Degradace SSD

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
JohnXXL
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Degradace SSD

Příspěvek od JohnXXL »

Mafian277198 : nahod diskfresh a bude to ok.
MB: Asus X670-P Prime CPU: R9 9950X3D @PBO+200/-25CO Cooling: Water block (CPU,GPU,RAM) RAM: DDR5 Kingston FURY RENEGADE 96GB (2x48GB)@6000 CL26
Čerpadlo: 2x EK D5 pump + Dual D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: 2x FireCuda 530 2TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB
Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Samsung 990 Pro 4TB: 14 mesicu stary, 2368 GB / 71% free space (OS + hry)
Obrázek

Kingston FURY Renegade NVMe 4TB: 14 mesicu stary, 1842 GB / 52% free space (data / filmy)
Obrázek

Solidigm P44 Pro 2TB: 33 mesicu stary, 1340 GB / 74% free space (par her)
Obrázek

Samsung 960 Pro 1TB: zhruba 8 let stary, 356 GB / 39% free space (par her, co chci mit ulozene jako Witcher 3 etc.)
Obrázek

Zda se, ze 990 Pro byla trefa do cerneho - dlouhodobe drzi paradni vykon, i kdyz na nem pustim pred rokem nakopirovany Avocado direct storage benchmark, tak ma porad stejny vykon jako prvni den. Za 7k pred rokem luxusni kup.
Kingston na zacatku o kousek zpomalil, ale vicemene kosmeticka zalezitost. Oproti Solidigmu je to porad nebe a dudy, navic tady mam jenom data, kde mi je rychlost u zadele.
Solidigm je sracka, ale to uz jsem vedel, kdyz jsem udelal test po trech mesicich. I kdyz je stary skoro 3 roky, tak aktualni data tam jsou zapsane od prosince 2024, kdy jsem kupoval dalsi disky a delal migraci. V podstate ho tedka na nic nepouzivam, jenom obcas nejakou hru, kde si myslim, ze bude totalne nenarocna na storage - nechci mit random stuttering po mesici, nez to dohraju a ono to mezi tim jeste stihne vyhnit...
Sammy 960 Pro je srdcovka - 8 let stary "dedecek", ktery je porad realne lepsi nez vetsina dnesnich SSD. MLC uz v consumer sfere v podstate neexistuje, takze jsem sam zvedavy, jak dlouho mi jeste vydrzi - uz ho mam ve tretim PC (zacinal na X299, potom Z690, tedka X870E). Takove se uz dneska nedelaj, tak uvidime. V roce 2017 jsem ho kupoval za 17 tisic, pricemz jsem se rozhodoval, jestli vzit 1TB 960 Pro nebo 480 GB Intel Optane 900P za podobnou cenu. Nakonec zvitezila kapacita a vyhoda M.2 form factoru, za coz jsem dodnes rad, protoze to PCIe Optane SSD bych uz davno nemohl pouzivat kvuli velikostem RTX 4090 / 5090 - proste by se to tam nevlezlo.
Az bude dalsi upgrade, tak Solidigm poleti ven z PC. Je otazka, kdy to bude a jestli uz trh nabidne nejake smysluplnejsi PCIe Gen5 reseni, nebo to v te dobe bude porad zbytecne.

edit: u vsech disku mam nejake nealokovane misto - 372GB / 195GB / 98GB / 29GB ve stejnem poradi.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Sobo píše: ned 1. úno 2026, 21:12 Az bude dalsi upgrade, tak Solidigm poleti ven z PC.
Měl jsem nasazený dvě P44 Pro a obě měly problém s firmwarem, po x měsících padala rychlost na 1/3 - paradoxně write, úspěšné RMA a vrácení peněz. :) Takže zkus.

Jelikož Solidigm už ukončil cunsumer byznys tak pochybuji, že to vůbec fixnou.. SK hynix teď v podstatě tiskne peníze, takže řekl bych že 100% RMA už řeší takhle
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

U 3 roky stareho disku davno po zaruce? To se mi moc nechce verit. A byl koupeny v CZC, takzeeee ... :mrgreen:
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Já měl záruku 5 let, mrkni na fakturu

A jinak Allegro řeší CZC reklamace stále

Edit:
https://www.solidigm.com/support-page/w ... 00010.html
Jestli CZC říká 2 roky, tak to půjde určitě přes výrobce, ten potvrzuje 5 let
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Thellwin píše: ned 29. pro 2024, 22:35
Thellwin píše: pát 10. lis 2023, 13:35 5 měsíců stará instalace na Samsung 970 Pro 1TB - OS Win10 + programy + WoT aktivně používáno

Obrázek

...

