Test: USB to Ethernet 10Gbit (bazmek) + 10gbit PCI-E síťovka

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Test: USB to Ethernet 10Gbit (bazmek) + 10gbit PCI-E síťovka

Příspěvek od Natural »

Jasně pokrok nezastavis, ale menší proces znamená menší plocha a zrovna u těchto levných produktů tam bude nejspíš i více w/mm s menším pasivem zavřeným v plastu, co se mi teda vůbec v rámci spolehlivosti a ani nějaké konzistentní rychlosti nezdá. Takže bych rozhodně nečekal na zázraky a radši vzal "kus železa", pokud to člověk myslí vážně a má to kam dát.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Pomalu ale jistě se začínaj objevovat realtivně cheap, solidní 10GBsit switche

https://www.servethehome.com/trendnet-t ... -switch/3/

Akorát to bude chtít vyhodit původní fan a zbastlit si tam něco vlastního, poslouchatelnýho.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Tak se tu musím pochválit, protože.. :-) Na ten NAS z roku 2012 s ReadyNAS (Debian 8 ) se mi podařilo natlačit .. kupodivu.. ovladače na CableMatters 5GbE USB-RJ45 bazmek, což vyžadovalo snad všechny nervy, opravu https podpisů, opravu apt zdrojů, nahrání všech keyringů, ale postupně jsem tam nahrál i těch asi 10 balíčků, včetně systémových linux-extra-image, build-essential, linux-headers-amd64(zastaralých), a hlavně dkms, že jsem ten driver (r8152 dkms verzi z githubu) nakonec správně nainstaloval.

Link speed 2,5gbit.. (adaptér ve w10), lze přepínat 100/1000/2500. Asi protože jsem zkompiloval kernel se starými linux-headers-amd64 (<4.10 dle readme.txt), tak nemůžu přepnout na 5gbit. Což jsem právě teď objevil, jak tam nahrát headers 4.9 a zbavit se těch zastaralých 3.16, takže zase bude hodina rekompilace kernelu (na NAS hw). Škola hrou.

Ale to už je asi jedno. Vypnul jsem všechy encryption, data rot protection, data bit verification, crc check verification. A přenos je limitovaný CPU (alespoň odhaduju z htop), zkoušen iperf2 oběma směry (je to ReadyNAS - Windows 10) a zkoušen Total Commander, přenos velkého souboru, iperf 120GB dat. Disky 3000MB/s NVME(PC) - 500MB/s SSD(NAS).

CPU: Intel Atom D2700 2x2,13GHz, RAM: 4GB DDR3 1333MHz
PC > NAS 180MB/s = 1,5Gbit
NAS > PC 130MB/s = 1,2Gbit

Protokol je SMB, otestováno i FTP, rychlosti cca o 5% vyšší. Možná po rekompilaci kernelu přepnu link speed na 5Gbit, ale nemá to význam, jde spíše o metu a challenge.
Není to špatné, i malá změna, data častěji do NASU nahrávám, přesto jsem očekával rychlosti opačně prohozené (tj. pomalejší zápis do NAS, stahování směrem do PC).

No a ten ethernet hub switch na 5Gbit, ten se odkládá, teď jsou okolo 6-8k, před koncem roku byly za 4k, ani jedno nepřipadá v úvahu. Možná nakonec vezmu 2,5Gbit TP-Link.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Pořád čekám na ty 5gbit switche. ReadyNAS jsem už nechal odpočívat v pokoji. Protože všechno potřebné zastane Mint. Kupodivu (pro mě). Ale (5gbit) switche nejdřív zdražily o 50 procent na nějakých 6000+- někdy na přelomu roku, z původních 4000+- a teď se cena zase vrátila. Nechci vyhazovat tolik za aktivně chlazenou předimenzovanou krabici (ideálně 8 port). Tak čekám co se objeví. (pořád jsem našel jen GIGAPLUS a NICGIGA na international amazonu)
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Jey píše: pon 23. úno 2026, 16:52 Pořád čekám na ty 5gbit switche.
Jsem teď zabrouzdal na servethehome a mají tam z února a března 3 recenze na ty čínský 5GbE 8-porty, bez aktivního chlazení, co sháníš...

