INTEL News
- jctrnacty
- Začátečník

-
Re: INTEL News
No tak znas to, nekdy to vyjde, nekdy ne.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
- Epidot
- Středně pokročilý

Jak se to vezme. Intel není nový malý startup, který vyjde/nevyjde. Je to jediná US firma, která to má komplet vše svoje na svém území pro výrobu hiend čipů. Technicky se obejdou bez Taiwanu. TW je nejistý do budoucna. A trumpova maga Intelu jen pomohla.
edit: no jó, Elon taky
edit: no jó, Elon taky
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200
- jctrnacty
- Začátečník

-
Problem je, ze intel tu uz dekadu krmi vsechny okolo jak ten dalsi proces bude ten suprovej................no a diky tomu jejich suprovymu procesu musi temer vsechno vyrabet v TSMC. 
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ale on neni suprovej, ani ty produkty nejsou. Xeony6 se opět na Epyc nechytaj a to ani vzdáleně. Maj tam pár OK modelů, to 24járo za 100 doláčů, už jsem tu o nich mluvil, ale čim víc high-end tím méně konkurenceschopný to je. Nicméně jako podvozek pro AI stačej, a jak AMD tak Intel prodá co vyrobí, tzn v současné situaci i Intel může vařit a vydělávat. Doufejme že to budou schopni, tuhle berličku co jim trh nečekaně podal, ala ultimátní poptávku bez ohledu na kvalitu či výhodnost produktů, překlopit v ňáké solidní produkty do budoucna.
Ostantě, Nova-lake s velkou pravděpodobností také bude mít úspěch, ale Nova-lake je jen spěkoun. Je to defakto tune-up toho co už maji s více jádry, s možností dvou CPU tile v jednom socketu a s možností masivní cache. Architekturou se ale nic nemění a po selhání Royal-core já vlastně nevim co Intel nabídne do budoucna co se týče architektury CPU.
Ostantě, Nova-lake s velkou pravděpodobností také bude mít úspěch, ale Nova-lake je jen spěkoun. Je to defakto tune-up toho co už maji s více jádry, s možností dvou CPU tile v jednom socketu a s možností masivní cache. Architekturou se ale nic nemění a po selhání Royal-core já vlastně nevim co Intel nabídne do budoucna co se týče architektury CPU.
- jctrnacty
- Začátečník

-
O nova lake tu vsichni mluvi jako o 2. prichodu krista. Kolikrat uz jsem sakra tu pohadku od intelu slysel? A kdopak ten nova lake zase bude vyrabet, ze by chlapci na taiwanu? A kolik ten pejsek s kocickou bude asi stat a kdo to za ty prachy koupi? A mezitim v amd, jedou jeden ciplet do 3 produktovejch rad.
Jsem opravdu zvedavej s cim prijdou. No a to zariznuti royal core, epic fail. Meli jediny eso v rukavu a poserou to. Hlava nebere.
Jsem opravdu zvedavej s cim prijdou. No a to zariznuti royal core, epic fail. Meli jediny eso v rukavu a poserou to. Hlava nebere.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ah, ten proces je tak povedenej a z ničeho nic se nám tak daří ve výrobě že můžeme urychlit nástup našich... oh wait....
https://diit.cz/clanek/intel-odklada-xe ... oleti-2027
https://diit.cz/clanek/intel-odklada-xe ... oleti-2027
- Shaquille
- Středně pokročilý

-
no-Xovy domnenky... sam autor toho postu pise "No specific reason I can narrate for the delay."
"Na konec letošního roku se stále chystají profesionální verze grafik Xe3P (Celestial) Crescent Island " zdroj jeho clanku "Celestial was canned long ago."
to ani nema smysl cist...
"Na konec letošního roku se stále chystají profesionální verze grafik Xe3P (Celestial) Crescent Island " zdroj jeho clanku "Celestial was canned long ago."
to ani nema smysl cist...
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
- iambenny
- Začátečník

Bohužel, všechny faby Intelu už jedou na 100%. Applied Materials, ASML, KLA, Lam Research, Tokyo Electron.. tisíce techniků on-site, měsíce ladění a nestíhá se (nejsou lidi). TSMC je na tom ale stejně s výstavbou nových fabů a hlavně CoWoS, bojují s vyhořením expertů jak je přemisťují ze site na site, padá jim institutional memory, protože nahrazení nových lidí se jim moc nedaří a starší odchází s krásnými bonusy..
ASML taky nedostatek lidí, což bylo kritizováno i ze strany Intelu.. 300 lidí, 6 měsíců práce jen na rozběhnutí jednoho EUV stroje.. pak další měsíce ladění, zlepšování yieldu..
Kéž by to šlo tak snadno.
ASML taky nedostatek lidí, což bylo kritizováno i ze strany Intelu.. 300 lidí, 6 měsíců práce jen na rozběhnutí jednoho EUV stroje.. pak další měsíce ladění, zlepšování yieldu..
Kéž by to šlo tak snadno.
- StepanPepan
- Začátečník

