Ahoj nebo dobrý den,
chtěl bych se zeptat koupil jsem si novou PC sestavu a mám problém s internetem přes kabel. Jde o to, že jsem měl předtím normální počítač Tiger od Barbone (dost stará sestava) a tak jsem upgradoval a šel jsem cestou, že jsem si počítač sestavil sám. Nakonec jsem musel počítač sestavovat s bratrem, který tomu rozumí víc, protože jsem vybral desku, kde se muselo flashovat bios. Ale vlastně k mému problému, hned co jsem počítač zapojil u sebe přes kabel, tak mi nefuguje internet. (u bratra přes kabel fungoval), taky mi to hlásí chyba DHCP, to jsem si vyhledal, že je nějaké přiřazování IP adresy k mýmu počítači nebo tak něco. Dále mi to hlásí neznámou síť.
Zkusil jsem odinstalovat síťové ovladače a ty se pak samy zase nainstalovali, což je myslím správně. Pak bratr našel i nějaké řešení přes příkazový řádek něco tam naklikal a pak jsme to restartovali a to se taky nic nestalo.
Prakticky vzato vůbec nevím jak to řešit ani co udělat. Jediný co tak prej by internet přes kabel měl jít (kabel fungoval se starým PC) a mělo by to být něco v softwaru a proto to dávám i do tohoto téma, kdyby to bylo špatně přiřazené klidně mi napište je to můj první příspěvek. Klidně mi napiště co by jste potřebovali vidět, aby jste mi mohli pomoc.
Děkuji moc za odpovědi a případnou pomoc.
Ps. Kabel v novém Pc stabilně nesvítí, jen občas problikne.
Problém s ethernet hlásí neznámou síť.
- MacerHD
- Nováček

