Nový PC build, hned od začátku random vypínání, nemožné zapnutí - power switch?

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Nový PC build, hned od začátku random vypínání, nemožné zapnutí - power switch?

Příspěvek od ThomasVT »

Ahoj,

včera jsem složil v podstatě "nový" PC, vše krom CPU, večer jsem to ještě šel zkusit zapnout, zapnul se vše OK, před instalací win jsem ještě chtěl odpojit zapojené HDD a nechat jen SSD na kterém bude systém, vypl jsem PC podržením power buttonu - asi chyba?

Po odpojení disků nereagoval na power button nijak, prostě bez odezvy, zkusil jsem teda odpojit a zapojit všechny konektory vedoucí od zdroje k desce, zkontrolovat zapojení konektorů do desky od casu, vše vypadalo OK. Zapojil jsem jen klávesnici myš, monitor a ten jeden SSD, PC naběhl po několikátém zmáčknutí power buttonu, dostal jsem se za zadání product klíče windows a random vypnutí, pak zase problém ho zapnout, několikrát jsem zkoušel tlačítko, nic... sedím na židli koukám na to, náhodně se sám najednou zapnul. No to samé, ani nedošlo k instalaci a vypnul se zas. To bylo večer.

Ráno jsem zkusil odpojit power switch a zkusit spojit piny šroubovákem, přidržel jsem tam šroubovák asi 2s a zapl se napoprvé, poté úspěšná instalace win a vše cca 2h šlapalo, pak jsem zkusil vypnout a zase zapojit power switch connector, jestli to bude fungovat, sice se normálně zapnul, ale po několika minutách ve win - chromu, náhodné restarty, 3 po sobě... pak jsem zase power switch odpojil a teď jsem na "šroubovákovém" režimu.

Může být ten switch, případně ty kabely špatné? Je to na Antec Flux casu, novém. Jde tohle nějak otestovat?

Jinak se to jeví OK a funguje.

Dík za rady
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
TomasX
Začátečník
Začátečník

Re: Nový PC build, hned od začátku random vypínání, nemožné zapnutí - power switch?

Příspěvek od TomasX »

ThomasVT píše: čtv 31. črc 2025, 13:17 Jde tohle nějak otestovat?
Multimetr, ohmmetr/pípák - proměřit to tlačítko ?
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Nový PC build, hned od začátku random vypínání, nemožné zapnutí - power switch?

Příspěvek od Jey »

Pokud to není "power button" tak rozebrat a složit. Aby tam nebylo něco složené, zapojené, zastrčené .. ale jen tak "napůl".
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

Jey píše: pát 1. srp 2025, 00:15 Pokud to není "power button" tak rozebrat a složit. Aby tam nebylo něco složené, zapojené, zastrčené .. ale jen tak "napůl".
Ten pwr button to asi neni, jeste to musim zkusit, ale prehodil jsem pripojeni z reset tlacitka na power a zase se stalo ze jen ve win bez zateze treba po 30 minutach od zapnuti nahodny restart... Je to tedy na stejnem kabliku i reset i pwr... Tak nevim jestli muze byt cely ten kabl spatny nebo co. Jeste zkusim kdyz to zapnu sroubovakem jestli to bude delat pak neco.

Ale uz mam vse i odstrojeno vcetne chladice cpu jestli treba nebyl moc utazeny. Odpoledne prepastuju,zkusim slozit jen na stole bez casu a necham bezet, tim zacnu a budu kdyztak montovat dal. Zkusim taky asi jen 1 ram modul misto hned 4.
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

TomasX píše: čtv 31. črc 2025, 15:25
ThomasVT píše: čtv 31. črc 2025, 13:17 Jde tohle nějak otestovat?
Multimetr, ohmmetr/pípák - proměřit to tlačítko ?
To mam, ale nevim jak otestuju ty nahodne restarty... Vlastne kdyz nad tim premyslim byt to tlacitko spatne, kdyz jsem mel pripojeny do desky jen power a ne reset kabel, tak kdyby tam byla nejaka zavada tak se pc jen vypne ne? Jakoby ze by se to tlacitko "zmacklo" na par vterin tou vadou, ale power buttonem restartovat pc nejde pokud se nepletu, tak ta teorie o tlacitku je asi blbost.

