Celkem náročná hra, klasika UE.. Snížil jsem detaily z epic na high a fps to přidalo hodně, jedu s FSR3 quality + FG, cca 100-120lock fps. XESS je sice o chlup dál, ale nefunguje XESS FG po aktualizaci knihovny. Stutterfest se nekoná, hýbe se to překvapivě dobře. CZ dabing je perfektní.
Po přečtení pár recenzí jsem to nakonec koupil na steamu i když nerad kupuji hry hned po vydání. Bál jsem se Unreal enginu a jak hra poběží, ale nakonec jsem úplně v pohodě. Hraju vše na epyc ve 1440p DLSS 4 kvalita plus FG to běží 130-160 lock FPS. GPU VRAM v tomto nastavení bere cca 10-11 GB a skoro 19 GB RAM. Zatím jsem se nesetkal s bugy po 4 hodinách hraní. Hra po prvním spuštění načítá shadery, pak už ne. Graficky je to krásné a nemám problém až teda na jeden kde nepříjemně doskakují detaily blízko hráče např. stromy při rychlé jízdě na koni a je to celkem rušivé. Co se týče stutteringu hra běží hladce až na přechod z cutscény do hry kdy to cukne. Dabing a zvuky jsou povedené. Pár much to má, ale na to že hra vyšla jak měla tak je za mě technický stav dobrý i když je hra poměrně náročná na HW díky UE 5 a cítím že na steamu to nebude mít úplně hezká hodnocení. Ještě mě tak napadá srovnání s Hogward Legacy, který v poslední době hraji což je UE 4 hra a vlastně to běží dost podobně jako nová Mafia i když HL je dost náročný na CPU a Mafia nikoliv.
Je to naprosta tragedie. Sotva 50 FPS na RTX 5090 ve 4K, v 1080p pak sotva 90... Od UE5 uz dneska rozumny clovek neceka vubec nic, ale tohle nejakym zahadnym zpusobem bezi jeste o kus hur nez snad jakakoliv jina UE5 hra. Hral jsem asi pul hodiny (9800X3D + 5090) a je to fakt ocistec - bez frame genu muze clovek na 100+ FPS rovnou zapomenout. Jenze je to 3rd person, takze frame gen samozrejme zase dela artefakty... Pritom Mafia:DE (remake jednicky) bezi krasne snad kolem 150 FPS ve 4K na 5090 bez jakehokoliv upscalingu nebo frame genu, to je 3x lepsi perf... Ale soudruzi proste museli zahodit svuj engine a prejit na Unreal jak kazdy blbecek, bohuzel.
Mozna tam hodim refund, koupim to pozdeji ve sleve a zahraju az na RTX 6090 etc.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Ne, protoze i s DLSS to pada k 60 FPS na pretaktovane 5090... A na takovem frame ratu jsem hral nekdy v roce 2016 a s pocitacem za 150k+ se k takovemu "zazitku" uz opravdu vracet nehodlam.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Stačí si trochu pohrát s detailama a jede to úplně v pohodě: https://www.youtube.com/watch?v=1XG8PTvXV20
Ale chápu, že je člověk smutnej když vyhodí 150k za komp a nemůže mít všechno na max Z toho jsem už naštěstí vyrostl
Shodil jsem globalni iluminaci a stiny o jeden stupen, coz pridalo tak tretinu vykonu navic. Vliv na vizual je vicemene zanedbatelny, ale tedka uz to ve 4K s upscalingem na balanced bez FG jede vetsinou 100-120 FPS, takze alespon tak.
Jinak je to prvni hra, kde misto DLSS pouzivam TSR, protoze z nejakeho duvodu ma DLSS strasny shimmering na vegetaci... Da se to pry vyresit nastavenim starsiho presetu E, ktery forcuje DLSS 3, ktere to nedela, ale zase to muze byt downgrade po jinych strankach.
