Ceny DDR5

Paměťové moduly DDR5 pro stolní PC i pro notebooky.
Odpovědět
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Re: Ceny DDR5

Příspěvek od StepanPepan »

Jsem asi OT, ale s cenami to souvisí - neví někdo, jak teď Alza řeší reklamace ramek, mám DDR5 2x16GB, jeden modul nefunguje. Bojím se, že by reklamaci mohli vyřešit tak, že mi vrátí peníze, které by mi teď stačily asi na 8 giga.

https://www.alza.cz/kingston-fury-32gb- ... 417202.htm
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

Ak ich nemaju na sklade, tak ano, vratia ti peniaze.
ROG CROSSHAIR X870E HERO, test Ryzen 7 9850X3D (v zalohe Ryzen 9 9950X3D), KRAKEN 360, MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC, 64GB 6200 CL28 Expo, Crucial T700 4TB Gen5(System/games), 990PRO 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1200W, Lian Li O11 Dynamic Evo + 10x Noctua A12x25 Chromax, LG OLED42C44, Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

A co kdybych to reklamoval přímo u Kingstonu?
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

kazdy vyrobca ti vramci 24m zaruky odporuci to reklamovat priamo u vyrobcu.
ROG CROSSHAIR X870E HERO, test Ryzen 7 9850X3D (v zalohe Ryzen 9 9950X3D), KRAKEN 360, MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC, 64GB 6200 CL28 Expo, Crucial T700 4TB Gen5(System/games), 990PRO 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1200W, Lian Li O11 Dynamic Evo + 10x Noctua A12x25 Chromax, LG OLED42C44, Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
Briketa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Briketa »

Určitě bych to reklamoval u výrobce. Já teď posilal Crucialy do Brna, ale stejně čekám už 14 dní na vyřízení. Paměti asi nemá ani výrobce.
PC: Core i5-13500, Asus TUF B660 PRO GAMING, Kingston HyperX 2 x 16GB DDR4 3200 MHz , Kingston KC3000 1024GB, MSI RX6600 Mech 8GB, HP w2207, Asus DRW-2014L1T
NB: Dell Latitude 5510
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

No tak s Crucialy bude s reklamaci problem bo se už jen dojižděj skladové zásoby :-)
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Myslím, že výrobci mají zásoby výrobků určených na řešení reklamací.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ano maj ale nemaj zájem tu reklamaci provést když ekonomicky je 4x výhodnější vrátit prachy.
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

DOC_ZENITH píše: sob 17. led 2026, 12:07 Ano maj ale nemaj zájem tu reklamaci provést když ekonomicky je 4x výhodnější vrátit prachy.
Ale to platí jenom pro prodejce, výrobce má zásobu starých levných pamětí.
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

Zasobu ma, ale co by mel udelat radny hospodar?
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Cože??? Když firma poskytuje záruku na zboží jako službu zákazníkům a konkurenční výhodu, tak se musí snažit, aby jí dodržovala a nepoškodila si pověst tím, kdyby to nedělala. Snad si nemůžeš myslet, že by Kingston prodal zásoby starých levných ramek určených na opravy za draho a pak přestal plnit záruku?

Já teda nemám přesný přehled o všech výrobcích ramek a jejich pověsti, ale Kingston určitě malý výrobce, kterému by byla pověst u zákazníků lhostejná, není.

Právě jsem se koukal, a je to asi největší výrobce pamětí na světě:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kingston_Technology
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

EVGA řeší reklamace ještě v roce 2025 a posílá i nové karty jako 3090 v rámci reklamace, i 2 a více let po ukončení GPU businessu.

O Crucial nemám nejmenší obavy. :) Aktuálně teda RMA řešit primárně s výrobcem, nikoliv s e-shopem. S obchodem bych to řešil, kdyby daný SKU měli skladem, což teď asi nebude.