Po roce a kousek ...

Obrázek

Tak zase po roce a něco :)

Obrázek

Obrázek
Goldnoob team proud member!
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Tak tohle je ještě poctivé MLC, tady bych se divil, kdyby to nějak moc hnilo. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Jo za více než 2 roky tam není v podstatě žádná změna :)

Jestli budu někdy v budoucnu reinstalovat OS, tak půjde znovu na tenhle disk i když mám doma v šuplíku pro jistotu nové 2TB 990 Evo Plus (koupenej ještě za 2500 Kč).
Goldnoob team proud member!
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Je teda problém v MLC vs TLC nebo kde? Nemám sílu pročítat 60 stran prakticky těch samých opakujících se příspěvků.
Co přesně je na současných (nebo od jakýho roku) SSD špatně, dokáže mi to někdo nějak zjednodušeně vysvětlit? Samsung 970 Pro je prý poslední skutečný SDD, který "nehnije", protože je MLC, ale pak tu lidi píšou, že 970 Evo (nebo +) taky ne, ale to je TLC...

Případně otázka č. 2: je problém v SSD, který leží roky nezapnutý, nebo na tom nezáleží?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Je to trochu komplikovanější.

Napřed odpovim na otázku 2 protože s otázkou 1 moc nesouvisí. SSD maj určité maximum jak dlouho udržej data komplet bez elektriky. Obecně čím horší NAND tím méně, některá velkokapacitní QLC maj třeba jen pár měsíců, včetně profesionálních server disků. Stačí je ale jednou zapnout a pak jsou zase v klidu, jde defakto jen o obnovení náboje. Na druhou stranu tohle jsem ještě nikdy neviděl jako problém v praxi. Měl jsem ňáký MLC sata Toshibny co ležely v šuplíku cca 6-7 let a po zapnutí byly stále jako nové. Ještě se mi nestalo aby SSD vlivem dlouhého odpojení ztratilo data. Stejně se ale jako cold-storage backup media prostě nedoporučujou.

Problém 1 ala hnití, je něco trochu jiného a to že číám více se NAND používaj, ale můžou bejt i jen v idlu, prostě na nich leží data která se nepřepisujou ale jen čtou, tím pomaleji a pomaleji jdou data přečíst až se to dostane do stavu kdy to cejtíš na reálnym výkonu a občas se v extrémních případech může SSD komplet rozsypat. Defakto u jednotlivejch buněk dochází k degradaci zanesené informace a pro SSD je čím děl složitější rozpoznat zdali je tam v tom sektoru 0 nebo 1.

Toto je vlivem nekvalitních NAND. Jak šel čas tak rostla hustotna NAND, čím dál více jsou čipy "3D" a NAND se stackuje, a evidentně to neni good. Dochází tam k určité degradaci a evidentně ovlivňování okolních buněk i když se jen čtou. Také to vypadá že čím větší teplota tím rychleji to jde. Nedá se to ale paušalizovat protože jsou kvalitní TLC a shit TLC. Třeba enterprise U.2 disky jsou zpravidla držáky všechny, někdy byly i konzumní SSD co byly good, typicky 970EVO třeba. Já jsem se třeba setkal s degradací poprvé u 1TB Transcendu z roku 2018, ale poslední roky se z toho stala doslova pandemie.

Nejhorší je že je to i kusová věc. V práci jsem třeba nasadil tunu Solidigm P44PRO (papírově a i prakticky když nedegraduje jedno z nej konzumních GEN4 NVME SSD), a některý kusy degradujou a jiný držej. Stejnej disk, controller i NAND, ale prostě kusovky. I typy v jednoltivé řadě se můžou lišit protože prostě maj jiné NAND, třeba i satovej Crucial MX500 degraduje 2TB, i 1TB, ale 512GB verze? Ta drří jak přibytá, protože používá jiné NAND s menší densitou.

