ATi Radeon HD4870 X2/4850 X2 - Problémy a jejich řešení

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
deny1234
Nováček
Nováček

Re: ATi Radeon HD4870 X2 - Problémy a jejich řešení

Příspěvek od deny1234 »

Prosim o pomoc , mohl by nekdo , kdo ma tuhle kartu , spustit GPU -Z , a podivat se na ty dve karty ? jedna mi ukazuje takty jadra ok 750/900 . druha 507/500 :( ati cross fire enabled ,sideport off [unsure on vista 64 ] Je to normalni , nabehne to druhe jadro ve 3 d rezimu naplno ? Nevim jak to ve tri d overit. KARTA Ati saphire radeon hd 4970 x 2 ,dnes jsem naistaloval FRAPS,a v crisis nic moc na plazi prestrelka u rusicky kolem 30-50 fps :( Zda se mi , ze to druhe jadro asi nenabiha naplno .to jsem od te sestavy cekal tedy vic Procesor Q 9550 @ 3650 mgz , 4 g ram ocz 1066 , win vista ultimate 64. Jo to crysis bezelo na 1900 /1200 vsechno na very high , vyhlazovani 4 *. Diky za rady.
Mirek Koci
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek Koci »

To je normální, nefunguje zatím powerplay. U mě vyřešeno mnou upraveným režimem pro 2D a 3D v CCC. To druhé jádro se ti přepne na hodnotu 750 pokud se spustí 3D aplikace (hra). Můžeš to ověřit např. v monitoringu GPU-Z.

navíc tato hláška je v pořádku : Enabled (2 GPUs), Sideport Off (unsure on Vista64).

doporučuji přečíst thread zde
alea iacta est
Sledujte PCTuning na Facebooku a Twitteru.
Obrázek Obrázek
deny1234
Nováček
Nováček

Příspěvek od deny1234 »

dik za odpoved , ja sem to cetl uz predtim , takze je to asi normalni , ja jsem proste cekal od te karty vic , proto jsem si kupoval , v tom crysis se mi to proste zda malo , 2 tydny stara sestava za nejakejch 43 k , jenom hardware , sam jsem ji skladal , a fps nejde nad 50 :cry: JO a to ta karta je nataktovana taky, co snesla bez artefaktu , no nic , snad to vyresi nove catalysty , ted tam mam ty posledni bety.
Mirek Koci
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

S 8.10RC2 nemám žádné problémy, šlapou výborně, kdyby je Satyr nahodil možná by se mu povedlo ovladaní fanu přes CCC rozchodit, zatím vymyšlí jak na to s 8.9WHQL, jsem zvědav jak ještě dlouho... ;-)

// ještě k těm taktům druhého jádra a přepínání z 500/750, bavili jsme se o tom už se Spajdrem, bohužel k ničemu nedospěli. V logu z GPU-Z jsem viděl při hraní Warhead, že druhé jádro se v určitých okamžicích opět podtaktuje na 500 a poté opět stouplo na 750 ( asi podle toho jak škáluje CrossFire). Nevím jestli to je bug GPU-Z, každopádně jsem to vyřešil tím, že jsem si udělal profil i pro 3D, kde mají obě jádra natvrdo stejné hodnoty.
alea iacta est
Obrázek Obrázek
deny1234
Nováček
Nováček

