GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Re: GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Příspěvek od Bernardito »

Já nevím, ale u SUPRIM jak vzduchové, tak liquid je coil whine dost bzučící, na stock je to fakt slyšet, po UV je to o něco lepší, ale stále slyšitelné. To mě prostě sere.
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od StepanPepan »

Ježišmarjá, proč si myslíte, že 600W monstrum musí nutně mít 100% tiché napájecí obvody?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

spajdr píše: ned 15. čer 2025, 21:46
DOC_ZENITH píše: ned 15. čer 2025, 14:48 Ano a faktory jako délka, váha a pod hrajou roli, protože transportovat kompy s Astraly uvnitř je mnohem větší riziko, například. Ze všech karet co jsem měl v rukou mi MSI přišlo nej (i cheap MSIčka teda krom Ventuse ten ne), ale byly tak dlouhý že se nevejdou pohodlně do NZXT H5 flow, což je jaksi problém. Řeknu to na rovinu, kdyby se u nás normálně a za OK ceny prodávaly foundersky tak by všude byly ty, na ňáký cihly bych se vykašlal.
DOCi: Ventus stoji za prd, ale v pripade 5090 modelu si nemuzu na nic stezovat. Hlucne to neni a teploty jsou v pohode (mam NZXT H7 Flow 2024)
Řeknu to takhle, Ventus byl z těch 5090 co jsem zkoušel jednoznačně nejhorší. Byl o třídu pod takovými těmi cheap Pality/Gainwardy (který se mi naopak líběj protože jsou celkem lehký a kompaktní v porovnání se zbytkem). Jako jedinej i na open-benchi řval pokud se neodladil fan do vysokejch teplot nebo nesrazil PL na 90% a taky to byla jediná karta co mi nedala po OC 20+ tisíc bodů v Unigine superposition 8K optimized testu. Těch Ventusů jsem měl asi 6 nebyl to 1 horší kus. Ze všech 5090 byla 1 karta kde jsem chytil shit kus a to byla Asus TUF, kde jeden kus měl vysoké teploty VRAM ale další kus už byl v pohodě. A výstupní kvalita Astralů byla taky ne 100%, různé kusy měly různé polepky/fólie, U některých chyběly ty, jiným zad tamty, ze začátku to byl docela hukot ale žádná nebyla vadná.
fanthomass20
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fanthomass20 »

jardakill píše: pon 16. čer 2025, 09:21 A jak ti těch cca 600W z radiatoru vyhřívá pokoj v těch letních vedrech?
keby si čekol môj príspevok poriadne, tak v ňom predsa vidíš, že kartu používam silne undervoltnutú, takže tých 600w si nikdy neberie..., v žiadnej hre.

A tých 450/500w (ako v ktorej hre) znesiem v izbe relatívne v pohode.

Po dvoch, troch hodinách hrania zapnem na pár minút v izbe mobilnú klímu na ochladenie vzduchu a fungujem ďalej v pohode. :)

Bernardito:

Neber to nijak osobne, ale čo tak sledujem tvoje príspevky, neviem si predstaviť ktorá karta by tebe čo sa týka coilwhine úplne vyhovovala. :roll:

Ja som teda na tieto pazvuky tiež pomerne výrazne háklivý (všetky TUF/STRIX 3080/4080/4090) išli vždy hneď preč iba kvôli coilwhine, ale ostatné modely až na jednu Suprim X 4080 to mali relatívne OK. Niektoré menej, niektoré viac. Najtichšia asi bola Gaming OC 4080 a master 5080, ale iné ak aj bzučali, tak to bolo také, že človek s tým vedel žiť.

Súhlasím, že je naivné očakávať, že akákoľvek RTX 5090 bude bez cievok. Však Master RTX 5080 bola brutálne tichá na coilwhine, ale RTX 5090 ICE master už počuteľne popiskovala v záťaži, ale tiež to nebolo nič tak hrozné.. Žil by som s tým v pohode, keby tá karta celkovo nebolo dosť "o ničom" čo sa chladiča a hlučnosti týka.. ;-)
CPU: Intel i7-13900K, CPU cooler: Corsair iCUE H150i Elite Capellix White, MB: ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4, RAM: G.SKILL 64 GB KIT DDR4 4000 CL18 RipjawsV, GPU: MSI GeForce RTX 5080 SUPRIM SOC, SSD: 5TB + HDD 2TB, PSU: Corsair HX1200 Platinum, CASE: SilentiumPC Signum SG7V EVO TG ARGB, Klávesnica + Myš: YENKEE YKB 3400 PANZER + HyperX Pulsefire Surge RGB //// Monitor: 32" Odyssey OLED G8 (G80SD) //// NOTEBOOK: Lenovo Legion 7 Pro (13900HX + 32 GB RAM + 1TB + 4TB SSD + RTX 4080 12GB)
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od StepanPepan »

