Ahoj všem.
Řeším dilema ohledně kabeláže, kdy jsem ke každému zařízení vede ethernotavý kabel a už mám v bytě celkem překabelováno (od hlavního racku mi vede svazek asi 15 kabelů a rozvětvuje se různě po bytě) a chtěl bych to zredukovat.
Do toho se časem budu stěhovat do baráku a chtěl bych minimum vrtání a protahování.
Proto jsem se chtěl zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s přechodem z kabeláže na Wifi6.
Mobily a NTB jsou jasné, tam jsou Wifi automaticky, ale do PC ženě a dětem bych použil kartu TP-Link Archer TX3000E, televize a android boxy maj Wifi 5 integrováno, ale na to sledování FullHD filmů si myslím, že to bude stačit a do toho mám spoustu IoT zařízení (chytré reproduktory, senzory, relátka, světla, atd.)
Jednalo by se celkem o 3 televize, 3 PC, 2 NTB, asi 4 mobily, 2 tablety, PSko.
Server NAS a HA server bych měl přímo u switche zapojeny kabelem plus můj pracovní PC by byl taky kabelem.
Po bytě bych chtěl rozmístit 3 kousky UniFi U6+ (Zatím mám jeden U6+ a jeden starší unifi 2,4Ghz) a na zahradu Ubiquiti U6-Mesh.
Celý mi to řídí UniFi Cloud Gateway Ultra.
Myslíte, že když na PC bude probíhat klasické brouzdání Youtube, občas nějaký videohovor, u syna online hraní ale v rámci robloxu nebo minecraftu, že síť bude dostatečně stabilní a nebudu moc pociťovat nějaké velké zpomalení?
Hledám zkušenosti někoho, kdo takovýho krok podstoupil a má s tím reálné zkušenosti.
Díky moc.
Wifi 6 místo kabelů
Moderátor: Don
- Kozel
- Nováček

-
- Weslo
- Středně pokročilý

Re: Wifi 6 místo kabelů
Mám nějáké zkušenosti s Wifi6, což je mnohem horší než Wifi5 (viz tady nějáká ta témata) . Podle mě naopak roztahat všude kabel je to nejmenší a je to navždycky. Řešit, že zrovna dneska soused přeladil WiFi, takže děckám se seká pohádka, manželce padá VPN a odezvy kolísají bez ohledu na standard i vzdálenost... jako proč by to někdo dělal?
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- Jey
- Středně pokročilý

Mám zkušenost a na kabelu CAT5E jsem všude rozchodil 5gbit, což by zaručeně podle specifikace mělo jít do nějakých x (35 nebo 105 metrů). A kabel je to nejjednodušší. Pak je druhá a mnohem dražší možnost a to tahat po domě optiku. Ale ta je ideální jen pro internetové připojení. (IMHO). Do všech PC/serverů jsem dal USB-RJ45 5gbit síťovky a valí to 600MB/s. Bezdrátová síť bude vždycky pomalejší. Těch 600-700mbit udělám s přímým výhledem na vysílač i s mobilem. Wifi mám pořád 5 a dělá těch 40-50MB/s (okolo 400mbit).
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- LukášST
- Začátečník

-
Nedavno jsme se pustili do rekonstrukce baraku cca 150m2, ma to obytny podkrovi. S U7-lite i U7- pro jsem narazil na brutalni utum zkrz zatepleni i stropy.
Takze na horni patro jedno AP je malo.
Prizemi budou optimatni 3.. jeste budu laborovat spis s verzi do zdi.
Pro signal venku jedine venkovnim APckem.
Aktualne jsem na cca 30 lan zasuvkach, tahat budu cat6a.
Ja bych i po predchozich zkusenostech kde jsme 20let zpet tahali cat5e, dneska tahat vsechno nadcasove a v krku.
Kabel nenahradis.
Takze na horni patro jedno AP je malo.
Prizemi budou optimatni 3.. jeste budu laborovat spis s verzi do zdi.
Pro signal venku jedine venkovnim APckem.
Aktualne jsem na cca 30 lan zasuvkach, tahat budu cat6a.
Ja bych i po predchozich zkusenostech kde jsme 20let zpet tahali cat5e, dneska tahat vsechno nadcasove a v krku.
Kabel nenahradis.
- Shaquille
- Středně pokročilý

