Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od Hladis »

To je nejaky divny, vsechny nForce nemaji legacy podporu pro DDMA/NMI a emulace SB 16 u Creative karet tak nemuze fungovat. Nevim o zadnym pripadu, ze by to nekdo rozbehal. Nebyla to jina zvukovka jako ESS nebo Aureal a jen SB Pro emulace ?

PS: Tyhle MSI K8N s nF250 mam 754 a 939 sockety a na zadny to s Audigy 1 neslo ani za boha.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

ESS už nepojede tuplem, ta je ještě mnohem více náchylná, jediný co má šanci je ten aureal Vortex a tam to tradičně bude bugfest a pokud pojede hudba tak bude otřesná. Nforce prostě ne no.
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Hladis píše: pát 3. dub 2026, 18:34 To je nejaky divny, vsechny nForce nemaji legacy podporu pro DDMA/NMI a emulace SB 16 u Creative karet tak nemuze fungovat. Nevim o zadnym pripadu, ze by to nekdo rozbehal. Nebyla to jina zvukovka jako ESS nebo Aureal a jen SB Pro emulace ?

PS: Tyhle MSI K8N s nF250 mam 754 a 939 sockety a na zadny to s Audigy 1 neslo ani za boha.
Že to nejde, to jsem taky četl na spoustě fór na netu a skoro jsem to už vzdával, ale nakonec se to povedlo rozběhat a funguje to. Je to Audigy 2, předtím jsem to zkoušel s Live! a Audigy 1. A je to klasická emu SB16 v driveru od Creative, na Uložto jsem házel i video, link už je ale dead. Jestli to někde vyhrabu, přilepím. Vlákno je tady: https://www.vogons.org/viewtopic.php?p= ... 6#p1357530
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Takze s Audigy 1 a Live! nejede a nejak jsi to zbastlil jen s Audigy 2 ? I tak je to divny a to asi nejede ok ve vsech hrach ? To zkus najit to video jak jsi to udelal, jinak rezervace IRQ5 delam vzdy a pokud to jde, rezervuju i DMA.

DOC:
Vortex nepotrebuje DDMA a ani emm386, takze jde rozbehat na ledascems, ale kompatibilita je tristni a je to jen SB Pro. Mam jen prvni Vortex, ale DOS emulace by mela byt stejna jako u dvojky.
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Nn, jede to stejně se všema jmenovanýma, Audigy jsem kupoval, až jsem si ověřil, že to jede na Live! - napřed jedničku a pak dvojku. Jak je to možný, to se mě neptejte, nevím, ale jede. Nezkoušel jsem pure DOS, spouštím to z W98SE a co jsem testoval, tak Doom, Blood, Heretic, Duke 3D. Teď to mám rozložené ve skříni, protože jsem chtěl hw FM pro DOSovky a měl jsem na to ALS300 v PCI, ale na té to nejede, nenainstaluje se korektně driver, jen ten pro Windows, takže jsem skončil u VIA KM890, kde to na té ALS funguje korektně.
Jestli bude čas, zkusím to zas nahodit, disky jsem uložil i s konfigurací, kdybych někdy potřeboval - naházet tam patche od Loewa a zkonfigurovat to byl celkem opruz, takže už jsem to nechtěl opakovat.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Mam par dalsich poznatku k hrani na winXP:Bez steamu/EA app/epicu je dost tezke sehnat funkcni hry.Treba bioshock1 mam na steamu a musel jsem si stahnout nakej repack co nejde spustit.Tak jsem zkusil jinej a ten nejde ani rozbalit pac to hlasi malo RAM :D Puvodni verze se skoro nikde neda sehnat.Vsude je jen ten remaster.A takhle to je skoro se vsema hrama.Treba sehnat funkcni verzi HL2 to byl mega porod.Steam verze vubec nejde spustit na winxp uz nekolik let a clovek musi hledat nakej starej build a jeste k tomu oba datadisky.To je skoro nemozny najit.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Z toho důvodu si na NASce držím staré warez verze i když mam originály na Steamu nebo jinde. A doteď mě štve kolik jsem jich naivně před lety smazal...
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Podobně, stará ISA i cracky stále na disku. Leč, já jsem nikdy neměl zrovna moc masivní portfolio, vždy jsem měl hrst věcí co mě bavila a hrál dokola vesměs hlavně to. Z dnešního úhlu pohledu je v tomhle jediná dobrá platforma GOG, kde udržujou jak kompatibilitu s novejma OS tak dávaj k dispozici původní ISA. Steam je v dnešhí době hnusu chválenej tako takovej obránce her/práv a tak, ale nezapomínejme že ve své době to byla věc kterou spousta lidí hatovala (matně vzpomínám třeba na to co měl ps47 v podpisu 3dfx fdora heh), právě z tohodle důvodu. Byla to in-house online DRM-style distribuce SW kde funkčnost her tam i samotné platformy je čistě v rukou Valve. V prvních pár letech své existenece byl steam i pro win98 btw. Dnes už neni ani pro win7. Na rozdíl od GOG se na Steamu o zpětnou kompatibilitu nikdo nestará a když umřou starý torrenty a neni to na GOG tak nastává problém.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Steam na W7 ještě jede. Resp teda nově nainstalovat už možná ne, ale mám starou instalaci, kde se jde bez problémů přihlásit a chodí. Dodělávám ještě nějaké testy grafik se starou metodikou, tak snad to stihnu než to padne úplně.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Scot 666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scot 666 »