Čerstvá zkušenost třeba s reklamací 8 let starého Seasonicu, který jsem objevil při Vánočním úklidu v garáži. Alza tenkrát prodávala zdroje s kratší zárukou, než poskytoval výrobce. Aktuálně to tak mají eshopy vč. Alzy/TSB i třeba u některých zdrojů jako MSI A1000GS, které mají 10 let záruku, ale přes obchod jenom 3 roky, zbytek řešíš s výrobcem.
Seasonic mi poslal nový zdroj, model cca 5 let starý, ale místo Focusu vyšší Prime. Zdroj nový, nepoužitý, v zavařené folii. :)

Závěr teda je, že větší výrobci jsou na tohle postaveni a nedělá jim to problém. Jejich RMA stockpile je prostě v jejich marži. :)
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

Tak už je jasné kto za to môže
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

:lol: jako fór skvělý, ale politiku bych sem netahal.

Stačí tenhle hnus co předvádí AI firmy/korporáty a výrobci
Ripper6
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ripper6 »

DOC_ZENITH píše: čtv 15. led 2026, 10:13 Já uznávám jenom to AI který si můžu rozject sám doma. Taky jsem pro to minulej rok postavil spešl mašinu, která by ní stála 4x tolik protože RAM. Z mých zkušeností četnost lhaní a nesmyslů co to plodí u těch top placenejch modelu je cca stejná jak 405B lokální deepseek. Nicméně používal jsem to spíš na hraní a pak to nechal ležet, 90% AI kterym se zabejvám je na obrázky a opět jen na hraní, nikde nikam nic nepublikuji.
Jake jen lhani? :) Ano AI je prece pomucka. Netusim co s ni kdo dela, ale kdyz na webu nebyl kontakt v zahranici, kde se plati pokuty, kde overit jestli je pokuta na aute.
Zadal jsem to AI, nasla me adresu a kde to asi bude. Hodil jsem to do google, dal Google Maps a opravdu se to zapadne, skryte naslo :)
Bez te AI bych to asi nekde nasel, ale hledal bych to dalsi hodinu, kdyz to treba nejde vygooglit a nebo to neni na webu.
Nekdy dokaze tak hlavne najit zajmavosti a zbytek uz musi se doladit.
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 PCIe 5.0 Samsung 9100 Pro 2TB Gen5, PCIe 4.0 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 96GB CL28 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Nepsal jen lhani, ale nekdy lze a vymysli si, musel by se udelat vetsi pruzkum, jak moc. Klidne ti vyplodi neco, co se tvari korektne, cast toho je i validni, ale cast jsou kraviny. To je i moje zkusenost. Klidne ti poradi command, ktery proste v danem systemu/zarizeni neni. Nedavno sem treba neco hledal kolem Steamu a pulka toho AI vycucu byla o Epicu ...
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

Pozor borci, je obrovskej rozdíl mezi různýma modelama různých firem, a dokonce i jednotlivýma verzema ( třeba 5.2, která zdá se mi, co se odpovědí týče, trochu zlenivěla oproti předchozí). Každej rok se to brutálně vyvíjí, halucinace se hodně snížily a odpovědi výrazně zlepšily. Existuje i hromada srovnání jak si kterej model vede v různých oborech a kolik dělá chyb, např https://www.vellum.ai/llm-leaderboard
Dále pak je obrovskej rozdíl, jestli máte základní verzi zdarma, nebo si platíte a jakej paušál.
Momentálně úplně nejlíp odpovídá Gemini3 (cca 600kč měsíc, možná ještě líp ta dražší, ale na to seru :D), dělá luxusní researche a reasoning, ví hromadu věcí, co se na internetu dohledávají hrozně těžko, a má nejlepší strukturování a sloh odpovědí. Předtím byl super Grok, ale tam mi taky přijde, že nějak zlenivěl, i když asi pořád lepší než GPT.
Není to perfektní, taky mi byla schopná tvrdit že passat b8 má na přední nápravě hydro silentbloky (nemá), ale je to zlomek co dělala GPT1.
A to množství znalostí a lehkost s jakou je podává srozumitelnou formou jsou geniální.