https://www.servethehome.com/gigaplus-g ... be-switch/
https://www.servethehome.com/yuanley-ys ... ed-switch/
https://www.servethehome.com/nicgiga-s5 ... ch-review/

Bouchá to jedna čínská fabrika, ten layout a komponenty jsou stejný a je jedno jestli to je Gigaplus, Yanley, NICGIGA nebo jiný brand. Jen si tam lepí vlastní loga :D

Takže ber, co je levnější. Nic jiného s jiným PCB asi nikdy nevznikne. Nedává finanční smysl nakupovat RTL9303, který zvládá 10GbE a dávat ho do 5GbE switche. Proto je i cenový rozdíl mezi tímhle a pak 10GbE switchem tak malý...
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Díky. Zajímavé odkazy, závěr mi z toho uspořádání vnitřku, vychází naprosto =stejný. Tedy podle ceny. Teď jsou na .. amazon, což vypadá seriozně okolo 3500 nicgiga a gigaplus.
(8port x 5gbit)

(moje chyba: původně jsem se domníval, že jsou aktivně chlazené) což je jen dobře.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Měl jsem koupit za tu cenu, teď jsou na amazonu (a nikde jinde kde bych si troufal koupit) okolo 6 tisíc. Zatím mám propojené hlavní PC - hlavní SERVER pomocí těch 5gbit CableMatters bazmeků, ty se moc nehřejí (přiměřeně), a jede to těch 5Gbit. Samozřejmě Windows neví, jaké síťové rozhraní použít, v tom by možná pomohla metrika (?), ale s tou zase neumím pracovat já. Ale šlo to jednoduše obejít, síťové disky jsem připojil přes tu správnou IP ADRESU. Když to bylo přes netbios NAME, tak si Windows vždycky vybíral 1Gbit switchovanou síť.

Ty 5Gbit switche vypadají ok, a jsou opravdu bez větráčku. Možná narozdíl od 10Gbit (někde jsem viděl aktivní chlazení, možná se pletu). Jen mě trochu zarazilo.. v popisu těch 5Gbit switchů je tabulka, kde byly podporované kabeláže a začínalo to CAT6. Mám se toho obávat, že to nepůjde protlačit skrz CAT5E na těch pár metrů (10-20m)? Nebo to bude ok, jako s těmi USB-RJ45 síťovkami?
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Správně by měla být CAT6.
Ale nejspíš to bude na pár metrů fungovat i s CAT5e.
Problémem kabeláže je délka a také kabelové svazky (Alien Crosstalk - přeslechy mezi jednotlivými kabely ve svazcích).
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Obrázek
Obrázek
Jey píše: ned 7. zář 2025, 19:53 killerek:

Obrázek

tohle jsem našel u výrobce, Netgear je kvalita. Mám všude CAT5E, což hodlám využít. Navíc CAT6A je tu v nabídce jen minimálně. Mám dvakrát 5GbE => USB a jede to solidně. Cca 600MB/s. Jen není switch. Pouze výmluvy výrobců. Zpětnou kompatibilitu 10gbit portů na 5gbit samozřejmě očekávám. 2,5gbit switche jsou levné, ale co s tím.
Pardon, tohle už asi bylo zodpovězeno. Netgear píše OK. Myslím, že jsem taky četl něco o omezení délky.. teď plácnu třeba 35m možná víc (třeba jednou tolik, ale ne těch 105m jako u 1Gbit). A číňan uvádí u routerů zase tohle (obrázek). Tak to prostě zkusím. Vimin je trochu levnější, Nicgiga za 6000, Gigaplus za 6000. Zkusím ještě počkat. Hlavně aby se nevyprodaly.

EDIT: objednal jsem si ten "nejlevnější", tak pak postnu nějaké výsledky. Dodací lhůta 3 dny vypadá výborně. (amazon.de)
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“