GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- mouldy
- Pokročilý

Re: GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti
Když to se zavřenou skříní není slyšet, tak proč to řešíš? Evidentně je to vlastnost karty, když měly tři kusy v řadě stejný projev.
Hlavně si myslím, že jakýkoliv coilwhine, nebo hlučnost v zátěži to naprosto přehluší.
Hlavně si myslím, že jakýkoliv coilwhine, nebo hlučnost v zátěži to naprosto přehluší.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX (push-pull) || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
- Bernardito
- Začátečník

-
Ta hlučnost mě netrápí, ale to vlnění prvního ventilátoru, jestli sis všiml na videu? Neni to nic extrémního. Je to normál?
https://youtube.com/shorts/YhwD14iGHUQ? ... unTdIqfQO5
Ty předchozí 2 Vanguardy asi vlnění neměly. Tady jsem si všiml. Dělá to ten první ventilátor na videu. Jinak například, mam v PC Arctic P140 PWM a ty mají vlnění všechny do jednoho. Ale tady u GPU si nejsem jistý, zda je to normální.
https://youtube.com/shorts/YhwD14iGHUQ? ... unTdIqfQO5
Ty předchozí 2 Vanguardy asi vlnění neměly. Tady jsem si všiml. Dělá to ten první ventilátor na videu. Jinak například, mam v PC Arctic P140 PWM a ty mají vlnění všechny do jednoho. Ale tady u GPU si nejsem jistý, zda je to normální.
- AllowedCry
- Mírně pokročilý

Ne, že bych s pravítkem měřil každej ventilátor, ale je to přecejen kus plastu, to snad ani není možné vylisovat bez odchylky. Řešíš kraviny.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
- Bernardito
- Začátečník

-
Tomu rozumím, že plast není nikdy přesně vylisovaný. Tady jde o to, že na tom videu, jak můžeš vidět se vlní jen ten jeden ventilátor, ostatní jsou v pohodě, tak mi to přišlo jako vadné. Takže to neřešit ? Jen se ptám, díky.
- mouldy
- Pokročilý

Co na tom chceš řešit? Vzít plato RTX5090 a zkoumat?
Je to normální, dělá to každý druhý větrák a ničemu to nevadí. A kdyby časem vadilo, tak od toho máš 3 roky záruku.
Je to normální, dělá to každý druhý větrák a ničemu to nevadí. A kdyby časem vadilo, tak od toho máš 3 roky záruku.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX (push-pull) || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
- fmx rider
- Začátečník

-
Nedávno psal, že měl už 25x 5090. Takže to plato docela sedí
Eshopy tě musí milovat.
- Bernardito
- Začátečník

-
Co jsem se ptal na zahraničních fórech, spíš jsem dostával odpovědi, že to vlnění moc normální není, ale ten větrák neklape, nerachtá. Kdyby to dělaly všechny 3 fany na grafice, tak bych to neřešil. Jen jsem chtěl poradit, nic víc. Navíc mám v PC 11 fanů Arctic P140 PWM a ty se vlní všechny.
- Epidot
- Středně pokročilý

U fanů naprosto běžná věc. To video je zcela no problem.
Bez obvodového ringu bys to neviděl, jde to ale poznat přiložením prstu na kraj a jemně hledat první kontakt polštářku prstu a krajem vrtule.
Je to normální i u top LCP Noctua fanů, jen méně než u levných výlisků. Nic s tím neuděláš.
Viděl jsem i Noctutu, která házela takovou 'osmu' na středovém hubu, ale problém se neprojevoval nikde a nijak. A to mám sakra nadstandardní nároky. Takže tak.
Bez obvodového ringu bys to neviděl, jde to ale poznat přiložením prstu na kraj a jemně hledat první kontakt polštářku prstu a krajem vrtule.
Je to normální i u top LCP Noctua fanů, jen méně než u levných výlisků. Nic s tím neuděláš.
Viděl jsem i Noctutu, která házela takovou 'osmu' na středovém hubu, ale problém se neprojevoval nikde a nijak. A to mám sakra nadstandardní nároky. Takže tak.
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200
- StepanPepan
- Začátečník

-
Když je někdo perfekcionista na fany, může si zakoupit kartu s blokem, a dát si na radiátory fany vlastní bezvadné. Navíc mu poděkuje i karta, protože bude mnohem lépe chlazená, než vzduchová, i ostatní komponenty ve skříni, které nebude vzduchová 5090 grilovat.
Teďka testuju 5090 Frostbite Pro a bzučí pouze jemně a teploty jsou taky slušné. Možná jí budu časem prodávat i s vodním okruhem.
Teďka testuju 5090 Frostbite Pro a bzučí pouze jemně a teploty jsou taky slušné. Možná jí budu časem prodávat i s vodním okruhem.
- mouldy
- Pokročilý

