ADSL modem / router

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
:Mára:
Začátečník
Začátečník

ADSL modem / router

Příspěvek od :Mára: »

Ahoj. k mýmu ADSL netu od radiokomunikací mám starý usb modem který se mi nepodařilo nainstalovat do vist nebo W7 (tragické ovladače 6 let starý)
V routrech se vůbec nevyznám ale asi by to chtělo nějaký s integrovaným firewallem. Docela mě zaujal tento, vypadá docela kvalitní :
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61061

Ale zase nevim jestli to nejsou vyhozený peníze, potřebuje vyloženě jen stabilní připojení jednoho počítače nic víc.
Dík za názory
CPU : Core 2 Duo E8200@3,2GHz def.V + Thermalright Ultima-90, MB : ASUS P5E X38, RAM : Patriot 2x2GB DDR2 800MHz (4-4-4-12) 2,2V, GPU : EVGA GTX 560 Ti 1024 MB, HDD : Samsung 1TB, PSU : Enermax MODU87+ 500W
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ADSL modem / router

Příspěvek od Weslo »

jj tento linksys nebude špatná volba.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

V Chipu 2/2009 vyšel testík ADSL routerů. Pro ty, kteří Chip nemají je to oscanováno zde a pass je můj nick (nepoplést malá a velká písmena :lol: ).

Moje výtky k tomuto testu: Test byl proveden na dobré lince (jakoby vzdálenost od ústředny 1,2km) a tam maká skoro vše v pohodě.
Jak by dopadl test na "drátech" o délce 3-5km, popř. na velmi zašumnělé lince?

Test je to sice hezký (od Chipu), ale defakto neříká pro 80% userů používajících ADSL nic. :sad:
Na druhou stranu: Lepší nějaký testík, než žádný testík... :wink:
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

jako díky za czshare :sad: - tam je věčně plno ....
Nemohl by si alepoň postnout výsledky nebo to nahrát na rs.com prosím ?
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
lantis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lantis »

Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

no koukám že to je zase test na úrovni.Se skutečným provozem nemá bohužel nic společného ... :roll: :roll: Stačí změnit firmware na technologii a dopadlo by to třeba úplně jinak ..

Belkiny a fritzboxy sem tam potkám - povětšinou po nějáké době handshake neprovedou vůbec.Ovšem to se špatně simuluje.Edimaxy většinou nejedou vůbec (starší modely hlavně) to samé ovislinky ... Netgeary běhají dobře u nižších rychlostí - ale vyšších to také není slavné.Je škoda že nezařadili Alcatel Thompson - xDSL část má podle všeho asi nejlepší ze všech momentálně.

ale díky za up ...
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Tento test neříká vůbec nic. Vítěz z tohoto výběru je celkem jasný a mohl by v uživatelích vyvovalt dojem, že D-Link je solidní výrobce. Zde se jedná pouze o licencovaný model, ke kterému D-Link udělal možná tak plastovou krabičku a adaptér. A to ještě kdoví jestli. Zase na druhou stanu ukazuje pěkně kvalitu výrobků firmy Huawei :).
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Nejsilnější stránka firmy Huawei opravdu není kvalita :) - ale cena :!:
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

S tím musím souhlasit. Velmi mne u této značky fascinuje rychlost se kterou dokáží kopírovat renomované výrobce. A kupodivu některé kopie jsou v celku povedené.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Fifi píše:Zde se jedná pouze o licencovaný model, ke kterému D-Link udělal možná tak plastovou krabičku a adaptér. A to ještě kdoví jestli.
Kdo to tedy vyvinul? Broadcom?

PCB toho levnějšího D-Linku 2641B

Obrázek

PCB toho dražšího D-Linku 2741B

Obrázek

Srdcem obou je Broadcom BCM_6348, levnější má WiFi-sekci od BCM, dražší používá Ralink.
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Fifi píše:S tím musím souhlasit. Velmi mne u této značky fascinuje rychlost se kterou dokáží kopírovat renomované výrobce. A kupodivu některé kopie jsou v celku povedené.
Ono to bude tím, že výrobce chipu udělá referenční desing, ze kterého se pak vychází.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Shit píše:Kdo to tedy vyvinul? Broadcom? ... srdcem obou je Broadcom BCM_6348, levnější má WiFi-sekci od BCM, dražší používá Ralink.
Předpokládám, že se bavíme o návrhu PCB a né o chipsetu. Pokud je tomu jinak odpověděl jsi si už sám. Teď bych kecal kdybych na Tebe vybalil konkrétní model. Kolega si upravoval WRTGčko a dělal si u toho takovou pěknou tabulku s přehledy. Snad si na to vzpomenu a získám ji od něj. Osobně si myslím, že je za toto dílo zodpovědný Ayecom. Ale tyhle vztahy jsou strašně těžko k vysledování. V SOHu si dle mého názoru můžeš být skoro jistý, že firma napsaná na obalu má mnohdy s výrobkem společnou jen tu nálepku.
petr_ píše:Ono to bude tím, že výrobce chipu udělá referenční desing, ze kterého se pak vychází.
Ano, to je mnohdy pravda.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Fifi píše:V SOHu si dle mého názoru můžeš být skoro jistý, že firma napsaná na obalu má mnohdy s výrobkem společnou jen tu nálepku.
To dělá více výrobců a nemusí jít přitom o ADSL routery. Proč vymýšlet vymyšlené... V tom bych osobně neviděl chybu.
Spíš nálepku, škatulku s vnitřnostmi, krabici... ale nesmíme zapomenout na firmware.
Sice FW bývá založen na stejné "kostře", ale rozdíly tam jsou.
Ber to tak, že na BCM_6348 je založeno hodně ADSL routerů: Linksys, Asus, Belkin, D-Link a přitom jsou tam nějaké rozdíly.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Plný souhlas. Jenom mne u toho testu docela překvapilo, že redaktor zvolí jako vítěze naprosto průměrné zařízení. Jistě nevhodná metodika a pravděpodobně povrchní znalosti mohou vytvořit dojem unikátnosti. Kdyby na modemy autor trošku přišlápl, tak jsme někde jinde. Ale to už jsi zmiňoval výše.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

