OLED diskuze a zkušenosti

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: OLED diskuze a zkušenosti

Příspěvek od AllowedCry »

Za sebe můžu říct, že mi ta matná úprava vadí ve smyslu čistoty obrazu, zatímco lesklý panel působí dojmem otevřeného okna + dnešní antireflexní vrstva je na opravdu vysoké úrovni a pokud nemáš francouzská okna na jih i s monitorem, tak je to víc než dostačující.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Nechal jsem se "zblbnout" mistnimi adorovateli OLEd displayu a poridil 32" LG UltraGear 32GX850A-B.

Obraz o tridu lepsi nez IPS, pro me je nezvyk , ze cerna je opravdu cerna. Jedina vada na tom monitoru, zte nema aspon nejaky reproduktory a ovladani ma lepsi benq. Jinak naprosta spokojenost.

Mam lesklou upravu.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, 8TB HDD, X52 Pro, LG OLED 32GX850A-B, WMR HP Reverb G1
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Já teď byl u známeho který má 34" Odyssey OLED G8 (G85SD) takže jedno z prvních OLED a má právě lesklou úpravu a okometricky mi obraz přijde o doooost hezčí jak na mém asus pg27aqdm, ne že by ten můj měl škaredý obraz, to fakt ne. Jen je prostě na tom samsungu je takový hezčí a ostřejší mě přijde.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Já jsem za tu matnou televizi rád, protože i s přihlédnutím ke slabšímu fullscreen jasu (oproti předchozímu VA) by mě asi štvalo, že tam kdykoliv během dne vidím primárně sebe.
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×8 GB DDR4 3600 Mhz, Sapphire Pulse RX 9070, WD SN7100 1TB
TV: Samsung S95F
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

4636 hodin
435 refresh

uniformita jako kdybych ho akorát vybalil z krabice. Při práci žádný spořič, často statika, na osobní použití mám černý spořič po půl hodině. V SDR standardně používám jas i kontrast na 0 = šance na vypálení zdá se nulová.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Já už asi nedokážu sám sobě namlouvat, že jsem s tím spokojenej. Koupět OLEDu lituju. Je hezký, že to těch pár edge cases zvládne líp, než LCD. Ale co těch 95 % času, co nejsou edge cases? Je to tmavý, je to tmavý, je to tmavý. S95F. Nejvyšší model a to ABL je takový, že mě to neustále sere používat. Jedu závody a jediný, na co se soustředím, jak to postupně tmavne. A tmavne. A tmavne. Noční scény hezký. Denní... vypadají jako podvečer.
Údajně by to mělo dávat sustained 100 % 400 nitů a 50 % 465 nitů. Jenže předchozí LCD dávala sustained 100 % 572 nitů a 50 % 600 nitů. A ten rozdíl je naprosto brutální. Sedím v noci ve zhasnutý místnosti a je to tmavý. Těšíl jsem se na 165 Hz a dokonalý pixel response time, ale tohle jsem fakt nedomyslel :-( Vůbec si neumím představit, že bych měl nějaký nižší model toho OLEDu.
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×8 GB DDR4 3600 Mhz, Sapphire Pulse RX 9070, WD SN7100 1TB
fmx rider
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fmx rider »

To nejde ABL(ASBL) vypnout na dnešních TV? Já na LG C1 vypl všechny ty šetřící funkce natvrdo v servisním menu, protože to stmívání obrazu bylo zlo. Je to už pár roků, ale od té doby úplně jiná liga.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

@sasakr

Samsung SW je zkrátka odpad. Moje prastará philips oledka s LG panelem (prej až 650nit) na nějaké tmavnutí během hraní netrpí, můžu si v klidu nastavit úroveň ochrany, anebo ji úplně vypnout (bez servisního menu). Ochrany vyplé nemám a žádné tmavnutí se během sledování nebo hraní nekoná, naopak tmavne čistě statické místo jako UI, dále na pár kliků vypnu automatický jas, který celkem agresivně omezuje max svítivost, pokud teda nesvítí slunce na obrazovku, což se děje tak půl hodiny za den (okna na sever) do toho i běžně používám true color podle okolního světla a automaticky vyšší kontrast při tmavých scénách, vše funguje instantně a perfektně. Další fajn funkce je nastavení černé, některý obsah zkrátka oled nerado, tak si můžu zvolit úroveň "LCD podsvícení" tím se to snadno vyřeší.