DOC_ZENITH píše: pon 16. čer 2025, 10:04 Řeknu to takhle, Ventus byl z těch 5090 co jsem zkoušel jednoznačně nejhorší. Byl o třídu pod takovými těmi cheap Pality/Gainwardy (který se mi naopak líběj protože jsou celkem lehký a kompaktní v porovnání se zbytkem). Jako jedinej i na open-benchi řval pokud se neodladil fan do vysokejch teplot nebo nesrazil PL na 90% a taky to byla jediná karta co mi nedala po OC 20+ tisíc bodů v Unigine superposition 8K optimized testu. Těch Ventusů jsem měl asi 6 nebyl to 1 horší kus.
Na Youtube je nedávné video, kde si chlapík přestavuje Ventuse do bloku, a samotné PCB vypadá normálně, je to referenční PCB:

https://www.youtube.com/watch?v=eY8t1swaMi4

U toho Ventuse je jenom diskutabilní ten chladič, MSI se rozhodlo parní komoru nedávat i na dražší TRIO. Myslím, že snížit PL je u 5090 docela rozumné, i když nemáte slabší chladič.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Trio je good karta, komora nebo ne, TRIO byla naopak pocitově nejlepší 5090 co jsem testoval.
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bernardito »

fanthomass20 píše: pon 16. čer 2025, 10:36
jardakill píše: pon 16. čer 2025, 09:21 A jak ti těch cca 600W z radiatoru vyhřívá pokoj v těch letních vedrech?
keby si čekol môj príspevok poriadne, tak v ňom predsa vidíš, že kartu používam silne undervoltnutú, takže tých 600w si nikdy neberie..., v žiadnej hre.

A tých 450/500w (ako v ktorej hre) znesiem v izbe relatívne v pohode.

Po dvoch, troch hodinách hrania zapnem na pár minút v izbe mobilnú klímu na ochladenie vzduchu a fungujem ďalej v pohode. :)

Bernardito:

Neber to nijak osobne, ale čo tak sledujem tvoje príspevky, neviem si predstaviť ktorá karta by tebe čo sa týka coilwhine úplne vyhovovala. :roll:

Ja som teda na tieto pazvuky tiež pomerne výrazne háklivý (všetky TUF/STRIX 3080/4080/4090) išli vždy hneď preč iba kvôli coilwhine, ale ostatné modely až na jednu Suprim X 4080 to mali relatívne OK. Niektoré menej, niektoré viac. Najtichšia asi bola Gaming OC 4080 a master 5080, ale iné ak aj bzučali, tak to bolo také, že človek s tým vedel žiť.

Súhlasím, že je naivné očakávať, že akákoľvek RTX 5090 bude bez cievok. Však Master RTX 5080 bola brutálne tichá na coilwhine, ale RTX 5090 ICE master už počuteľne popiskovala v záťaži, ale tiež to nebolo nič tak hrozné.. Žil by som s tým v pohode, keby tá karta celkovo nebolo dosť "o ničom" čo sa chladiča a hlučnosti týka.. ;-)
V pohodě 🙂. Ale není AIO karta, co se týče spolehlivosti na prd? Degradace kapaliny, životnost pumpy?
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

