ADSL modem / router

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: ADSL modem / router

Příspěvek od Shit »

v.klega píše:...
Bohužel zcela přehlížíte fakt, že DSLAMy Zyxel nepoužívá žádný ISP v ČR.
To, že Vám vyšli nějaké výsledky na DSLAMu Zyxel vůbec neznamená, že budou stejné výsledky na DSLAMech Huawei, Zhone či Alcatel. Mohou být zcela odlišné. Pokud navštívíte uznávaná ADSL fóra mimo území ČR, tak Vám uživatelé potvrdí to, co jsem napsal výše. Linky neuvádím, jelikož stejně nejste ochoten připustit, že DSLAMy se liší a dokonce záleží na konkrétní verzi firmwaru v DSLAMu.

Add dodržování norem:
v.klega píše:Jednou jsou zde nějaké standardy a ty by s měly dodržovat. Při testu nám bylo jedno, že ten který výrobce standard nedodržuje, protože DSLAM u O2 na to kašle.
Měly by, ale... Vám to je fuk, ale uživatelům to jedno není, jelikož se od toho odvíjejí případné problémy a schopnost modemů si poradit s "nestandardem" - a to ten rozdíl mezi teorií a praxí.
v.klega píše:..Zyxel je však o něco lepší.
Pokud se nepletu, tak jste testoval Zyxel 661HW-D3 (chipset TI AR7) a nikoliv Zyxel 660HW-T3v2 (chipset Trendchip TC3162). Pokud se odvoláváte na Vaše testy, tak jak chcete hodnotit router, který jste netestoval. ;-)
Též si myslím, že 660HW-T3v.2 vychází lépe, ale já jsem (podle Vás) pouze flamer a O.T.
Vantage
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vantage »

2Shit: Už mě tahle diskuze začíná unavovat. Napíšu svůj první a poslední příspěvek bez ironie.

Česká republika je velmi malá země a díky malému počtu čtenářů mohou být investice časopisů jen omezené (identická situace je v "mé" oblasti - všimněte si, kolik testů pneu je z čr - nula. všechny noviny i časopisy přebírají testy z DE, kde jsou rozpočty časopisů úplně jinde).
Věřím tomu, že ten test by šel udělat ještě lépe a dokonaleji (stejně jako si můžete na zahradě postavit kosmickou loď - je to jen otázka peněz).
Ale protože předpokládám že u počítačových časopisů je situace stejná jako v mém oboru (nedostatek peněz), byl na test omezený rozpočet. A i tak mě překvapil svým rozsahem a kvalitou.

Do zdejší diskuze jsem se zapojil po přečtení reakce uživatele jménem Weslo, který hodil do placu hlášku:
no koukám že to je zase test na úrovni.Se skutečným provozem nemá bohužel nic společného ...

Ne že bych čekal nějaké argumenty (jsme přece na českém fóru), nezarazil mě ani mudrlant s nickem Fifi, který z pozice jistě sofistikovaného Guru přidal:

Jistě nevhodná metodika a pravděpodobně povrchní znalosti mohou vytvořit dojem unikátnosti.

Ale stále jsem čekal, že se někdo vyjádří konkrétně a prozradí, kde udělal můj oblíbený časopis chybu. A teprve teď můžu bez rozpaků říci nikde - ano, test by šel určitě udělat líp, ale v rámci čr ho beru jako kvalitní unikát. A o zdejší "odborné" úrovni kritiků mě zcela přesvědčil i fakt, že neznají rozložení userů dle vzdálenosti...

Jinými slovy - diskuze přesně ukázala že je to "jen český internet", kde si každej může plácat do fóra co chce a myslet si jakej není guru. Asi jako v hospodě, kde každej strééc po pátým pivu přesně ví jako to měl ten Baroš kopat...
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