V životě už nehodlám koukat na odpad LCD, oled pro mě nemá jediné negativum. Pokud máš okna ze všech stran, tak ten tvůj "premiový oled" nabízí opravdu nuznou svítivost a určitě na to není vhodný. Taky matná úprava je v tomhle dle mého na hovno, pohltí víc vyzařovaného světla než polomatná nebo jen lesklá, která však s dnešní antireflex vrstvou stejně nemá konkurenci.

E// jo tak pardon, on si na premiový model opravdu hraje :-D tak ti asi nezbude než navštívit servisní menu a to premium si aktivovat :D Při 100% bílé máš 2x větší svítivost než ta moje bída za 15tisíc korun z roku 22 :? Měl jsi investovat do miniled a ne se nechat vmanipulovat mezi šlechtu s oledy.
satanicek666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od satanicek666 »

Sasakr píše: pon 3. srp 2026, 00:36 Já už asi nedokážu sám sobě namlouvat, že jsem s tím spokojenej. Koupět OLEDu lituju. Je hezký, že to těch pár edge cases zvládne líp, než LCD. Ale co těch 95 % času, co nejsou edge cases? Je to tmavý, je to tmavý, je to tmavý. S95F. Nejvyšší model a to ABL je takový, že mě to neustále sere používat. Jedu závody a jediný, na co se soustředím, jak to postupně tmavne. A tmavne. A tmavne. Noční scény hezký. Denní... vypadají jako podvečer.
Údajně by to mělo dávat sustained 100 % 400 nitů a 50 % 465 nitů. Jenže předchozí LCD dávala sustained 100 % 572 nitů a 50 % 600 nitů. A ten rozdíl je naprosto brutální. Sedím v noci ve zhasnutý místnosti a je to tmavý. Těšíl jsem se na 165 Hz a dokonalý pixel response time, ale tohle jsem fakt nedomyslel :-( Vůbec si neumím představit, že bych měl nějaký nižší model toho OLEDu.
hrajes na pc s gamepadom ci klavka a mys? ja mam 42" LG C2 a mne jedine stmavne obraz pri pozerani chrome a rolovani listoch. alebo pri robote jak word. kde nehybem dlho myskou. ale pri hrach, filmoch ci YT som si to nikdy nevsimol zeby stmavol obraz. servisne menu som este neriesil ze vypnem ABL
AMD 9800x3d 5,3Ghz CO-40 = NOCTUA d15 G2= MSI B850 Tomahawk = KINGSTON 64gb 6000mhz cl30 = MSI 5090 Vanguard = Ssd: M2 WD 850x 1tb Win11 + 2x M2 WD 850x 2tb + 2x SATA 850 evo 1tb = LIAN LI 217 black = Fany: 3x NOCTUA a14x25 G2-in + 3x NOCTUA a14x25r G2-out + 3x NOCTUA a12x25 G2-bottom = FSP Hydro Ti Pro 1kw = LG C2 42" = Per: LOGI g915 tkl + LOGI g pro wire + LOGI g440 hard + XBOX Wire Controller = Audio: TOPPING dx5 II = MACKIE mr524 = MEZE 99 classic V2
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

