Lenovo yoga e11 - problém s BIOS, nespustí se

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
peta809
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Lenovo yoga e11 - problém s BIOS, nespustí se

Příspěvek od peta809 »

Zdravím, dostal se mi do rukou notebook Lenovo yoga e11 a po spuštění se zobrazí pouze logo Lenovo a následující 3 řádky:

- 0271 check date and time settings system
- cmos checksum bad
- configuration changed - restart the system

Obrázek

Výměna CMOS baterie nepomáhá.

Kde by mohl být problém? V HW nebo teoreticky přímo v BIOSu?

Jaká je pravděpodobnost, že by pomohlo přehrání BIOSu?

Předem díky za případné rady 8)
Naposledy upravil(a) peta809 dne stř 18. úno 2026, 10:50, celkem upraveno 1 x.
"Když jsem byl malý, chtěl jsem být pirátem. Jak se tak koukám na svůj disk, tak se mi to celkem povedlo."
Překládám následující Android projekty a Android aplikace do češtiny: https://crowdin.com/profile/peta809
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Lenovo yoga e11 - problém s BIOS, nespustí se

Příspěvek od Mr.Nigga »

Tam je typ CMOS baterie se dvěma vodiči a konektorem, že? Zkontroluj jestli má správně polaritu. Koupil jsem balík třiceti kusů a dvacet jich mělo prohozenou polaritu a chovalo se to stejně
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
peta809
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peta809 »

Pracoval jsem s informací kterou jsem měl, že baterie CMOS je špatná, není to tak. Takže informace, že je vybíjena není pravdivá. Jinak polarita je správná, ověřeno.
"Když jsem byl malý, chtěl jsem být pirátem. Jak se tak koukám na svůj disk, tak se mi to celkem povedlo."
Překládám následující Android projekty a Android aplikace do češtiny: https://crowdin.com/profile/peta809
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

btw v těch 3 řádcích žádná informace o tom, že je baterie špatná, nebo vybíjena není...
Pravddepodobne jsi zkousel, ale tohle pise AI

Chyba 0271 na Lenovo notebooku obvykle souvisí s nesprávným datem/časem v BIOSu kvůli CMOS baterii nebo checksum chybě. Výměna baterie nestačila, takže zkuste další kroky pro reset a nastavení.

Zkuste vstup do BIOSu
Stiskněte F1 při startu (jak říká chyba "Press F1 to enter Setup"). V BIOSu jděte na datum/čas – šipky nemusí fungovat (pípnou), zkuste Tab pro přechod na rok, F6 pro změnu (musí být >2001), pak F10 pro uložení a exit.

Power drain (vypuštění zbytku energie)
Vypněte notebook, odpojte nabíječku.
Vyjměte hlavní baterii (pokud je vyjímatelná).
Stiskněte a držte power tlačítko 30–60 sekund.
Vraťte baterii/nabíječku, zkuste spustit a F1 do BIOSu.

Další reset CMOS
V BIOSu (pokud se dostanete): F9 pro load default, F10 save/exit. Nebo zkontrolujte manuál modelu – některé mají jumper na MB pro CMOS reset (nechte 15–20 min odpojené). Baterie může být špatně osazená nebo slabá – zkuste jinou CR2032.

Pokud nic nefunguje
Supervisor password v BIOSu (po 3 chybách se objeví) nebo EEPROM chyba – potřebujete servis (short pinů na čipu, rizikové). Zadejte model notebooku pro přesnější radu.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
peta809
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peta809 »

Hlásím, že se mi podařilo notebook oživit 8)

Našel jsem po velkém úsilí správný obraz systému BIOS v souboru bin, povedlo se mi jej najít i bezplatnou cestou, ale jak píšu, za cenu velkého úsilí. Na placených platformám by to asi problém nebyl, ale neměl jsem jistotu, že problém je způsoben vadným BIOSem, takže jsem nechtěl mít pokud možno žádné vícenáklady.

K programování jsem použil programátor z Aliexpressu za cca 200 Kč a software NeoProgrammer. Na podzim jsem takto jeden Dell také zachránil, ale tam bylo jasné, že je závada způsobená BIOSem.

Obrázek

Integrovaný obvod obsahující BIOS byl jako v případě Dellu po systémem chlazení, takže muselo pryč a pak bylo nutné očistit a přepastovat procesor.

Oživení se povedlo až na druhý pokus, jelikož první zkoušený obraz systému BIOS nebyl funkční nebo kompatibilní. Při zkoušce svítily pouze stavové led diody a obrazovka zůstávala černá. Druhý pokus už byl ovšem úspěšný :D

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“