve vysledku vice nez Suprim, ktery toci 1100 RPM svyma trema fanama a je tichouckej, takze tam bude asi jeste neco vic v tom. Nevim, co jeste ma vliv - mozna ten tvar heatsinku s tema vroubkama? Vetraky mi prijdou, ze vypadaji v podstate stejne, jako by byly od stejneho vyrobce snad.
Ono by to nebyl zase takovy problem, kdyby se ten ventilator dal regulovat resp. idealne byl smysluplne nastaveny uz v ramci biosu z tovarny, ale to doslova nejde, protoze Asus jsou idioti. Oni postavi kartu, kde na zadni stranu hodi dalsi ventilator, ale daji ho nejpis moc blizko k heatsinku, navic to musi mit reverzni lopatky, takze to ma uplne jiny zvukovy profil proti ostatnim vetrakum a kolem 1200 RPM to zacina celkem neprijemne hucet, jakoze fakt pronikavy zvuk i do uzavrenych sluchatek, proto jsem si to v custom krivce zreguloval na 1100 RPM max, coz je jeste v pohode.
Problem je, ze ti hulibrci udelali kartu za 3000 euro se ctyrma ventilatorama, ke ktere ale dali jenom 2 fan controllery. Takze mas fan 1 (levy + pravy zepredu) a fan 2 (prostredni + ten zadni). Takze kdyz kvuli hluku zpomalis ten zadni ventilator, zaroven s nim zpomalujes i ten prostredni z druhe strany, coz je spatne, protoze ten ma normalni zvukovy profil a nepotrebuje to, takze proste prichazis o chladici vykon.
Sulini mohli aspon vydat aktualizovany bios, kde by ty fany nastavili asynchronne - urychlili fan 1 a zpomalili fan 2 = tizsi karta pri stejne teplote. Ale kaslou na to, clovek si to musi udelat sam.
Ale je fakt, ze kdyz dva fany na Astralu tocili 1600 a druhe dva 1100 RPM, tak je to furt ve vysledku vice nez Suprim, ktery toci 1100 RPM svyma trema fanama a je tichouckej, takze tam bude asi jeste neco vic v tom. Nevim, co jeste ma vliv - mozna ten tvar heatsinku s tema vroubkama? Vetraky mi prijdou, ze vypadaji v podstate stejne, jako by byly od stejneho vyrobce snad.
- michalos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Myslím takhle z hlavy, že chladič Suprimky má více heatpipe....
Techpowerup:
MSI Suprim's cooler is a little bit better, probably because it has 11 heatpipes vs 8 on ASUS and less space taken up by the cooler shroud, so the heatsink is bigger
Techpowerup:
MSI Suprim's cooler is a little bit better, probably because it has 11 heatpipes vs 8 on ASUS and less space taken up by the cooler shroud, so the heatsink is bigger