X870E AORUS MASTER - nový BIOS F11/F12 problém
Moderátor: Eddward
- RossiR
- Začátečník

X870E AORUS MASTER - nový BIOS F11/F12 problém
Mám "prekérku" při aktualizaci BIOSu z verze F10 na F12, a taktéž s předchozí verzí F11. Ihned po aktualizaci se začne zobrazovat chybová zpráva „0x7B INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE“. Zřejmě (můj laický odhad) něco narušilo fungování řadičů disků a zabránilo spuštění systému (režim AHCI kontrolován a zůstal nezměněn). Žádné z navrhovaných řešení ani rady nalezené na internetu nepomohly. Jediné, co fungovalo, stejně jako u předchozí verze F11, byl downgrade zpět na F10. Předchozí verze bez problémů. Nemá někdo podobnou zkušenost ? Chyba pro někoho bude zřejmá a poprosím o radu jak z toho ven? Díky všem !
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Re: X870E AORUS MASTER - nový BIOS F11/F12 problém
Hoď screenshot z windows z device manageru co tam máš nainstalované za disk controllery. Co máš jako NVME a co máš jako Satu. Bootuješ ze saty nebo z NVME?
- RossiR
- Začátečník

Bootuji z NVMe.

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Bootuješ z NVME ale ukazuješ mi Sata řadič, ukaž mi ten co ovládá tvé NVME.
- RossiR
- Začátečník

Omlouvám se za chybu.

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ehm, to vypadá normálně. Bál jsem se že tam bude ňákej 3rd party driver, třeba AMD NVME raid driver, něco co by jsi tam omylem nahrál při nahrávání softu od desky či chipset driverů, ale ne, tohle vypadá ok.
Je tu ještě jedna otázka, v ten moment kdy ti to nebootuje, nejde ti nabootovat ani do nouzáku? (po pár failech by se měla spustit aková ta recovery věc kde se dá proklikat aby to příští boot udělalo do nouzáku). Obvykle když se standardně nedetekuje storage controller a win jednou bootnou do nouzáku tak se provede re-detekce a pak už to zas funguje.
Je tu ještě jedna otázka, v ten moment kdy ti to nebootuje, nejde ti nabootovat ani do nouzáku? (po pár failech by se měla spustit aková ta recovery věc kde se dá proklikat aby to příští boot udělalo do nouzáku). Obvykle když se standardně nedetekuje storage controller a win jednou bootnou do nouzáku tak se provede re-detekce a pak už to zas funguje.
- RossiR
- Začátečník

.. že by opravdu chyba v BIOSu specifická pro kombinaci mého HW?
Po nena-bootování se zobrazí pouze toto:

Pokud restartuji dostanu se do nouzáku, ale ten nic neopraví, zkoušel jsem (možná zcela zbytečně stran toho že disk/y asi nejsou vidět) nouzově i příkazy "DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth" a "sfc /scannow" , ale vše se vrátí zpět k chybové obrazovce nebo do UEFI. Stále dokola, pokud provedu downgrade na F10, je náprava okamžitá a plně funkční.
Nejsem s těmito věcmi zase tak obeznámený, abych se v tom vrtal ... základní opravy HW/SW si udělám sám ... tohle jde mimo mě ..
Po nena-bootování se zobrazí pouze toto:

Pokud restartuji dostanu se do nouzáku, ale ten nic neopraví, zkoušel jsem (možná zcela zbytečně stran toho že disk/y asi nejsou vidět) nouzově i příkazy "DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth" a "sfc /scannow" , ale vše se vrátí zpět k chybové obrazovce nebo do UEFI. Stále dokola, pokud provedu downgrade na F10, je náprava okamžitá a plně funkční.
Nejsem s těmito věcmi zase tak obeznámený, abych se v tom vrtal ... základní opravy HW/SW si udělám sám ... tohle jde mimo mě ..
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tohle co se ti děje neni standardní, může to bejt nekompatibilita konkrétního SSD versus bios, atd, sorry, dál už moc nevim, protože s timle jsem se nesetkal, aby to do nouzáku s tim novym biosem nabootovalo a pak to přesto poté nenabootovalo normálně. Ještě když v tom nouzáku jsi by jsi mohl odstranit v device manageru všechny diskový controllery, nedělat restart a pak kliknout nja tlačítko vyhledání nového HW aby se nahodily znova, ale tohle už je tonoucí se stébla chytá. Fakt nevim, tohle by mělo bootovat OK.
Evidentně je tam ňákej konflikt prostřekdů kde ňáké zařízení svou aktivací odtrhne SSD ze systému, a ono zařízení se v nouzáku nespuští. Ale které to je, proč se to děje a proč až s noym biosem, uff, to ti jentak nepovim.
Evidentně je tam ňákej konflikt prostřekdů kde ňáké zařízení svou aktivací odtrhne SSD ze systému, a ono zařízení se v nouzáku nespuští. Ale které to je, proč se to děje a proč až s noym biosem, uff, to ti jentak nepovim.
- RossiR
- Začátečník

Počkám ještě na F13 a pokud se bude dít to samé, prubnu co píšeš, popřípadě zkusím kontaktovat jejich podporu, jestli by byli schopni pomoci.
V každém případě mé velké díky za feedback!
V každém případě mé velké díky za feedback!