Nektere steam hry jedou i bez steamu, nemaji tedy DRM.Staci pustit prislusny exac. Pokud si dobre vzpominam, tak HL2 tak jde.
PC:obvykle nějaký Thinkpad
Mobilita: Palm TX
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Na win7 steam nejde ani spustit.Nesel ani cca pred rokem.Musi se stahnout nakej programek a pak to funguje https://www.youtube.com/watch?v=1je0b2G-G3k
Tohle me hrozne na valve sere.Klidne by mohli udelat nakou lite verzi steamu co funguje i na Winxp a novejsich.Takhle je clovek odriznutej od vsech her.
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Hladis píše: pát 3. dub 2026, 19:37 Takze s Audigy 1 a Live! nejede a nejak jsi to zbastlil jen s Audigy 2 ? I tak je to divny a to asi nejede ok ve vsech hrach ? To zkus najit to video jak jsi to udelal, jinak rezervace IRQ5 delam vzdy a pokud to jde, rezervuju i DMA.

DOC:
Vortex nepotrebuje DDMA a ani emm386, takze jde rozbehat na ledascems, ale kompatibilita je tristni a je to jen SB Pro. Mam jen prvni Vortex, ale DOS emulace by mela byt stejna jako u dvojky.
Hm, tak link z Ulozto je dead, video, pokud jsem ho nesmazal po uploadu, tak zůstalo v mobilu na uSD kartě, která mi mezitím odešla (Transcend). V PC jsem to nenašel, takže jsem to musel vykopat ze skříně a provizorně nahodit (mám fakt málo místa, proto ta snaha získat AIO komp v jednom stroji), takže se omlouvám za amatérštinu. Nenašel jsem funkční screen recorder pod W98, jedinej free nahrával bezvadně audio, zato obraz chyběl - výběr ze tří kodeků (Kodak, Indeo a Microsoft) mě měl varovat předem, no co už.

Takže je to točené na mobil, funkčnost to snad dokazuje a zbytek musíte omluvit. Co se týče BIOSu, rezervace IRQ5 a vypnuté COM a LPT porty, AC sound a LAN. Instalačka W98SE standardní, ACPI on. Drivery pod W98 jsou komplet Audigy drivery pro A2 .vxd typ, SB16 emu je driver z CD pro SB Live! nebo Audigy 1 (už nepamatuju) ze složky DOS driveru.
Po první instalaci naběhne po restartu s vykřičníkem a nefunkční, takže znovu přidat přes Ovládací panely a "vyberu sám ovladač", zvolit SB16 emu a napodruhé už to klapne, přidá se emu bez vykřičníku. Tu s vykřičníkem nemazat. I na Vogonech někdo přidával komplet návod s postupem, já to dělal po svém už dřív poté, co mi v tomhle režimu fungovala Live!.

Hexen a Heretic hrají tišeji, je nutné přidat hlasitost (viz video), nijak jsem se s tím nemazal, nemám tolik času, tak jsem to jen proběhl. Telefon nahrává na pikachu, takže se místy zdá, že úroveň kolísá, ale hraje to v reálu stabilně a normálně, v rámci DOS platformy.

YT nevedu, videa jsou tu, jak dlouho vydrží, nevím - takže stahujte, kdo chce vidět:

https://file.kiwi/0df815c3#uqRbVZpC9Nd370RBEot8Xg
wolf00
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wolf00 »

kdysi jsem si v akci koupil Heretic+Hexen,Doom/Doom s Plutoniji a Tnt a te doby to jedu pres gzdoom prave proto aby jsem nemusel resit dos zvuk a podobne,build hry obecne, to je tester stabilty hardwaru
mb Hp 8265 B350 Sunflower a--6 8570 apu, 16 gb ram,128gb system,1tb data
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

P4 cedar mill má proti prescottu integrované čidlo na měření teploty? Já jen, že u prescottu mi to ukazovalo do 40°c i po oc a u cedar mill těsně pod 60°c a větrák cpu docela řve při 1700rpm.
Nechce se mi věřit, že cedar mill o tolik víc žere. Jedu 4.7ghz a v biosu 1.4v a pod prime95 ukazuje 1.376v.