fmx rider píše: pon 3. srp 2026, 07:51 To nejde ABL(ASBL) vypnout na dnešních TV? Já na LG C1 vypl všechny ty šetřící funkce natvrdo v servisním menu, protože to stmívání obrazu bylo zlo. Je to už pár roků, ale od té doby úplně jiná liga.
Ano, přes servisní menu by to šlo. Ale nevím, jestli je to dobrej nápad...
AllowedCry píše: pon 3. srp 2026, 09:01 Pokud máš okna ze všech stran, tak ten tvůj "premiový oled" nabízí opravdu nuznou svítivost a určitě na to není vhodný. Taky matná úprava je v tomhle dle mého na hovno, pohltí víc vyzařovaného světla než polomatná nebo jen lesklá, která však s dnešní antireflex vrstvou stejně nemá konkurenci.
Ta matná úprava to přes den hodně zachraňuje. Konečně vidím obsah a ne sebe v treclích. Ale jinak znovu píšu, přijde mi to tmavé v noci ve zhasnuté místnosti.
AllowedCry píše: pon 3. srp 2026, 09:01 Při 100% bílé máš 2x větší svítivost než ta moje bída za 15tisíc korun z roku 22
Tak to musí být šílený.
satanicek666 píše: pon 3. srp 2026, 09:38 hrajes na pc s gamepadom ci klavka a mys?
PC s gamepadem. Proč?
satanicek666 píše: pon 3. srp 2026, 09:38 ja mam 42" LG C2 a mne jedine stmavne obraz pri pozerani chrome a rolovani listoch. alebo pri robote jak word. kde nehybem dlho myskou. ale pri hrach, filmoch ci YT som si to nikdy nevsimol zeby stmavol obraz.
Normálně v systému to neřeším, to si to tlumím sám ručně, aby se to nevypalovalo. Tak nepotřebuju kdovíjakej brightness.

Uvidíme, jestli to nebude lepší, až bude v místnosti nějaká rozumnější teplota. Těžko říct, jestli se to řídí dle teploty panelu nebo jen doby svícení.

No jako to je další věc... topí to. Brutálně. Kolem projdu a to je jak radiátor.
satanicek666
Začátečník
Začátečník

ked hrajes s gamepadom tak telka nezaznamenava ziadny pohyb na ploche jak je kurzor mysi. ja ked napr pisem vo worde dlhsie tak mi stmavne obrazovka, ale ako nahle pohnem mysou tak mi obrazovka naspat sa rozjasni na predvolenu hodnotu. ked hrajem a furt hybem mysou tak vsetko je ok. ako nahle hrajem napr Forzu gamepadom alebo len klavkou tak tiez obrazovka stmavne :D ale ja hrajem 99% fps s klavkou a mysou... 8)
AMD 9800x3d 5,3Ghz CO-40 = NOCTUA d15 G2= MSI B850 Tomahawk = KINGSTON 64gb 6000mhz cl30 = MSI 5090 Vanguard = Ssd: M2 WD 850x 1tb Win11 + 2x M2 WD 850x 2tb + 2x SATA 850 evo 1tb = LIAN LI 217 black = Fany: 3x NOCTUA a14x25 G2-in + 3x NOCTUA a14x25r G2-out + 3x NOCTUA a12x25 G2-bottom = FSP Hydro Ti Pro 1kw = LG C2 42" = Per: LOGI g915 tkl + LOGI g pro wire + LOGI g440 hard + XBOX Wire Controller = Audio: TOPPING dx5 II = MACKIE mr524 = MEZE 99 classic V2
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Tak to musí být šílený.
Šílený to není vůbec, pokud teda rozumíš tomu, co znamená "okna na sever" :roll:

Většinou si bílé světlo nepřehrávám a na běžné vysílání přes den mi stačí eko režim s celkovým asi 20% jasem. Stále jsi neřekl, jak máš místnost situovanou, což je naprosto zásadní informace, pokud jsi do prosvětlené místnosti pověsil na zeď něco co běžně reálně svítí 400 nitů a ještě máš třeba blbý oči a brýle, tak vyhozené prachy, ale tomu všemu jsi mohl klidně předejít, stačilo si o tom něco přečíst. Na druhou stranu marketing samsungu je taky slušná špína, mlít cosi o tisícech nitech, který reálně nikdy neuvidíš je tak trošku klamání zákazníka. Za ty prachy jsi mohl mít kvalitní miniled co by ti vypálil sítnice...
ako nahle hrajem napr Forzu gamepadom alebo len klavkou tak tiez obrazovka stmavne
S tímto problémy nemám, na telce hraju jen s gamepadem i tu zmíněnou forzu :?
satanicek666
Začátečník
Začátečník

