Disk pro intenzivní provoz

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Kleopatra
Nováček
Nováček

Disk pro intenzivní provoz

Příspěvek od Kleopatra »

Zdravím
Jakou konfiguraci disků by jste mi doporučili?

Záměrem je provoz v režimu 24 - 7. čtení několikanásobně převýší zápis. Podobné použití jako v serveru, P2P sítě a podobně.

Dříve jsem používal Tři plotnové HDD běžné provenience, žádné raid edice. Nově jsem si vyzkoušel také provoz na SSD M2 - ten by dostačoval jeden s vyšší kapacitou. HDD by bylo možné zakoupit i jeté na Aukru, např 20000 hodin - je docela problém sehnat 7200 otáček CMR , SSD nikoli. Nehledám velkokapacitní řešení ani provoz v raidu. Když disk odejde, prostě ho nahradím. U SSD a doučasným cenám už to tak jednoduché není

Cenově vyjdou Tři HDD např 3 TB zhruba stejně jako jedno velkokapacitní SSD. Zajímá mě, co bude lepší z hlediska provozu. Předpokládám, že provoz na HDD nebude tento tolik zatěžovat , jako případné SSD., které je limitováno množstvím čtení i zápisů. Také se prý SSD může začít časem zpomalovat , nevím. Hledám ekonomicky výhodné, nikoli profesionální řešení z hlediska životnosti.

Děkuji za názory
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Disk pro intenzivní provoz

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Stejné jako doposud, ňákej cheap 7200RPM točák. Je jich tuna.

SSD na tohle neni vhodné, pro časté přepisy se hoděj až kvalitní serverová SSD a pokud cena hraje roli tak na to zapomeň. Konzumní M.2 v žádném případě.

A u těch disků záměrně říkám cheap protože neexistuje něco jako server edice, nebo kvalitnější edice co by vydržela více (krom SAS disků s 10-15K RPM). Ano některé se tak značej, ale je to jen marketingovej bullshit. Vevnitř to bejvá naprosto stejnej disk jako jakejkoliv jinej disk od tohoto výrobé z této éry se stejnym počtem otáček.
Kleopatra
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kleopatra »

Díky, ještě rozšířím dotaz. Valná většina disků ve velikosti do 4 TB jsou 5200 otáček. O kolik výkonu přijdu jejich osazením. Např WD RED plus
Naposledy upravil(a) Kleopatra dne pát 11. zář 2026, 16:31, celkem upraveno 1 x.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

4TB disky jsou dnes už historická kapacita, tak to tak taky ber. Když koupíš "modernější" disk s 4TB tak bude mít cca 250MB/s. Pokud 15 let starej tak cca 150MB/s. 5400 vs 7200rpm nemá moc vliv na počet MB/s, hlavně na přístupovou dobu, ala cca 12ms versus 18ms průměrná rychlost seeku.

Většina disků je btw 7200RPM. 5400 byly hlavně greeny, redy a tak. I ty ale z principu nevaděj. Důležitý je nevzít omylem něco co je SMR.
Kleopatra
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kleopatra »

Pro moje využití větší než 3 - 4 TB nedávají smysl. Spíš potřebuju rychlejší přístup k datům, aby se disk nezahltil. Na Ebay je celkem dobrá nabídka např WD Gold. U nás je jediné pozitivum 5 let záruka, ale ty ceny jsou šílené, hlavně u těch malých kapacit
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano protože už se to dnes nevyrábí. Vyráběj se vesměs jen 3 typy disků ala ty nej co jdou vyrobit bez hélia, typicky max 10TB. Pak ty co jsou cheap héliový last gen, ala 18TB, a pak to co je total top, HAMR zápis a tak 30TB. Nic jiného. Cokoliv mezi tim jsou ony 3 disky co jsem vyjmenoval ale osekané, s odříznutou částí prostortu, nebo méně plotnama, atd. Tohle osekání ale výrobní nákldy sníží jen malinko. Je neekonomické je vyrábět protože vyrábět dnes třeba 2TB disk tě stojí třeba jen o 30% méně jak 10TB, protože furt vyrábíš ten 10TB disk jen osekanej.
Kleopatra
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kleopatra »

Sleduju podrobně vývoj na poli plotnových disků a chápu výrobce, že se snaží uspokojit hlavně poptávku velkých odběratelů jako jsou datacentra, nebo servery, že rozhodujícím parametrem je kapacita HDD. Chápu, že je neekonomické vyrábět menší disky, když dnes pracují s technologiemi zaručujícími hustotu zápisu až 3TB na jednu plotnu a hodnoty se budou i dále zvyšovat. Jednoplotnový disk není ekonomické řešení. Pro moji potřebu zcela dostačuje 1 TB M2 disk, což jsem si ověřil testováním, ale chápu, že dnešní TLC, natož pak levnější QLC nejsou vhodné. To by byly disky technologie MLC, ale ty už se asi nevyrábí
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

hlavně se vyhnout SMR, to jsou disky pro dost specifický použití, kde se občas přisype trocha dat. všude jinde to je pain. ale výrobci snad už dostali rozum a uvádí to jasně v technických listech.
a jo, MLC už je taky na vymření, respektive výrobci rádi píšou "MLC", jenže my tady pod "MLC" myslíme dvě vrstvy (na rozdíl od TLC se třema), kdežto "multi" může znamenat víc, klidně i tři nebo čtyři, takže výrobce klidně napíše "MLC" a v podstatě nelže i když je to přesněji TLC (u QLC jsem to nikde neviděl ale teoreticky to taky tak můžou udělat). na to je třeba dát taky bacha.
ignorelist: kremrole a dezoláti
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Konzumní MLC se nevyrábí, poslední disk co jej měl byl samsung 970PRO 1TB, takže tak. Když to člověk někde uvidí napsané je to vždy lež. Jediné co se stále vyrábí je enterprise SLC. V podstatě všechny dnešní lepší TLC NAND čipy se daj provozovat v SLC modu, kdy se celá buňka použije jako 1 bit, ne 3 různé. Výkon i endurance jde pak masivně nahoru, ale to je opět jen v relativně úzkoprofilovejch SSD discích do serverů, typicky na databáze, atd. On i lepší TLC disk dnes vydrží dost, jde o to jak extrémně to člověk s těmi zápisy myslí. Pokud by to bylo třeba "jen 2TB denně" tak i konzumní disk vydrží alespoň rok až tři než se ojede k smrti. Toto si neplést s fenoménem hnití dat, což je jiné věc a se zápisy to nemá nic společného, ala to co řešíme zde:

viewtopic.php?t=295770

Já bejt tebou tak rozhodně nekupuju novej 4TB disk, to je kravina, vem bazar. Něco kde někdo ukáže smart + benchark + testy povrchu v HDtune, pokud to vše bude vypadat dobře neni důvod takovej disk nevzít.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“