později se rozepíšu podrobněji ale jen první "chyby".
1)Uvedl jste jako minimální hodnotu SNR 6dB - nevím jestli schválně ale tato hodnota je v praxi naprosto nedostačující.Já vypozoroval jako minimum pro bezproblémový provoz 12dB.
2)vysílací výkon DSLAM ?Nikde ho tady nevidím.
3)Zroj rušení není jen od ADSL2+ linek v kabelu ale také PCM,HDSL,SHDSL a jiné.Též rozhoduje průměr kabelu který všude opravdu není 0,4mm.
4)Naměřené útlumy odpovídají ideální lince.Je velmi časté že útlum je i 2x větší a je to vlastnost - nikoliv chyba.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Vantage píše:Ale stále jsem čekal, že se někdo vyjádří konkrétně a prozradí, kde udělal můj oblíbený časopis chybu...
Myslím si, že to bylo uvedeno na minulých stránkách.
Vantage píše:test by šel určitě udělat líp, ale v rámci čr ho beru jako kvalitní unikát.
Lepší nějaký test, než žádný - to jsem též již uvedl v minulých příspěvcích.
Vantage píše:neznají rozložení userů dle vzdálenosti..
Opět teoretická možnost vers. praxe.
Pokud někdo uvádí, že teoretická dostupnost XX%, tak musíme vzít v potaz čtyři věci:
1) Městská sídliště: sice blízko od ústředny, ale spousta lidí využívá kabelovku.
2) Městské periferie a vesnice: Dál od ústředny, kabelovka nehrozí a zbývá WiFi a ADSL.
3) Teoretické a praktické rychlosti se liší o desítky procent.
4) Kvalita, stav, "vytížení" kabelu a průřez drátů vedení
=>
Praktické rozložení lidí podle rychlosti bude asi jiné. :wink:

Pokud je tak "skvělá" dostupnost "do 2000 m", tak proč O2 zavádí nově tarif "až 3M"? ;-)

Rozdíly mezi teorií a praxí => http://www.lupa.cz/clanky/adsl-na-konci ... oli-hraje/
Největší (teoretickou) nevýhodou ADSL technologie je sice pochopitelně ona výše zmiňovaná vzdálenost zákazníka od ústředny, ta je brána podle délky vedení místní smyčky a za povolený dosah prostě technicky službu dost dobře poskytovat nelze. Reálné vzdálenosti, které ještě zaručují tu či onu rychlost, jsou však (alespoň v Čechách) ještě daleko pod teoretickými povolenými vzdálenostmi. Proč se tomu tak děje? Jde jen o jakousi bezpečnostní rezervu, nebo za to může zastaralá infrastruktura v podobě vybavení ústředen a stárnoucí a špatně izolované kabeláže? Vzrůstající vzdálenost jednak snižuje šířku pásma, ale jde také o něco jiného. Problém spočívá v tom, jak vůbec koncová ADSL zařízení pracují, díky vysokým frekvencím je přenášený signál (vlivem povrchového jevu a dalších faktorů) značně utlumený, přesto je třeba, aby byl zpracován v širokém dynamickém rozsahu a co nejméně zašuměný.

Svým způsobem důležitější než samotný problém vzdálenosti je tedy útlum signálu vyvolaný dalšími faktory. Na útlumu se sice vzdálenost podílí nemalou měrou, ale zároveň hodně souvisí s někdy přehlíženou kvalitou kabeláže a celkovém provedení příslušného vedení (ergo místní smyčky). Svůj vliv mohou sehrát i „sousední dráty“, které se projevují na úrovni přeslechů. ""Mezi ty významnější vnější faktory, které ovlivňují spolehlivost a kvalitu služby, patří stáří vedení, provedení vnitřních rozvodů, externí elektromagnetické vlivy a rušení.""
Naposledy upravil(a) Shit dne ned 29. bře 2009, 15:00, celkem upraveno 1 x.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Taková perlička z praxe:
16Mbit funguje spolehlivě do 400m - bez ohledu na modem na konci.
1200m max 10Mbit když má dotyčný štěstí.
1700m horko těžko 8Mbit.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
v.klega
Nováček
Nováček

Příspěvek od v.klega »

Weslo píše:později se rozepíšu podrobněji ale jen první "chyby".
1)Uvedl jste jako minimální hodnotu SNR 6dB - nevím jestli schválně ale tato hodnota je v praxi naprosto nedostačující.Já vypozoroval jako minimum pro bezproblémový provoz 12dB.
2)vysílací výkon DSLAM ?Nikde ho tady nevidím.
3)Zroj rušení není jen od ADSL2+ linek v kabelu ale také PCM,HDSL,SHDSL a jiné.Též rozhoduje průměr kabelu který všude opravdu není 0,4mm.
4)Naměřené útlumy odpovídají ideální lince.Je velmi časté že útlum je i 2x větší a je to vlastnost - nikoliv chyba.
Já se bavím, vy jste opravdu komik :-D
1) Myslíte, že 6 dB je vycucaných z prstu? Viděl jste někdy tento dokument? http://www.cz.o2.com/file_conver/19053/ ... 0004v2.pdf Přímo od O2 je napsáno, že šumová rezerva má být větší, než 6 dB. Chápu, kdyby jste test dělal vy, podíval byste se dlouze do zdi a pak zvolil 12 dB. A co třeba 14, nebylo by to ještě lepší?