Premyslim "nahlas", zatim moc nevim na jakou dalsi moznost se upnout nebo jak postupovat ve snaze odhalit kde je chyba. Ale udelam to co jsem psal nahore a uvidim co dal.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

Upravil bych původní zprávu, nebo tu předešlou odpověď, aby tu nebyl spam jen odemně, ale koukám, že to upravit už teď nejde... Tak tedy...

Aktualizace, komplet jsem to rozložil, znovu složil na stole jen naskládané komponenty na desce bez case. První boot "ok" ale trvalo prostě dlouho po spojení power switch pinů, než to zareagovalo, pak jel normálně, než jsem ho vypl, že přidám m2 disk a budu pokračovat v instalaci. Po přidání disku nemůžu ani za boha to zapnout. Na power switchi můžu držet šroubovák a nic se neděje, zkoušel jsem tam i připojit zpět case kablíky a zapnout tlačítkem, ale prostě bez odezvy.

Napadá někoho něco?

Deska je na dřevěném stolku, nedotýká se jí ani komponent nic kovového, pod ní kartonová krabice.

EDIT: tak jeste aktualizace, zkusil jsem vykuchat zdroj z jineho PC a zkousim to ted se svym starym 550W seasonicem a zatim 3/3 zapnuti hned napoprve pokazdy... Uvidim jestli to s tim bude dal takhle fungovat...

EDIT2: ještě další aktualizace, jede to už 3h uplně normálně na tom 550W zdroji, žádný restart, 6/6 zapnutí šroubovákem spojení pinů za cca 2s pokaždé stejné...

EDIT3: s tím starým zdrojem jsem to dal zpátky do case a od rána funguju normálně bez restartů, když PC vypnu tak se na jedno zmáčknutí power buttonu zase zapne, tak nevím, asi tedy špatný ten předchozí - nový zdroj? Dělalo to s ním několik dní po sobě furt to stejné, náhodné restarty bez zátěže, nefunkční zapínání ať už spojením pinů něčím kovovým, nebo power buttonem, zkoušel jsem 24 pin odpojit a zapojit jak na zdroji tak na desce, to stejné s 8 pinem u CPU, jestli to není špatným zapojením...
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Včera jsem četl.. kontakty slotu pro NVME disk(?), jinak základní deska / zdroj. Jinak to pomalejší prvotní zapnutí jsem taky někdy zažil a registroval, ale nebylo to na závadu.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

Jey píše: sob 2. srp 2025, 19:05 Včera jsem četl.. kontakty slotu pro NVME disk(?), jinak základní deska / zdroj. Jinak to pomalejší prvotní zapnutí jsem taky někdy zažil a registroval, ale nebylo to na závadu.
To pomalejší zapnutí je v podstatě vyřešeno, od rána to je zaplé (cca 10 hodin provozu), nainstalováno skoro vše co tu chybělo, ani jeden crash, RAM jsem dal už taky všechny 4 do slotů a jedou na 3600 MHz přes XMP.

Co myslíš těmi kontakty slotu pro NVME disk? Disk jsem měl až teď do večera vyndanej, byl tam jen SATA SSD, teď večer jsem dal i NVME disk a heatsink na něj.

Zatím prostě po změně zdroje se neděje nic divného... Zítra asi zkusím nějaké stress testy, jestli to projde tak donesu reklamovat ten zdroj tedy...

Nebo tedy abych vyloučil tu desku, jak to otestovat?
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Aha, tak to nebyl nvme s hafem kontaktů ve slotu pro disk. No tím je to asi jednodušší. Pokud je to sata, tak tam je jen konektor, zapoj, vypoj, nemá se co pokazit a ještě docvakne. Tedy pokud se nechají vyloučit disky.. tak potom deska/zdroj. Pokud výměnou zdroje problém zmizel, tak zdroj. Jinak deska. Poslední co chceš vymontovat a vyměnit je deska. Jinak víc nevím.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

Tak ještě otestováno přes noc v Prime 95 blend testem - 12 hodin bez chyby, myslim si, že to jde považovat za aktuálně stabilní. Půjdu reklamovat ten zdroj.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

Nejde mi upravit příspěvek, tak další komentář k ukončení tématu.

Zdroj reklamován - reklamace už uznána, takže vada byla v Corsairu RM1000X.
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“