Intel by měl ASAP vydat Xe3 based dGPU. B580 přišla s velkým zpožděním a už teď vedle 5060 nedává její nákup moc smysl. Stejně tak 7600XT.. za 8.5k CZK fakt ne.
Snad AMD a Intel tenhle low-end víc nakopnou.
Moderátoři: Walker1134, Wilik

Tohle je brutus kecmarek16 píše: ↑pát 19. zář 2025, 11:44 Prosímtě, ovladače jsou stabilní a v pohodě asi tak od 4. hotfixu dva týdny po vydání blackwellu. Už půl roku na nich jedu a kromě rozbitýho vynucenýho AF přes ovladače, se kterým nvidia očividně nechce nic dělat, jsem nenarazil na jedinej problém.
To je zas pseudoproblém kterej existoval týden, a internet a AMD fans z toho udělali velblouda.
Vůbec to neřeš a kupuj.
A 8GB VRAM v roce 2025 ? To už není ani k smíchu ale k pláčiDrejk píše: ↑sob 20. zář 2025, 16:44 Ok jsem si říkal že je to divný. Pamatuji si právě pár let zpět jak si všichni stěžovali spíš na ovladače k AMD. V pc kam chci teď řešit výměnu je stará gtx1060 6g a řeším jestli vzit rtx5060 8g a nebo rx9060xt 16g. Protože 5060ti mi nedává smysl kvůli nevyhodnemu poměru cena/vykon. Hraní jen občasné na 1080p.

Ano. Obecně, lidi si idealizujou vztah mezi VRAM a rozlišenim. Ten vliv neni až tak velkej a s klesajíčim rozlišenim se stává nicotnym. Nejde to rovněž vyjádřit konkrétnim číslem protože se to taky liší hra od hry, ale obecně renderovat hru v 1440p vs 4K tě bude stát cca 1-2GB navíc ve VRAM. Rozdíl mezi 1440p a 1080p bude pod 1GB a níže se o tom vůbec nemá smysl bavit. Tzn pokud kartě dojde VRAM v bencharku ve 4K, tak je zde velká šance že v určitejch situacích nebo při delšim hraní bude stutterovat i třeba v 1080P protože ta rezerva tam prostě neni as samotná rozpínavost framebufferu s rozlišenim neni nic extrémního. DLSS VRAM neulevuje protože interně stejně jede 2 buffery, ten výstupní a ten renderovací a framegen naopak VRAM dost žere a proto se na 8GB kartách většinou vůbec nedá použít.AllowedCry píše: ↑úte 27. led 2026, 19:26 S nižším rozlišením klesá i LOD, dlss není ve všem spása, navíc spotřebuje více vram.