Linus - minimální rozdíly v herním výkonu podle rychlosti paměti?
- StepanPepan
- Začátečník

-
Linus - minimální rozdíly v herním výkonu podle rychlosti paměti?
V posledních dnech proběhnul slajd od AMD, na kterém tvrdili, že rychlost pamětí u jejich X3D procesorů nemá na herní výkon skoro vliv.
Před chvílí jsem viděl video od Linuse, na kterém bylo vidět, že hlavně u Intelu je výraznější propad hlavně na základní rychlosti 4800 MHz.
https://www.youtube.com/watch?v=05HRLuU--jI
Sám jsem si teď vyzkoušel svoje paměti s procesorem 14900K - 96 GB na 4800 MHz CL40, na 6000 CL32 a 64 GB na 6800 MHz CL34, a výsledky benchmarků Cyberpunk a Shadow of the tombraider jsem dostal takovéto (min/avg)
CBPNK: 138/153, 140/155, 141/156
STR: 202/244, 204/249, 214/253
Nejsou mezi tím skoro žádné rozdíly. Ani není vidět žádný výrazný propad na 4800 MHz. Nějak tomu nerozumím, jaktože je to skoro stejné???
Před chvílí jsem viděl video od Linuse, na kterém bylo vidět, že hlavně u Intelu je výraznější propad hlavně na základní rychlosti 4800 MHz.
https://www.youtube.com/watch?v=05HRLuU--jI
Sám jsem si teď vyzkoušel svoje paměti s procesorem 14900K - 96 GB na 4800 MHz CL40, na 6000 CL32 a 64 GB na 6800 MHz CL34, a výsledky benchmarků Cyberpunk a Shadow of the tombraider jsem dostal takovéto (min/avg)
CBPNK: 138/153, 140/155, 141/156
STR: 202/244, 204/249, 214/253
Nejsou mezi tím skoro žádné rozdíly. Ani není vidět žádný výrazný propad na 4800 MHz. Nějak tomu nerozumím, jaktože je to skoro stejné???
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Re: Linus - minimální rozdíly v herním výkonu podle rychlosti paměti?
A nastavení v těch tvých testech je jaké?
- StepanPepan
- Začátečník

-
Já nevím, myslel jsem, že se rozdíl bude projevovat vždycky, tak jsem to moc nesledoval...
Na čem nejvíc záleží?
- killerek
- Začátečník

-
Tak si to ty spamare zjisti.
- StepanPepan
- Začátečník

-
Co je to za negativní a útočný předchozí příspěvek? Myslím, že tohle téma není OT a jestli by mohlo být začleněno do jiného vlákna, je to samozřejmě možné, protože pamětmi se moc nezabývám a v téhle části fóra se nepohybuju, takže o diskuzních tématech a jejich obsahu přehled nemám.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Pokud jsi byl v těch testech limitován GPU (např. 4K @max detaily), tak se tam ten RAM bottleneck (latence/propustnost) logicky neprojeví... stejně jako při jakémkoliv jiném CPU testu.
Na LTT to testovali v 1080p ale s max. detaily bez RT, což taky není ideální
Na LTT to testovali v 1080p ale s max. detaily bez RT, což taky není ideální
- Jey
- Středně pokročilý

Tak nějak už to bylo u DDR4 na AM4, že ty paměti (2666-3200-3600) .. udělaly ve výsledku těch 5 procent fps, protože taky jde o cpu, gpu. Ale možná jsou kratší loadingy, načítání lokací, nevím. To není žádné překvapení. Myslíš, že když dá někdo za paměti 40tisíc, že to je velká výhra oproti 20 nebo 10? Pokud nenajdeš rozumné (rozumnější) využití HW než hra... 
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tve co je to tady zase za 100x propranou diskuzi, ne načítání a tak ti to taky neovlivní skoro vůbec. Největší vliv to má na CPU bottleneck situacích. Pokud hraješ hru co je na tvém setupu 99% GPU bottlenekced tak ti fast RAM fakt nepomůžou. Pokud hraješ ňáký MMOčko kde ti GPU jede na 20% a při raidu nebo ve velkym městě jsi hard CPU limited tak tam má smysl honit CPU, RAM timingy a pod. To že testeři používaj pořád dokola těch samejch 10her je jejich lenost a pohodlnost. A to že některé z nich na malých rozlišeních jdou do stovek FPS z nich stále nedělá dobrej CPU test.
V minulosti se dokonce stalo že když někdo přišel s něčim jinym tak se na něj naopak komunita vrhla jako na lháře. Nejčastěji se to stávalo u Radeon grafik kde se tim uákázalo že Radeony si typicky vedly mnohem hůře co se týká obscure her a enginů což jejich komunita mentálně neustála. To dnes, od startu dominanace DX12/Vulkanu už moc neplatí btw ale dlouho to platilo.
X3D CPU rovněž nejsou imuní vůči rychlosti RAM a latencím. Jen je zde prostě stav že operace co se vejdou do cache budou fajn, ale velké hry typicky stejně tu cache přetečou takže zde vliv RAM opět je. Když nepřetečou tak je pak boost tak masivní jako třeba factorio.
V minulosti se dokonce stalo že když někdo přišel s něčim jinym tak se na něj naopak komunita vrhla jako na lháře. Nejčastěji se to stávalo u Radeon grafik kde se tim uákázalo že Radeony si typicky vedly mnohem hůře co se týká obscure her a enginů což jejich komunita mentálně neustála. To dnes, od startu dominanace DX12/Vulkanu už moc neplatí btw ale dlouho to platilo.
X3D CPU rovněž nejsou imuní vůči rychlosti RAM a latencím. Jen je zde prostě stav že operace co se vejdou do cache budou fajn, ale velké hry typicky stejně tu cache přetečou takže zde vliv RAM opět je. Když nepřetečou tak je pak boost tak masivní jako třeba factorio.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne ned 1. bře 2026, 11:55, celkem upraveno 1 x.
- Sasakr
- Začátečník

Mně udělalo časování pamětí u 5700x3D v jednom specifickém případě rozdíl 10 % - viewtopic.php?p=9891657#p9891657
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
- Jey
- Středně pokročilý

DOC: Takhle, o těch loadingách jsem dobře napsal, "nevím". Ale v praxi jsem viděl rozdíly podle frekvence a vyhnaného CL časování, kde to bylo 0 - 10 - 20 procent rozdílu propustnost, nebo už nevím co měřily, možná nějaký benchmark nějaké "body", ale pak v celkové fps statistice to udělalo 1-2% rozdílu, maximálně 5% na FPS (které fps nevím). AM4, dál jsem to nezkoušel.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).