2) Vysílací výkon DSLAMu není parametrem modemu.

3) To je věcí PSD masky, chytrý porozumí, nezkušený nechápe.

4) Jde vidět, že jste nikdy neprováděl žádné testování. Ale vysvětlovat důvody zde nebudu. Jen pro informaci: pro stabilitu spojení je daleko důležitější, aby modem správně určil útlum, než jaká je jeho absolutní hodnota. To má spíš vliv na rychlost.
v.klega
Nováček
Nováček

Příspěvek od v.klega »

Shit píše:
Rozdíly mezi teorií a praxí => http://www.lupa.cz/clanky/adsl-na-konci ... oli-hraje/
Největší (teoretickou) nevýhodou ADSL technologie je sice pochopitelně ona výše zmiňovaná vzdálenost zákazníka od ústředny, ta je brána podle délky vedení místní smyčky a za povolený dosah prostě technicky službu dost dobře poskytovat nelze. Reálné vzdálenosti, které ještě zaručují tu či onu rychlost, jsou však (alespoň v Čechách) ještě daleko pod teoretickými povolenými vzdálenostmi. Proč se tomu tak děje? Jde jen o jakousi bezpečnostní rezervu, nebo za to může zastaralá infrastruktura v podobě vybavení ústředen a stárnoucí a špatně izolované kabeláže? Vzrůstající vzdálenost jednak snižuje šířku pásma, ale jde také o něco jiného. Problém spočívá v tom, jak vůbec koncová ADSL zařízení pracují, díky vysokým frekvencím je přenášený signál (vlivem povrchového jevu a dalších faktorů) značně utlumený, přesto je třeba, aby byl zpracován v širokém dynamickém rozsahu a co nejméně zašuměný.

Svým způsobem důležitější než samotný problém vzdálenosti je tedy útlum signálu vyvolaný dalšími faktory. Na útlumu se sice vzdálenost podílí nemalou měrou, ale zároveň hodně souvisí s někdy přehlíženou kvalitou kabeláže a celkovém provedení příslušného vedení (ergo místní smyčky). Svůj vliv mohou sehrát i „sousední dráty“, které se projevují na úrovni přeslechů. ""Mezi ty významnější vnější faktory, které ovlivňují spolehlivost a kvalitu služby, patří stáří vedení, provedení vnitřních rozvodů, externí elektromagnetické vlivy a rušení.""
S tím souhlasím. To vy jste tu naopak durdili, že 1200 metrů je málo, že test měl být na 3 km. Jak vidíte, mýlili jste se. Ale v klidu, nečekám, že něco takového přiznáte ;-)
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Predpokladam, ze test byl provaden nekde v praze blizko u ustredny. A takovyto test opravdu nema valny vyznam.
Pokud by mel test odpovidat alespon castecne, chtelo by to nejake mensi mesto a vzdalenost kolem 2-3 km od ustredny.
Pokud by test mel byt pro vetsinu uzivatelu ADSL (coz podle me jsou lide kteri proste jinou volbu nemaji), tak by, podle me, mel byt provaden tak 3-4 km od ustredny, na male vesnici, s pochybnou kvalitou vedeni - prave toto jsou uzivatele, kterych se technologie ADSL a jeji spolehlivost dotyka vubec nejvice.
Jinak procetl jsem celou diskusi a podle vyjadrovani uzivtele v.kolega nechapu, jak muze byt spojovan s redakci chipu - chip jsem povazoval vzdy za to lepsi z ceske nabidky casopisu.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

v.klega píše:1) Myslíte, že 6 dB je vycucaných z prstu? Viděl jste někdy tento dokument? http://www.cz.o2.com/file_conver/19053/ ... 0004v2.pdf Přímo od O2 je napsáno, že šumová rezerva má být větší, než 6 dB.
Věřím tomu, že pokud budu mít dráty pouze sám pro sebe, tak to bude stabilní i při marginu 6dB, pokud si budou DSLAM a modem plně rozumět. V praxi na kabelu nejsem sám => přeslechy a pod, takže to nebude ve večerních hodinách stabilní.
Já mám SNR cca 18/16 dB a na těchto hodnotách je zatím 100%-ně stabilní pouze WAG160N, D-Link 2641B cca jednou za 10 dní spadnul, Zyxely 660HWT3 i 661HWD3 padaly minimálně 3x denně.
v.klega
Nováček
Nováček

