AMD Radeon RX 9070 (XT) - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
webwalker
Začátečník
Začátečník

Re: AMD Radeon RX 9070 (XT) - info, recenze, zkušenosti

Příspěvek od webwalker »

Recenze:
Gigabyte Radeon RX 9070 GAMING OC 16G >>
gigabyte-rx-9070-gaming-oc-16g-review-pct.jpg
https://www.gpureport.cz/recenze/521/gi ... 521&page=1

Výkonná a naprosto bezproblémová karta. Navíc i v normální velikosti. :oops:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Normální? TVE vždyť je to 250W karta, pro ty je normální velikost 2-slotovej radiální blower. Ne 3-slot karta co na vejšku výrazně přesahuje slot, a budeme u ní slavit že aspoň neni 4-slot. Je vidět do jakejch absorudit se to dnes dostalo a že salámová metda funguje. Ala uděláme to tak hrozné že i pak malé zlepšení budou lidi vítat. Mam tu v práci vícero kusů Gainwardu 3090 Phoenix, 350W karty co jsou 3-slot a nepřesahujou vejsškou PCI-E tzn jdou narvat i do workstation PC, tahle karta ne. Je masivní, kor vzhledek TDP, žádná "normální velikost".
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Je to nový normál, v prostředí a trhu, kdy se řeší každý °C a dB, jsou srovnávací testy 20 edic stejné karty atd. je prostě sebevražda od AIB uvést do mainstreamu podobnou kartu, i kdyby to stačit mělo. Vždyť i tady na PCT jsou někteří uživatelé schopni se bavit 10 stran o teplotách pamětí jejich GPU a řešit sebemenší odchylky. Dříve se to tolik neřešilo, dneska máš i pro běžného uživatele na 3 kliky srovnání karty, kde by samozřejmě podobná karta vyšla v porovnání s ostatními né úplně lichotivě.

Kdo v mainstreamu řeší velikost, vezme nějakou SFF-ready edici, zbytek rádo pořádný kus 3-slot+ karty s krásnými výsledky.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Spíš je smutný, když je to obrovský jako prase, ale chladící výkon stojí za hovno. Dělat kompaktní žravé karty je možné, viz referenční XTX, která je malička, ačkoliv váží skoro dvě kila a uchladí to 400W s otáčkami okolo 1800.

Asi holt ty plasty a balast okolo GK prodává.

E// @doc, webwalker chválí každý odpad co se mu na benchtable mihne, jeho recenzím bych velkou váhu nepřikládal.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Epidot »

iambenny píše: stř 19. lis 2025, 10:12 Je to nový normál, v prostředí a trhu, kdy se řeší každý °C a dB, jsou srovnávací testy 20 edic stejné karty atd. je prostě sebevražda od AIB uvést do mainstreamu podobnou kartu, i kdyby to stačit mělo. Vždyť i tady na PCT jsou někteří uživatelé schopni se bavit 10 stran o teplotách pamětí jejich GPU a řešit sebemenší odchylky. Dříve se to tolik neřešilo, dneska máš i pro běžného uživatele na 3 kliky srovnání karty, kde by samozřejmě podobná karta vyšla v porovnání s ostatními né úplně lichotivě.

Kdo v mainstreamu řeší velikost, vezme nějakou SFF-ready edici, zbytek rádo pořádný kus 3-slot+ karty s krásnými výsledky.
Je to tak, lidi (my), dvě dekády řveme, že jsou hlučný.
Výrobci slyší. Tu je výsledek.
Také je jim jasné, že dost beden bude mít značně kompromisní air flow a se současným TBP radši cihlu. Kdo chce SFF, má. Ale i tam lidi řvou, jak OC, PWR limity malý atd....
Ruční křivky stranou...
peace :)
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Výsledek je ten, že máme možnost koupit velké hlučné karty :-D
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

S tím bych nesouhlasil. Na konci září jsem měl srovnání v klientském PC při upgradu z 2070 SUPER Gaming X na 5070Ti GAMING TRIO OC a nová 5070Ti byla v ruce lehčí, po nasazení rozhodně tišší a nebyl to tak rušivý projev, jako při té staré konstrukci fanů, kterou ty karty měly. Takže v případě této verze bych nepoznal skoro 100W rozdíl ani omylem. A to sám mám ULN PC s T30 a hlučný věci mi nesmí do baráku.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Testy a praktické zkušenosti s tím souhlasí, navíc velký chladič není záruka ničeho, podstatná je i váha a hlavně použité ventilátory, měl jsem XFX XT, která sice netočila tak moc, ale ventilátory měly zvukový projev otřesný, máme tady social ventusky, které jsou hlučné jako prase, ačkoliv chladič je "velkej" :-) a tak dále.
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

