GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Re: GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Příspěvek od Bernardito »

K těm AIO kartám, jakou mají životnost ? 3 roky? Zase u 5090 se AIO vyplatí kvůli teplu, které se odvádí radiátorem pryč z bedny, ale ta životnost nebude dobrá, že? I když SUPRIM při 0% rychlosti větráků, vypíná i pumpu. U Gigabyte jede pořád, ale zase je tu záruka o rok navíc.
michalos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalos »

Tak jisté je, že se to časem posere :D 3-5 let max no bych to viděl....
Case: Jonsbo BO400 + 10x FAN Noctua Sterrox black, CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D, MB: ROG CROSSHAIR X870E HERO, RAM: 64GB DDR5, Gskill 6000 MHz CL28 (2x32GB), VGA: Nvidia MSI RTX 5090 Suprim 32GB GDDR7, SSD: Samsung 9100 4TB (System) + USB/Sata 7,68TB Micron 5210 ION (enterprise), Sandisk Professional G-DRIVE 24TB, PSU: Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition, Corsair K100 RGB OPX US layout, Panasonic TX-65JZ2000E, Samsung 27" Odyssey OLED G8 (G81SF) 4K 240Hz, Linksys Velop PRO 7 OS: Windows 10 Enterprise
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Bernardito píše: ned 13. črc 2025, 15:22 K těm AIO kartám, jakou mají životnost ? 3 roky? Zase u 5090 se AIO vyplatí kvůli teplu, které se odvádí radiátorem pryč z bedny, ale ta životnost nebude dobrá, že? I když SUPRIM při 0% rychlosti větráků, vypíná i pumpu. U Gigabyte jede pořád, ale zase je tu záruka o rok navíc.
To neres chlape, stejne to drive prodas, nez to vytece :D
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Nova generace GPU se na trh uvadi zhruba kazde 2 roky, takze pokud vis, ze budes kolem releasu nove generace zase upgradovat, potom te to nemusi moc trapit.
Pak je otazka, co AIO udela s hodnotou toho GPU jako pouziteho, kdy uz mu zbyva treba jenom rok na zaruce. AIO GPU obecne muzou byt mene popularni, ale hlavne ta zivotnost u karet z druhe ruky uz je u nich dost s otaznikem, takze kdo to bude pak ochotny koupit a kolik ti za to da, to je otazka.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Tak na AORUS Waterforce je záruka 4 roky, na SUPRIM 3 roky. I když budu asi upgradovat na novou generaci, tak na SUPRIM, pokud se po záruce vysere pumpa, tak existuje blok a jede se dál, že?
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

ked sa to tak vezme, tak 5090tka je taka karta, ze konecne, s cistym svedomim(si myslim), ze pri vyvoji novych hier, sa uz nejak geometrickym radom, ako doteraz, nebude v kvalite grafiky postupovat. Teda konecne mam pocit, za poslednych 10 rokov upgradov, ze aspon 5 rokov nebudem musiet menit, kedze dlss a fg ma na 4k monitore podrzia. A hlavne urcite nebudem mat za dalsie 2 roky dalsie 3(mozno 4, kedze nvidia vidi, ze im kazda zhovadilost prejde) litre na upgrade.
ROG CROSSHAIR X870E HERO, Ryzen 9 9950X3D, KRAKEN 360, MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC, 64GB 6200 CL28 Expo, Crucial T700 4TB Gen5(System/games), 990PRO 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1200W, Lian Li O11 Dynamic Evo + 10x Noctua A12x25 Chromax, Samsung OLED 65 S90F (LG OLED42C44), Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

GL s kartou co žere 600W, má 700mm2+ a 512-bit bus že bude za 5 let živá a nepojde do té doby na studeňáky.