Dohrano. Celkove jsou pocity spis smisene. Respektuju zmenu prostredi a doby, i kdyz asi prinasi jista omezeni, ale to samo o sobe nevidim jako negativum. Z nejakeho duvodu jsem si k postavam nevytvoril zadny vztah - bylo mi v podstate jedno, jestli se nekomu neco stane. Nevim, jestli to bylo kvuli prilis male delce hry / poctu misi, nebo proste nedostatecnym charakter buildingem. Nemel jsem z te "rodiny" ani zdaleka takovy pocit, jako kdyz jsem coby Tommy Angelo pracoval pro Salieriho. Ty postavy jako Paulie, Sam, Vincenzo, Raul, Don Salieri, Frank, Don Morello, Vito, Joe, Henry a dalsi - ty si proste pamatuju do dneska, a to nejsem zadny extra Mafia fanousek, co by to prochazel pravidelne opakovane. U Domoviny si myslim, ze za mesic uz si na drtivou vetsinu z nich asi uz nevzpomenu, nebo minimalne si nebudu pamatovat jmena.
Dalsi vec je, ze to je skoro vic interaktivni film nez hra. Spousta casu se stravi dojizdenim nekam (hra zobrazi cudlik "preskocit jizdu"...) a cutscenama. Pak tu mame povinne stealth pasaze s auto-failem pri odhaleni, gunplay je dost kostrbaty oproti predeslym dilum, AI je jak po lobotomii i na tezkou obtiznost, level design je docela ok. Vadilo mi, ze kazde jedno telo musim separatne prohledat (zabere tak 3-4 vteriny) pro optimalni loot (prachy, naboje, obvazy, mince, granaty), coz naprosto rozbiji tempo hry, kdyz tam v prubehu prestrelky porad neco lootujete. Sazmorejme je moznost to proste nedelat, ale tim zase hrac prichazi o ty vyhody. Je tam super basic progression system, kde se da koupit par upgradu formou koralku na ruzenci jako treba vetsi kapacita obvazu, rychlejsi zamerovani a podobne. Divne je, ze tohle se kupuje v obchode, ktery jsem navstivil 2x za celou hru, jindy jsem se tam proste nedostal. Je tam sice relativne hezky udelana krajina / mapa, ale explorace nema zadny smysl - nikde nic neni, co by se dalo vylootit a melo nejakou hodnotu. Clovek je skoro porad ve stavu "na misi", takze kdyz odejde o par metru nekde, dostane "vrat se do 15 sekund zpatky".
Ve vysledku nemuzu rict, ze bych tech 50 euro vylozene litoval. Predtim jsem stravil zhruva 60 hodin v Clair Obscur Expedition 33, takze jsem chtel nejaky linearnejsi zazitek s presne danym tempem a tesnym pribehem v celkem neokoukanem prostredi, coz jsem dostal, i kdyz hra ma zcela zjevne nedostatky. Ale mohlo to byt lepsi no.
Po technické stránce je to hodně špatný, DLSS vůbec nefunguje korektně a s frame generation extrémní artefakty (i fg na úrovni ovladače je kvalitnější), navíc nevím proč nejde i další varianty FG, když tam ty DLL, třeba i XeSS fg mají nebo k čemu tam mají ray reconstruction, implementace je asi stylem ctrl+c a ctrl+v.
DISPLAY: LG OLED48CX 3840x2160@120Hz 4:4:4 HDR 10bit GPU: MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24GB GDDR6X CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D CPU COOLER: ARCTIC Liquid Freezer II 420 MB: MSI MPG X870E CARBON WIFI BIOS 7E49v1A3 (AGESA PI-1.2.0.3a) RAM: Corsair 64GB (2x32GB) KIT DDR5 6000MT/s CL30-36-36-76 Dominator Titanium EXPO STORAGE: Samsung 990 PRO 2TB@PCIe x4 4.0 (OS), Samsung 980 1TB@PCIe x4 3.0, Samsung 870 EVO 2TB@SATA, HDD Seagate BarraCuda - 4TB (ST4000DM004) PSU: Corsair RMx Series RM850x (v.2021) - 850W CASE: Corsair iCUE 7000X RGB Black (5x Noctua NF-A14 PWM) KEYBOARD: SilentiumPC Gear GK550 Omnis Kailh Brown RGB MOUSE: Glorious Model D Wireless (+Grip Tape) SPEAKERS: Edifier R1280T (42Watt RMS) OS: Microsoft Windows 11 Pro CZ 64-bit v24H2