Typicky, zdegradované SSD stačí zero-fillnout nebo obecně "refreshnout" a pak je zas pár měsíců použitelné.

Dále se tímto potvrdilo. Že konzumní SSD se vůbec nechovaj inteligentně, nekontrolujou a hlavně nepřesouvaj starý data, tzn člověk se easy dostává do situace zahnilejch starejch dat na půlce disku a druhá půlka disku opotřebovaná protože se zapisovalo jenom tam. Prostě kvalita konzumních SSD šla do pekel.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Docela mě mrzí, že jsem na tuhle diskuzi nenarazil dřív, než jsem přeinstaloval Windows. Mám systém na 512GB HP EX950, což není žádnej zázrak, a reinstalaci jsem udělal po třech letech, tak by bylo zajímavý kouknout na tu mapu.

Btw přemýšlím nad tím upgradem, a recenze Solidigmu na TPU se mi líbí, jen trochu váhám, co vytbrat. Favorit je zatím WD SN7100. S tím asi nemáš zkušenosti, hádám?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Neřekl jsi v jaké kapacitě. WD SN7100 ihmo nemam, na to je trochu moc novej ale recenze mě nenadchly. Rycvhlost kolem 800MB/s po vyčerpání SLC cache neukazuje na zrovna dobrý NAND. Taková Fireduca 530/540 je 3x lepší. Solidigm už se nevyrábí, ta značka skončila s konzumníma SSD. Alternativa je Sammsung 990PRO, ten bejvá docela fajn, ale hlavně ne starší 980PRO ten byl střep.
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

1TB SN7100 mám v kompu od října. Má smysl na tom něco testovat?
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

DOC_ZENITH píše: pon 9. úno 2026, 12:56 Neřekl jsi v jaké kapacitě. WD SN7100 ihmo nemam, na to je trochu moc novej ale recenze mě nenadchly. Rycvhlost kolem 800MB/s po vyčerpání SLC cache neukazuje na zrovna dobrý NAND. Taková Fireduca 530/540 je 3x lepší. Solidigm už se nevyrábí, ta značka skončila s konzumníma SSD. Alternativa je Sammsung 990PRO, ten bejvá docela fajn, ale hlavně ne starší 980PRO ten byl střep.
1TB
Mě třeba metrika vyčerpání cache absolutně nezajímá, protože mě nenapadá jakejkoli use case, kdy by někdo na desktopu potřeboval zapsat 500GB+ soubor.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

SLC Cache se linárně snižuje se zaplněnim SSD. Pokud ho budeš mít třeba 80% zaplněno tak to bude už jen pár GB.

Btw nechápu tě, v bazaru se ptáš na prodej samsungu 970PRO, ala jednoho z nejlepších 1TB SSD ever, možná to nej obecně, a chceš koupit moderní střep co má potenciál hnít o stejné kapacitě? WTF.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Chci něco rychlejšího, ale nechci gen5 kvůli ceně a teplotě.
O tom hnití jsem doteď neslyšel, a pořád to beru dost s rezervou. Neříkám, že to není pravda, ale kdyby to byl reálnej problém, asi by si toho někdo dávno všimnul, a psalo by se o tom... A ten moderní střep zní jako nějakej boomer talk "za mejch mladejch let..." :D
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

60 Stran výslkedků a praxe ti nestačí, ok, kdo chce kam...
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Přišel za těch 60 stran někdo o data?...

Mimochodem řešíme tu něco, co stejně nemá řešení, chápu to správně? MLC SSD se dávno nevyrábí, všechno co je 3D je "střep"...
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Neví se o tom, proč? Protože si BFU řekne, kua ten komp je pomalej, asi to bude chtít reinstall... ale o příčině neví :lol:
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Už jsem to tu psal, ale zpětně se mi jeví nákup Lexaru NM790 jako hodně dobrej kauf, svého času patřil ke špičce GEN4 SSD, netopí a alespoň můj kus vůbec netrpí na hnilobu.
Pokud tedy člověk nedělá každé tři měsíce jako osel refresh, tak tento na první pohled DRAM-less průměrný disk strčí do kapsy i T700.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX (push-pull) || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || GB RTX 5070 Ti GAMING OC 16G@+400/3000 350W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“