Co se vody týče, tak voda na GPU je pro extrémisty. Typicky pro ty kterejm je jedno kolik za to daji a že to za 3 roky poletí do popelnice, nebo že to bude mít výrazně menší prodejní cenu kdyby došlo na upgrade. Voda by byla menší problém kdyby byla standardizovaná, ale bohužel neni, vše je defakto nekompatibilní a každej si hraje na svym písečku. Proto je tak problematický to řešit když se s tim něco stane.
karel88l
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od karel88l »

No nevim,ja nemam pocit ze by mi 5090 vydrzela na 4k dalsich 5 let a to uz tu mame oledy s 8k.Toho vykonu je vic nez u 4090,ale zas ne o tolik a spotreba ktera uz je dost silena je primo umerna narustu vykonu.Takze jak vyjde neco energeticky efektivnejsiho (ne treba vykonejsiho) tak to vymenim.5090 neni moc povedenej release,4090 byla lepsi.

600W 5090ka hit bazaru nebude (nevim mozna do AI farem) a s AIO uz tuplem ne,to radsi ten clovek veme "vzduchovou" edici da powerlimit na 400-450W,pripadne vymeni vetraky a ma kartu s jakztakz prijatelnejma provoznima vlastnostma.
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Našel jsem blok na SUPRIM Liquid.
https://shop.alphacool.com/en/shop/gpu- ... -backplate

Dejme tomu, že se po 3 letech SUPRIM Liquid posere, tak se dá tenhle blok a jede se dál ne?
satanicek666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od satanicek666 »

Mumaq píše: ned 13. črc 2025, 21:23 ked sa to tak vezme, tak 5090tka je taka karta, ze konecne, s cistym svedomim(si myslim), ze pri vyvoji novych hier, sa uz nejak geometrickym radom, ako doteraz, nebude v kvalite grafiky postupovat. Teda konecne mam pocit, za poslednych 10 rokov upgradov, ze aspon 5 rokov nebudem musiet menit, kedze dlss a fg ma na 4k monitore podrzia. A hlavne urcite nebudem mat za dalsie 2 roky dalsie 3(mozno 4, kedze nvidia vidi, ze im kazda zhovadilost prejde) litre na upgrade.
podla mna si myslis zle. vies preco?? vyvoj napreduje a tak to je aj s grafikama a nenazranostou nvidie... mozno ta podrzia na ten 4k monitor paru 5 roky tie 5090 ale ci ti na tvojej grafiky tolko vydrzi pumpa??? aj moja 4090 mi este vydrzi dlho. do teraz hrajem hry na 100fps v pohode na 4K. a ver tomu ze jak pride 7090 tak ju budes chciet lebo to je zavislost a hobby ktoru zazivame aj my tu z ceskeho fora a naseho slovenskeho :D len tak z keseni vyberes 5 litre a budes sa tesit ze ti idu hry o 20-30fps viac ako na 6090 a o cca 50fps viac ako na 5090. a mozno tak 700w potiahne z elektriky. ale co urobis so svojou vodou chladenou gpu ked sa ti ako 4 rocna pokazi?? mozno ju hodis do kosa a kupis za cca 4 litre 6090 8) to taka moja predstava ktora je dost realna :D
AMD 9800x3d 5,3Ghz CO-40 = NOCTUA d15 G2= MSI B850 Tomahawk = KINGSTON 64gb 6000mhz cl30 = MSI 5090 Vanguard = Ssd: M2 WD 850x 1tb Win11 + M2 WD 850x 4tb + 850 evo 2tb = LIAN LI 216 black = Fany: 2x LIAN LI 160mm-in + 3x NOCTUA a14x25r G2-out + 2x NOCTUA a12x25 G2-bottom = FSP Hydro Ti Pro 1kw = LG C2 42" = Per: LOGI g915 tkl + LOGI g pro wire + LOGI g440 hard + XBOX Wire Controller = Audio: TOPPING dx5 II = MACKIE mr524 = MEZE 99 classic V2
Bernardito
Začátečník
Začátečník