-
U wifi záleží na zarušení, rozmístění AP a nastavení. Používám wifi u klientů na skladech s desítkami termininálů a žadné problémy nejsou... Používám je v kanclech s 30-50 stroji a problémy nejsou. Jsou místa, kde se problémy vyskytují, ale není to na tahání 100GB po síti tam a zpět. Unifi (i jiní) používá monitoring sítě a dokáží poměrně kvalitně měnit kanály dle okolí. Weslo viz výše je velmi zkušený uživatel, ale bohužel z jeho příspěvku není úplně jasné v jaké lokalitě bydlí, kolik má sousedů apod. Ale určitě bych wifi nezatracoval...
Chceš to na youtube/videohovor a málem abys tahal po baráku optiku. Ono to většinou píši ti, kteří tohle nikdy neřešili. Jen gibicy tě budou stát paletu a to jen část nákladů. Spotřeba šílená, každy gbic bude mít minimálě 70°C... A využiješ to k čemu?
Pořídil bych do technické místností PoE switch, rozvedl na pár míst kabel, přidal něco ve smyslu https://www.i4wifi.cz/cs/318506-ubiquit ... u7-in-wall (je to PoE AP, ale má 3x 2,5gbps porty. Udělal bych oddělenou sít pro HA a ostatní IoT věci (které často podporují pouze 2,4GHz wifi), nastavil wifi pro domácí uživatele a pro hosty a více bych neřešil. Případný NAS server, nebo cokoli dalšího bych nechal v technické místnosti. Jako vstup bych dal slušný router Unifi UDM, Mikrotik RB5009UPr+S+IN (záleží na preferencích), přidal UPS, NAS... Na zahradu venkovní PoE AP.
Dle me by ses mel ale zamyslet spise nad tim, kde budes potrebovat kabely mimo PC...
Budeš mít kamery...? To je pak na větší plánování a pokud by se rozváděly kabely pro ně, dalo by se na celý "projekt" dívat jinak.
Jak ovládáš HA. Mobilem, chytrými vypinaci, chytrými tlačítky? Dá se ovládat přes tablety, ale taky přes PoE panely, případně indistriální tablety s PoE napájením (vypadá to úplně jinak, než mít na zdi pověšený tablet a z boku do něj mít připojený napájecí kabel. O tom, že se ti po pár letech nafoukne baterka, ani nemluvim). To by se chtělo taky zamyslet, jak chceš řešit. Jestli pořídit s relé a dát je do krabičky místo vypínače, nebo k nim dát PoE kabel...
Správně rozmyslet používání a naplánovat trasy je dle mě to nejpodstatnějši. Osobně bych v domě měl raději na správných místech LAN s PoE, než 8 datových zásuvek v každém pokoji...
Chceš to na youtube/videohovor a málem abys tahal po baráku optiku. Ono to většinou píši ti, kteří tohle nikdy neřešili. Jen gibicy tě budou stát paletu a to jen část nákladů. Spotřeba šílená, každy gbic bude mít minimálě 70°C... A využiješ to k čemu?
Pořídil bych do technické místností PoE switch, rozvedl na pár míst kabel, přidal něco ve smyslu https://www.i4wifi.cz/cs/318506-ubiquit ... u7-in-wall (je to PoE AP, ale má 3x 2,5gbps porty. Udělal bych oddělenou sít pro HA a ostatní IoT věci (které často podporují pouze 2,4GHz wifi), nastavil wifi pro domácí uživatele a pro hosty a více bych neřešil. Případný NAS server, nebo cokoli dalšího bych nechal v technické místnosti. Jako vstup bych dal slušný router Unifi UDM, Mikrotik RB5009UPr+S+IN (záleží na preferencích), přidal UPS, NAS... Na zahradu venkovní PoE AP.
Dle me by ses mel ale zamyslet spise nad tim, kde budes potrebovat kabely mimo PC...
Budeš mít kamery...? To je pak na větší plánování a pokud by se rozváděly kabely pro ně, dalo by se na celý "projekt" dívat jinak.
Jak ovládáš HA. Mobilem, chytrými vypinaci, chytrými tlačítky? Dá se ovládat přes tablety, ale taky přes PoE panely, případně indistriální tablety s PoE napájením (vypadá to úplně jinak, než mít na zdi pověšený tablet a z boku do něj mít připojený napájecí kabel. O tom, že se ti po pár letech nafoukne baterka, ani nemluvim). To by se chtělo taky zamyslet, jak chceš řešit. Jestli pořídit s relé a dát je do krabičky místo vypínače, nebo k nim dát PoE kabel...
Správně rozmyslet používání a naplánovat trasy je dle mě to nejpodstatnějši. Osobně bych v domě měl raději na správných místech LAN s PoE, než 8 datových zásuvek v každém pokoji...
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
- Weslo
- Středně pokročilý

Shaquille má samozřejmě naprostou pravdu a já mu děkuji, že se rozepsal tam, kde já ne.
Víc Wi-Fi sítí (a standardů, IoT chce dosah, multimedia kapacitu (jen jednosměrně) , takže si s tím trochu pohrát, viz již mnou zmiňováné 2.4Ghz vs 5Ghz WiFi Takže...tohle je je základ, tam kde je požadována spolehlivost, řeším kabel, zbytek neřeším. Zrovna TV mají na kabelu mnohem lepší odezvu, protože i když je Wi-Fi obecně half-duplex, streamy bývají UDP stream nepotvrzovaný, což vlastně nevadí, jen když to člověk přepíná a než to nabufferuje tak je to pocitově mnohem lepší....
Cat6A na 10Gbit do každý místnosti stačí, tam pak dej podle materiálu (nedávno jsem dělal betonový barák a bylo tam 6xAP v 6 místnostech abychom se dostali na 200Mbit stabilně Wifi6) AP nebo zásuvku...
Víc Wi-Fi sítí (a standardů, IoT chce dosah, multimedia kapacitu (jen jednosměrně) , takže si s tím trochu pohrát, viz již mnou zmiňováné 2.4Ghz vs 5Ghz WiFi Takže...tohle je je základ, tam kde je požadována spolehlivost, řeším kabel, zbytek neřeším. Zrovna TV mají na kabelu mnohem lepší odezvu, protože i když je Wi-Fi obecně half-duplex, streamy bývají UDP stream nepotvrzovaný, což vlastně nevadí, jen když to člověk přepíná a než to nabufferuje tak je to pocitově mnohem lepší....
Cat6A na 10Gbit do každý místnosti stačí, tam pak dej podle materiálu (nedávno jsem dělal betonový barák a bylo tam 6xAP v 6 místnostech abychom se dostali na 200Mbit stabilně Wifi6) AP nebo zásuvku...
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- Kozel
- Nováček

