GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti
U me bzuceni pri pohybu mysi vzdy delala deska nebo zdroj, nikdy ne graficka karta.
- Bernardito
- Začátečník

-
Já jich měl také kolem 25 a MSI tohle dělá, i Gigabyte. A UV to v idle fakt sníží. Vím z osobní zkušenosti.DOC_ZENITH píše: ↑pát 26. pro 2025, 13:52 UV nemá na idle voltáž vliv. Ten afektuje až full 3D load. To jsi měl kartu v 3D powerstatu na desktopu?
Sorry ale tohle se mi nechce věřit, karta co má tak zlej CW že slyšíš myš na desktopu je tak jedna ze sta, měl jsem v rukou tak 30 5090tek a žádná mi tohle nedělala. I ta co měla nejhorší "běžnej CW".
- Sobo
- Středně pokročilý

Astral i Suprim mi bzucely na pohyb mysi, kdyz jsem dal hlavu ke skrini. A treba v interface u Steamu nebo na nekterych webovych strankach v prohlizeci to jde slyset jeste vic. Samozrejme ve hrach uplne nejvic, ale u PC mam vzdycky sluchatka na palici 100% casu, takze me to nijak netankuje. Pri prodeji Astralu jsem to borcovi rikal, ze tam je CW a nemel s tim zadny problem. Jinak kdysi 4090 TUF mi bzucela ve starsim kompu se Z690 deskou a Corsair RM1000X (2021) zdrojem pres redukci uplne stejne jako na X870E s NZXT C1200 ATX 3.1 nativne bez redukce, zadny rozdil. Ale u 4090 byl ten CW citelne mensi a v idlu se neprojevoval vubec.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- OCZ
- Začátečník

-
No přesně takto se chovala moje suprimka dneska vracena v Alze a musím řešit co za ní. Zdroj bych vyloučil mám nový FSP MEGA TI 1350W. Třeba ve Fumarku nepískala vůbecSobo píše: ↑pát 26. pro 2025, 17:00 Astral i Suprim mi bzucely na pohyb mysi, kdyz jsem dal hlavu ke skrini. A treba v interface u Steamu nebo na nekterych webovych strankach v prohlizeci to jde slyset jeste vic. Samozrejme ve hrach uplne nejvic, ale u PC mam vzdycky sluchatka na palici 100% casu, takze me to nijak netankuje. Pri prodeji Astralu jsem to borcovi rikal, ze tam je CW a nemel s tim zadny problem. Jinak kdysi 4090 TUF mi bzucela ve starsim kompu se Z690 deskou a Corsair RM1000X (2021) zdrojem pres redukci uplne stejne jako na X870E s NZXT C1200 ATX 3.1 nativne bez redukce, zadny rozdil. Ale u 4090 byl ten CW citelne mensi a v idlu se neprojevoval vubec.
No co jsem pátral tak internety hovoří že u Gigabytu je šance na CW nejmenší. Tak jsem to chtěl prubnout i když jsem tu značku v této generaci vyloučil kuli tomu problému s pastou/gelem.Bernardito píše: ↑pát 26. pro 2025, 15:28Já jich měl také kolem 25 a MSI tohle dělá, i Gigabyte. A UV to v idle fakt sníží. Vím z osobní zkušenosti.DOC_ZENITH píše: ↑pát 26. pro 2025, 13:52 UV nemá na idle voltáž vliv. Ten afektuje až full 3D load. To jsi měl kartu v 3D powerstatu na desktopu?
Sorry ale tohle se mi nechce věřit, karta co má tak zlej CW že slyšíš myš na desktopu je tak jedna ze sta, měl jsem v rukou tak 30 5090tek a žádná mi tohle nedělala. I ta co měla nejhorší "běžnej CW".
- Bernardito
- Začátečník

-
Mně přijde, že to 5090 dělají, při pohybu myši. Já jich fakt měl dost, možná ten Gigabyte nebyl slyšet, ale MSI byl. Asus jsem neměl.Sobo píše: ↑pát 26. pro 2025, 17:00 Astral i Suprim mi bzucely na pohyb mysi, kdyz jsem dal hlavu ke skrini. A treba v interface u Steamu nebo na nekterych webovych strankach v prohlizeci to jde slyset jeste vic. Samozrejme ve hrach uplne nejvic, ale u PC mam vzdycky sluchatka na palici 100% casu, takze me to nijak netankuje. Pri prodeji Astralu jsem to borcovi rikal, ze tam je CW a nemel s tim zadny problem. Jinak kdysi 4090 TUF mi bzucela ve starsim kompu se Z690 deskou a Corsair RM1000X (2021) zdrojem pres redukci uplne stejne jako na X870E s NZXT C1200 ATX 3.1 nativne bez redukce, zadny rozdil. Ale u 4090 byl ten CW citelne mensi a v idlu se neprojevoval vubec.
- Mirekdream
- Nováček