satanicek666 píše: pon 14. črc 2025, 09:08
Mumaq píše: ned 13. črc 2025, 21:23 ked sa to tak vezme, tak 5090tka je taka karta, ze konecne, s cistym svedomim(si myslim), ze pri vyvoji novych hier, sa uz nejak geometrickym radom, ako doteraz, nebude v kvalite grafiky postupovat. Teda konecne mam pocit, za poslednych 10 rokov upgradov, ze aspon 5 rokov nebudem musiet menit, kedze dlss a fg ma na 4k monitore podrzia. A hlavne urcite nebudem mat za dalsie 2 roky dalsie 3(mozno 4, kedze nvidia vidi, ze im kazda zhovadilost prejde) litre na upgrade.
podla mna si myslis zle. vies preco?? vyvoj napreduje a tak to je aj s grafikama a nenazranostou nvidie... mozno ta podrzia na ten 4k monitor paru 5 roky tie 5090 ale ci ti na tvojej grafiky tolko vydrzi pumpa??? aj moja 4090 mi este vydrzi dlho. do teraz hrajem hry na 100fps v pohode na 4K. a ver tomu ze jak pride 7090 tak ju budes chciet lebo to je zavislost a hobby ktoru zazivame aj my tu z ceskeho fora a naseho slovenskeho :D len tak z keseni vyberes 5 litre a budes sa tesit ze ti idu hry o 20-30fps viac ako na 6090 a o cca 50fps viac ako na 5090. a mozno tak 700w potiahne z elektriky. ale co urobis so svojou vodou chladenou gpu ked sa ti ako 4 rocna pokazi?? mozno ju hodis do kosa a kupis za cca 4 litre 6090 8) to taka moja predstava ktora je dost realna :D
Vyhodit se nemusí, když se pak dá na waterblock.
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

som zvedavy, kolko cechov tu pochopi gadza z vychodu :D
tak si kupim novu... :) Uz som to pisal Bernimu, mal som 6r krakena a po tej dobe akurat rapkala pumpa. ak mi odide tu, aspon bude dovod skusit custom vodu.
Mal som 3080 ftw 3 ultra a dal som na nu hybrid kit... uz 5 rokov funguje bez problemov. Ja sa toho nebojim.
ROG CROSSHAIR X870E HERO, Ryzen 9 9950X3D, KRAKEN 360, MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC, 64GB 6200 CL28 Expo, Crucial T700 4TB Gen5(System/games), 990PRO 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1200W, Lian Li O11 Dynamic Evo + 10x Noctua A12x25 Chromax, Samsung OLED 65 S90F (LG OLED42C44), Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
satanicek666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od satanicek666 »

jebac gadza z vychodu :D ale ta napises ze za 5 rokov mas pokkoj??? ver tomu ze nemas... lebo furt budes chciet toto najlepsie zelezo. ked neee zato ze skape tvoja aktualna karta-bodaj by isla aspon 10r . ta inak zato lebo budes chciet a budes mat love vo vacku ktore do toho das :D i ja furt chcem lepsie zelezo. a rozmyslam ze jak padly ceny 5090 ze by som si zaobstaral jednu. ale bojim sa aio.to radsej vetrakovu suprimku
AMD 9800x3d 5,3Ghz CO-40 = NOCTUA d15 G2= MSI B850 Tomahawk = KINGSTON 64gb 6000mhz cl30 = MSI 5090 Vanguard = Ssd: M2 WD 850x 1tb Win11 + M2 WD 850x 4tb + 850 evo 2tb = LIAN LI 216 black = Fany: 2x LIAN LI 160mm-in + 3x NOCTUA a14x25r G2-out + 2x NOCTUA a12x25 G2-bottom = FSP Hydro Ti Pro 1kw = LG C2 42" = Per: LOGI g915 tkl + LOGI g pro wire + LOGI g440 hard + XBOX Wire Controller = Audio: TOPPING dx5 II = MACKIE mr524 = MEZE 99 classic V2
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já bych taky chtěl lepší železo ale od 4090 mi 5090 nabídne jen o tolik % výkonu o kolik více žere, občas i hůře protože 4090 má lepší UV možnosti bez ztráty výkonu, a krom trošky výkon unavím bohužel přináší jen problémy. Máme tu mizerné drivery + artefakty při vynucení 16X AF přes drivery, absence 32-bit cudy/physx a celkově tyhle zlé vlastnosti co se týče backwards kompatibility, to z Blackwellu prostě dělá no-buy. Při představě že si koupim nejproblémovější architekturu co od NV pamatuju ever, zároveň tu co je na staršim procesu, což znamená že čipy jsou velké a nehorázně žerou, a obecně předvedly mizernej pokrok, a zrovna tuhle kartu nazvat ňákym pevnym kamenem na kterym to zakotvim na 5+ let tak to teda fakt ne.