-
Dík všem za odpovědi a zkušenosti.
Router mám Unifi Cloud Getaway Ultra, APčka zatím 2 UniFi U6+. Na TV buď jede jen youtube a nebo z mýho serveru film přes Jellyfin, tam moc velký datový toky nejsou.
Tablety a mobily, tam je to jasný a PC prcků tam jsou občas nějaký nenáročný online hry a nebo jne youtube, takže taky žádná trága.
Pracovní NTB mám přes wifi a tam ji stejně nevyužiji naplno, protože máme v práci mizernou VPN a jede strašně pomalu, ale výpadky jsem žádný nezaznamenal.
Jediný co chci připojit kabelem, tak je můj pracovní PC, když tahám věci na server.
NAS mám samozřejmě spolu s HA serverem připojené v technické místnosti kabelem.
IoT mám vše na 2,4Ghz a mají oddělenou síť na kterou má přístup jen HA server a můj pracovní PC skrze konfiguraci a jsou to vesměs Shelly moduly za klasický vypínač a nebo obyčejné moduly ESP8266 pro různá teplotní a jiná čidla.
Kamery neřeším, pokud bych nějakou časem pořídil, tak bude stačit přes Wifi.
Co jsem testoval Wifi s UniFi U6+ a PC s Wifi kartou, tak jsem se dostal na rychlost cca 700-800Mbps, což za mě bohatě pro mládež stačí.
Žádný výpadky a zasekávání zatím nepociťujia jak jsem říkal, pracovní PC, kde z jedinýho tahám na servera z něj velký soubory, tak mám LAN kabelem.
Stejně mám všechny síťový prvky jen 1Gbps a zatím jsem nepociťoval potřebu přejít třeba na 2,5Gbps nebo rychlejší.
Každopádně proč přecházet z LAN na kabely, no vzhledem k tomu, že se budu možná přesouvat z bytu do baráku, tak tam nechcu úplně absolvovat to co jsem absolvoval zde, kde mám ke každýmu zařízení LAN kabel a nebylo to úplně snadný všude vyřešit a protáhnout.
Tak jsem se začal zabývat myšlenkou více APček po baráku a vše kromě hlavního počítače že by bylo přes Wifi.
Router mám Unifi Cloud Getaway Ultra, APčka zatím 2 UniFi U6+. Na TV buď jede jen youtube a nebo z mýho serveru film přes Jellyfin, tam moc velký datový toky nejsou.
Tablety a mobily, tam je to jasný a PC prcků tam jsou občas nějaký nenáročný online hry a nebo jne youtube, takže taky žádná trága.
Pracovní NTB mám přes wifi a tam ji stejně nevyužiji naplno, protože máme v práci mizernou VPN a jede strašně pomalu, ale výpadky jsem žádný nezaznamenal.
Jediný co chci připojit kabelem, tak je můj pracovní PC, když tahám věci na server.
NAS mám samozřejmě spolu s HA serverem připojené v technické místnosti kabelem.
IoT mám vše na 2,4Ghz a mají oddělenou síť na kterou má přístup jen HA server a můj pracovní PC skrze konfiguraci a jsou to vesměs Shelly moduly za klasický vypínač a nebo obyčejné moduly ESP8266 pro různá teplotní a jiná čidla.
Kamery neřeším, pokud bych nějakou časem pořídil, tak bude stačit přes Wifi.
Co jsem testoval Wifi s UniFi U6+ a PC s Wifi kartou, tak jsem se dostal na rychlost cca 700-800Mbps, což za mě bohatě pro mládež stačí.
Žádný výpadky a zasekávání zatím nepociťujia jak jsem říkal, pracovní PC, kde z jedinýho tahám na servera z něj velký soubory, tak mám LAN kabelem.
Stejně mám všechny síťový prvky jen 1Gbps a zatím jsem nepociťoval potřebu přejít třeba na 2,5Gbps nebo rychlejší.
Každopádně proč přecházet z LAN na kabely, no vzhledem k tomu, že se budu možná přesouvat z bytu do baráku, tak tam nechcu úplně absolvovat to co jsem absolvoval zde, kde mám ke každýmu zařízení LAN kabel a nebylo to úplně snadný všude vyřešit a protáhnout.
Tak jsem se začal zabývat myšlenkou více APček po baráku a vše kromě hlavního počítače že by bylo přes Wifi.