DOC_ZENITH píše: pon 16. čer 2025, 10:04
spajdr píše: ned 15. čer 2025, 21:46

DOCi: Ventus stoji za prd, ale v pripade 5090 modelu si nemuzu na nic stezovat. Hlucne to neni a teploty jsou v pohode (mam NZXT H7 Flow 2024)
Řeknu to takhle, Ventus byl z těch 5090 co jsem zkoušel jednoznačně nejhorší. Byl o třídu pod takovými těmi cheap Pality/Gainwardy (který se mi naopak líběj protože jsou celkem lehký a kompaktní v porovnání se zbytkem). Jako jedinej i na open-benchi řval pokud se neodladil fan do vysokejch teplot nebo nesrazil PL na 90% a taky to byla jediná karta co mi nedala po OC 20+ tisíc bodů v Unigine superposition 8K optimized testu. Těch Ventusů jsem měl asi 6 nebyl to 1 horší kus. Ze všech 5090 byla 1 karta kde jsem chytil shit kus a to byla Asus TUF, kde jeden kus měl vysoké teploty VRAM ale další kus už byl v pohodě. A výstupní kvalita Astralů byla taky ne 100%, různé kusy měly různé polepky/fólie, U některých chyběly ty, jiným zad tamty, ze začátku to byl docela hukot ale žádná nebyla vadná.
DOCi : Ventus je ale lehci o cca 350-400g oproti Palitce co ma vapor chamber :) a delkou necelych 33cm.
Kdybych ale nechal fans na automatiku, tak by mozna rvaly, daval jsem maximalne 70% a dalo se to snest, nicmene tohle bylo akorat tak pro benche.

Sobo: ty tvoje 3dmark vysledky mame prakticky na chlup stejne, skoda. Cekal jsem, ze tvuj model bude mit lepsi kremik.

Zvazoval jsem si vzit od bykski GPU blok za 2650,- pres alixpress ale ono to moc nema cenu, kdyz to stejne nejak extra netopi a navic nemam zaden golden chip.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Tak lepsi edice se nekupujou kvuli vykonu, protoze ten je a vzdycky bude stejny. Dneska uz na zadnem modelu zadny binning nemas - jestli si nekdo mysli, ze treba Asus do Astralu dava nejake "lepsi" jadra, tak se plete, je to uplne nahodne. Je to hlavne kvuli chlazeni a hlucnosti, kde tam muzou byt dost propastne rozdily.
Jinak jsem tam hodil spis takove od boku nastaveni, ktere se zda stabilni. Nehrotil jsem to na limit a ani jsem nedelal nastaveni, ktere by bylo specialne dobre na 3DMarky. Na Overclock foru muzes narazit na lidi, kteri nahodi nestabilni OC (jenom aby projeli test), hodi fany na 100%, komp maj venku, kde je 5 stupnu nad nulou etc. Potom jim to hodi klidne pres 16 tisic.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Budgie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Budgie »

Jakou AIO vzít ?
AORUS Xtreme Waterforce nebo SUPRIM Liquid? Vím, že bez coil whine nebude ani jedna. U AORUS vidím výhodu 4 leté záruky. Ale pumpa, pazvuky, atd?
jardakill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jardakill »

SUPRIM Liquid jako jediná při nízkých teplotách a fanech na STOP vypíná i čerpadlo, tohle neumí žádná jiná . Takže naprostý klid a neopotřebává se tak pumpa. Když stoupne teplota a roztočí se ventilátory, zapne se i pumpa.
MB-ASUS Maximus Extreme Z790. CPU-i9 14900KS. Paměti DDR5-Skill 2x24GB 8000.GK-ASUS Astral RTX 5090 OC. Zdroj- Seasonic PRIME TX-1600 Noctua Edition, 1600W. ZK-CSB ZXR.Disky- Samsung SSD M.2 980PRO 1GB, Kingston SSD M.2 FURY Renegate 2GB.Chassis-Corsair iCUE LINK 9000D AIRFLOW White rychlá voda na všem. Monitor Asus 4K PG42UQ.
Hikorust
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hikorust »

Dívám se, že ceny trochu opadly a Alza má slevy na Gainwarda Phantom/GS a MSI Ventus za 62/63000.. Kterou z nich? Mám 4080ku od Gainwarda a nemám s tou kartou problémy.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Podle zkusenosti ostatnich z tehle dvou bych sel urcite do Phantoma. Ventus uz je fakt hodne osekany a chlazeni stoji za starou belu...

Nebo ti za 60k muzu prodat 3 mesice stary Astral OC (vzduch) kupovany ze Smarty. :) V pripade zajmu SZ.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Recenze:
Gainward GeForce RTX 5090 PHANTOM 32G >>
gainward-rtx-5090-phantom-32g-review-pct.jpg
https://www.gpureport.cz/recenze/502/ga ... 502&page=1

Karta to špatná není, ale ty provozní vlastnosti tedy popravdě nic moc. Dá se ale vyladit, mám tam i její undervolting.