Příspěvek od v.klega »

LiveBomb píše:Predpokladam, ze test byl provaden nekde v praze blizko u ustredny. A takovyto test opravdu nema valny vyznam.
Pokud by mel test odpovidat alespon castecne, chtelo by to nejake mensi mesto a vzdalenost kolem 2-3 km od ustredny.
Pokud by test mel byt pro vetsinu uzivatelu ADSL (coz podle me jsou lide kteri proste jinou volbu nemaji), tak by, podle me, mel byt provaden tak 3-4 km od ustredny, na male vesnici, s pochybnou kvalitou vedeni - prave toto jsou uzivatele, kterych se technologie ADSL a jeji spolehlivost dotyka vubec nejvice.
Jinak procetl jsem celou diskusi a podle vyjadrovani uzivtele v.kolega nechapu, jak muze byt spojovan s redakci chipu - chip jsem povazoval vzdy za to lepsi z ceske nabidky casopisu.
Jde vidět, že jste článek nečetl, tak nevím, co řešíte :lol:
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

v.klega píše:To vy jste tu naopak durdili, že 1200 metrů je málo, že test měl být na 3 km. Jak vidíte, mýlili jste se. Ale v klidu, nečekám, že něco takového přiznáte ;-)
Nemyslím si.
Pokud mám laboratorní linku 1200m a na ní mám synchro cca 24M - k čemu to je dobré? Znáte CZ ISP s tarifem 24M? Vždyť i 16M se říká "aždsl".... Komu běhá na synchru 16384/768 stabilně? 10% uživatelů?
Není užitečnější linka 3000m a ať se modemy předvedou, jaké synchro modem stabilně ustojí?
v.klega
Nováček
Nováček

Příspěvek od v.klega »

Shit píše:
v.klega píše:1) Myslíte, že 6 dB je vycucaných z prstu? Viděl jste někdy tento dokument? http://www.cz.o2.com/file_conver/19053/ ... 0004v2.pdf Přímo od O2 je napsáno, že šumová rezerva má být větší, než 6 dB.
Věřím tomu, že pokud budu mít dráty pouze sám pro sebe, tak to bude stabilní i při marginu 6dB, pokud si budou DSLAM a modem plně rozumět. V praxi na kabelu nejsem sám => přeslechy a pod, takže to nebude ve večerních hodinách stabilní.
Já mám SNR cca 18/16 dB a na těchto hodnotách je zatím 100%-ně stabilní pouze WAG160N, D-Link 2641B cca jednou za 10 dní spadnul, Zyxely 660HWT3 i 661HWD3 padaly minimálně 3x denně.
Souvislost s mojí věcnou připomínkou je jaká?
Vantage
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vantage »

LiveBomb píše: Pokud by test mel byt pro vetsinu uzivatelu ADSL (coz podle me jsou lide kteri proste jinou volbu nemaji), tak by, podle me, mel byt provaden tak 3-4 km od ustredny, na male vesnici, s pochybnou kvalitou vedeni - prave toto jsou uzivatele, kterych se technologie ADSL a jeji spolehlivost dotyka vubec nejvice.
Hlasuj, toto je kvalitní názor :razz:

Ve svém odstavci jste přesně popsal cca 3% uživatelů. To je opravdu početná cílová skupina čtenářů.

Já navrhuju aby Chip otestoval růžové modemečky s červeňoučkejma puntíčkama. To bude ještě o procento větší počet potencionálních čtenářů :mrgreen:
Vantage
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vantage »

LiveBomb píše: Jinak procetl jsem celou diskusi a podle vyjadrovani uzivtele v.kolega nechapu, jak muze byt spojovan s redakci chipu - chip jsem povazoval vzdy za to lepsi z ceske nabidky casopisu.
Já naopak oceňuju jeho svatou trpělivost. Když se podívám na diskuzi od počátku a jeho neustálé vyvracení nesmyslných argumentů...
v.klega
Nováček
Nováček

Příspěvek od v.klega »

