Problémy s tavením konektorů 12VHPWR

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Re: Problémy s tavením konektorů 12VHPWR

Příspěvek od jctrnacty »

AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, 8TB HDD, X52 Pro, LG OLED 32GX850A-B, WMR HP Reverb G1
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

GaGy píše: pon 22. čer 2026, 19:30 Dnes se mi ozvala paní z Českého zastoupení Sapphire a grafiku mi vymění za novou.
Nice, CG :)
skaven321
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od skaven321 »

GaGy píše: pon 22. čer 2026, 19:30 Dnes se mi ozvala paní z Českého zastoupení Sapphire a grafiku mi vymění za novou.
"problem byl odstranen (posunuty na neskor?), aniz by byl vyresen"
R7 5800X3D, 32GB DDR4 3200Mhz CL14 G.SKILL FlareX@3600MHz, RX 9070 XT Pulse, GB2770QSU - Red Eagle
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Asi bych se zeptal, jestli mi nedají nějakou "horší" s 8 pinama. Jestli teda nějakou mají :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jak znám dodavatele tak původní karta půjde zpět do oběhu buďto jako "zánovní" a nebo jí schytá někdo výměnou v RMA jiné karty. :twisted:
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Club386 reports its RTX 5090 Founders Edition was taken out by 12V-2×6 cable
https://videocardz.com/newz/club386-rep ... -2x6-cable

Kabel pevne zastrceny na obou koncich, zadna redukce. Dle nvidie urcite uSeR eRroR...

btw: Jake jsou nazory na Thermal Grizzly WireView Pro II GPU? Jestli to dobre ctu, tak je to v podstate monitoring proudu na kazdem pinu a teploty s nejakym alarmem? Takze root cause (debilni konektor) to nevyresi, ale teoreticky to umi zabranit poskozeni GPU driv, nez se neco zacne tavit?
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

its GeForce RTX 5090 Founders Edition and power supply were damaged after the 16-pin cable melted at both ends.
Sou to urcite zabari a spatne se na ten kabel podivali :D
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Asi často odpojovali i kabel u zdroje :lol:

/s
Jan Olšan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jan Olšan »

Clu386 je nepřímé pokračování někdejšího Hexus.net (mělo by to být založené lidmi, co ho dělali), pro ty co neznají.
AMD Ryzen 9 7950X @ 65/88W * MSI B650 Gaming Plus Wifi * 2*16GB DDR5-6000 Patriot Viper Elite 5 RGB * Sapphire Radeon RX 7700 XT Pure * Aorus Gen4 SSD 500GB + Patriot P200 1TB + Samsung HD502J 500GB * Deepcool PQ650M * Deepcool AK620 * Deepcool CH560 WH
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

No jo, zase uzivatel co neumi zastrcit konektor. Hladis, muzes jim to konecne vysvetlit jak se to ma spravne delat?

Native 12V-2×6 cable melts on RTX 5090 system with ASRock TempGuard

https://videocardz.com/newz/asrock-temp ... tor-melted
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, 8TB HDD, X52 Pro, LG OLED 32GX850A-B, WMR HP Reverb G1
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Mno, a zase na straně zdroje kde na to nikdo nevidí a trošku za to zatahnout (kor pokud je člověk magor co se týče cable mangementu) je tak easy.

Btw je vidět že na straně zdroje byl tak o půl milimetru povytaženej a to zde evidentně jasně stačilo.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

TAdy je spis videt, jakej je tempguard scam, jelikoz nic pri prehrivani nevypnul, jak spravne nekdo poznamenal v diskuzi.

Docu, pisou tam, ze ten kabel byl plne zastrcenej na obou stranach.

We received some interesting information from one of the users affected by the melting RTX 5090 power cable. The owner, who identifies as Riptide, says the cable was fully seated at both ends and had no sharp bends.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak je jasně vidět že to má jen 2 vodiče, tzn jen jeden senzor a ten je evidentně umístěnej na straně karty, zde to ale zahořelo u zdroje. Což je, jak stále opakuju, velkej problém těch nativních kabelů, ty konktory jsou tam dva a oba dva maj podobnou šanci zahořet, je naivní řešit jen ten na straně GPU. Kdyby alespoň na straně zdroje byl ňákej heavy-duty konektor, ale ne. To že ten standard tenhle šílenej konektor chce na obou stranách je třešnička na dortu.

Ono se to začalo připalovat i na straně GPU (logicky jak to u zdroje hořelo tak určité piny přestaly vodit tzn jiné dostaly nálož všech Ampér a tak) ale asi to nebylo dost hot na to aby to trignulo ten shutdown. Ono se to taky těžko kalibruje, ten konektor je typicky umístěnej na GPU v místě který je jednak ohřejváno vzduchem z chladiče a druhak blízko VRM tzn ten konektor mívá standardně kolem 70-90C by default i když se nic neděje, a kolem 150 se už ten plast bude tavit tzn ono kalibrovat tenhle "senzor" aby nedělal false-positive a zároveň něco dělal nebude easy. Tzn ano, ve finále joke a neefektinví wokraround, jako prakticky vše ostatní.