Propána boha, je to normální, tečka, vůbec ničemu to nevadí. A pokud někdy bude, máš tři roky záruku.
Navrhl bych přestat řešit naprosté píčoviny a jít dál.
Navrhl bych přestat řešit naprosté píčoviny a jít dál.
- Bernardito
- Začátečník

-
Já bych to moc neřešil, kdyby to dělaly všechny 3 fany na kartě, ale tady to dělá jen ten jeden. A malinko i ševelí a šustí, což bylo na předchozích 2 Vanguardech taky. Ale pri zavřené skříni to slyšet není. Neřeším píčoviny, jen se ptám, zda je to normální nebo vada z výroby.
- fmx rider
- Začátečník

-
Příjde ti normální koupit 25 5090 a všechny vrátit kvůli nečemu? Přesně tohle je řešení p*čovin. Té kartě nic není.
- alienGT
- Začátečník

-
Kdyby mu sundali 10% z kupní ceny, jako mi onehdy CZC pred svym koncem vzalo z RTX 4090 za "opotřebení" - rozumnej rozbaleni, tak by ho to brzo přešlo 
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
- StepanPepan
- Začátečník

-
Tak kdybych si koupil 10 větráků do skříně a dva šustily, tak bych ty dva vrátil. Z karet, které jsem měl v poslední době, neměla žádnou nekonzistenci ve větrácích žádná.
Dodavatel větráků má zkrátka nějaký problém s výrobou nebo kontrolou kvality a kontrole kvality hotových karet to prostě nevadí. Já bych si žádný výrobek, který vykazuje jen náznak vady hned na začátku, nenechal. Každá záruční oprava znamená, že vám můžou poslat cizí kartu, která může být v horším stavu, například jí někdo provozoval tak, že se hodně zahřívala, atd. Navíc je to velice drahý výrobek a měl by být perfektní. Osobně se snažím záručním opravám vyhýbat, jak to jen jde.
Mimochodem, možná ty větráky poškozuje poslední osoba - balič, který je po kontrole kvality. Prostě je nějak nešikovně chytá. Možná ty větráky jsou opravdu poškozené a není to pouze kosmetická vada.
Jestli si Bernardito koupil a vrátil opravdu tolik karet, tak si možná neuvědomil, co mu na nich podvědomě vadí. Mně na 5090 vadí jejích extrémní spotřeba a výroba obrovského množství tepla ve skříni, vzduchovou 5090 už si nikdy nekoupím. Naštěstí jsem měl předtím jenom jednu 5090, ale dvakrát... podruhé jsem se jenom utvrdil v tom, že přímotop si do skříně prostě dávat nechci.
Dodavatel větráků má zkrátka nějaký problém s výrobou nebo kontrolou kvality a kontrole kvality hotových karet to prostě nevadí. Já bych si žádný výrobek, který vykazuje jen náznak vady hned na začátku, nenechal. Každá záruční oprava znamená, že vám můžou poslat cizí kartu, která může být v horším stavu, například jí někdo provozoval tak, že se hodně zahřívala, atd. Navíc je to velice drahý výrobek a měl by být perfektní. Osobně se snažím záručním opravám vyhýbat, jak to jen jde.
Mimochodem, možná ty větráky poškozuje poslední osoba - balič, který je po kontrole kvality. Prostě je nějak nešikovně chytá. Možná ty větráky jsou opravdu poškozené a není to pouze kosmetická vada.
Jestli si Bernardito koupil a vrátil opravdu tolik karet, tak si možná neuvědomil, co mu na nich podvědomě vadí. Mně na 5090 vadí jejích extrémní spotřeba a výroba obrovského množství tepla ve skříni, vzduchovou 5090 už si nikdy nekoupím. Naštěstí jsem měl předtím jenom jednu 5090, ale dvakrát... podruhé jsem se jenom utvrdil v tom, že přímotop si do skříně prostě dávat nechci.
- mouldy
- Pokročilý

Ševelí a šustí a tak nám tu sdílneš video, které nemá zvuk?Bernardito píše: ↑stř 14. led 2026, 19:14 Já bych to moc neřešil, kdyby to dělaly všechny 3 fany na kartě, ale tady to dělá jen ten jeden. A malinko i ševelí a šustí, což bylo na předchozích 2 Vanguardech taky. Ale pri zavřené skříni to slyšet není. Neřeším píčoviny, jen se ptám, zda je to normální nebo vada z výroby.
Budu se opakovat, tvá karta je naprosto v pořádku a nic jí není.
Můžeš z ní v klidu sundat folii a užívat si její výkon.
Protože udělat UV na 5090 je extrémní problém že?Mně na 5090 vadí jejích extrémní spotřeba a výroba obrovského množství tepla ve skříni,
- Bernardito
- Začátečník

