GeForce RTX 5080 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Re: GeForce RTX 5080 - info, recenze, zkušenosti

Příspěvek od StepanPepan »

RTX 5080 Gainward Phoenix za 29 600 nebo Asus Prime OC za 33 000 ???

Phoenix má menší desku a mnohem větší profoukávací okno, Asus ho má asi třikrát menší. Phoenix by teda mohl lépe chladit a foukat míň tepla na desku? Jak je to s kvalitou součástek a větráků u obou karet?
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

StepanPepan píše: pát 30. led 2026, 09:56 RTX 5080 Gainward Phoenix za 29 600 nebo Asus Prime OC za 33 000 ???

Phoenix má menší desku a mnohem větší profoukávací okno, Asus ho má asi třikrát menší. Phoenix by teda mohl lépe chladit a foukat míň tepla na desku? Jak je to s kvalitou součástek a větráků u obou karet?
Skoro po týdnu se mi tady ty karty konečně sešly, a Asus zadupnul Gainward do země. Přestože je to menší a lehčí karta, točil méně, čip byl studenější, nebzučel, Gainward nejenom, že o dost víc topil a točil, ale i zřetelně bzučel.

Jenomže pak jsem si všimnul, že Gainward pouští do čipu 1,045 V a Asus 1,010V, takže Gainward byl asi dost znevýhodněný křemíkovou loterií. Každopádně můj předchozí pozitivní dojem z Primu 5070 Ti se opět opakuje, a teď navíc jsem asi náhodou dostal dobrý čip. Předtím jsem byl naštvaný, že jsem ten Prime 5080 nekoupil, když byly za 26 tisíc, ale třeba bych nedostal tak dobrý čip???

Gainward putuje zpátky do Alzy, koukám, že se tam rozbalené normální Phoenixy začínají nějak hromadit... :( Lepší čipy jsou jen u GS verzí, a u normálních jsou pouze špatné?

Mám taky Ichill Frostbite 5080 za 35, ale asi ho vůbec nepoužiju. Chce ho někdo? Musíte se ozvat rychle, nebo se objeví na Smarty za 45.
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Jako nechci ti do toho kecat, ale uvědomuješ si, jak strašně tímhle otravuješ a zneužíváš e-shopy? Všechny ty karty mají tuny recenzí, všechno už bylo řečeno. Co na tom pořád zkoumáš? Z toho co sem píšeš tě ani nebaví hrát a jen na každé kartě hledáš problémy.
Naposledy upravil(a) mouldy dne pát 6. úno 2026, 22:47, celkem upraveno 1 x.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX (push-pull) || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || GB RTX 5070 Ti GAMING OC 16G@~3,25GHz/34GHz 350W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Já se vůbec nestydím za to, že mě zkoumání a stavění počítačů baví. Není pravda, že na všem hledám problémy, na Tufce 5080, kterou jsem po uvedení koupil 40, jsem taky kromě ceny neviděl žádný problém. Jinak jsem za tu dobu zkoumání karet narazil na dvě karty, které měly ohnuté PCB, Gigabyte s blokem měl zase ohnutý blok, z Gigabytu 5070 Ti mi zase vyslizla hmota, a to jsem těch karet neměl tolik. Takže problém není jenom ve mně, ale v tom, jak na kvalitu dbají výrobci.

To bzučení je samo o sobě zajímavý problém, jsou tady na fóru experti na bzučení, kteří jenom kvůli téhle jedné nepříjemné vlastnosti vystřídali DESÍTKY karet.
TDIchip
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TDIchip »

Se budes divit az te daji na blacklist a proste ti ty karty prestanou posilat.
R7 7700 / 9070XT / 32GB / 1,5TB NVME / SF750 / NR200P
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Taky takové chování odsuzuji, jsme tyhle čuráky na CZC řešili co chvíle, někteří berou tyto firmy jako půjčovnu zboží, holt zákon to umožňuje. Paku jsme na to každopádně měli, zkrátka se začala srážet cena zboží 5 10 15% u těchto notorických vracečů (nějaké poškození se vždy našlo) většinou takový vyjebanec pak utíkal dělat neplechu do alzy.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