-
- Epidot
- Středně pokročilý

Re: Problém s ethernet hlásí neznámou síť.
A starý PC to měl jak nastavené? Síťovka v PC klasika na Auto a vše přiřadil router přes DHCP? Ne bo tam bylo ručně nastavené v PC natvrdo?
Tu máš Gemini 3.1
Ahoj, podle toho co popisuješ to nevypadá primárně na DHCP, ale spíš na problém s fyzickou linkou mezi PC a routerem/switchem, protože LAN dioda u nového PC nesvítí stabilně a jen problikává. Když není stabilní link, počítač často skončí jako „Neznámá síť“ a zároveň nedostane IP adresu z DHCP, takže DHCP chyba bývá spíš následek než hlavní příčina. ��
Co je nejpravděpodobnější
Jestli ten samý kabel fungoval se starým PC a u bratra nový počítač přes kabel fungoval, je potřeba ověřit kombinaci tvůj port na routeru/switchi + tvůj kabel + síťový port v novém PC. Výrobci doporučují nejdřív zkontrolovat, zda je kabel správně zacvaknutý, zda není poškozený konektor nebo západka RJ45, a zkusit jiný kabel i jiný LAN port na routeru. ��
To, že se ovladač po odinstalaci znovu nainstaloval, je samo o sobě v pořádku, ale neznamená to, že je vyřešená fyzická komunikace linky. Pokud Windows ukazují něco jako „Síťový kabel odpojen“ nebo port neudrží spojení, problém bývá před získáním IP adresy. �
Co udělej hned teď
Zkus jiný ethernetový kabel než ten původní, i kdyby na starém PC fungoval. Microsoft i ASUS uvádějí, že vadný nebo hraniční kabel může fungovat v jednom zařízení a zlobit v jiném. ��
Přepoj kabel do jiného LAN portu na routeru nebo switchi. Když je jeden port slabý nebo poškozený, nový počítač si s ním nemusí sednout. ��
Podívej se, jestli po zapojení svítí nebo bliká LAN kontrolka i na routeru. Když nesvítí ani tam, Windows ani DHCP to samy neopraví, protože spojení se vůbec nenaváže. ��
Ve Windows otevři Správce zařízení > Síťové adaptéry a ověř, že tam ethernet karta není se žlutým vykřičníkem. Když tam je v pořádku, ale link není stabilní, hledej spíš kabel, port, BIOS nastavení nebo ovladač od výrobce desky. �
Co zkontrolovat ve Windows a BIOSu
Ve Windows udělej Obnovení sítě a pak restart, protože to resetuje síťové adaptéry a nastavení připojení. ASUS i Microsoft to doporučují jako standardní krok, když ethernet nefunguje správně. ��
Potom stáhni LAN ovladač přímo ze stránky výrobce základní desky, ne jen ten automatický od Windows. ASUS výslovně doporučuje použít nejnovější ovladač odpovídající konkrétnímu síťovému čipu, například Realtek nebo Intel. �
Protože jste na té desce řešili i flash BIOSu, zkontroluj v BIOSu, že je onboard LAN / integrated NIC zapnutá. U některých desek může být po resetu BIOSu nebo po změně nastavení integrovaná síťovka vypnutá nebo nastavená nestandardně. ��
Co sem případně dopsat
Pro přesnější pomoc by bylo dobré poslat tyhle údaje:
Přesný model základní desky.
Verzi Windows.
Co přesně píše stav adaptéru: „Síťový kabel odpojen“, „Neznámá síť“, nebo „Bez přístupu k internetu“. ��
Výstup z příkazu ipconfig /all.
Jestli svítí kontrolka na routeru po zapojení do nového PC. �
Nejkratší postup
Postupuj v tomto pořadí: jiný kabel -> jiný LAN port v routeru -> ovladač LAN ze stránek desky -> reset sítě ve Windows -> kontrola LAN v BIOSu. Podle tvého popisu je nejpodezřelejší buď špatně navázaná fyzická linka, nebo ne úplně správný ovladač/BIOS pro síťovku na nové desce. ���
Pošli sem přesný model desky a výstup ipconfig /all; z toho už se většinou dá poznat, jestli je problém v kabelu, DHCP, nebo přímo v síťovce.
Tu máš Gemini 3.1
Ahoj, podle toho co popisuješ to nevypadá primárně na DHCP, ale spíš na problém s fyzickou linkou mezi PC a routerem/switchem, protože LAN dioda u nového PC nesvítí stabilně a jen problikává. Když není stabilní link, počítač často skončí jako „Neznámá síť“ a zároveň nedostane IP adresu z DHCP, takže DHCP chyba bývá spíš následek než hlavní příčina. ��
Co je nejpravděpodobnější
Jestli ten samý kabel fungoval se starým PC a u bratra nový počítač přes kabel fungoval, je potřeba ověřit kombinaci tvůj port na routeru/switchi + tvůj kabel + síťový port v novém PC. Výrobci doporučují nejdřív zkontrolovat, zda je kabel správně zacvaknutý, zda není poškozený konektor nebo západka RJ45, a zkusit jiný kabel i jiný LAN port na routeru. ��
To, že se ovladač po odinstalaci znovu nainstaloval, je samo o sobě v pořádku, ale neznamená to, že je vyřešená fyzická komunikace linky. Pokud Windows ukazují něco jako „Síťový kabel odpojen“ nebo port neudrží spojení, problém bývá před získáním IP adresy. �
Co udělej hned teď
Zkus jiný ethernetový kabel než ten původní, i kdyby na starém PC fungoval. Microsoft i ASUS uvádějí, že vadný nebo hraniční kabel může fungovat v jednom zařízení a zlobit v jiném. ��
Přepoj kabel do jiného LAN portu na routeru nebo switchi. Když je jeden port slabý nebo poškozený, nový počítač si s ním nemusí sednout. ��
Podívej se, jestli po zapojení svítí nebo bliká LAN kontrolka i na routeru. Když nesvítí ani tam, Windows ani DHCP to samy neopraví, protože spojení se vůbec nenaváže. ��
Ve Windows otevři Správce zařízení > Síťové adaptéry a ověř, že tam ethernet karta není se žlutým vykřičníkem. Když tam je v pořádku, ale link není stabilní, hledej spíš kabel, port, BIOS nastavení nebo ovladač od výrobce desky. �
Co zkontrolovat ve Windows a BIOSu
Ve Windows udělej Obnovení sítě a pak restart, protože to resetuje síťové adaptéry a nastavení připojení. ASUS i Microsoft to doporučují jako standardní krok, když ethernet nefunguje správně. ��
Potom stáhni LAN ovladač přímo ze stránky výrobce základní desky, ne jen ten automatický od Windows. ASUS výslovně doporučuje použít nejnovější ovladač odpovídající konkrétnímu síťovému čipu, například Realtek nebo Intel. �
Protože jste na té desce řešili i flash BIOSu, zkontroluj v BIOSu, že je onboard LAN / integrated NIC zapnutá. U některých desek může být po resetu BIOSu nebo po změně nastavení integrovaná síťovka vypnutá nebo nastavená nestandardně. ��
Co sem případně dopsat
Pro přesnější pomoc by bylo dobré poslat tyhle údaje:
Přesný model základní desky.
Verzi Windows.
Co přesně píše stav adaptéru: „Síťový kabel odpojen“, „Neznámá síť“, nebo „Bez přístupu k internetu“. ��
Výstup z příkazu ipconfig /all.
Jestli svítí kontrolka na routeru po zapojení do nového PC. �
Nejkratší postup
Postupuj v tomto pořadí: jiný kabel -> jiný LAN port v routeru -> ovladač LAN ze stránek desky -> reset sítě ve Windows -> kontrola LAN v BIOSu. Podle tvého popisu je nejpodezřelejší buď špatně navázaná fyzická linka, nebo ne úplně správný ovladač/BIOS pro síťovku na nové desce. ���
Pošli sem přesný model desky a výstup ipconfig /all; z toho už se většinou dá poznat, jestli je problém v kabelu, DHCP, nebo přímo v síťovce.
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200
- zsdx
- Začátečník