A někteří ještě vezmou vodu s tim že až odejde čerpadlo nebo se zanese, nebo bude leak, cokoliv, tak se koupí novej blok? Za 5 let blok na dávno nevyráběnou kartu, kartu kde neni nic standardizované tzn budeš potřebovat konkrétní blok na konkrétní tu tvojí kartu. Aaaah jistě, proto je resale hodnota vodních karet tak zlá. Pokud vodu tak jedině sehnat FE a na ní dávat vodu protože tam je největší % šance že na ní člověk blok najde. Ale ňáký custom MSIčko tamhle třeba, good luck.
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Tak koupit ten blok teď, když je skladem a hotovo.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

To mas nejake zvlastni myslenky. Chapal bych to, kdybys tohle pronesl u 4090, ktera proti 3090 prinesla zhruba 80% vykonu navic a lepsi perf/watt, ale u 5090, ktera proti 4090 posunula vykon i spotrebu zaroven o 30%, no nevim. Grafika a v souvislosti s ni i narocnost her se neustale posouva dal. Dnesni UE5 hry mi na 5090 jedou zhruba stejne jako jedny z prvnich UE5 her na 4090. Nebo treba God of War 2018 jel na 4090 jak z praku a prakticny nikdy nesel pod 120 FPS ve 4K, zatimco God of War Ragnarok je citelne narocnejsi a nasel jsem mista, kde i 5090 ma kousek pod 120 FPS, takze 4090 by byla uz pod 90ti. Doom Eternal v klidu 300 FPS, Doom Dark Ages sotva pres 100. Nebo si porovnej Final Fantasy remake vs Rebirth, taky nesrovnatelne narocnejsi.
Proste jsme uz dospeli do bodu, kdy zadne "easy wins" uz nejsou - grafika se pousouva velice pozvolna, kdy i male vylepseni stoji pomerne dost vykonu, bohuzel. Z druhe roviny je to taky dano tim, ze kdysi ty hry delali vizionari, kteri vymysleli nove technologie, nove techniky a postupy jak neco udelat, aby to fungovalo lepe a chytreji. Kazde studio melo render inzenyry, kteri vyvijeli vlastni engine, ktery byl dane hre delany na miru. Dneska banda kravataku rozhodne, ze nebude prece zamestnavat a platit dedikovane render programatory, kdyz muze za par korun pouzit Unreal Engine, ktery je prece uplne super, protoze ho tak prezentuje Epic ve svych zcela realnych a vubec ne nafejkovanych demech... Tohle neni problem hardware, je to proste regrese inteligence.
Bernardito píše: pon 14. črc 2025, 06:48 Dejme tomu, že se po 3 letech SUPRIM Liquid posere, tak se dá tenhle blok a jede se dál ne?
Pokud veris, ze ten blok pujde za 3 roky v pohode sehnat... Nebo ho koupit preventivne ted, dokud je skladem... Nevim, je to loterie, kterou jsem nechtel resit, proto jsem sel do Suprim vzduchu a spokojenost. V TPU testech ma Suprim vzduch hlucnost 28.4 dBA, zatimco Suprim LC 31.2 dBA - doslova je to hlasitejsi. Jo, ma to lepsi teploty, ale to ti muze byt fakt jedno. Jedinna realna nevyhoda (krome mozna velikosti) je, ze nevyfukuje teply vzduch rovnou ze skrine, ale tak kdyz nekdo chce takhle drahou kartu, mel by mit i odpovidajici case a chlazeni, ktere dostane dostatek chladneho vzduchu dovnitr a tepleho ven. A a custom V/F krivkou se ve hrach realne na 600W stejne nedostane.
satanicek666 píše: pon 14. črc 2025, 09:08 co urobis so svojou vodou chladenou gpu ked sa ti ako 4 rocna pokazi?? mozno ju hodis do kosa a kupis za cca 4 litre 6090
6090 za 4 tisice euro nikdy kupovat nebudu, protoze prodam 5090 a odectu si zhruba ~40-50% nakladu na 6090. Uplne stejne jako jsem to udelal tedka s prodejem 4090 a koupi 5090. Takze mam vzdycky to nejlepsi a vzdycky v zaruce, zaroven to zase nestoji takove extremni penize, protoze porad prodavas velmi vykonnou grafiku s cca rocni zarukou, coz proste na trhu ma svoji hodnotu. Paradoxne tomu pomaha nvidia, ktera cokoliv pod 90 radou dost brutalne osekava. Doslo to uz tak daleko, ze doslova hned model pod ni, osmdesatka, ma jen 50% specifikaci, cili cokoliv pod vlajkovou 90 serii je osekane az na kost, coz temhle kartam pomaha drzet si lepsi cenu. Je to trochu jako lehce ojete Audi proti nove Dacii - vsichni vime, co je realne lepsi auto.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Jasně, ale já bych do vzduchový SUPRIM šel klidně znovu, ale měla coil whine i v idle, teda i když velmi slabý. Zároveň při loadu byl hlasitý.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Super, tady mas bzucici Suprim LC:
https://youtu.be/9XLmxsaSAKQ?t=9