ještě bych rád podotknul že FW je to zásadní ... třeba Cisco (samozřejmě jen co se týká xDSL) používá ty naprosto nejhorší čipy a též k tomu neumějí udělat funkční IOS ...
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Fifi píše:Kdyby na modemy autor trošku přišlápl, tak jsme někde jinde. Ale to už jsi zmiňoval výše.
Kvalita či nekvalita linky je velmi důležitý faktor, který v tom testu zcela přehlížejí. Někteří lidé zastávají názor, že na kvalitní linky se hodí zařízení s chipsetem TI AR7, na zašumělé linky chipsety od Broadcomu. O problémem TI AR7 se píše mj. zde.

Domnívám se, že další důležitý faktor je schopnost modemu "domluvit se" s konkrétním typem DSLAMu. Provideři často "tají" typy (výrobce) použitých DSLAMů. Slyšel jsem, že O2 používá DSLAMy Huawei + Alcatel, ČRa Alcatel + Zhone.

Používám BT Premium ADSL a v prosinci ČRa "něco" dělaly s DSLAMy. Původně jsem používal Zyxel 661HW-D3 (chip TI AR7) a před změnou udržel stabilně synchro na 17,3M (tarif 20M), po změně nebyl stabilní ani jako 7M (tarif 8M) - rozpady spojení cca 3x denně. Vyzkoušel jsem i náhradní router Well 845G a stejné chování. Skoro po 2 měsících telefonátů "o ničem" s techniky ČRa jsem se sám pokusil vyřešit tuto situaci jiným routerem, který by měl pro změnu chipset od Broadcomu (risknul jsem D-Link 2641B) a je klid, linka zcela stabilní na 8192/512. Zkusmo jsem požádal ČRa, aby mě neomezily synchro a D-Link se sesynchronizoval na cca 14M a držel den bez jediného problému (tím netvrdím, že je D-Link 2641B nějaký zázrak, ale pouze to, že si rozumí s "mým" DSLAMem).
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Shit píše: Domnívám se, že další důležitý faktor je schopnost modemu "domluvit se" s konkrétním typem DSLAMu. Provideři často "tají" typy (výrobce) použitých DSLAMů. Slyšel jsem, že O2 používá DSLAMy Huawei + Alcatel, ČRa Alcatel + Zhone.
Weslo píše:Stačí změnit firmware na technologii a dopadlo by to třeba úplně jinak ..
Jinak co se týče výrobců tak máš pravdu.Proto se také používají FW na míru pro jednotlivé ISP
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

:Mára: píše:Docela mě zaujal tento, vypadá docela kvalitní :
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61061...
Též se mě docela libil a tak jsem trochu prošťoural net... WAG54G2 je pravděpodobně "postaven" na chipsetu Conexant CX94610.
Docela dost lidí na WAG54G2 (zejména na WiFi sekci) nadává, jelikož současné (byť aktualizované) FW to prý neřeší. :sad:
Dražší WAG160N (snad chipset BCM6358) je snad v pohodě.
Má někdo z Vás s tímto konkrétním routerem (WAG54G2) osobní zkušenost?
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Jop. Nainstalován u zákazníka na 4Mbitové lajně. Jede spolehlivě (Nagios, bez výpadku), ale používám jej pouze jako kabelový bridge. Až za tímto prvkem mám opravdový router (2600).
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Fifi píše:Jop. Nainstalován u zákazníka na 4Mbitové lajně. Jede spolehlivě (Nagios, bez výpadku), ale používám jej pouze jako kabelový bridge. Až za tímto prvkem mám opravdový router (2600).
myslím že na 4Mbit ještě na G992.1 jede téměř cokoliv.A je zajímavé že pokud se opravdu téměř jakkýkoliv modem použije jen jako modem (tj. PPP vytáčí router připojený za ním) tak jsou výsledky většinou lepší než pokud routuje a NATuje samotný modem.Ovšem je to jen můj osobní pocit/zkušenost - nedokážu to ani podpořit fakty ani vysvětlit ...
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“