Je možné, že je problém s kompatibilitou AM4 desek a nových karet. Před mojí AM5 jsem měl ASUS TUF Gaming s B450, tam se to taky občas stalo u bobou nvidia a AMD karet. s AM5 ASUS B650E Gaming Wifi vše šlape bez problémů.sam_217 píše: ↑pon 18. srp 2025, 14:47 Zajímavé, tenhle problém mám vlastně taky - ale vždy jsem nakonec PC nějak "donutil", aby mi v BIOSu hodil obraz... ale opruz to je, často je prostě, jak píšeš, "black screen" a nidke žádnej BIOS POST nebo tak... uvidim pak max až windows login obrazovku. Musim někdy několikrát restartovat a nebo úplně vypnout a zapnout PC, než mi konečně naskočí třeba boot menu... jiné PC tu teď bohužel nemám, takže ověření s jinou MB nemám...
Nicméně... nesouvisí to s 9070 XT, dělo se mi to se všema AMD kartama, co jsem zatím měl (několik RX 6800/6800 XT a nyní u všech 9070 XT). Sestavu mám tu co je v popisku, tedy deska je od GB a to celkem slušná...
Zvláštní je, že s nvidia kartama se mi tohle nedělo. Co jsem měl RTX 3080 Ti tak s tím tohle nikdy nebyl problém (tam byl zase jinej -> monitor se správně neuspával, takže když šel do IDLE, tak stále svítilo podscvícení, takže "svítil černě"...).
Když vidím, že nejsem sám, komu se to děje, asi začnu uvažovat o tom zkust prohodit pár kabelů... bohužel tu jinou značku nemám, maximálně HDMI (a to jsem myslim zkoušel taky, vč zapojený do jiných portů na GPU)... jinak mám DP od "premium cord"... Další faktor je, že ten můj monitor (MSI MAG274 QRF-QD) obecně má docela dlouhej čas "probuzení"... těžko říct co všechno tam hraje roli. Ale asi to, že s NV kartou jsem tohle moc nezažíval rozhodně svědčí o nějaké technikálii, díky které je pravděpodobně kombinace s AMD GPU náchylnější na tyhle problémy.
- teď jsem si uvědomil, že máš Ryzen 5 5800 / taky AM4 platformu (moje kombo je 5800X3D + X570)... a tam kde ti to funguje ok, to už je AM5 ... kdoví jeslti to nesouvisí s tím.
Ta platforma AM4 (co jsem popisoval Asus Rog StrixB550+5800x není moje) ale nelíbí se mi jak to funguje / nefunguje.
Napr. se starou RX560 4GB nebo předchozí RTX3060 12GB nikdy nebyl problém.
měl jsem v té sestavě i Nividi RTX5060Ti 16Gb a bez probémů...
Zatím jsem dostal rady:
jiná kable HDMI nebo vyzkoušet display port -- otestuji
někde jsem četl, že karta chce jet v režime PCIe 5.0 a dělá to problémy na AM4 deskách s PCIe 4.0 - otestuji
Ja jsem ješe zapoměl napsat podstatnou věc ale nemyslím si, že to bude "root cause" --> zdroj na platformě AM4 je jenom 600W (starý Seasonic M12). Má to pouze 6 pin vstupy pro PCI express a musím používat redukce 6pin na 8 pin... ale pokud by to byl problém tak bych očekával, že hry budou padat a restartovat se PC, co se neděje.
Vím, že pro AMD RX9070 se doporučuje 750W zdroj...
Jaký máš prosím zdroj?