Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Totálně, ty si ani nedokážeš představit jak zlý to u mě je. :twisted:

Tenhle komp je součástí sloupu kompů , kde jsou jeden na druhym na sobě do výšky 5-ti, vzadu je vše připojené a vyvedené do KVMka. A z této hromady když mam vyndat komp co je dole tak to fakt ne. Všechno to rozebírat a rozpojovat? To je na den volna. Tomi za to nestojí, to radši koupim další CPU no. Navíc já jsem netušil že Intel zpětně začal dělat D1 steppiny i pro low-end modely s 400Mhz FSB, takovej jsem nikdy neměl takže pokud pojede tak jsem zvědavej na ten OC.

Jinak ten disk, když jsem to SSD vyměnil za Samsung 840PRO nebo 850EVO tak ty se detekujou v pohodě, prostě to nemá rádo Intel 335 180GB. Jediná SIS deska kde je to se storage fakt zlá je jeden SIS735 Asus pro socket A co mam, jinak cool deska, ale nejede tam přes redukci prakticky žádné SSD, jen točáky. Taky se snažim sehnat jiné redukce, jsou různé random, pak se silicon image čipy a pak s Marwellem, který stojej nejvíc ale měly by bejt nejlepší a nejkompatibilnější, tu ještě nemám, musim sehnat.

Adaptéry na CF nebo SD karty se mi těžce neosvědčily.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Koupil jsem další 3870 a mám problém, že nedává signál do monitoru. Větrák se točí a pc bootuje do win10(klávesnice se rozsvítí jako normálně) , ale prostě žádnej signál. Zkusil jsem hdmi kabel s redukci na DVI a dva různé DVI kabely a oba DVI porty na kartě a prostě nic. Nedostanu se ani do biosu pac prostě karta neposila žádnej signál.
Nake nápady?
Jo a deska je msi z77 mpower a 2600k. Všechny moje ostatní karty fungují na desce bez problémů včetně 9800gt a gts 250.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Zkusil bych redukci na VGA. S dvi byly dycky akorát problémy.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

S DVI zadny zavazny problemy nejsou. :roll:

HEAD:
Desku na XP a stary grafarny mas mit spis do P67 nebo Z68 bez PCI-E 3.0, ale ta HD3870 by tam fungovat mela. Dal klasika, kterou by snad zkuseny uzivatel mel znat a provest automaticky, tedy zkousels ji v jinym slotu, zvlaste s nizsim poctem linek ? Dej do jinyho slotu jinou funkcni grafarnu, bootni do Win a podivej se zda se ta HD3870 hlasi ok, nebo pres integrovanou iGPU v CPU. Vyzkousej jinou desku........atd... Je mozny, ze je grafarna dead, coz u tehle karet je vysoka pravdepodobnost.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Tak jsem to nakonec rozběhl v jiném pcie slotu. Ale mám další problém. Jak donutím win10 aby nainstalovali ovladace? Amd nemá na webu win10 ovladače a windows mi je sami od sebe nenainstalovali.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Uh... nainstalovat Win7? Nějak nevidím smysl v provozování HD 3870 na W10.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Tak třeba kvůli hrám.Steam nefunguje na win7 a epic/ea app nevím.Jinak ovladače jsem už vyřešil jdou nainstalovat win7 ovladače.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Pokud nabehla v jinym slotu jako 8×, 4×..., tak je mozny, ze ma urvany SMD u PCI-E linek a neni schopna najet v 16× slotu. Pomerne bezna "zavada" u starsich grafaren z druhy ruky. Nebo ma studenak pod cipem, pokud je fyzicky ok. Kazdopadne na testy je tak bez opravy useless.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Myslis ze tam bude nakej rozdil ve vykonu mezi x16 a x8?
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Pokud budeš mít dostatek vram, tak cajk.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Jo, ikdyz malej. Vzdy tam je a nemuze to podat maximalni vykon a nejde to tak testovat se srovnanim s ostatnima GPU co jedou full 16 linek. Pokud tam je urvany SMD u PCI-E slotu, jde to pomerne snadno opravit naletovanim jinyho z nejaky jiny karty (pokud neni urvana i ploska), ale chce to uz nejaky skill. Pokud je to studenak, tak pokus s horkovzdusnou pistoli s modlenim. Pokud skrabanec ci vryp, co prerusil linky, tak bez lepsiho vybaveni na opravu smolik, nebo sehnat kdo by to levne opravil.
Radeonator
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radeonator »