Kazdeho z nas to bavi, ale kazdy to robi z vlastneho vrecka. By som bol zvedavy, aky by si bol frajer, keby si musel vsetko, co si kupis, aj zaplatit.
Ale zase, ked sa tak nad tym zamyslim, tak by to bolo horsie pre uzivatelov tohto fora, lebo by bolo zasrate vlaknami ako: predam OPRAVENU, rozobratu kartu bez zaruky a predam ju este drahsie, ako som ju kupil, lebo som ju opravil a donesiem vam ju na borislavku, ale musite mi zaplatit aj cestu a hlavne knizku, ktoru som si musel KVOLI VAM kupit aby som sa nenudil v metre. S takouto demenciou som sa este nestretol. Potom tu este das fotky svojho dezolatneho pocitaca a cudujes sa, ze nikto od teba nic nekupuje. Ale ty si to vlastne vymyslel - das nieco, co ludia chcu, do "bundlu" s niecim, na co ti sere pes a myslis si, jak si to ludia kupia a ty sa zbavis vsetkeho, co ti netreba a este vyplakavas, aki su ludia hlupi, ze ty im len dobre chces.
boze zobud sa.
ROG CROSSHAIR X870E HERO, Ryzen 9 9950X3D, KRAKEN 360, MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC, 64GB 6200 CL28 Expo, Crucial T700 4TB Gen5(System/games), 990PRO 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1200W, Lian Li O11 Dynamic Evo + 10x Noctua A12x25 Chromax, Samsung OLED 65 S90F (LG OLED42C44), Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Kdyby mel eshop akreteni jako on by se chovali stejne, tak by mozna obratil.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

StepanPepan píše: pát 6. úno 2026, 20:22
StepanPepan píše: pát 30. led 2026, 09:56 RTX 5080 Gainward Phoenix za 29 600 nebo Asus Prime OC za 33 000 ???

Skoro po týdnu se mi tady ty karty konečně sešly, a Asus zadupnul Gainward do země. Přestože je to menší a lehčí karta, točil méně, čip byl studenější, nebzučel, Gainward nejenom, že o dost víc topil a točil, ale i zřetelně bzučel.

Jenomže pak jsem si všimnul, že Gainward pouští do čipu 1,045 V a Asus 1,010V, takže Gainward byl asi dost znevýhodněný křemíkovou loterií. Každopádně můj předchozí pozitivní dojem z Primu 5070 Ti se opět opakuje, a teď navíc jsem asi náhodou dostal dobrý čip. Předtím jsem byl naštvaný, že jsem ten Prime 5080 nekoupil, když byly za 26 tisíc, ale třeba bych nedostal tak dobrý čip???

Gainward putuje zpátky do Alzy, koukám, že se tam rozbalené normální Phoenixy začínají nějak hromadit... :( Lepší čipy jsou jen u GS verzí, a u normálních jsou pouze špatné?

Mám taky Ichill Frostbite 5080 za 35, ale asi ho vůbec nepoužiju. Chce ho někdo? Musíte se ozvat rychle, nebo se objeví na Smarty za 45.
To jsi chytnul asi spatny kus. Muj Phoenix jde nadprumerne taktovat, ma velmi tiche vetraky a nic nebzuci, teploty jsou ukazkove.
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Nechápu osobní útoky na mou osobu - pokud prodávám nějaké své použité věci, jsou všechny přesně ve stavu, který popíšu, a většinou se snažím na nich prodělat co nejméně peněz. Jestli se někomu nelíbí, že například nabízím prodej několika věcí najednou, tak prostě nemusí na mojí nabídku reagovat.

Útočit na mě, protože jsem postnul fotku svého zaprášeného počítače s testovacím vodním okruhem, protože jsem chtěl, aby člověk, který by si grafiku chtěl koupit, měl přesné informace o testovacím podmínkách, je mimořádně hloupé...
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

spajdr píše: sob 7. úno 2026, 13:19 To jsi chytnul asi spatny kus. Muj Phoenix jde nadprumerne taktovat, ma velmi tiche vetraky a nic nebzuci, teploty jsou ukazkove.
Možná to teď spíš bude nějaká "vadná" série nebo nedávno změnili dodavatele cívek, atd, protože ta karta bzučela zřetelně. A na Alze ještě před nedávnem bylo vrácených 5 kusů, což mi připadá opravdu hodně. Před chvílí tam byly 4.
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

Hlupe je postnut tu fotku, pretoze to krasne ukazuje to, ako sa chovas ku komponentom. Od teba by som nechcel tu kartu ani zadarmo, ked vidim, ako sa k hw spravas. Aj auto by si take predaval? Zaspinene zadrbane? Presne kazdemu bude jasne, ako s tym nakladas.
ROG CROSSHAIR X870E HERO, Ryzen 9 9950X3D, KRAKEN 360, MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC, 64GB 6200 CL28 Expo, Crucial T700 4TB Gen5(System/games), 990PRO 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1200W, Lian Li O11 Dynamic Evo + 10x Noctua A12x25 Chromax, Samsung OLED 65 S90F (LG OLED42C44), Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Mumaq píše: sob 7. úno 2026, 13:39 Hlupe je postnut tu fotku, pretoze to krasne ukazuje to, ako sa chovas ku komponentom. Od teba by som nechcel tu kartu ani zadarmo, ked vidim, ako sa k hw spravas. Aj auto by si take predaval? Zaspinene zadrbane? Presne kazdemu bude jasne, ako s tym nakladas.
Můžu tě ujistit, že kdybych prodával něco zašpiněného, zadrbaného či jinak poškozeného, tak kupující bude PŘESNĚ vědět, jak věc vypadá a jaké má vady. Jestli tady naznačuješ, že jsem někdy někoho nějakým způsobem poškodil nebo podvedl tím, že jsem mu prodal vadnou věc, beru to jako vážnou osobní urážku.
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