ok. ale ty nemas LG tv ale LG panel. co pozeram v tvojom podpise. Philips asi maju ine setriace funkcie ako druhe oled tv?
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

satanicek666 píše: pon 3. srp 2026, 20:58 ked hrajes s gamepadom tak telka nezaznamenava ziadny pohyb na ploche jak je kurzor mysi. ja ked napr pisem vo worde dlhsie tak mi stmavne obrazovka, ale ako nahle pohnem mysou tak mi obrazovka naspat sa rozjasni na predvolenu hodnotu. ked hrajem a furt hybem mysou tak vsetko je ok. ako nahle hrajem napr Forzu gamepadom alebo len klavkou tak tiez obrazovka stmavne :D ale ja hrajem 99% fps s klavkou a mysou... 8)
Co je to za nesmysl? Telka nemá jak vědět, co je ten obraz. Chceš říct, že se při závodní hře obraz nehýbe nebo co?!
AllowedCry píše: pon 3. srp 2026, 20:59 Šílený to není vůbec, pokud teda rozumíš tomu, co znamená "okna na sever" :roll:

Většinou si bílé světlo nepřehrávám a na běžné vysílání přes den mi stačí eko režim s celkovým asi 20% jasem. Stále jsi neřekl, jak máš místnost situovanou, což je naprosto zásadní informace, pokud jsi do prosvětlené místnosti pověsil na zeď něco co běžně reálně svítí 400 nitů a ještě máš třeba blbý oči a brýle, tak vyhozené prachy, ale tomu všemu jsi mohl klidně předejít, stačilo si o tom něco přečíst.
Napíšu to potřetí a teď už fakt naposledy. Je to tmavé uprostřed noci se zhasnutým světlem. Okna jsou irelevantní. Denní světlo je irelevantní. Jak je situovaná místnost je irelevantní Je to v noci. Kdy je tma. Nic tam nesvítí. Je tma. Svítí jen televize. A jinak je tma. Protože je noc. A ta televize svítí prostě málo.
AllowedCry píše: pon 3. srp 2026, 20:59Za ty prachy jsi mohl mít kvalitní miniled co by ti vypálil sítnice...
Njn, ale neexistuje recenze, která by si na ten jas stěžovala. Nenapadlo mě to.

A to si přiznejme, že tohle není 100 % bílá obrazovka přeci. Tohle by mělo nějak rozumně šajnit. Aby to vypadalo jako den, ne jako pod mrakem.
Obrázek
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Nevím jaké funkce mají ostatní obrazovky, ale krom klasického pixel orbiting podporuje i local dimming, takže při hraní s UI skutečně stahuje jas jen u toho UI, u sledování TV např hokej MS jde dolů jas opět jen u té stavové části nehledě na to zda se tam mění skóre atp. Při čistě statickém obrazu po minutě začne klesat celkový jas, což je klasika. V nastavení lze nastavit jen agresivitu a ne jednotlivé ochrany a i vypnout s tím, že musím potvrdit ztrátu záruky. Telka má dle manuálu standardní obnovy pixelů a pak i nějaké velké co trvá hodinu po najetí nějakých tisíc hodin. Během sledování po celý den se první hláška objeví asi po 16h a stále lze přeskočit.

Monitor je o kus dál, tam je nastavení asi 5 druhů ochran a jejich intenzita, opět s možností úplného vypnutí včetně ochrany proti přehřátí. Využívám jen 3, orbiting, taskbar dimmer a ještě na statické okna dimmer vse v nízké intenzitě.