HEAD píše: pát 14. lis 2025, 18:15 Tak jsem to nakonec rozběhl v jiném pcie slotu. Ale mám další problém. Jak donutím win10 aby nainstalovali ovladace? Amd nemá na webu win10 ovladače a windows mi je sami od sebe nenainstalovali.
Stáhni ovladače na Windows 8 64bit a na Windows 10 je nainstaluj ručně ve správci zařízení mě 3870 na Win 10 jela než mi taky umřela :?
Plech: Intel Core i5 10600K + (Pasivní) Scythe Mugen 5, ASUS Prime B460 PLUS, HyperX Predator 4X8GB 2666Mhz CL13/CR1T, Asus RTX 4070 12GB, Samsung SSD 970 EVO 512Gb (M2),WD SSD Blue SN570 Gen3 1TB (M2) , Seagate Barracuda 5400rpm 4TB, Asus Xonar D2 (PCI) + Audiotrak Prodigy HD2 (PCI), Hitachi GH24NSD5, SD Card Reader, Case Cooler Master Centurion 5, Noctua 120mm (+odpor), Noctua 80mm, Seasonic s12ii-520. Windows 10 PRO
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Můžeš alternativně i spustit samotnej setup v režimu kompatibility, obvykle to prochází. Co má drivery na Vistu obvykle jede i na win10. Provozoval jsem jeden laptop s radeonem X1300 na win10 (nekomentuji jak to jelo, příšerně protože drivery neznaly moderní UI , metro a tak, tzn nic nebylo akcelerovaný a samotnej pohyb v OS byl na zabití, ale old hry jely jak měly no) Ale NT6 drivery pro tyhle karty jsou obecně nic moc, blbne tam to vynucování AF16x a pod třeba.

Tohle jsou dobré XP karty pro dobové hry. Vlastně nejsou. Nemaj výkon pro vysoká rozlůišení a když zapneš MSAA tak je to šrot. Proč to vůbec provozovat? Jak jsem říkal, sežeň si radši na kombo XP/7/10 mašinu ňákou high-end Fermi či klidně i Keplera / Maxwella. DX10 éra je dead. Too new na retro, too weak na nové věci, a extrémní chcípavost. Useless.

A steam? Sorry, to je blbý no, já na steamu nemam skoro nic, vše starý mam starý offline instalačky a cracky heh. A nový? Když už něco kupuju tak pokud to jen jde tak GOG a tak, prostě vyvarovat se online launcherům. Za pár let dojde i na ty win10 a pak co? Já v podstatě jediný co hraju přes steam je AOE2 DE a PSO2 NGS, ala jedno mmočko a druhý čistě platforma pro lauch multiplayeru, před DE remasterem jsem hrál na voobly se starou offline verzí.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Pro me je teda to mit na steamu atd obrovska vyhoda.Kdyz to mam na USB v iso atd vsechno trva milion let.Do toho schanet patche a nebo crack.Vsechno se instaluje 100let a zadny cloud save.
Se steamem se nainstaluje vsechno behem par minut a nic neresim.Navic W10 je moderni a nemusim resit SSD atd.Prakticky tam neni rozdil na 2600K@4.5ghz s 2133mhz ram proti hlavnimu PC s ryzenem 9700x :D Temer stejna rychlost a vysokej komfort OS.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Tak mi chcípla další grafika. Tentokrát gts 250. Před rokem fungovala a zkusil jsem pár her. Pak rok byla ve skříni, protože jsem čekal až budu mít 3870. Teď mám 3870 otestovnou a dám tam tu gts 250 spustím hru a za 5s se sekne pc a už to nenajede do win. Karta funguje jako standartni VGA, ale když instaluju ovladače nebo se snažím dostat do win s 1080p rozlisenim, tak se odpojí monitor a nebo to dá bsod. Takže vydržela 5s to je fakt Pech.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Další DX10 Nvidie bites the dust. Budiž tě může trochu utěšit to že 50% z nich chcípnulo do pár let a ty co žily takle dlouho jsou malé šťastné %.
HEAD píše: pát 14. lis 2025, 23:07 Pro me je teda to mit na steamu atd obrovska vyhoda.Kdyz to mam na USB v iso atd vsechno trva milion let.Do toho schanet patche a nebo crack.Vsechno se instaluje 100let a zadny cloud save.
Se steamem se nainstaluje vsechno behem par minut a nic neresim.Navic W10 je moderni a nemusim resit SSD atd.Prakticky tam neni rozdil na 2600K@4.5ghz s 2133mhz ram proti hlavnimu PC s ryzenem 9700x :D Temer stejna rychlost a vysokej komfort OS.
Vidíš to máme naprosto odlišnou filozofii. Věci jsou možná komplikované mym způsobem, ale nejsem nijak závislej na ňáký oinline službě co neni pod mojí kontrolou. Neni to komfortní a já si to ještě přihřejvám tim že zálohuju a dělám image disků, tzn když se něco podělá tak obnovuju ty, nedělám ruční reinstally. Já nepotřebuju easy a komfortně nahrávcat hry zpět ze steamu, protože můj hlavní OS je 15 let nereinstalovanej heh. Proto mam rád i přímé HW backupy, mam více stejnjch nebo extrémně podobnejch/kompatibilních boardů třeba, protože náhrady pro existující systémy že. Cloud save? Co to je? :twisted:
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Kdyz clovek bere (nejen) tyhle DX10 grafarny z druhy ruky, musi je hned otestovat v cely rade zatezovych testu, zda se rovnou neprojevi vada nebo zda uz neni nejak nacata. Me tyhle karty co mam fungujou, protoze jsem je poradne otestoval. Hodne jsem jich vracel, ikdyz prodejci tvrdili ze fungovala. Staci jeden maly artefakt, ktery se projevoval treba jen v jednom testu a jinde to jelo ok a sla z kola ven. Akorat u ATI/AMD se musi davat bacha na artefakty, ktery zpusobuji drivery a ne vadna karta. :roll: Chce to skladbu testu, ktery zarucene jakykoli defekt pri zatezi odhali. Klidne muze karta fungovat ve velkym poctu her ok po nejaky cas a to ze umira se v nich nemusi jeste projevit. Jsou pak hry a testy, kde se to vetsinou rychle projevi a to jsou treba UT III, Battlefield Bad Company 2, 3DMark 06/Vantage, Unigine Sanctuary a Unigine Tropics. Vetsinou se to v jedom z tehle testu projevi nestabilitou nebo artefakty.