-
Tady nejde o zvuk, o tom ševelní jsem psal jen pro informaci. Mně šlo o vlnící se fan, to je to, co řeším. Jinak od 50% se nevlní a točí se stabilně. Ale do těch 40% se vlní.mouldy píše: ↑stř 14. led 2026, 20:47Ševelí a šustí a tak nám tu sdílneš video, které nemá zvuk?Bernardito píše: ↑stř 14. led 2026, 19:14 Já bych to moc neřešil, kdyby to dělaly všechny 3 fany na kartě, ale tady to dělá jen ten jeden. A malinko i ševelí a šustí, což bylo na předchozích 2 Vanguardech taky. Ale pri zavřené skříni to slyšet není. Neřeším píčoviny, jen se ptám, zda je to normální nebo vada z výroby.![]()
Budu se opakovat, tvá karta je naprosto v pořádku a nic jí není.
Můžeš z ní v klidu sundat folii a užívat si její výkon.
- TankGeorge
- Začátečník

-
Větráky se melou, protože je to vlastnost, ne vada. Je to tak by design. Nelze to vyrobit s dokonalým rozložením hmotnosti, protože při vstřikování plastu nezajistíš stejné teploty a tlaky v celém objemu natož rovnoměrné chlazení. Forma by musela být komplikovaná a celý výrobní proces řádově dražší. Proto je to řešeno plovoucím uložením středu, aby se těžiště srovnalo samo. Kdyby se nemlely, tak ti budou přenášet vibrace do šasi. Meloucí se větrák je naopak spíše důkaz pečlivého inženýrství. Asi jako si zatěžovat, že si ti melou kola a ne celé auto. Můžeš dál hledat jednorožce - dokonale vyvážené vrtule existují - nebo oslovit Aero Vodochody, ať vrtule udělají z titanu či karbonu za cenu slušného ojetého auta, nebo si přečti něco o obcesivně kompulzivní poruše chování. Peace. )
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
- StepanPepan
- Začátečník

-
Cože??? Větráků jsem viděl rozebraných dost, ale vždycky tam vše bylo napevno, osička napevno v těle vrtule a objímka ložisek případně kluzné ložisko napevno v těle větráku.TankGeorge píše: ↑čtv 15. led 2026, 20:02 Větráky se melou, protože je to vlastnost, ne vada. Je to tak by design. Nelze to vyrobit s dokonalým rozložením hmotnosti, protože při vstřikování plastu nezajistíš stejné teploty a tlaky v celém objemu natož rovnoměrné chlazení. Forma by musela být komplikovaná a celý výrobní proces řádově dražší. Proto je to řešeno plovoucím uložením středu, aby se těžiště srovnalo samo. ...
Taky dost pochybuju o problémech s rozložením hmotnosti, protože vrtule jsou středově souměrné, takže kdyby existovala nějaká tendence k nerovnoměrnosti hmotností, vstřikování plastu do formy se dá zařídit tak, aby probíhalo tak, aby se případné nerovnoměrnosti rozložily souměrně a nezpůsobovaly problém. Vibrující větrák jsem v životě neviděl, jenom jsem zažil problémy s ložisky u starých větráků, šustící nové větráky okamžitě vracím.
Ty vrtule jsou těsně po výrobě docela měkké, takže se nedá při nějaké neopatrné manipulaci s nimi vyloučit, že dojde k deformaci a vrtule se potom bude "mlít". Kluzná ložiska se musejí vyrobit velice přesně, protože osa v nich plave v oleji. Šustění větráků znamená, že se osa otírá o ložisko, buďto bylo nepřesně vyrobené, nebo časem z větráku vytekl olej.
- TankGeorge
- Začátečník

-
Kuličková ložiska se už moc nepoužívají, ta by měla být pevná. V GK za 70tis bych čekal hydromagnetická a tam rukou poznáš, že fakt nejsou pevné středy. Obzvlášť, jestli má GK na stojáka na riseru, tak v nízkých otáčkách se to může viditelně mlet. A tyto - hádám - termoplasty nikdy nevylisuješ stejně. Vstřikují se pod tlakem do forem a každý kus má trochu jinou hmotnost. Můžeš dosáhnout velmi malých tolerancí za cenu vysokých nákladů na výrobní proces, ale stejně bys je pak musel nějak mechanicky upravit a složitě dovyvážit jak pneumatiku u auta a na to sere bílý tesák. Jednoduší a levnější je nechat tu osičku "plavat" třeba tím hydromagnetickým uložením. Ale zase by to ofc nemělo být něco výrazně viditelného. Spíše v případě nízkých RPM a obzvlášť na riseru.
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
- Bernardito
- Začátečník

-
Takže, na mém Vanguardu je vadný fan? Šustí jen při otevřené skříni a ještě musím dát ucho ke kartě, jinak ne. Šustění není vůbec velké, já mám jen citlivé uši. Jinak se viklá, ale ne extrémně, viklá se od 30-40%. Od 45% se stabilizuje a čím větší otáčky, tak žádné viklání. Takže, dá se to považovat za vadu? StepanPepan tu píše, že by to vrátil, ale já už měl tolik 5090 a žádná prostě není vůbec dokonalá. A vůbec nevím, zda ten můj fan se dá považovat za vadný.