GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Ripper6
Začátečník
Začátečník

Re: GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Příspěvek od Ripper6 »

U me to byla uvaha, co ziskam s prichodem RTX 6090 treba, jestli nez hruby HW vykon to bude spis vykon s AI, kdy se pochlubi cislama jak to dava vic a napisou ze doporuceny zdroj mam mit 1500W :D
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 PCIe 5.0 Samsung 9100 Pro 2TB Gen5, PCIe 4.0 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 96GB CL28 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

GB má možná, krom pasty místo thermal padů, další kurvítko:

https://www.youtube.com/watch?v=YjxhVlpaRdg
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Recenze:
Gigabyte AORUS GeForce RTX 5090 INFINITY 32G >>
gigabyte-aorus-rtx-5090-infinity-32g-review-pct.jpg
https://www.gpureport.cz/recenze/550/gi ... 550&page=1

Pětistá karta na GPUreport! :D
Limitovaná edice INFINITY ke 40. výročí GIGABYTE.
Je to bestie, ale poměrně dost hlučná (undervolting ale pomáhá).
V Čechách asi neženete, ale RTX 5080 a RTX 5070 Ti INFINITY jsou prý na cestě :oops:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Smutné ovšem je, že tahle vopičárna má horší provozní vlastnosti jak FE verze.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-35CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 Timing OC|| RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

BTW ještě jedna zajímavost (a Gigabyte se to týká také, kor s tou jejich "thermal putty" místo padů ala totální bordel když člověk potřebuje kartu otevřít a to i v případě že se nezačne kazit a z karty vytejkat).

Poslední dobou se mi vyrojilo větší množství 5090tek co maj thermal problémy, konkrétně špatný hotspoty který už karta nijak SW nereportuje, ale interně stále měří. Najednou chaotické chování fanů, random 100% při 70C na jádře, občas random throttling a na Linuxu i nestabilita (protože tam nedovedou korektně throtlit). Po otevření klasika, odseparovaná silikonová polívka a suché místo na čipu. Jako zázrakem to ještě žádnou nekillnulo. Tím chci říci že ta tovární pasta tam degraduje extra rychle, už teď jsem řešil více 5090tek než 4090tek za celou jejich historii a to je máme 3,5 roku a těch 4090 máme asi tak 3x tolik. Týká se to všech výrobců, minulej tejden jsem dělal Palita, teď Asus Astral.

Tzn pokud někdo má 5090tku tak by taky měl rovnou plánovat že jí bude rozebírat, a to je u Gigabyte dost bolestivá událost.

Btw proč vůbec teď recenzovat 5090? Ta karta se prakticky nevyrábí a když se někde oběví tak je to za 100 klacků a to se bavíme o cheap modelech. Kolik lidí si tuhle šílenost od GB koupí v celé naší republice? 2?
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Zajimave. Degradaci chladiciho vykonu jsem zazil u predchozi Asus TUF 4090, kdy po dvou letech uz se to nedokazalo pri 600W uchladit ani na 3200 RPM a hotspot lezl pres 100 stupnu, jadro nad 80. Ale tam prave Asus daval klasickou prasopastu. U Astralu by mela byt PTM7950, takze je zvlastni, ze se to tak rychle mrvi. To me celkem prekvapuje, protoze MSI uz u 4090 Suprim davalo PTM, pricemz lidi reportovali, ze i po letech maji uplne stejne teploty jako prvni den.
U moji aktualni 5090 Suprim zadnou degradaci nepozoruju, pri 600W ve Furmarku porad toci 1160 RPM pri 77C na jadre (klimatizace na 23C), zatimco tenhle Gigabyte shit skoro 1900 pri stejne teplote, lol. Nejak mi unika smysl tehle dual flow-through chladicu, kdyz maji tak mizerne vysledky a komplikovane PCB... Akorat nesouhlasim s webwalkerem, ze ta karta je velka, protoze 33cm delka je u 5090 velmi malo (treba Suprim ma 36cm), to je asi tak jedinna vyhoda.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Odpověď u toho astralu zní jednoduše, bordel. V růžku jsem našel cosi jako zrnko písku(tam kde byl ten suchej flek), a byly tam ještě další, jinde, menší. Bylo tak tvrdě "zavrtaný" do chladiče že jsem jej musej dolovat nožem, možná právě proto se tam udělalo to suché místo ačkolvi jinak pasta vypadala ještě celkem OK. Prostě produkční kvalita no. Spíš než na nečistoty bych to viděl na potenciál že tento "bordel" byl už součástí vapor-chamberu na straně chaldiče, neni to poprvé co jsem viděl nečistoty v mědi které časem vyoxidovaly v doslova fizické "zrnko" čehosi.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“