Následky špatných kondenzátorů + výměny za lepší

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Následky špatných kondenzátorů

Příspěvek od pbjun »

tech MSIcek s nateklyma kondikama kolem ramek tady mam asi 10ks, dneska sem zkusebne prepajel jednu na hitana kondiky - kvuli male investici na zkousku staci :) A funguje, uz probehl 2hod memtest a tedka na to hazu winy a protahnu to nejakym zatezakem ve winech. Puvodni kondiky byly teapa a ty hitana jsou neco podobneho takze max 2 roky provozu :D
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Já se tedy divím, že funguje. Zajímal by mě ne memtest, ten nic moc nezatěžuje, ale Prime95 test, OCCT, SuperPi 32M test a takové... :wink: Já jednou napájel Jamicon na DFI LP B desku a to bylo naposledy, kdy fungovala...

Takže bych před těmito experimenty důrazně varoval :!:

Jinak pro všechny příznivce Chemicon kondenzátorů - tady jsou Chemicon KZG (známé špatné kondíky) vypájené z Soltek SL-KT600-R desky:

Obrázek Obrázek Obrázek

Až na jediný kus ze všech 6 už 5 dokonce probíjí, takže asi tak... Také odpor (ESR) v řádu desetin ohmu je zcela nepřijatelný pro Vcore regulaci. Tam to musí být v maximálně dvou setinách (0.02) - lépe 0.00 = mimo rozsah, jinak je ten kondík na Vcore regulaci vysloveně nevhodný...!
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

Tak muzu potvrdit, prave mam na hitanach 3ks techto desek :)
Vsechny tri jednou bez problemu, test super Pi probehl na 8M bez problemu, testovano s P4 3GHz pak celeron D 1,6GHz a C2D 2,66GHz ktery bezel na 1,6 GHz - dle vseho deska nema plnou podporu...
A na vsech vpoho funguje... Takze asi vpoho...
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Tak po svých zkušenostech bych nejraději řekl - foto, nebo se to nestalo :lol: Včetně běžícího SuperPi 32M testu na té P4 s (s)Hitanama :wink:

Rozhodně bych tohle nikomu nedoporučoval, protože riziko odpálení desky je velké. Na druhou stranu je třeba říci, že MSI to má tedy dobře domenzováno :) Co že je to za ta superdeska od MSI?
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

Pokud bude rano chvili cas tak to nafotim a upresnim :D
Jinak tyhle desky maji hodnotu 00 prd takze na pokusy dobre... :)
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

Tak dneska jen v rychlosti :)
MB: MSI 945GCM5-F V2
CPU: Intel P4 3GHz
RAM: noname DDR2 2GB
VGA: integrovana
Zdroj: Chieftec CFT-500-A12S - má ještě původní Teapo kondíky :D
Tady foto "sestavy" a memtest :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

A tady screeny uspesneho SuperPI :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Gigabyte FX5600XT výměna kondíků + SMD stacking

Příspěvek od trodas »

Moje ségra dostala tuhle kartu na jaře 2006 jako pokus zrychlit Sims ma na jejím počálu oproti Radeonu 9000. Ta karta má bohatou historii, ale abych to zkrátil, tak me sloužila dobře jako záložní karta a zachránila mě, když jsem zničil svou FX5700Ultru. Také předvedla poměrně velmi slušný O/C potenciál (speciálně s vodním chlazením), akorát mi dnes už na nic není a ségra si ji oblíbila.

Obrázek

Ovšem nedávno jsem si všimnul, ze při extra velké zátěži, jako třeba při 64k intrech jako fr-019: poem to a horse odtud http://farb-rausch.de/ nebo Life Index (prapodivně neexistujícím v download sekci grupy Farbrausch, ale můžete si ho stáhnout zde: http://ax2.old-cans.com/life_index.zip ) dochází k zamrznutí obrazu (hudba i intro běží dál) aby se po chvíli opět objevil jako kdyby nic. To jasně ukazuje na to, že ram či core grafiky má nějaký problém. Buď přehřívání, anebo se ramce při zátěži nedostává napětí. Rychlá zkouška snížením taktu core na defaultní prokázala že je to ten druhý problém (ramky) a bystrý pohled ukázal, že na kartě jsou Evercon kondíky.

Už jsem jednou na BadCaps fóru navrhl, aby je přidali do seznamu špatných značek kondíků po mé zkušenosti s nimi v JetWay N2PAP Ultra desce. Takže jak jsem viděl Evercony znovu, tak mě hned napadlo, co bude špatně.