-
Jo, nejsnazsi by bylo podivat se do predavaku od internetu, ale moznost zapojit zpatky Tigera je taky vcelku rychla. Jelikoz jsi nedostal adresu od DHCP, da se predpokladat, ze byla zadana rucne. U brachy to slo, takze chybu HW bych celkem vyloucil.
- MacerHD
- Nováček

-
Co bych měl hledat v tom předáváku ? Dostal jsem se na stránky tp-linku, přes který to asi běží. Popravdě vůbec nevím. Popravdě nabídli mi internet a televizi od O2 a měli jsme tu nataženou optiku právě od O2 tak jsem to vzal.
Na té stránce mi to vůbec nezaznamenává žádné spojení přes kabel. Přes wifi mi to zaznamenává mobily a noťas, ale kabel nic. Popravdě jsem čekal, že tam bude aspoň nějak vidět ten můj počítač, když mi to na počítači prostě hlásí neznámou síť.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Jey
- Středně pokročilý

Můžeš sem dát výpis, když spustíš cmd.exe (příkazový řádek), co vypíše příkaz "tracert nix.cz" a co vypíše "ping nix.cz". Ale logicky se lze domnívat, že na tom starém PC byla adresa nastavená ručně, tak k tomu přistupuje i tvůj router. Tudíž jedině zapojit staré PC, opsat IP adresu, masku podsítě, a bránu. A nastavení přepsat do nového PC, žádná raketová věda.
Pak se jedině podívat do těch předávacích papírů, tam tohle bývá zpravidla uvedeno, nebo zavolat technikovi (s dobou příjezdu řádově dny, týdny). Kabel ETH máš pořád stejný?
Pak se jedině podívat do těch předávacích papírů, tam tohle bývá zpravidla uvedeno, nebo zavolat technikovi (s dobou příjezdu řádově dny, týdny). Kabel ETH máš pořád stejný?
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).