Nevím co si to tam Doc bastlí na koleně, ale jsem si stoprocentně jistej, že lokální modely jsou o několik řádů menší a generací pozadu, a halucinujou mnohem víc než to co běží v cloudu. Soukromí je asi validní concern, ale ani do budoucna s tím nic nenaděláte, modely budou jen větší a náročnější, kdo bude chtít dobrou AI, bude odkázanej na cloud.

btw, je to trošku dost OT, admini, nechcete to vydělit do nějakýho vlákna o AI?
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K

Quis custodiet ipsos custodes?
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Kdosi mi říkal jak je Gemini super a úžasný a není teda, občas je úplně na zabití, ale dneska třeba má svůj den a všechno jde tak jak bych si představoavl.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

marek16 píše: úte 20. led 2026, 00:19 Pozor borci, je obrovskej rozdíl mezi různýma modelama různých firem, a dokonce i jednotlivýma verzema ( třeba 5.2, která zdá se mi, co se odpovědí týče, trochu zlenivěla oproti předchozí). Každej rok se to brutálně vyvíjí, halucinace se hodně snížily a odpovědi výrazně zlepšily. Existuje i hromada srovnání jak si kterej model vede v různých oborech a kolik dělá chyb, např https://www.vellum.ai/llm-leaderboard
Dále pak je obrovskej rozdíl, jestli máte základní verzi zdarma, nebo si platíte a jakej paušál.
Momentálně úplně nejlíp odpovídá Gemini3 (cca 600kč měsíc, možná ještě líp ta dražší, ale na to seru :D), dělá luxusní researche a reasoning, ví hromadu věcí, co se na internetu dohledávají hrozně těžko, a má nejlepší strukturování a sloh odpovědí. Předtím byl super Grok, ale tam mi taky přijde, že nějak zlenivěl, i když asi pořád lepší než GPT.
Není to perfektní, taky mi byla schopná tvrdit že passat b8 má na přední nápravě hydro silentbloky (nemá), ale je to zlomek co dělala GPT1.
A to množství znalostí a lehkost s jakou je podává srozumitelnou formou jsou geniální.

Nevím co si to tam Doc bastlí na koleně, ale jsem si stoprocentně jistej, že lokální modely jsou o několik řádů menší a generací pozadu, a halucinujou mnohem víc než to co běží v cloudu. Soukromí je asi validní concern, ale ani do budoucna s tím nic nenaděláte, modely budou jen větší a náročnější, kdo bude chtít dobrou AI, bude odkázanej na cloud.

btw, je to trošku dost OT, admini, nechcete to vydělit do nějakýho vlákna o AI?
Já ti řeknuco blastlim, z LLM to byl hlavně lokální deepseek a to že když přišel tak dorovnal, občas i vyklepnul ty x krát náročnější a nákladnější modely byla ihmo pravda. (a novému 3.2 se před vánoci povedlo znovu to samé), tzn že by komerční modely měly ňákej náskok se fakt říci nedá, ani jeden z nich neni extra lepší či extra spolehlivej jinak by už dávno dominoval.

Já jsem to testoval na obskurních otázkách z Warhammeru třeba, a tam bylo krásně vidět jak ty menší kvantizované modely nevěděly skoro nic a ty velký znali většinu věcí správně. Ten 400+B model (pro kterej potřebuješ cca 480GB RAM) je už fakt hodně good. Samo sebou bavim se teď o provozu co neni agentic, tzn neni na netu, nemůže si vyhledávat věci, musí pouze odpovědět z toho co zná.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Si rikam, ze by mozna nebylo spatny zalozit AI vlakno. Zkusenosti s modelama. Za me ted je grok jeden z tech nej, GPT na konci a kazdy mesic, se to meni.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
Odpovědět

Zpět na „DDR5“