Na boardu se nachází 5ks 1500uF 6,3V Evercon kondíků. Je tu také jeden Sanyo 510uF 4V Oscon kondík a 2ks 100uF 16V SMD elektrolytů. SMD elektrolyty nemám a ty Oscony mají být jedny z nejlepších kondiku. Nejsou to elektrolyty ale "solid polymer" kondíky a jeho kvalitu se zdál potvrzovat velmi vysoký overclock core - 235 na 375MHz - takže jsem ho nevyměnil. Původně jsem plánoval změnu za 560uF Panasonic FM kondík, ale upustil jsem od toho. Už proto, že ten kondík je SMD a jiný než SMD se tam dát nedá, na rozdíl od jiných pozic.

Obrázek

A teď na co tu všichni čekáme - výsledky!

Gigabyte 5600XT karta je šmejd. XT značí na nVidii (asi aby zmátli zákazníky a naštvali ATI?) ty nejhorší karty. Originální frekvence jsou neuvěřitelně nízké - 235/200MHz. I GF2 karty mívaly běžně 250MHz core takt... S vodním chlazením core jsem ji dostal na 375/268MHz což je podle mě přímo neuvěřitelně dobrý výsledek. Teď je ovšem otázka, co se stane v fanless kejse s pouze pasivním chlazením Zalmanem ZM80-HP. I když místo crap Everconů budou na desce kvalitní Samxony GC.

Obrázek

Proč Samxony? Protože Panasonic FM kondíky jsou moc velké a nevlezou se pod chladič - i Samxony jsou dost natěsno, jak vidíte. Zajímavé ovšem je, ze přesto že Samxony jsou stejně velké jako ty nejlepší a nejminituarizovanější značky jako Rubycony ci Nichicony, tak ty Evercony jsou jeste o 3-4mm menší než ty Samxony! Mé podezření na "kvalitu" těchto kondiků jen roste... No a v neposlední řadě důležitým důvodem bylo, ze Big Pope mi je poslal na zkoušku jako vzorky zcela zdarma 8-)

Obrázek

A je tu jeste jeden důvod. Nedávno jsem ségře spravil Samxony celý mainbaordík s naprosto excelentními výsledky, ale to je na jiné téma zde http://trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=16&t=355 :)

Obrázek

Tož k těm overclock výsledkům. Nejdříve core. S pasivním chladičem v fanless case jsem ho musel stáhnout na 355MHz aby bylo stabilní - což je podle mě stále dobré, jen o 20MHz méně, než s vodním chlazením jenž vypadalo zhruba takhle:
http://ax2.old-cans.com/s.php?p=wc&id=30&c=8&d=1&v=v2
(ilustrační obrázek bloku DangerDen Maze4 GPU na FX5200 kartě)

A teď ty paměti, jenž byly kondíky nejvíce ovlivněny. No, zcela mě fascinovalo, jak jsem po 5-ti MHz přidával a přidával a přidával takt pamětem, než se na 283MHz zacaly mírně rozsypávat občas nějaké texturky!
To je plných 15MHz navíc, jen za výměnu kondíků. Pro dokonalou stabilitu jsem to pro jistotu (čeka nás horké léto, mašina je fanless...) stáhnul na 275MHz, ale i tak - dema se nadále nezasekávají jak to dělaly a 275MHz je stále 7MHz nárust :)
(a šílený overclock z původních 200MHz...)

Obrázek

Velmi, velmi velmi dobrý, no ne? :-D

Samo, ta karta je starý crap a nic jí nepomůže, ale... Přetaktování z 235/200 na 355/275 je hodně slušný, nebo ne?
A hlavně - stabilní! :D

Pokračování:
Výměnu kondíků jsem dělal někdy začatkem června 2006, a po šesti měsících začal počál opět dělat problémky... :( 15. prosince 2006 zatuhl když k němu přišel bráška s tím, že si zkopíruje něco z DVDčka, protože v domácím PC co nemá na koleji nemá DVD mechaniku. Po pár dnech se padání zhoršilo (sestra si oblíbila 3D hru a to není dobré pro špatný kondík na kartě...) a tak jsem zkusil nemožné - vyměnit Oscon 510uF 4V za Samxon GC 1000uF 6,3V. Proč? Protože po snížení overclocku byl počál na prime pro CPU i ram opět stabilní, čiže je to grafikou a ne boardem. Po výměně kondíku padání ustalo a GPU clock jsem z 355 zvedl na 365 a stále žádný bug v obrazu :P :-O Kdybych měl kartu ještě na vodním chlazení tak by bylo zajímavé zjistit jestli se jdá přetaktovat přes 375MHz na core, třeba 380? :)
Rovněž zajímavý bug v predposlední scéně z intra Life Index zmizel. A já si celou dobu myslel, že to je použitím bety detonatoru (45.28 - mrknete se zde proč http://trodas.wz.cz/g.php?p=detonators&d=1&v=v2 ) jenž jsem sám musel upravit, aby jely s 5600XT kartou, či že je to něco, co ta karta nezvládne, ale ne, že je to overclocking bug :? Vida, vida, málo jsem testoval!
To ale znamená, ze i jen občas používané starší Oscony nemají vůbec dobré vlastnosti a nahradit je "obyčejnými" Samxony GC je více než žádoucí! Musím řici, že mě, jakožto velkému fandovi polymer kondíků, tohle vzalo dech. Zřejmě bude třeba brát vážně v úvahu často udávanou jen 1000h životnost u polymerů s tím, že se asi s nižší teplotou tak neprodlužuje jako u elektrolytů...
Tak jako tak se zdá, že bude třeba ještě vyměnit dva poslední SMD 100uF elektrolyty, neboť sestra tvrdila že windows má občas po startu rozsypaný obraz, a po restartu se to spraví. Čiže jsem takt vrátil na 355/550 jak byl a přemýšlím kde sebrat nejlépe keramické 100uF kondíky :razz:
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Gigabyte FX5600XT výměna kondíků + SMD stacking