Shit píše:
v.klega píše:To vy jste tu naopak durdili, že 1200 metrů je málo, že test měl být na 3 km. Jak vidíte, mýlili jste se. Ale v klidu, nečekám, že něco takového přiznáte ;-)
Nemyslím si.
Pokud mám laboratorní linku 1200m a na ní mám synchro cca 24M - k čemu to je dobré? Znáte CZ ISP s tarifem 24M? Vždyť i 16M se říká "aždsl".... Komu běhá na synchru 16384/768 stabilně? 10% uživatelů?
Není užitečnější linka 3000m a ať se modemy předvedou, jaké synchro modem stabilně ustojí?
Je zbytečné reagovat na uživatele, kteří ten článek nečetli. V textu je totiž přesně psané, jaké rušení bylo injektováno, že byla použita druhá ADSL2+ přípojka, aby se zvýšilo přeslechové rušení, jak byla měřena stabilita na rychlosi 16384/768 (přitom tu plácáte hlouposti o 24 Mb) atd. atd. atd.
Jen tak pro vaši představu: když máte ideální spojení 16384/768 a vznikne rušení, dojde k nové inicializaci spojení na nižší rychlosti. Ale jak píšu, je to všechno v článku, nevidím důvod to tady pro lamičky opakovat.
Vantage
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vantage »

v.klega píše:
LiveBomb píše:Predpokladam, ze test byl provaden nekde v praze blizko u ustredny. A takovyto test opravdu nema valny vyznam.
Jde vidět, že jste článek nečetl, tak nevím, co řešíte :lol:
Ale pane Klego, kde žijete? 8)

Není důležité nic číst, stačí jen všechno vědět! A když se najednou nedostává argumentů, je důležité se zatvářit tajemně, dodat něco o firemních pravidlech a dál se vyjadřovat jen mlhavě...

Podle nicku počítám že LiveBomb nakonec dodá něco ve stylu "vím jak to ve skutečnosti je, ale pokud bych vám to prozradil, tak k vám do deseti minut vtrhne URNA, sebere vám disk a vymaže paměť..." :razz:
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Nejde o to, kolik % to je, nehlede na to, ze neverim, ze by to bylo tak malo. Rekl bych, ze na kvalitnich linkach bude neco mezi 15-20% uzivatelu, to je zaroven ta skupina, ktere se tykaji maximalni mozne rychlosti a zaroven je to take ta skupina, ktere bude fungovat asi uplne kazdy modem.
I kdyby ta ma cast byla 3% ,cemuz neverim, stejne jako cemukoli jinemu co O2 tvrdi (okolni vesnice maji ustrednu do 2 km a maximalni rychlosti se pohybuji kolem 4 Mbit - takovych vesnic bude asi vice), tak je to porad ta nejpodstatnejsi skupina, kde na vyberu dobreho modemu opravdu zalezi.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
v.klega
Nováček
Nováček

Příspěvek od v.klega »

Vantage píše:
Ale pane Klego, kde žijete? 8)

Není důležité nic číst, stačí jen všechno vědět! A když se najednou nedostává argumentů, je důležité se zatvářit tajemně, dodat něco o firemních pravidlech a dál se vyjadřovat jen mlhavě...

Podle nicku počítám že LiveBomb nakonec dodá něco ve stylu "vím jak to ve skutečnosti je, ale pokud bych vám to prozradil, tak k vám do deseti minut vtrhne URNA, sebere vám disk a vymaže paměť..." :razz:
Je to tak, takový český sport - anomnyní diskuzing. Jen teď na novinkách nevím, který názor je kvalitní :-D :-D :-D
v.klega
Nováček
Nováček

Příspěvek od v.klega »

LiveBomb píše: I kdyby ta ma cast byla 3% ,cemuz neverim,
Co se týče víry, tak nejsem odborník - zkuste http://www.vira.cz
Už tu byl zmíněn tento graf: http://www.earchiv.cz/b05/gifs/b0318001.gif.
Pokud mu nevěříte, zkusil bych část http://otazky.vira.cz/.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

v.klega píše:přitom tu plácáte hlouposti o 24 Mb
To je pikantní situace. Autor testu už neví, jaká byla synchronizační rychlost routerů v jeho testu. Mezi 26100 a 23200kbps na downstreamu. ;-)
v.klega píše:Souvislost s mojí věcnou připomínkou je jaká?
Že SNR 6dB je v praxi málo. :wink:
Naposledy upravil(a) Shit dne ned 29. bře 2009, 15:59, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“