Tak moment, já měl za to, že Nvidia VRR přes HDMI 2.0 neumí. Uniklo mi něco? Ptám se proto, že tomhle člověku to evidentně chodí:
https://www.reddit.com/r/nvidia/comment ... _hdmi_20b/
https://imgur.com/a/LQ2KUYK
AMD FreeSync / VESA Adaptive-sync - info a vše okolo
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Sasakr
- Začátečník

- Sasakr
- Začátečník

Re: AMD FreeSync / VESA Adaptive-sync - info a vše okolo
Mám tu zvláštní problém. Jde o starší hru Quantum of Solace. Byl jsem rád, když se mi to povedlo rozchodit ve 120 Hz kontejneru s unlocknutým frameratem (defaultně má hra 30 FPS lock a 60 Hz). Použil jsem DGVoodoo pro wrap na DX11 a vynucení borderless window, protože jinak jsem z toho neměl jak těch 120 Hz dostat. Fungovalo to dle očekávání, hra má velký CPU bottleneck i v tom DX11 (DXVK nefunguje, wrap na DX12 bohužel padá), takže FPS místy padají třeba k 45, proto ta potřeba 120 Hz kontejneru kvůli LFC. No ale každopádně chovalo se to jak mělo, frametimes byly stabilní, proběhl jsem pár úrovní na vyzkoušení a při těch cca. 90 FPS, na který do běhalo většinu času, se to hrálo skvěle.
Vypnu to a pak druhý den jsem se pustil do ostrého hraní. Ale ouha, hra se chovala úplně jinak. Pozorováním jsem vydedukoval, že kdykoliv se zepne LFC, frametimes se zblázní a nejde na to koukat. U FPS nad 60 bez LFC se to chová normálně. A pozor, pokud hýbu stickem ovladače, tak jsou frametimes taky normální! Jen když čumím někam, kde CPU bottleneck neumožní víc než dejme tomu 45 FPS, tak to dělá tyhle kraviny. Napadá někoho z vás, čím to může být?
Nakonec jsem to rozehrál s Lossless scaling adaptive framegenem na 120 FPS, ingame lockem na 60 FPS a VRR off. Takže to vypadá furt na 120 FPS, jen se to při těch CPU dipech trochu táhne za stickem. Ale nic hrozného.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Klm60rH4pbg
Jak vidíte, když koukám někam, kde je FPS dostatečně vysoké, není problém. Když kouknut do zahrady, kde je nízké, tak dokud hýbu stickem, frametimes jsou taky ok. Jakmile ale nic nemačkám, frametimes se zblázní a FPS klesne tak o 10. Ne, není to Radeon Chill. Vsync off ani on na tom nic nemění.
Čím to sakra může být? A hlavně jak říkám, při prvním konfigurování to nedělalo.
Vypnu to a pak druhý den jsem se pustil do ostrého hraní. Ale ouha, hra se chovala úplně jinak. Pozorováním jsem vydedukoval, že kdykoliv se zepne LFC, frametimes se zblázní a nejde na to koukat. U FPS nad 60 bez LFC se to chová normálně. A pozor, pokud hýbu stickem ovladače, tak jsou frametimes taky normální! Jen když čumím někam, kde CPU bottleneck neumožní víc než dejme tomu 45 FPS, tak to dělá tyhle kraviny. Napadá někoho z vás, čím to může být?
Nakonec jsem to rozehrál s Lossless scaling adaptive framegenem na 120 FPS, ingame lockem na 60 FPS a VRR off. Takže to vypadá furt na 120 FPS, jen se to při těch CPU dipech trochu táhne za stickem. Ale nic hrozného.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Klm60rH4pbg
Jak vidíte, když koukám někam, kde je FPS dostatečně vysoké, není problém. Když kouknut do zahrady, kde je nízké, tak dokud hýbu stickem, frametimes jsou taky ok. Jakmile ale nic nemačkám, frametimes se zblázní a FPS klesne tak o 10. Ne, není to Radeon Chill. Vsync off ani on na tom nic nemění.
Čím to sakra může být? A hlavně jak říkám, při prvním konfigurování to nedělalo.
Naposledy upravil(a) Sasakr dne stř 21. led 2026, 11:43, celkem upraveno 1 x.
- AllowedCry
- Mírně pokročilý

Vyzkoušej enhanced sync v kombinaci s antilagem - už mi to vyřešilo jednou podobný problém co máš ty.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
- Sasakr
- Začátečník

Díky, ale nepomohlo. Dohrál jsem to s tím lockem na 60 FPS a framegenem na 120.