-
Začínám uvažovat, že si koupím ještě jeden 270K, je to nejvýhodnější výkonný procesor za posledních x let, a pokud bude následovat po RAM a SSD i CPU apokalypsa, možná ho ještě dlouho nic nepřekoná. 285K skočily na 15 tisíc a 270K asi moc dlouho na těch osmi nevydrží.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Dělej jak myslíš. Já spíš doufám že lidi změněj přístup k tomu jak své CPU provozujou. Už mnohokrát jsem se tu bavil o tom že by default jsou denes CPU příliš hnaný na hranu a cca 3-5 let provozu je zcela typické pro selhání a nebo degradaci typu že už jsou pak unstable na defaultu. Poslední cca 2 roky měnim tunu ZEN2 a ZEN3 CPU co toho prostě už maj dost. Nemusí to bej tak fatální jako se Intelu stalo u Raptora, ale obecně je prostě pravda že oba tábory maj nezdravě agresivní boosty.
- StepanPepan
- Začátečník

-
Měl jsem 4 hodiny puštěné HWinfo a nejvyšší napětí, které zaznamenalo u mého stock 270K bylo 1,25V. Nevím, jestli je to vzhledem ke konkrétnímu výrobnímu procesu čipu hodně nebo málo, ale ani mi nepřijde, že je to moc.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tohle jsou safe voltáže (pod 1,3v je good to je takovej můj osoibní limit) takže tyhle CPU by snad mohly bejt i držáky. Já jsem chtěl hlavně varovat před stárnoucími Ryzeny co si léta boostěhj na 1,4+v singlu, že tu s námi taky nebudou věčně.
- iambenny
- Začátečník

Intel na $110, už lituji, že jsem něco málo uprodával na $84 před necelými dvěma týdny.
Stále držím většinu od $22+
V tomhle objemu už to tam musí nakupovat někdo, kdo má insider info, tohle už nemůže hnát nahoru hloupej retail.
Očekávám oznámení miliardových dealů v rámci kterého se část hyperscalerů přesune na EMIB-T z TSMC CoWoS + dlouholeté dealy na 18A-P/14A (Apple?)
Jediné, co doufám, že nás nečeká oznámení akvizice Intelu ze strany Applu, Nvidia apod., to by snad zatrhlo FTC.
V tomhle objemu už to tam musí nakupovat někdo, kdo má insider info, tohle už nemůže hnát nahoru hloupej retail.
Očekávám oznámení miliardových dealů v rámci kterého se část hyperscalerů přesune na EMIB-T z TSMC CoWoS + dlouholeté dealy na 18A-P/14A (Apple?)
Jediné, co doufám, že nás nečeká oznámení akvizice Intelu ze strany Applu, Nvidia apod., to by snad zatrhlo FTC.
- iambenny
- Začátečník

Akcie $124, crazy.. Wall Street Journal: Apple a Intel dosáhly předběžné dohody o výrobě čipů
https://www.wsj.com/tech/apple-intel-ha ... t-69eb9370
Jak jsem před pár dny tipoval
https://www.wsj.com/tech/apple-intel-ha ... t-69eb9370
Jak jsem před pár dny tipoval
- Epidot
- Středně pokročilý