No jasný, Ventuska, podle té bych ty generační posuny asi nehodnotil. :-) Každý má na výběr, dnešní nabídka edic mi přijde dobrá, každý si vybere (SFF, Noctua edice, výběr bloků různých výrobců v případě vodníků,..). Stačilo mi na vlastní oči a uši vidět ten generační rozdíl stejné řady v případě Gaming Trio 2070S vs 5070Ti. Za mě dobrý posun. :-)

Edit: Tak koukám na reálné specs a fakt je 5070Ti lehčí a dokonce tenčí.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Největší kámen úrazu jsou klasicky použité pasty a thermal pady. Jsem ještě neměl grafiku, kterou bych nemusel kuchnout, naposled 3070TI, XT i XTX, všechny hotspotovaly nad kilo a otáčky nesmysl, ačkoliv chlazení fajn, tak zpracování lvl rok dva než se usmaží a hodí do elektrošrotu.
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Epidot »

Vybere si každý. Kdo jen částečně, má možnost deshroudu nebo vody.
Osobně mě nijak neuráží u non XT karet s menší spotřebou větší chladič.
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

iambenny píše: stř 19. lis 2025, 10:12 Kdo v mainstreamu řeší velikost, vezme nějakou SFF-ready edici, zbytek rádo pořádný kus 3-slot+ karty s krásnými výsledky.
Jenže to je problém víš, žádný SFF edice se už nedělaj a to typicky vůbec. Pokud teda nechceš brát quadro nebo Firepro za 4x takovou cenu.
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

SFF je myslím do 300 a 50, takže naprosto ok třeba tyhle pokud si někdo staví SFF:

https://www.asrock.com/Graphics-Card/AM ... cification
290 x 123 x 51mm

Nebo ještě menší (dělají i XT)
https://www.powercolor.com/product-detail215.htm
289mm*111mm*41mm

A ze zeleného tábora je celý list na webu, co dostali SFF ready badge končící až u 5090FE s 40mm
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

OK ten powercolor jde, ten asrock je myslim si trochu moc vysokej.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@DOC_ZENITH : No hele, trochu jsi se do toho zamotal ne? SFF karty se přece běžně vyrábí, no a ta GIGABYTE GAMING je ještě menší, nežli jsou specifikace SFF (takže označení za normální velikost je myslím docela namístě).
Navíc, ta GIGABYTE má sice TDP 245 W, ale bere si 275-305 W. Vím, že jsi tak trochu ujetý na výšku karet, ale Dual Sloty jsou prostě na 300 W a více už málo, a v hlučnosti pak prostě propadnou (viz třeba RTX 5080 FE). Každý chce mít doma tichou kartu a ne vrtulník. Takový je prostě trend, a ty se s tím budeš muset smířit 😊
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tohle SFF je nová definice od NV která se oběvila s příchodem Blackwellu. Navíc se mizerně sháněj, u nás fakt nejsou na každym rohu. Třeba takofý Foundersky se tu vůbec neprodávaj. Spousta těhlech karet co ale vyhovuje tomuhle novýmu Nvidia SFF je stále moc velkejch, hlavně na vejšku. Standardní karta nemůže přesahovat slot nahoru. Já mam na mysli karty co nejsou fyzicky větší jak standardní Quadro, karta typu A5000, A6000 a pod. Můžou bejt větší do šířky, můžou mít 3 sloty, to nevadí, ale ne ostatními směry.

Jinými slovy, Nvidia si vymyslela SFF standard větší než vše co bylo do té doby považováno za SFF.
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Z toho co mi Gagy posílal se Samsung VRAM a Memtestem to vypadá, že zvládají korekci chyb do vyšších frekvencí, ale výkon padá, nedorovnají ani Hynix na 2,7GHz.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX (push-pull) || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@DOC_ZENITH: Nic ve zlém ale:
1. SFF-Ready přišlo už za Ada Lovelace, první SFF-Ready kartu jsem testoval Asus PRIME RTX 4070 SUPER O12G. Tak málo jich zase není, tady jsem házel jejich seznam. Ale to je koneckonců šumák.
2. Je potřeba si sjednotit názvosloví. Grafická karta má svoji délku (v mm), šířku (v mm) a výšku (v mm nebo slotech). Ty tedy mluvíš o šířce karty, která by neměla překračovat bracket, že. Jenže v tom případě by se ti tam jen horko těžko vešly ventilátory o průměru 80mm, spíš bys musel použít ještě menší. No a nebo využít blower, který ale dnes už opravdu nikdo nechce.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Znova vypíchnu Gainward RTX 3090 Phoenix.

Blower nikdo nechce ale všechny profi karty se s nim vyráběj protože to často opravdu jinak nejde. Já bych uvítal 3-slot blower, to by byl zajímavej koncept.

Edit: Ten Asus co jsi linknul je 3slot karta co je na tomhle proboha SFF?
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Ten ASUS PRIME je přesně 2,5 Slot, a splňuje tedy požadavky SFF-Ready.
Obrázek
Skříně pak:
Obrázek
GPUreport.cz
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“