-
Zdravím vše, dotaz ohledně grafické karty 5090. Mam postaveni počítač na zakázku na hry. Počítač bude mít rok sestava Asus Tuf GeForce TRX 5090 O32G Gaming, Gigabyte X870E Aorus Master, Kingston Fury Beast DDR5 64GB 6000MHz 2x32GB, AMD Ryzen 7 9800X3D, Seasonic PRIME PX-1600W Platinum (SSR-1600PD), monitor Asus rog strix xg43uq. Dotaz při převzetí počítače počítač prvních čtrnáct dni fungoval v pohodě, ale potom při spuštění, jaké koliv hry se začal odpojovat monitor vždy to na monitoru napsalo DisplayPort není signál. Sice šlo slyšet, že hra jede restartoval. ale monitor byl vypli a po chvilce se počítač sám restartoval. Když se podařilo hru na potřetí nebo na podesáté rozjet tak se dalo hrát i pět hodin vkuse. Ale tak se to nadalo dělat tak jsem počítač reklamoval. Po reklamaci přišlo vyjádření, že grafická karta neprokazuje žádné nedostatky a že normálně funguje ale od prodejce jsem dostal nabídku, jestli nechci druhou grafickou kartu s doplatkem tak jsem přešel na ASUS ROG ASTRAL GeForce RTX 5090 O32G GAMING. Opět počítač zezačátku fungoval ale po par dnech ten sami problém zapnu hru a po par minutách se monitor vypne napíše DisplayPort není signál zkusil jsem vyměnit kabel za HDMI 2.1 a to samé HDMI 2.1 není signál. Tento problém s vypínáním monitoru se začal už projevovat při spuštění počítače, spustím počítač monitor se rozjede (nic nedělám) a po chvilce se monitor sám vypne a napíše DisplayPort není signál. Počítač v tom to stavu monitor vypli ale počítač jede dal se bud sám restartuje nebo musím ručně na skříni počítače vypnout a zapnout. Opět jsem reklamoval počítač. Zhotovitel proved na počítači testi a říkal že počítač funguje dobře že se u něho žádné vypínaní neprojevilo, teploty počítače taky v pohodě kolem 76 C. Muže mě někdo poradit kde muže byt problém, jestli v ovladačích od NVIDIA na zahraničních forech o tom to problému píšou a přisuzuji chybu s monitorem k ovladačům, ale u nás stým nemá nikdo problém jenom já? Děkuji za informaci a pomoc.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- iambenny
- Začátečník

1) Upgradovat firmware monitoru, monitor má 5 let, nějaký update tam určitě bude
2) Resetovat nastavení monitoru
3) Zkusit jiný monitor, klidně nějaký základní + DDU a nové drivery
Problém v kartě nebude a nemyslím si, že by byl i předtím.
Kdybych si měl vsadit, tak řeknu nějaký problém s DSC.. monitor ztratí handshake, ovladač GPU spadne, restart. Možná si pohrát s nastavením monitoru aka vypnutí DSC, HDR, snížení refresh rate..
2) Resetovat nastavení monitoru
3) Zkusit jiný monitor, klidně nějaký základní + DDU a nové drivery
Problém v kartě nebude a nemyslím si, že by byl i předtím.
Kdybych si měl vsadit, tak řeknu nějaký problém s DSC.. monitor ztratí handshake, ovladač GPU spadne, restart. Možná si pohrát s nastavením monitoru aka vypnutí DSC, HDR, snížení refresh rate..
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Pripadne v biosu nastavit PCIe na 4.0, jestli se stabilita nezlepsi.
- Mirekdream
- Nováček

-
Tak jsem se podíval na aktualizaci monitoru, ale ten mam na nejnovější verzi na v041. Podíval jsem se na DSC bylo zaple tak jsem zkusil vypnout. HDR mam v počítací vypli a nikdy jsem nepoužíval. Snížení refresh rate.. obnovovací frekvenci mam 143,99 Hz. Zkusil jsem na monitoru obnovit vše tak uvidím. Zkusit jiný monitor, klidně nějaký základní + DDU a nové drivery momentálně nemam možnost sehnat ale mam doma televizi LG Oled65GX3LA sice stara ale před měsícem dostala novou aktualizaci. Tak jsem zkusil počítač zapojit do televize přes HDMI. Všechno fungovalo ale jak jsem spustil hru, tak po patnácti vteřinách se obrazovka vypla a napsala není signál.
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Zkus v biosu zakladni desky najit moznost si prepnout PCIe na 4.0
- Mirekdream
- Nováček

-
Ještě jsem zapomněl napsat, že grafická karta nedokáže naistalovat ovladače NVIDIA v591.59. nebo nevím co to znamená PŘEINSTALOVAT. At instaluji ovladače Expresní nebo vlastní instalaci (čista instalace) tak po dokončeni aktualizace ovladačů napíše pořad Přeinstalovat. Nevíte proč se to nechce naistalovat.
- Epidot
- Středně pokročilý