Příspěvek od deny1234 »

ja jsem zkousel i posledni DNA , ale asi se mi je nepodarilo spravne rozbehat , porad to vypadalo jako catalysty , zadna zmena , predtim na stary sestave jsem mel omegy , a ty fungovali korektne , ale mozna je to tema vistama , predti jsem mel XP , ted ty visty samej problem.Jo ty dna to tak podelaly , ze jsem se musel vratit k poslednimu bodu obnoveni , ve 3 d mark vantage cca o 2 tisice bodu min :?
phi11
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od phi11 »

mam MSI OC verzi

skusal som
- upravu povodneho biosu, upravovany len primarny bios, kedze len vnom je polozka FAN
- upravu nastavenia CCC i navrdo s 8.10 beta
- profily na zmenu otaciek fanu podla teploty v rivatuner 2.10/2.11

popritom ze mi otacky sa reguluju ako som to nastavil, vzdy pri zatazi vybehne vetrak na chvilku na 100%, robi to asi kazde 3 minuty na 30 sekund, pritom teplota moze byt 70C
neviem sa tejto cinnosti zbavit, dik za radu

inac crysis warhead mi siel omnoho lepsie na GTX260, prejdene na FANATIK,
zatial aj s novymi ovladacmi mam lagovacku obcas nejaka chybicka v texturach, je mozne ze to druhe jadro prepina stale na 507
e8200@4, Ninja, P5Q Deluxe, 4GB 1066Mhz HyperX, 4870x2-OC, 22" iiyama E2208HDS(FullHD)+Samsung 225bw-r, TT Armor Jr. Silver Window+ RaptorX s kitom, 2x Samsung 750GB F1, Pioneer 212, Epsilon 700W
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ono ta MSI HD4870X2 je s tim vetrakem fakt divna jak to takhle mohly sprasit to nechapu. proste 40% v IDLE a pres 70°C to de na 100%. Takze snad vyjednam vymenu te MSI za neco jineho treba Gigabyte u te problemy nejsou.
Petan_lama
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Petan_lama »

Stratos píše:ono ta MSI HD4870X2 je s tim vetrakem fakt divna jak to takhle mohly sprasit to nechapu. proste 40% v IDLE a pres 70°C to de na 100%. Takze snad vyjednam vymenu te MSI za neco jineho treba Gigabyte u te problemy nejsou.
Já mám zatím ještě MSI 3870X2 a na té se zase větrák netočí vůbec...2D 6%,3D 20% a víc ani ťuk,kdyby to shořet mělo.Četl jsem to na více forech,MSI nebrat,maj nějaké divné biosy a podpora na webu nulová! :?
MSI asi nebrat :roll:
kotasekh
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kotasekh »

jak vytížím obě jádra na 100%?
PC: CPU Core i7 920 3.8 GHz 1,25V 65°C burn, Noctua NH-U12P, MB GA-EX58-UD4P, 3x2GB Kingston 1450 MHz DDR 3 RAM, GPU Sapphire ATi Radeon HD5870 1GB, Fortron Epsilon 700W. OS: Windows Seven 64-bit, Monitor: LCD LG L246WH 24"
iPhone 4 16GB
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

Dneska se mi v compu usídlila tahle "kartička". Měl bych pár dotazů:

Při přechodu do 3D začne karta, sice potichu, ale podivně bzučet a pískat, je to normální?
Taky jsem zkoušel několik her a z víkonu mam rozpačitý pocity :|. Zkoušel jsem např. test gpu v Crysis, při 1680*1050 max. detail mam průměrně 28FPS. Taky jsem zkusil Flatout Ultimate Carnage a v rozlišení 1920*1200 to má jen kolem 40FPS. Není to docela málo??

A co mě žere nejvíc jsou blikající části obrazu :x , třeba v GRIDu poblikávají calá auta. V tom testu Crysis (při 1920*1200) zase blikaly vzdálený stromy.

Budu fakt rád za každou radu.

Ovladače mam 8.10.

//Edit: A taky v 3Dmarku05/06 má výkon jen nepatrně větší než stará 8800GTS, jak kdyby jelo jen jedno jádro.
Jen další blázen, v bláznivém království.
Mirek Koci
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

zkus vantage a hod sem screen
alea iacta est
Obrázek Obrázek
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Preinstaloval jsi cely system? Pokud ne, muze to byt tim a pak te asi ani Driver Cleaner nezachrani.

