Pragmata

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pragmata

Příspěvek od Sobo »

Launch trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TzBtbtOghV0

Dohrano, Steam ukazuje 21 hodin. Po vybornem Resident Evil Requiem dalsi banger od Capcomu.
V zakladu je to 3rd person strilecka, ale realne musite kazdeho enemaka nejdrive hacknout, coz se dela skrze real-time minihru, kdy se na boku obrazovky zobrazi mapka rozdelena po ctvercich, kde musite tak trochu jako v bludisti projet nejake nody a dorazit do exit bodu, ktery dokonci hack = nepratelsky bot se "otevre", tudiz nema aktivni brneni a da se mnohem snaze zabit. Bez toho zbrane delaji naprosto minimalni poskozeni, takze pokud to nekdo z nejakeho duvodu nezvlada, tak by to pro nej byl show-stopper. Me to nijak neotravovalo, protoze tam je celkem varieta - ruzne velikosti a obcas i tvar toho hackovaciho pole, ruzne specialni nody, kteryma bud posilite ten hack (treba prida stun, nebo zvysuje prehrati), nebo se jim naopak musite vyhnout.

Zajimave je, ze vzdycky (i v pripade smrti) vyrazite z bunkru - zakladna, ktera vzdycky dava full heal, daji se tam kupovat upgrady na oblek i zbrane, pokecat s Dianou, davat ji darky, hrat s ni na schovku, delat simulator challenge, nastavovat si loadout (zbrane, mody, hacky) etc. Obtiznost je spis nizsi, alespon na normal mi to prislo spis jednodussi nez vetsina her. Mozna se Capcom bal toho hackovani, protoze se musi delat v realnem case a pri zasahu se prubeh resetuje (alespon bez aplikovaneho modu).

Charaktery a pribeh jsou fajn - hlavni hrdina Hugh je v podstate archetyp uplne normalniho chlapka, ktery ma kladne moralni hodnoty a snazi se delat tu spravnou vec. Diana je "robot", ktery do urcite miry emuluje dite (a vypada tak). Hugh pro ni zastava tak trochu otcovskou roli, vysvetluje ji ruzne veci a kontext. Pri hre mu Diana visi na zadech a prave ona provadi hackovani, coz je nutne k efektivni likvidaci robotu, aby jim zbrane zpusobovaly realne poskozeni. Diana ale zase fyzicky utocit neumi, takze se s Hughem potrebujou navzajem - ona hackne a "otevre" boty, on je pak rozstrili.

Technicka stranka je celkem dobra, zadne zasadni problemy tady nejsou, presto jsem na neco pouzil mody. Hra dobre skaluje od klasickeho rastru, pres RT, az po path tracing. Na sestave s RTX 5090 jsem path tracing zavrhl ze dvou duvodu: PT obecne znamena do urcite miry rozmazany obraz (ani ReShade CAS sharpening to uplne nezachrani), a taky ray reconstruction i s presetem E skrze profile inspector dost nici jemne detaily na texturach - proste to casto vyhladi a treba jemne vroubky na zeleznem povrchu se uplne ztrati / vyhladi. Uvidime, jestli DLSS RR 4.5 v srpnu 2026 tohle zlepsi. Dalsi problem PT je vykon - je to narocne jako prase, kde ve 4K i s DLSS ma 5090 jen kolem 80 FPS zhruba, coz mi proste nestaci, takze je potreba i frame gen. Jenomze frame gen zase kvuli debilnim nvidia driverum zpusobuje periodicky stutter kazdych 30-60 sekund zpravidla... Takze jsem nakonec zakotvil u modu, ktery boostuje standardni ray tracing - meni roughness cutout, takze reflexe maji nove i povrchy, ktere je ve vanilla nastaveni nemely, je tam lepsi AO, vypina LODy apod. Proste to vypada citelne lepe, pricemz to sezere asi 30% vykonu, ale ve vysledku jsem 99% casu mel 4K DLSS balanced bez frame genu na 120 FPS, takze pohoda.
Druhy mod je RenoDX, protoze v zaklade ma hra spatny tonemapping a EOTF, takze timhle se to da fixnout pro perfektni obraz v HDR na OLEDu.

Pragmata Graphics Enhancement
https://www.nexusmods.com/pragmata/mods ... escription

RenoDX for PRAGMATA - HDR - Color Grade
https://www.nexusmods.com/pragmata/mods/13

Za me paradni hra a bylo by moc fajn, kdyby Capcom nakonec udelal pokracovani.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Pragmata

Příspěvek od HEAD »

Jak mas nastaven HDR s tim modem?Je tam na vyber SDR preset a pak HDR preset a nebo vse default a jen menit max svetlost.
Jinak na 5070TI to jede cca 50-60fps ve 4K s PT a vse max+DLSS performance.