@sasakr a nemáš prostě zapnutý automatický jas podle prostředí? To je potom jasný, že to v noci půjde dolů...
E// Samozřejmě, že má světelný senzor, zkus ho vypnout.
satanicek666
Začátečník
Začátečník

Sasakr píše: pon 3. srp 2026, 23:31
satanicek666 píše: pon 3. srp 2026, 20:58 ked hrajes s gamepadom tak telka nezaznamenava ziadny pohyb na ploche jak je kurzor mysi. ja ked napr pisem vo worde dlhsie tak mi stmavne obrazovka, ale ako nahle pohnem mysou tak mi obrazovka naspat sa rozjasni na predvolenu hodnotu. ked hrajem a furt hybem mysou tak vsetko je ok. ako nahle hrajem napr Forzu gamepadom alebo len klavkou tak tiez obrazovka stmavne :D ale ja hrajem 99% fps s klavkou a mysou... 8)
Co je to za nesmysl? Telka nemá jak vědět, co je ten obraz. Chceš říct, že se při závodní hře obraz nehýbe nebo co?!
AllowedCry píše: pon 3. srp 2026, 20:59 Šílený to není vůbec, pokud teda rozumíš tomu, co znamená "okna na sever" :roll:

Většinou si bílé světlo nepřehrávám a na běžné vysílání přes den mi stačí eko režim s celkovým asi 20% jasem. Stále jsi neřekl, jak máš místnost situovanou, což je naprosto zásadní informace, pokud jsi do prosvětlené místnosti pověsil na zeď něco co běžně reálně svítí 400 nitů a ještě máš třeba blbý oči a brýle, tak vyhozené prachy, ale tomu všemu jsi mohl klidně předejít, stačilo si o tom něco přečíst.
Napíšu to potřetí a teď už fakt naposledy. Je to tmavé uprostřed noci se zhasnutým světlem. Okna jsou irelevantní. Denní světlo je irelevantní. Jak je situovaná místnost je irelevantní Je to v noci. Kdy je tma. Nic tam nesvítí. Je tma. Svítí jen televize. A jinak je tma. Protože je noc. A ta televize svítí prostě málo.
AllowedCry píše: pon 3. srp 2026, 20:59Za ty prachy jsi mohl mít kvalitní miniled co by ti vypálil sítnice...
Njn, ale neexistuje recenze, která by si na ten jas stěžovala. Nenapadlo mě to.

A to si přiznejme, že tohle není 100 % bílá obrazovka přeci. Tohle by mělo nějak rozumně šajnit. Aby to vypadalo jako den, ne jako pod mrakem.
Obrázek
Ano je to tak u mna. Keď nehybem myškou tak mi stmavne obraz. U závodnej hry jak je Forza nehybem myšou a obraz mi stmavne. Tak to bolo cca pred rokom. Od vtedy som tp nehral. Teraz mi hocikedy stmavne obraz keď len niečo dlhsie čítam na nete alebo píšem napr vo worde - keď obraz je staticky. Dokonca že idem dole vo worde po stranách so šípkou na klavke tak obraz je furt stmavnuty. Ale ako píšem, že hneď keď pohnem myškou tak sa zase rozjasni do normálneho stavu. Neviem ako to maju iné tv? Každá tv značka ma iné šetriace funkcie. A myslim že hoci má Allowed Lg panel vo Philips telke tak nemá tie iste šetriace funkcie ako origo Lg tv
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

To, co s 95F řešíš je věc SW televize a netýká se OLED technolgie jako takové. Ale to je holt výsledek Samsungu v TV segmentu poslední roky.. Jejich panelová loterie pro různé trhy a velikosti (zatajování WOLED namísto QD-OLED..), degradace výkonu panelu s updaty kvůli záruce, chybně vydané updaty nebo půlroční čekání na opravy..

Dříve stačilo i přejmenovat input z PC na jiný a vypnuly se dimming funkce. Dnes už je pravidlem že člověk musí po vybalení saver funkce vypnout manuálně, pokud má vidět to, za co si zaplatil. Factory nastavení není dělané pro power usera.

Začni s vypínám úsporných funkcí, co ti TV umožní, různé game mody,.. tohle se bohužel mění update od updatu. Věci co fungovaly na S90D už neplatí ani pro S95F. Poslední možnost je vypnutí ABL/ASBL v servisním menu.

Jinak statický limiter není jen o 100% statickém obrazu, software televize má histogram, pro každý mód jiný práh, pro PC je třeba daleko nižší aby se zaplo A(S)BL než v jiném módu.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“