Jinak snazit se to tlacit pres Steam s W10 taky povazuju za uplnou volovinu. Ma tam byt WinXP s Win7, nejlepe kazdy na jinym disku. Cokoliv vyssiho je nesmysl. System s testy staci mit predinstalovany a naklonovany. U Win98 prekvapive staci jeden system a jen menit plarformy, vesmes to najede skoro vsude. Kdybych ho musel kvuli kazdy platforme instalovat znovu a znovu, tak me trefi. U WinXP mit instalace zvlast pro Intel, VIA a nV a je pak u intelu vcelku jedno zda ty XPcka nahodim do P67, P45 nebo P965.... Jak pise DOC, normalne mit naklonovany image celyho systemu.W98 jsem pracne s asi 150 hrama daval do kupy aby to vse fungovalo a pak cely disk naklonoval a uz neni nikdy potreba cokoliv instalovat, stejny pro WinVisa, Win7 a WinXP. Pouzivcat GoG pro offline instalace, nebo cracky, ikdyz clovek ma originaly, protoze fakt clovek nechce menit CD/DVD nebo se prat s DRM.
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Za kolik si myslíte, že by šel střelit stroj s AMD K6-II 550MHz s AT základovkou int. grafika, zvukovka, síťovka, USB, PS2 (vše ale přes risery na konektory I/O záslepky), 3x128MB SDRAM... jestli je to vůbec fční (naposled to běželo v dubnu 2016) ?

Obrázek
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Nemůžeš to zapojit jestli to aspoň postne? Pokud ano zvedno by ti to dost hodnotu.

Jinak moc ne, kolem tisícovky až patnáctset, za funknčí, kdyby dead nebo netestované tak jediné co v podstatě dražíš je ten CPU. Záleží prostě hodně na fyzicky stavu bedny a funkčnosti zdroje, kdyby postovala deska tak cool, atd.

HW je to oebecně bad. Vysoko taktovaná K6 je cool, ale je to K6-2 bez interní L2 cache, ty špatně škálovaly tzn 550Mhz neni o moc rychlejších jak třeba 400.
Jsou tam velké bottlenecky do cache a RAM a zde máš další problémy.

- Ta deska je low-end s integrovanou grafikou. To je u socketu7 problém protože ta integrovaná grafika obvykle nejde korektně vypnout a i když je off stak stále krade část prostupnosti RAM což už nyní je bottleneckem systému, takže na výkonu je to cejtit.

- Je tam moc RAM. 384MB je na tuhle platformu strašně moc. Takhle platforma má (pokud nepoužiješ K6-3 co má vlastní L2cache a vlastní taggign RAM a těmito problémy netrpí) omezené množství cachovatelné RAM. Záleži na chipsetu, občas i jeho revizi, záleží na velikosti onboard cache, záleží na jejím TAG čipu, atd. Obecně do socketu 7 nepatří více jak 64MB, pak už jsi v té zóně možnejch problémů, a pokud se ti RAM necachuje korektně tak onboard L2 je defakto neaktivní a systém je opět o to pomalejší. Tu RAM tam někdy někdo narval asi aby tam bylo dost RAM pro nabootování XPček a tam spuštění třeba excelu, ale z retro pohledu je to spíš problém.

Zvukovku taky nemáš, ta C-media je onboard a je trash, tenhle systém je prostě cheap a celkem bad a má jeden bottleneck za druhym.

Edit: Ta tvé fotka, nejde to skoro přečíst, ale vidim tam board PCChips M599LMR, to ale neni AT to je micro ATX (s jen 2 PCI a jednim ISA slotem uh), ty ale říkáš že ten systém je AT? Jakej je tam teda board? Pokud je tam jinej tak to co jsem nahoře říkal o blbý integrovaný grafice nemusí platit.
Edit2: Jo už vidim M598LMR, tam platí to samé, jen to stejná deska jen v AT provedení.
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Jo, to sem sestavoval kdysi já (když sem začínal víc s kompama, díly z odpadu a vadných věcí, mam to asi od r 2002), jen sem chtěl vědět, jestli to má smysl, když to bude fungovat či ne, že si to zaslouží péči někoho lepšího... o svátcích to zkusim pustit, bohužel to zažilo „odpad“ z kerýho to bylo složeno a mé mládí, což se na tom taky podepsalo.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“