Tranzistory nejsou vše! Netbursty maj mnohem více tranzistorů než Core a srovnej výkon. Kdyby šlo o poměr tranzistor / výkon, tak by ATI udělala nejlépe kdyby dodnes byla u čipů typu R580, protože ty měly lepší efektivitu než čipy s unifikovanými shadery.no-X píše:DOC_ZENITH: 50% bylo u HD4890->HD5870. A to měli k dispozici výrobní proces zmenšující velikost jádra na polovinu a ještě jádro zvětšili o 20%. Teď nemají k dispozici prostor pro to, aby zvedli počet tranzistorů 2x...
Problém ATI za poslední léta byla neefektivita teoretického potenciálu. Oproti NV furt lepší efektivita plocha/výkon či s nástupem Cypresů i výkon/spotřeba. Alespoň v hernim použití to tak bylo. Ale teoretickej artimetickej má RV770 lepší jak GT200 a vyhrává snad? Ani omylem. Natož v ňákém CGPU použití. RV870 má lepší aritmetickej teoretickej výkon jak Fermi. Vyhrává snad? Ne. V CGPU doznala oproti svejm předchůdcům pokrok ale teoreticky by to mělo mít na mnohem více. Pokud je pravda že Cayman přinese tu změnu front endu, dva teselátory a 4D jednotky a bude jich mít fakt tolik jak se říká, tak já věřim že ty změny v architektuře přidaj tak 25% při stejnym taktu a počtu SP. Tudiž by se tam + 50% dalo dosahnout.
Nemyslim si že by příklad RV770 a RV870 byl na místě. Když RV870 vyšla tak jsem řval že oproti má ocnuté GT200 nemá co nabídnout. Ten čip nepřinesl takovej boost v hrubym výkonu jak se čekalo, jen měl hype protože AAAA první DX11 čip aaaa , že ano.... ale trhač asfaltu se nekonal. Časem to trochu vytáhly drivery... ale.... má tam ňákej bottleneck, je to jasně vidět u HD5850 a 5870 na stejnym taktu. Ihmo rozdíly v rámci chyby měření. Od dob R600 čím více SP ATI do čipu narvala, tím méně efektivní to bylo. Nová generace nikdy nepřinesla ani 50% reálnej nárůst oproti tomu jakej byl teoretickej.
Přirovnal bych to k CPU. Mam P3 na 500mhz s FSB 100. Zvednu násobič takže budu mít 750mhz. Výkon mi ale nevzroste o 25% ale jen o 22%. Pak zas zvednu násobič a budu mít 1GHZ, ale výkon mi už vzroste jen o 18% přičemž teoreticky měl opět o 25%. Zvednu zas na 1250mhz a už vzroste jen o 15%. Co se nám to dějě? Brzdí mě ta FSB. A to je podle mě ta bariéra před kterou ATI stojí. A pokud bude mít cayman novej front-end a jinak uspořádanej čip, může tenhle bottlneeck odstranit, a kdyby ATI měla u Caymana takovej reálnej výkon jakej měl Cypres teoretickej, byl by to boost jako kráva. Na těch +50% by stačilo i to kdyby měli poměr teoretický artimetrika / vs reálná stejnej jako má NV. Proto pokud bude Cayman tak pokrokovej jak se teď traduje, věřim ve větší boost výkonu než se očekává.
+ Bavíme se tu o největším čipu co kdy ATI udělala.