Příspěvek od trodas »

Po nějaké době jsem se k této kartě vrátil, vyměnil všechny kondíky za polymer Nichicony:

Obrázek

Obrázek Obrázek

Gigabyte FX5600XT
----------------------
1x 1800uF 4V Nichicon CK SMD (d10) (5600XT) PCK0G182MCO1GS
3x 1500uF 2.5V Nichicon LE (d10) (5600XT) PLE0E152MDO1
2x 1200uF 4V Nichicon R5 (d10) (5600XT) RR50G122MDN1
2x 1800uF 6.3V Nichicon LG (d10) (5600XT) LG0J182MDO1
2x 180uF 6.3V Nichicon CG (d5) SMD (5600XT) PCG0J181MCO1GS
17x 10uF 6.3V Murata SMD 0805 (5600XT) GRM21BR70J106KE76L

...a pak jsem zkusil něco, co jsem ještě nikdy nedělal. A sice "stackování" keramik kondíků. Jde o to, že dnes se již v velikosti 0805 (tedy délka 2mm, šířka 1,25mm!) dělají i 10uF kondíky na 6,3V (pozor na DC bias, na 6,3V ten kondík má -60% své kapacity, tu si drží jen tak do 2V, na 2,5V je to už -10% kapacity...) a tak jsem se rozhodl podpořit overclock této karty takto netradičním způsobem. Z vrchní strany té karty to bylo relativně jednoduché - přiložit kondík z boku k stávajícímu, přidržet špejlí, zapájet rychle a opatrně z jedné strany (má to 2 x 1,25mm!) a pak z druhé a je to:

Obrázek

Obrázek Obrázek

Problém ale nastal z druhé strany PCB. Tam se vyskutují cínované propojky, ke kterým by se daný kondík okamžitě přípájel a to by byl konec. První nápad s podložkou, který by se posléze odstranila, takže by mezi propojkou a kondíkem byla vzduchová mezera jsem nakonec zavrhnul, protože při vytahování takové podložky po pájení by se moh jak spoj, tak PCB porušit a při "přihnutí" kondíku k PCB by došlo k automatickému zkratu, což věru není nejlepší řešení.
Druhá možnost vypadala ale dost odvážně - posadit kondík na druhý a připájet ho takto na výšku. Hmmm. Prvním problémem je, že špejle je jaksi tlustší, než je ten kondík dlouhý... :lol: Druhým problémem je dech, protože hlubší nádech či výdech kondík smete z dané, pečlivě připravené polohy... :sad:

No ale po trošce laborování se podařilo a kondíky jsou zapájeny:

Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

A teď to nejlepší - karta stále ještě funguje! :lol: Až se tomu sám divím... :)
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

Čoveče, já se divím, že tě pořád baví leštit hov*a :) Samxon nepovažuju za dobou značku, kondíky můžou být třeba celý zlatý, ale nemám k ní důvěru... Máš vůbec nějaký měřící přístroj? Osciloskop a rychlej ultra low noise zesilovač na měření bordela na výstupu, na měření toho jak se ty měniče chovají po tom, co jim totálně rozhodíš konstanty? Teplotní a napěťový koeficient těch keramik bude taky tak brutální, že z těch 10uF ti zbude možná tak 1uF a to ještě s ohromným piezoelektrickým efektem, který naštěstí u digitálu zase tolik nevadí.
Ty polymery měly určitě větší hodnotu, než celá ta grafika...a víš vůbec jaké jsou jejich negativní vlastnosti oproti elytům? Že jsi je taky nacpal všude.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