Obrázek
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
karel88l
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od karel88l »

Kentus za 63k kc je moc v DE je k sehnani za 2,2k eur,jedna vyhoda je,ze se pry da snadno sundat shroud a dat tam normalni vetraky pak to chladi dobre.Tento tyden byla moznost koupit 5090 TUF na cyberport.de za 2150 Ecek bohuzel uz jsem nestihl vytvorit objednavku,nekdo byl rychlejsi :) Jinak mrte rozbalenych 5090 bylo na alze za 59,5k aorus master,suprim 63k atd.

Nema tu nekdo 5090 aorus master nebo gaming oc potreboval bych vedet jestli "drnci" vetraky ?

https://www.reddit.com/r/gigabyte/comme ... _fan_stop/
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

Na vsetkych masterkach "drncia vetraky", avsak len sekundu pri spustani a 2 sekundy pri vypinani. Ani to nevnimas. Inak su pocas jazdy tiche a nerapkaju.
ROG CROSSHAIR X870E HERO, Ryzen 9 9950X3D, KRAKEN 360, MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC, 64GB 6200 CL28 Expo, Crucial T700 4TB Gen5(System/games), 990PRO 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1200W, Lian Li O11 Dynamic Evo + 10x Noctua A12x25 Chromax, Samsung OLED 65 S90F (LG OLED42C44), Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
karel88l
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od karel88l »

OK,dik aspon vim ze nemam objednavat dalsi kus :D Jinak mam ted Suprim velice ticha karta,tissi nez Aorus bych rekl co si pamatuju,coil whine v loadu prijatelnej rekl bych ale vetsi nez byl na 4090 gaming oc,ale co me sere je coil whine v idle i kdyz velice mirny ale protoze mam v podstate otevrenou derovanou itx skrin tak mi to mozna bude vadit vecer kdyz je vsude klid.

Zklamal TUF,vetraky pri podobne teplote vyrazne hlasitejsi nez suprim,taky vyraznejsi coil whine v loadu a coil whine taky v idle,navic susti loziska vetraku,potencionalni vyhoda je snadne deshroudovani a nahrazeni ventilatoru.Jeste asi zkusim gaming oc od gigabyte a pak na to seru :D Tam se ale bojim aby nevytekl ten gel,mam totiz kartu v PC na "stojaka".
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

popravde su len 2 chyby, co tato karta moze mat: rapkanie vetrakov pri roztacani, co si v podstate ani nevsimnes, ked sa na to nesustredis a potencialne vytekanie pasty spod ramiek, co sa v 99% pripadoch tiez nemusi prejavit. Inak je ta karta ticha, vykonna, pekna... ja by som do masterky siel opat, kebyze nemali na sklade suprim liquid.
ROG CROSSHAIR X870E HERO, Ryzen 9 9950X3D, KRAKEN 360, MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC, 64GB 6200 CL28 Expo, Crucial T700 4TB Gen5(System/games), 990PRO 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1200W, Lian Li O11 Dynamic Evo + 10x Noctua A12x25 Chromax, Samsung OLED 65 S90F (LG OLED42C44), Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
karel88l
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od karel88l »

Tak beru zpet,ten muj TUF po deshroudu a pripojeni noctua vetraku primo do zakladni desky nema coil whine skoro zadny,takze premyslim ze si necham TUF a udelam custom shroud s noctua vetrakama.

Jinak bych si nechal Suprim opravdu pekna "karticka" s tim hlinikovym ramem a krytem vetraku v zakladu chladi o dost lepe nez TUF a je i tissi,ale bohuzel deshroud by znamenalo rozebrat celou kartu a asi potencionalne ztratu zaruky.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

A k čemu dělat deshroud u karty, která je tichá a chladí bombově? Myslím tím tu Suprimku....
Case: Jonsbo BO400 + 10x FAN Noctua Sterrox black, CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D, MB: ROG CROSSHAIR X870E HERO, RAM: 64GB DDR5, Gskill 6000 MHz CL28 (2x32GB), VGA: Nvidia MSI RTX 5090 Suprim 32GB GDDR7, SSD: Samsung 9100 4TB (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G8 (G81SF) 4K 240Hz, Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“