Jinak prescott má stejnou frekvencni zeď jak ivybridge. 3.4@4.1ghz při téměř stock napeti prime95 stabilní a 4.2ghz nedá ani při 1.5v.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ten tvůj kus má. Prescotty maj masivní kusovost resp ta pozdní produkce má (ta eary byly vesměs všechny shity) Já jsem měl Prescotta na 4,6Ghz s boxem a pak mam další 2 co daj jen 3,7Ghz. Cedarmill na 4,7Ghz při týhle voltáží ala stropový OC logicky bude už celkem topit. Co se monitorování teplot týče mělo by to bejt identický, Cedarmill je jen die-shrinknutej Prescott 2M.

Mezi Prescottem 1M a 2M jsou větší rozdíly než mezi 2M a Cedarmillem.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Jinak HD3870 me docela prekvapila.Vynuceni AA(TRAA) funguje vsude narozdil od 8800GTS 640MB a vykon to ma +- stejnej.Ty radeony HD 3870-4890 jsou naprosta tragedie pod win10 a mozna i win7, ale pod XP je to jina pisnicka.A dokonce tam funguje i monitorovani vyuziti GPU.
Pouzivam catalyst 9.9 coz mi poradilo AI lol :mrgreen:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak si ten driver drž, protože většinou to bejvá spíš opak. A najdi si nákej lepší na tu G80.

Obecně ale, tohle je stále R600 based GPU a pro aktivaci TRAA musíš mít aktivní MSAA což už z principu u těhlech karet znamená tragickej výkon. Obecně 3870 byla trash, když už Radeona z téhle řady tak 3850, po OC to samé výkonem a žere méně díky GDDR3 místo šílenejch GDDR4. I tak ale spíš ne protože existuje 4850 která nese 3x tolik TMUs a už má fixlej HW AA resolve tzn MSAA tam jde provozovat.

Dále také platí že všechny porblémy AMD na NT6 a hlavně později s driver overheadem a tak se týkaj DX10/11. DX9 API a windowsXP ekosystém obecně je mnohem méně zabugovanej a vesměs good. V něčem jsou i lepší jak NV, třeba v jejich driveru jde měnit formát výstupu z YBCR na RGB, color range onoho RGB a tak. To NV ve svym XP driveru vůbec nemá, ti to maj až v NT6 driveru.

Můj nejoblíbenější Radeon pro XP je nyní FirePro W5000. Je to GCN1 generace ala poslední plně podporovaná na XP, drivery jsou OK a je to v podstatě undervoltnutá 7850, žere to jen cca 65W, je to tichý, malinký a výkon na to k čemu to je velice solidní. DX10 karty eh... k čemu, chcípavej humus. Ne tak moc jak u NV ale stále to platí, a early DX11 karty Terrascale architektury typicky maj problémy s vynucováním Vsyncu/AF/TRAA a ještě jako třešničku na dortu maj ten problém s nekvalitní AF filtrací, tzn skip.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

No nakonec se mi TRAA podarilo rozbehnout diky programu Nhancer.Je to takovej predchudce NVinspectoru z dneska.Ale bez toho to nefunguje a navic v afterburneru nejdou regulovat otacky vetraku.Zkousel jsem verze 176 neco a 169 neco a u obou stejne.ATI ma daleko lepsi ovladace pod win XP nez NV :lol: Tam funguje uplne vsechno vcetne regulace otacek/TRAA/minitorovani vytizeni GPU.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

TVE... v roce 2007 jsem měl 8800GT a o rok později GTX260 a 285tku, na všem byla kvalita a rychlost TRAA hlavnim důvodem ke koupi, tak mi tady neřikej že ti to nejde. Naopak 3870 byla takovej trash že během pár dní letěla, dal jsem jí šanci před tou 8800GT ale byla hrozná.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

HEAD píše: pon 6. dub 2026, 22:58 ATI ma daleko lepsi ovladace pod win XP nez NV
To je uplna blbost. :roll: Tech ATIn mam celou hromadu a pod XP je to hrozny boj s ovladaci a nikomu bych ATI na XP nedoporucoval, pokud fakt nema cilenou nostalgii na nekakou ATI kartu, jinak ruce pryc.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“