A tady zase tichy vzduchovy Suprim:
https://www.youtube.com/watch?v=UEX_zBXr29E

Co to znamena? To, co jsem uz rikal drive - nema smysl snazit se uprednostnovat nejaky model, protoze mozna bude mit mensi CW. Je to uplne nahodne, takze rozumna vec je proste koupit grafiku, ktera se ti libi, a doufat, ze zrovna budes mit stesti na CW. Po internetu je takova "anecdotal evidence", ze Gigabyte na tom byva s CW obecne o neco lepe nez ostatni, ale zase nema tak dobre chlazeni, takze i s minimalnim CW budes stejne poslouchat huceni ventilatoru, coz je imho jeste horsi.
LeBron23CAVS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeBron23CAVS »

Mám nově tu Suprimku na vzduchu a jsem hodně spokojený. Na CW jsem se vyloženě zaměřil a neslyšel jsem absolutně nic zatím při žádné zátěži. Ale samozřejmě uvidíme, jak to bude dál, zatím jsem neměl čas si s tím nějak extra hrát.
Edit. Teď jsem dělal rychlý test UV. Dával jsem na 0.900 pro 2850MHz. Steel Nomad stress test proběhl s 99.3%, kdy nejvyšší výsledek to psalo 14770 a nejnižší 14660 (dobře se pamatují :d). Co jsem koukal, tak to jsou normální výsledky, které tak nějak odpovídají tomu UV. Momentálně zkouším v Cyberpunku a je to pěkné. Na 4090 jsem při stejných nastavení měl průměr okolo 128fps, tady to je okolo 160fps, takže pěkný nárůst. Uvidíme, zda to bude dlouhodobě stabilní nebo to někdy crashne a budu muset snižovat.
Např. u 4090 jsem měl přes rok stabilní UV a pak jsem namodoval do Silent Hill 2 Ray Reconstruction a skrze NV Inspectora tam tlačil ty nejnovější verze a hra mi po chvíli padala a pomohlo až výrazné snížení UV profilu, abych tam byl stabilní. Cyberpunk také začal po té aktualizaci na novější RR padat, dokud jsem to UV neupravil.
gpu: Suprim RTX 5090 | cpu: Ryzen 9950x3D | cooler: NZXT Kraken Elite 360 wh (2024) | ram: GSkill 64GB 6000MHz cl26 | mb: ASUS X870E Hero | psu: Seasonic Prime TX-1600 | storage: Samsung 9100 Pro 2TB, Sasmung 990 Pro 2TB + 1TB | case: Phanteks Enthoo Evolv X wh
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Kde jsi kupoval SUPRIM ? Alza?
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“