3D Mark 05/06 jsou jenom benchmarky procesoru(karta by mohla byt i 10x rychlejsi, ale bez zvyseneho taktu CPU to neprida ani bod), jestli chces syntetiku, tak jedine GPU testy ve Vantage.

Ohledne problikavani - zkus dat Catalyst A.I. na hodnotu Disabled(v ATT pak na off). Vypne to CrossFire a pojede ti jenom jedno jadro, v GRIDU by to melo stacit, Crysis je divnej, ale vykon se da setrit tim, ze das shadows na medium, nejde to poznat. FlatOut nema CF profil, takze tam ostrouhas kvuli paradnim ATi driverum, na to si zvykej. Pokud to bude porad blikat, tak znova reinstall driveru, protoze ostatni problemy nemaji. Mas Visty? Karta se pod nimi chova lepe, nez na XP.

Muzes zkusit integrovany benchmak ve Fearu, nebo World in Conflict? Tam by problemy s vykonem asi byly prukaznejsi.

//EDIT: jo, v tom Crysis testujes demo, nebo full verzi? Protoze jenom plna hra od verze 1.1 podporuje multi-GPU.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

mokrejbandita píše:zkus vantage a hod sem screen
Performance na def:
Obrázek
Sobo píše:Preinstal...
Sytém mam nainstalovaný nově, ovladače cat. 8.10.
Sobo píše:zkus dat Catalyst A.I. na hodnotu Disabled(v ATT pak na off). Vypne to CrossFire a pojede ti jenom jedno jadro
Podle http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?t=102209 by to mělo vypnot jen nějakou optimalizaci ne celý cf? Každopádně to přestalo blbnout. Ten výkon v Crysis je hodně divnej pač např. v test EXH naměřili kolem 60FPS - 2x tolik :? .

Crysis testuju full v.1.2, system mam Vista64-bit.

A jak vlastně fungujou/nefungujou ty profily?
Předpokládám že si nastavým celý panel, kliknu profily > správce profilů, zadám jméno> uložit. A pak si aktivováním profilu vyvolám nastavení celého panelu, takové jaké bylo při jeho ukládání.
Jenže realita je taková že při aktivaci mnou uloženého profilu všechno skočí na def. :sad: .

//Kartu ati sem v compu neměl asi pět let, tak je to pro mě docela divočina :roll:.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Ano, Catalyst A.I. u normalnich karet vypina optimalizace, ktere driver makeri udelali(takze se vykon snizi treba o 20-30%), ale u techto X2 karet to opravdu druhe jadro vypne a karta bude k renderingu pouzivat pouze jadro prvni, takze se vykon krom vlivu optimalizaci snizi o ucinnost CF, coz muze byt treba 80%, zalezi na hre. Pokud jsi Crysis jel na Cat. A.I. disabled cili bez CF, pak je vykon pochopitelne maly.

System muze byt nainstalovany chvili, ale pokud uz na nem byly Forceware(GeForce) drivery, muze to byt klidne tim. Pro 100% jistotu je nejlepsi system preinstalovat s ATi grafikou a nahrat rovnou ATi drivery.

Osobne profily pres CCC (Catalyst Control Center) vubec neresim. Dle meho je pro trochu pokrocilejsi usery lepsi pouzit pouze cisty driver bez CCC, ktere se nahradi ATT(ATi Tray Tools). V tech si nastavim urovne AA/AF, kvalitu textur, Vsync, Cat. A.I., apod., pak jen kliknu pravym a vyberu si profil podle toho, jakou hru chci zrovna hrat.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Sobo píše:Pokud jsi Crysis jel na Cat. A.I. disabled cili bez CF, pak je vykon pochopitelne maly.
Zkoušel jsem to i s aktivovaným (textury po přeinstalování sys. přestaly zlobyt), výsledek je ale pořád mizerný :sad: .
Sobo píše:System muze byt nainstalovany chvili, ale pokud ...
Už je nainstalován nově (úplně zabytý dopoledne...)
Sobo píše:Osobne profily pres CCC (Catalyst Control Center) vubec neresim...
Ok, zkusím ho odstřelit (stejmě se mi nelíbý). A co HydraVision a AVIO64 - je to k něčemu?

