9600x vysoké frekvence
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- FilipK
- Nováček

-
9600x vysoké frekvence
Dobrý den,
1.koupil jsem procesor ryzen 5 9600x a po seskládání PC jede procesor skoro pořád na 5,4GHz. PBO v biosu jsem zkusil vypnout, ale změna žádná. V napájení Win jsem vyzkoušel taky všechny režimy a nic nepomohlo. Teploty procesoru se drží na cca 45-50°C bez zátěže a při zátěži na 65-72°C. Je to tak normální?
2.Po zapnutí PC a naběhnutí win mi skáče tabulka s chybou atillk64.sys nejde načíst kvůli zabezpečení. Zkusil jsem updatovat všechny ovladače, i je odinstalovat a nainstalovat znovu. Chyba se mi přestala objevovat až jsem vypnul v nastavení zabezpečení Integritu paměti. Zkoušel jsem to ají přes cmd přes příkaz sfc /scannow, ale nepomohlo. Věděl by někdo co s tím?
MB: MSI B850 Tomahawk Max Wifi
CPU: Ryzen 5 9600x
GPU: RTX 3060ti
Ram: G.SKILL 21GB KIT DDR5 6000MHZ Cl30 Trident neo rgb
PSU: MSI MAG 850GS
Snad jsem uvedl vše potřebné.
Děkuji Krumpl
1.koupil jsem procesor ryzen 5 9600x a po seskládání PC jede procesor skoro pořád na 5,4GHz. PBO v biosu jsem zkusil vypnout, ale změna žádná. V napájení Win jsem vyzkoušel taky všechny režimy a nic nepomohlo. Teploty procesoru se drží na cca 45-50°C bez zátěže a při zátěži na 65-72°C. Je to tak normální?
2.Po zapnutí PC a naběhnutí win mi skáče tabulka s chybou atillk64.sys nejde načíst kvůli zabezpečení. Zkusil jsem updatovat všechny ovladače, i je odinstalovat a nainstalovat znovu. Chyba se mi přestala objevovat až jsem vypnul v nastavení zabezpečení Integritu paměti. Zkoušel jsem to ají přes cmd přes příkaz sfc /scannow, ale nepomohlo. Věděl by někdo co s tím?
Děkuji Krumpl
- Znedlob
- Mírně pokročilý

- Sasakr
- Začátečník

Re: 9600x vysoké frekvence
A jakou ti HW info ukazuje efektivní frekvenci? Moje zkušenost s Ryzenama je taková, že se ty jádra moc nepodtaktovávají, ale rovnou parkují. Takže sice když jede, jede na 5 Ghz, ale zase jede jen polovinu času, takže efektivně je to vlastně půlka.
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
- iambenny
- Začátečník

Nainstaluj Ryzen Master a pak nám sem pošli screenshoty, když je to v idle. Je to asi jediná správná utilita, co ukazuje parkování cores.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Fekvenci neřeš, řeš spotřebu, pokud ti Hwinfo nebo Coretemp v idle budou řikat kolem 30W na CPU, tak je to korektní.
- FilipK
- Nováček

-
Děkuji za rady. Zde přikládám screeny z ryzen master a core temp. Na pc je v tuhle dobu puštěný jen ryzen master, core temp a opera. Omlouvám se za prodlení ale dostal sem se k pc až teď.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Owenisoky
- Nováček

-
Ahoj, u toho 9600X je úplně běžné, že si ve Windows drží vysoké takty i v idle – Zen 5 architektura má hodně agresivní boost a dokud nejsou teploty ani limity napájení na hraně, prostě to jede. Těch cca 5,4 GHz naprázdno bych vůbec neřešil, hlavně když máš teploty kolem 45–50 °C, což je na AMD spíš luxus. PBO klidně nech vypnuté, ale na chování v idle to nemá skoro vliv.FilipK píše: ↑stř 29. říj 2025, 09:20 Dobrý den,
2.Po zapnutí PC a naběhnutí win mi skáče tabulka s chybou atillk64.sys nejde načíst kvůli zabezpečení. Zkusil jsem updatovat všechny ovladače, i je odinstalovat a nainstalovat znovu. Chyba se mi přestala objevovat až jsem vypnul v nastavení zabezpečení Integritu paměti. Mimochodem, když už člověk ladí PC a chce si pak trochu vydechnout, docela mě chytla i mostbet aviator game kterou poslední dobou občas pouštím jen tak na odreagování.
Zkoušel jsem to ají přes cmd přes příkaz sfc /scannow, ale nepomohlo. Věděl by někdo co s tím?
Děkuji Krumpl
Co se týče *atillk64.sys*, to je starý ovladač od AMD (většinou součást Radeon Software nebo někdy i balíků k chipsetu), který není kompatibilní s aktivní integritou paměti. Typicky se to objeví, když v systému zůstal nějaký starší zbytek ovladače, třeba po dřívější grafice nebo nějakém overlay/monitorovacím softwaru. Zkusil bych:
– projet systém pomocí **DDU** v nouzovém režimu (odinstalace AMD driverů, i kdybys měl jen Nvidii, protože tam může být starý balík)
– pak nainstalovat **čisté** chipset drivery přímo z AMD webu pro AM5
– zkontrolovat, jestli nemáš nainstalovaný starý MSI Afterburner / RTSS nebo něco podobného, co používá hooking knihovny
Pokud po tom všem bude integrita paměti dál hlásit problém, dá se ještě dohledat přes *Autoruns* od Microsoftu, kde přesně ten ovladač sedí.
Jinak sestava pěkná, s tímhle by mělo běžet všechno naprosto v pohodě.