Spokojenost. Po letech flat to jede. Konec v nedohlednu 
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Nuo, já jen doufám že tahle náhlá injekce financí se v Intelu překlopí v reálné budoucí dobré produkty.
Chrochtáte si tu jak vám rostou akcie, já vám to přeju, ale neni to založené na realitě proudktů Intelu, ale na stavu trhu kolem Intelu.
Už tu něco podobného jednou bylo. Když vrcholily problémy Intelu se Spectre/meltdown side-channel děrami, Intel ten rok zakončil s dobrými zisky a prodeji. Jak to? Nebyl tehdy AMD Epyc mnohem rychlejší, bezpečnější, energeticky efektivnější a obecně lepší? Ano byl, ale AMD nestíhalo vyrábět, mělo jen své kapacity předem zamluvené u TSMC. Takže přesto že Intel měl shit produkty a tuna datacenter se potýkala s nedostatkem výkonu vlivem zpomalování Intel CPU kvůli oněm security patchům, tak paradoxně ta samé datacentra kupovala více a více těch samejch Skylake-based shit Xeonů protože prostě neměli na výběr a museli kompenzovat ony propady výkonu většim množstvim. Takže Intel byl v hajzlu technicky ale ekonomicky good protože monopolní pozice.
Časem ona poptávka opadla a ten technologickej dluh je doběhnul.
Teď je to podobný. Co Intel má na cestě a má to bejt fakt good a revoluční? Nic.
Nova-lake neni nic nového. Architektura stejná jak současná CPU, frekvence, features, vše stejné. Akorát tam Intel narve tunu jader, více cache a více tiles. To vše mohl udělat už dávno, neni to nic nového. Bude to špekoun založenej na maximalizaci stávajících technologí, ne něčem novym. To samé Xeony. Granite-Rapids nejsou takovej epic-fail jako byly Sapphire rapids (kde i Northbridge byl shit a bottleneckoval GPU to GPU komunikaci skrz CPU, to už je díky bohu nyní fixed) ale oproti Epycům je stále weak a o generaci pozadu, a za půl roku tu bude ZEN6. Další generace Xeonů, ta bez HT vypadala tak bledě že Intel většinu toho porfolia zrušil, takže Granite tu bude do roku 2028?
Jedinej důvod proč se to masově prodává a proč Intelu nyní jedou fabriky na 100% a prodá co vyrobí je masivní poptávka v AI datacentrech nejen po GPU ale i po CPU. To jest vše. Intel nevydělává protože má kvalitní produkty ale proto že v současné situaci se prostě "prodá všechno". Jakmile tahle poptávka opadne, tak Intel nemá nic, jen outclassed šrot.
Chrochtáte si tu jak vám rostou akcie, já vám to přeju, ale neni to založené na realitě proudktů Intelu, ale na stavu trhu kolem Intelu.
Už tu něco podobného jednou bylo. Když vrcholily problémy Intelu se Spectre/meltdown side-channel děrami, Intel ten rok zakončil s dobrými zisky a prodeji. Jak to? Nebyl tehdy AMD Epyc mnohem rychlejší, bezpečnější, energeticky efektivnější a obecně lepší? Ano byl, ale AMD nestíhalo vyrábět, mělo jen své kapacity předem zamluvené u TSMC. Takže přesto že Intel měl shit produkty a tuna datacenter se potýkala s nedostatkem výkonu vlivem zpomalování Intel CPU kvůli oněm security patchům, tak paradoxně ta samé datacentra kupovala více a více těch samejch Skylake-based shit Xeonů protože prostě neměli na výběr a museli kompenzovat ony propady výkonu většim množstvim. Takže Intel byl v hajzlu technicky ale ekonomicky good protože monopolní pozice.
Časem ona poptávka opadla a ten technologickej dluh je doběhnul.
Teď je to podobný. Co Intel má na cestě a má to bejt fakt good a revoluční? Nic.
Nova-lake neni nic nového. Architektura stejná jak současná CPU, frekvence, features, vše stejné. Akorát tam Intel narve tunu jader, více cache a více tiles. To vše mohl udělat už dávno, neni to nic nového. Bude to špekoun založenej na maximalizaci stávajících technologí, ne něčem novym. To samé Xeony. Granite-Rapids nejsou takovej epic-fail jako byly Sapphire rapids (kde i Northbridge byl shit a bottleneckoval GPU to GPU komunikaci skrz CPU, to už je díky bohu nyní fixed) ale oproti Epycům je stále weak a o generaci pozadu, a za půl roku tu bude ZEN6. Další generace Xeonů, ta bez HT vypadala tak bledě že Intel většinu toho porfolia zrušil, takže Granite tu bude do roku 2028?
Jedinej důvod proč se to masově prodává a proč Intelu nyní jedou fabriky na 100% a prodá co vyrobí je masivní poptávka v AI datacentrech nejen po GPU ale i po CPU. To jest vše. Intel nevydělává protože má kvalitní produkty ale proto že v současné situaci se prostě "prodá všechno". Jakmile tahle poptávka opadne, tak Intel nemá nic, jen outclassed šrot.
- Epidot
- Středně pokročilý

Co je/není teďka naštěstí ty velký Ryby nezajímá