Teď jsem ještě zkoušel S.T.A.L.K.E.R. - Clear Sky, když dám vše na max s vyp filtrováním i vyhlazováním tak mam v 1920*1200 kolem 25FPS (na začátku před tim barákem) není to taky nějak málo (jako u toho crysis)?
Petan_lama
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Petan_lama »

Raoul Duke píše:
Sobo píše:Pokud jsi Crysis jel na Cat. A.I. disabled cili bez CF, pak je vykon pochopitelne maly.
Zkoušel jsem to i s aktivovaným (textury po přeinstalování sys. přestaly zlobyt), výsledek je ale pořád mizerný :sad: .
Sobo píše:System muze byt nainstalovany chvili, ale pokud ...
Už je nainstalován nově (úplně zabytý dopoledne...)
Sobo píše:Osobne profily pres CCC (Catalyst Control Center) vubec neresim...
Ok, zkusím ho odstřelit (stejmě se mi nelíbý). A co HydraVision a AVIO64 - je to k něčemu?

Teď jsem ještě zkoušel S.T.A.L.K.E.R. - Clear Sky, když dám vše na max s vyp filtrováním i vyhlazováním tak mam v 1920*1200 kolem 25FPS (na začátku před tim barákem) není to taky nějak málo (jako u toho crysis)?

V Clear Sky ten crossfire nějak nefunguje,takže těch 25fps při max. detailech může být správná hodnota...
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Petan_lama: V 8.10 už by snad fungovat měl.
Sobo: ATT(ATi Tray Tools) - tohle fakt funguje mnohem líp :)

Teď sem přišel na zajímavou věc, pustil jsem GPU-Z.0.2.8 a nechal si vypisovat log, jak u Crysis tak Stalkra jedou jádra i paměti jen na 500MHz, zřejmně proto ten malý výkon.
Takže sem v ATT vytvořil profily pro 2D/3D, nastavil aut. oc a zdá se to být ok.

Jen mi to připadá že nějakej velkej rozdíly není vidět :? .
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Jeste me napada zvysit frekvenci PCIe sbernice v rozmezi 100-110 MHz a zvysit napeti PCIe. Pokud ma deska dva sloty, zkus kartu prehodit do druheho. Ohledne vykonu by nam dost pomohl ten Vantage, nemel by zamrzat. Mas na nem patch?
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

PCIe mam na 101 (zvíšit napětí? to snad nemůže mít vliv na výkon, spíš jen na stabilitu).
Druhej slot na desce mam, ale kartu tam nedostanu (dráty pro přídavný napájení by se nevešli, překáží dno krabice), desku mam P5E s X38 (16+16 linek) takže by to mělo bejt jedno.

Mrkni na ten Vantage, Performance na def:
ObrázekObrázek
(To se mi nezdá až tak úplně špatný.)

Ty jsi zkoušel třeba ten Crysis nebo Stalker?
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Ja tu kartu nemam, takze sam nic zkouset nemuzu, ale byl jsem u kamarada, ktery ji ma s C2D E8500 @ 3.16Ghz, 8GB RAM na Viste HP 64bit. Hral jsem Crysis Warhead pri 1680*1050 @ Enthusiast(fanatik), ale shadows(stiny) na medium pod DX9. Na zacatku prvni mise to melo kolem 60FPS, pri vstupu do toho rozlehleho udoli, kdy se v dalce na mori zacne potapet lod, to melo kolem 40FPS. Vantage mel u nej 10 300 bodu, GPU pak 14 050. Mas ten E6750 pretaktovany? Na defaultu to muze byt docela solidni brzda, a to i ve hrach.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“