by ma zaujimalo, ako si na toto prisiel :D
skoda, ze toto si si domyslel a ostatne veci, ktore mas doslova napisane, ti usli.
Koncim k tebe...
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Recenze:
Asus ProArt GeForce RTX 5080 O16G >>
asus-proart-rtx-5080-o16g-review-pct.jpg
https://www.gpureport.cz/recenze/531/as ... 531&page=1

Parádní celokovové zpracování, SFF-Ready, USB-C port a v režimu Quiet dokonce i tichá.
Bohužel, v současnosti nesehnatelná.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Už jsem chtěl říct konečně něčim zajímavá karta ani neni moc velká vejede se do 3 slotů, nuo ale pak jsem se dočetl (což by jsi měl doplnit do recenze):

Question 1: Can I connect devices like USB drives or USB Mouse to the graphics card's Type-C port?
Answer : No. The ProArt RTX 5000 Series Type-C port only supports video output and does not currently support data output functionality.

Takže to neni USB-C jak na Turingu, je to jen Display-port s USB-C konektorem. Tzn ve finále jen předražená 5080.

A tu sekci kde jí vypichuješ na lokální AI/LLM? 16GB kartu? To jako vážně? Pro LLM je velikost VRAM na prvnim místě a 16GB je ok na ňáké ty úplně nejmenší trash modely a nebo na obrázky dejme tomu, ale cokoliv lepšího nebo video a tak, to ne. Tam se počítá obvykle s 24GB jako naprosté minimum. Pro většinu AI věcí tu 5080tku neoceníš více jak 4060/5060 s 16GB.Ten rozdíl v hrubym výkonu je irelevantní versus ten nedostatek VRAM. Pro AI užití je tahle karta horší jak třeba 3090, nebo i historickej Titan RTX.
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Pokud USB-C umi power delivery, coz pravdepodobne neumi, tak by to byla dobra vychytavka. Jinak je to za me celkem k nicemu.
SFF super, bohuzel je to 2,5 slot, takze do nejmensich buildu (DanCase apod) pravdepodobne stejne nevejde). Skoda, jinak slusna karta.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Umí ale jen omezenej, max 15W. Tzn telefon si z něj nabiješ a unapájíš i malinkej externí display, ty hodně malý se do toho vejdou, ale jinak nic.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@DOC_ZENITH : To, že karta obsadí 3 sloty a USB-C je obrazový výstup s max 15W je hned na první stránce recenze. Kdyby to bylo USB-C ala RTX 20, byl by označen jako VirtualLink (který tedy popravdě moc úspěšný nebyl).
Co se týká lokální AI s RTX 5080, tak tady opravdu hodně záleží na tom co děláš. Obrázky a text jsou v pohodě, tak na úrovni RTX 4090 někdy i lepší. Ostatně výsledky testů jako Llama, Mistral, PHI nebo Stable Diffusion najdeš ba GPUreport také. Například ale na video je to pak opravdu o kapacitě paměti. Každý ale nedělá jen video, že :oops:
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Sorry ale AI GPU startujou na 24GB, ideálních je 48. Označit tuhle kartu za vhodnou na IA je hodně přitažená za vlasy.

a co se toho cčka týče, tak jedinej text co jej zmiňuje je:

"Grafická karta Asus ProArt RTX 5080 O16G disponuje bohatou výbavou obrazových výstupů. Najdeme zde výstupy typu 1x HDMI (2.1b), 2x DP (2.1b) a také jeden konektor typu USB-C (napájení max 15 W pro přenosné displeje). HDMI 2.1 konektor nabízí přenos videosignálu až v 8K/60 Hz a konektory DisplayPort 2.1 pak přenos až 8K/165 Hz (pro kabely delší něž 1 m však budete muset využít aktivní kabel standardu DP80LL)."

A z toho fakt nevyplívá že to Cčko v sobě vůbec nemá USB funkcionalitu, on i Asus na svejch stránkách dost mlží a tuto informaci tam nemá, má jí jinde v separé artiklu mimo ten produkt.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“