Možná proto, že tam už ta verze je přítomná.
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200
- Mirekdream
- Nováček

-
Zajímavé dřív to po instalaci napsalo Nainstalované.
- Bernardito
- Začátečník

-
Zdravím, tak mám druhý Vanguard 5090 SOC. První Vanguard vydával u prvního ventilátoru od 30% takový šustící/ševelící zvuk, ale nebyl slyšitelný při zavřený skříni, jen při otevřené bočnici a blízko uchem ke kartě +-30cm od karty. Nešlo o cvakající zvuk vůbec, při 70% rychlosti ale vydával už takový chrastící zvuk. Nyní mám druhého Vanguarda z jiného obchodu a zase ševelí/šustí na prvním ventilátoru, při zavřené skříni to není slyšet. Je možné, abych dostal 2 různé Vanguardy vadné ? Nebo je to normální chování ?
Video: https://youtu.be/_gDC-o5-DAw?feature=shared
Video: https://youtu.be/_gDC-o5-DAw?feature=shared
- Horoděj
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, jdu sem pro radu. Chci si koupit 5090tku - MSI RTX 5090 32G SUPRIM SOC (teď mám MSI 3080 Ti Suprim), ale jelikož je tato karta momentálně absolutně nesehnatelná, uvažuji o MSI RTX 5090 32G GAMING TRIO OC, kterou bych mohl koupit. Jde mi především o hlučnost a kvalitu chlazení, nějaká světýlka fíčurky okolo mě celkem nezajímají. Má tu tu někdo reálné reference o Triu, především o hlučnosti ??? Předem díky za odpovědi ...
- radekhgt
- Začátečník

Za seba môžem povedať ze smelo do toho
Tá MSI Trio nieje o nič horšia ako SuprimX. Samozrejme záleží jak si ju človek nastaví, stačia male úpravy a karta je tichá a netopí. Odporúčam ale väčšiu skriňu a poriadny airflow, ale to platí celkovo pre všetky 5090.
Inak držím palce aby si vôbec nejaku 5090 zohnal
Inak držím palce aby si vôbec nejaku 5090 zohnal
CPU: Ryzen 7 9800X3D + RYUJIN II 360 ARGB GPU: MSI RTX 5090 Gaming Trio OC MB: Asus ROG STRIX X670E-A RAM: Kingston FURY DDR5 32 GB 6000 MHz CL36 RGB PSU: MSI MAG 1250W LCD: LG OLED42C2
- Horoděj
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Mám bigtower Nanoxia Deep Silence 6 a ta je opravdu OBROVSKÁ, s tím absoultně není problém ... 
- Mirekdream
- Nováček

-
Chci se jenom zeptat nevíte někdo co je to za chybu při instalaci ovladačů.
- OCZ
- Začátečník

-
DDU a restart jsi dělal?Mirekdream píše: ↑pát 9. led 2026, 08:19 Chci se jenom zeptat nevíte někdo co je to za chybu při instalaci ovladačů.
- Bernardito
- Začátečník

-
Ahoj, mám dotaz ohledně ventilátorů na mé grafické kartě. Teď už mám třetí Vanguard RTX 5090 a všechny tři karty vykazovaly velmi podobné chování. U obou předchozích kusů začal první ventilátor vydávat lehké šustění / ševelení zhruba od 30–40 % otáček, zatímco zbylé dva ventilátory byly tišší.
U mého současného (třetího) kusu je to opět první ventilátor, který se takto projevuje, ale šustění je o něco menší a se zavřenou skříní není nic slyšet, ale tentokrát jsem si navíc všiml, že se tento stejný ventilátor při otáčení mírně „vlní“. Ostatní dva ventilátory se točí docela rovně.
Se zavřenou skříní to vůbec neslyším a není tam žádné cvakání, drhnutí ani vibrace — jen ten jeden ventilátor s mírným vlněním.
Je tento typ vlnění ventilátoru a šustění u GPU ventilátorů s kuličkovými ložisky normální, nebo to znamená vadný ventilátor, který by se mohl časem zhoršovat? 3 různé Vanguardy.
https://youtu.be/Sm1686FPkCo?feature=shared
U mého současného (třetího) kusu je to opět první ventilátor, který se takto projevuje, ale šustění je o něco menší a se zavřenou skříní není nic slyšet, ale tentokrát jsem si navíc všiml, že se tento stejný ventilátor při otáčení mírně „vlní“. Ostatní dva ventilátory se točí docela rovně.
Se zavřenou skříní to vůbec neslyším a není tam žádné cvakání, drhnutí ani vibrace — jen ten jeden ventilátor s mírným vlněním.
Je tento typ vlnění ventilátoru a šustění u GPU ventilátorů s kuličkovými ložisky normální, nebo to znamená vadný ventilátor, který by se mohl časem zhoršovat? 3 různé Vanguardy.
https://youtu.be/Sm1686FPkCo?feature=shared