Celá smutná věc ohledně tohodle konektoru ani neni to že je shit, ale proces jakym byl adaptován. Nvidia prostě zavelela a všichni se poklonili a zavedli to do ATX standardu. žádnej odpor, žádné dlouhodobé testování, žádnej společnej vývoj a zavedení co nejlepšího novéhé konektoru, ne. Prostě NV vzala konektor původně vytvořenej pro 3090 FE protože tam nebylo dost místa na 3x8, přidali k němu sense piny, napálili to až na 600W a všichi kdo tomu měli stát v cestě to okamžitě odkejvali a posvětili. Totální fail celého řetězce co standardizuje ATX platformu.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

DOC_ZENITH píše: ned 12. črc 2026, 17:18 Celá smutná věc ohledně tohodle konektoru ani neni to že je shit, ale proces jakym byl adaptován. Nvidia prostě zavelela a všichni se poklonili a zavedli to do ATX standardu. žádnej odpor, žádné dlouhodobé testování, žádnej společnej vývoj a zavedení co nejlepšího novéhé konektoru, ne.
To je jedna vec. Druha vec , ze vyrobci tenhle shit konektor tlacej dal i kdyz se vi, ze do dokonalosti ma hooodne daleko.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

A kde je tedy problém, v tom, že to lidé špatně zasunou? Mám GK připojenou reálně přes 7pinů rozvětvených do 2x8pin, zní to teda o dost hůř než tento standard, ale nic mi tu nehoří a nesmrdí. Měl jsem nutkání vyměnit zdroj, tak jsem zkusil nějakou adata reactor a ještě nějaký platinum ani nevím jak se jmenoval, tam byl 2x8pin zapojený do zdroje přes 12vhpwr, smysl tohoto řešení jsem nepochopil, ale zdálo se mi to robustnější než řešení u mého corsair, bohužel kvalita nových zdrojů šla totálně do hajzlu, reactor způsoboval idle na GK takový coil, že by se z toho jeden posral (zkusil jsem dva, stejný výsledek) platinum sice nepískal, ale zase měl hlučný ventilátor a já idle chci 0db. Přes 7 drátků mi jde do GK max 330W + spajky. 12vhpwr mi přijde naprosto v pořádku, očividně není nutné mít do GK dráty jak od míchačky :-)

E//
https://www.alza.cz/adata-xpg-core-reac ... 4f2eaa44e6
jednalo se o tuhle sračku, kilowatt a gold, to určitě, oproti corsair váží snad polovinu a je to prcek.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Všechny světové recenze, měření a tier listy tento zdroj hodnotí jako jeden z nejlepších, ještě vzhledem k ceně.
Stejnou platformu používá i NZXT C1000, jen s minimálními změnami.

Sám jsem jej montoval do několik sestav, vím o tuně dalších, všude šlape bez problémů.

Nevím, jestli nemáš spíš tinnitus, ale jsem rád, že jsi s Corsairem spokojený. :roll:
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-35CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 Timing OC|| RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Vyzkoušel jsem dva, oba na hovno, tolik ke kvalitě a "světovým" ohlasům :roll:

https://www.lttlabs.com/products/power- ... opilot.com
První kus sice selhal, ale druhý už to celkem zvládl. :)
THE BAD

EXCURSION VOLTAGE REGULATION
In our excursion test a couple of the output connectors measured voltages down to 10.9V, below the ATX minimum of 11.2V.
Potěší u kvalitního zdroje.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Taky to nechápu, mam za to, že všechny zdroje nad 1 kW, co nejsou Platinum / Titanium účinnosti, musí bejt zlo...
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Neni to tak simple.

Třeba degradace kvality ktero si za posledních pár let prošel Seasonic je částečně způsobená onou Platinovostí. Moderní Seasonicy maj často problémy se slabou 5V větví (tak slabou že jí přetíží občas i systémy s příliš mnoho M.2 disky), nekompatibilitou se starými boardy a pod. A z velké části je to dané touhle nekonečnou honbou za papírovou účinností, tak že výrobci když jsou na limitu kam se můžou dostat, tak těch posledních pár % uškudlej tak že více osekaj jiné větve co nejsou 12V, tim se jim zvedne papírová účninnost a můžou zdroj co by nebyl Platinum třeba dokopat do oné platinum kategorie, ve skutečnosti je to ale nic moc zdroj. Viz Seasonic Prime řada za poslední roky.
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

A co se opět týče toho konektoru, fakt by mě zajímalo, jak moc by pomohlo, kdyby měl aretační západku i na druhej straně (páč opět problém pinů v řadě, kde není západka)...
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“