Edit:tak jsem si trochu hral s RT a PT a i modem na grafiku a ja to teda hrat bez PT nemuzu.S RT tam je uplne silene mnozstvi artefaktu"RT noise".Uplne vsude to je vcetne obleku a je to jeste horsi pri pohybu.S PT to vsechno zmizi a navic to vypada lip.
Pouzivam ale ten mod na grafiku s presetem pro PT coz trochu zvedne vykon.
Naposledy upravil(a) HEAD dne stř 10. čer 2026, 21:47, celkem upraveno 1 x.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Uz ani nevim, co vsechno jsem menil, ale asi nic extra, jenom vybrat tone mapper a nastavit exposure, aby tmava mista zhruba odpovidala vanille.

Obrázek
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Já teda neznám tuhle hru, ale mám RenoDX v Mafia DE a v Grid: Legends a nerozumím, jak můžete mít game brightness na 203 nitů. Vždyť je to totálně tmavý. V obou případech jsem to musel dát na max, tj. tuším 500. Zobrazovadlo S95F.
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×8 GB DDR4 3600 Mhz, Sapphire Pulse RX 9070, WD SN7100 1TB
TV: Samsung S95F
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Game brightness je dost o preferenci. A zobrazovadlo mozna taky muze mit vliv. Co vim, my s Headem mame starsi a mensi LG TV, ktere maji peak sotva 800 nitu, zatimco novejsi a mnohem vetsi S95F muze mit klidne pres 2000. Pry se to da nejak dopocitat, treba tady: https://nikitamgrimm.github.io/hlg-refe ... hite-calc/
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

No peak je 2200, ale game brightness je přeci o celkové světlosti, ne o highlightech. A ani při těch 500 den nevypadá jako den. Při 200 musí vše vypadat jako podvečer. Ale jestli máte 800 peak, no tak fullscreen brigtness nebude tak jako tak o moc více než těch 200, ne? Když já s peak 2200 mám sustained 100 % ušmudlaných 400 :-(
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×8 GB DDR4 3600 Mhz, Sapphire Pulse RX 9070, WD SN7100 1TB
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Sobo me by zajimalo jak to muzes hrat s RT.Ted jsem to zase zkusil a s DLSS quality preset K je i s tim modem uplne silenej ghosting/artefakty hlavne kolem postavy pri pohybu.V tom modu jsem nastavil preset MAX RT.
Kdyz pak zapnu PT, tak vsechny artefakty zmizej a vypada to milionkrat lip. :)
Edit:HDR game brightness je prumerna svetlost ve hre.Peak jsou highlighty.
Ja to mam takhle.Velkej game brightness sice udela hru svetlejsi, ale ztracis kontrast.Btw ja uz vymenil LG c1 za TCL C7k.
https://freeimage.host/i/CCNto3F
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Game brightness na 500 proste plosne zvedne jas, coz u OLEDu srazi kontrast a rychleji sepne ABL. Na 500 mi to teda prijde dost presvetlene, default (203?) je uplne v pohode. HDR neni od toho, aby se cely obraz vypaloval do extremu, je to o rozsahu mezi minimem a maximem. Typicky jas cele obrazovky v HDR by mel byt podobny jako v SDR, akorat rozdily mezi minimem a maximem budou vetsi.

Head: uplne jednoduse, ty artefakty mi nevadily ani zdaleka tolik jako nevyhody PT. V realu se neobjevuji zase tak casto, spis vetsinou nekde v tmavych mistech v dalce. Na obleku jsem zadne nemel, maximalne obcas jakoby na pozadi (treba podlaze) za oblekem, jak postava pri behu mava rukama, tak to na tmave podlaze (treba v bunkru uprostred ta seda) muze delat takove cmouhy, ale nedeje se to moc casto a zas tak moc mi to nevadilo. Na druhou stranu PT ma proste mekky (rozmazany) obraz i ve 4K a zarovenk RR univerzalne mrvi kvalitu VSECH textur - proste jsou jejich detaily vyhlazene do sracek a jemne detaily realne neexistujou (doslova je to vymaze). Oba neduhy (rozmazani a spatna kvalita textur) se projevuji na 100% v kazdem jednom framu, ktery grafika vyrenderuje, neda se tomu uniknout. Takze radsi budu mit sem tam nejaky noise v urcitych mistech, ale jinak krasny obraz ostry jako britva s peknyma texturama, jak maji byt. Pro me to po uvodnim testovani byla celkem snadna volba.
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Nevím no. Typicky třeba v tý Mafii, tak při game brigthness 200 den nevypadá jako den, ale jako podvečer. Normálně v reálu během dne obloha poměrně září. 200 nitů není žádná záře, to tak trochu světélkuje. Ty highlighty jsou pak potřeba spíš v noci, kdy je ABL v klidu.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Nahral jsem ten silenej sum/ghosting s RT.Pro me je to teda s RT absolutne nehratelne.PT to krasne vycisti.
https://www.youtube.com/watch?v=985D8CH6FZ4
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“