No, zkusím jak to půjde přetaktovat a pak uvidíme, jestli to za to stálo :) A na něčem jsem si to stackování keramik vyzkoušet musel, takže já jsem spokojen už s výsledkem, že to ještě jede :lol:
Samxon (pokud to nejsou fejky) jsou rozhodně jedny z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší elektrolyty. Fejků jsou ale plné LCD monitory (Samxon GF, typicky) ...
(byly extenzivně testovány nad BadCaps fóru proti Rubyconům, Panasonikům a Sanyo kondíkům a obstály na výbornou a mně slouží zdroje a desky a grafiky s nimi také už roky)
Osciloskop jsem používal ScopePlus 440 od TPI: http://postimg.org/image/qc1qqciol/ http://www.atcweb.com/tpi440.htm - momentálně čekám, až mi ho laskavě od zlodějů vrátí policie, což už trvá víc jak rok...
Kondíky měřím tímhle měřítkem: http://postimg.org/image/e3n9z3lfd/
Teplotní koeficient těch Murata keramik bude výborný, protože jsou to X7R :-D Máš to tam napsaný, spolu s výrobním číslem, podle kterého je na Digikey či Mouseru, Farnellu atd. najdeš a mrkneš se na ně.
DC bias je na 2,5V jen -10%, takže kapacita bude 9uF a ne tvůj 1uF:
Obrázek
http://psearch.murata.com/capacitor/pro ... E76%23.pdf

Jinak řečeno, neuč orla létat a případně se nejprve mrkni do datasheetů, abys nebyl skoro o řád vedle :lol:

Absolutně mně piezo effekt nevzrušuje a nevím také proč by měl. Ať se součástky vrtí, od toho tam jsou :wink:

Co se polymerů týče, pak ty jsou zejména naprosto nanic na nízké frekvence, tam padá ripple current koeficient z udávané hodnoty na 0,05 (120Hz, Samxon URL polymer), zatím co elyty si drží ještě slušných 0,5 (Samxon GA).
A dále polymery mají rády vysoké frekvence - a to je dobře.

Pro mně na grafiku a pro většinu aplikací, kde filtrují napětí po regulátorech, je podstatné hlavně to, že polymery dokážou dodávat největší pulzní proud - nejsou problémy přes 6 000mA (rekord 7 300mA, Nichicon LE 1500uF 2.5V d10x13), zatímco nejlepší elektrolyty na světě (Samxon GA a Nichicon HZ) se dostaly jen na 4 140mA.
Ergo mimo zdroje a snad ještě vstupní Vcore filtry je vhodné nacpat polymery (mimo audia) kde to jen v PC jde.

Pro mně bylo také podstatné, že jsou menší než ty užité elyty, takže věc byla z hlediska místa a chlazení jasná :)

Jinak jsem ke kondíkům napsal vcelku rozsáhlý příspěvek zde založený:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... &sk=t&sd=a
(od toho "Jak poznáš špatný kondík?")
...a když se na něj mrkneš tak ledasco pochopíš :wink: Např. že X7R drží +/- 15% do 125°C, takže nějakého teplotního driftu bych se vůbec nebál, kolem provozovaných 40 - 45°C bude zanedbatelný, stejně jako DC bias. Holt tady někdo ví, co dělá :wink:

Zamýšlel jsem to jako pin-up FAQ, ale zatím to tak nebylo pochopeno :oops:
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

Ty si myslíš, že neznám hmoty keramik? Je pravdou, nevšiml jsem si, že jsou to X7R, myslel jsem, že v takové velikosti s takovou kapacitou budou X5R, za to se omlouvám. S tím neuč orla létat na mě moc nechoď čoveče, navrhl jsem toho myslím o docela dost víc jak ty, nezaobírám si sice problematikou přímo spínaných zdrojů a měničů (i když samozřejmě základy znám), ale celou dobu se hrabu v digitální a digitálně/analogové technice a výsledky, co mám naměřené, docela svědčí o tom, že vím co dělám... Blokování a dobré zdroje jsou v mém oboru 50% úspěchu.
X5R používám opravdu jen když musím a opravdu jen na digitál, kde piezoefekt nevadí...ale kdybych jej hodil třeba i na pitomé blokování analogového napájení D/A převodníku, tak půjdou parametry pěkně do řiti. Polymery osobně nepoužívám vůbec, protože mimo blokování vysokofrekvenčních měničů jsou úplně na **** Taky díky tomu, že mají nemalý šum. A díky tomu, že jsou naprd na nízkých frekvencích jsem se několikrát setkal s tím, že způsobily nestabilitu nějakého stabilizátoru. Nippony používám všude a mám je rád, jelikož dodrží to co mají napsané v DS, vydrží teploty, mají dobré parametry a hlavně jsou za normální peníze. Netuším, jak by se základní řady (SMG, KMG, LXZ...) chovaly ve vysokofrekvenční obvodech, ale i na to má nippon speciálně určené řady.
S těmi samxony nevím, mé zkušenosti jsou jiné, možná všechno co mi prošlo pod rukama byly pajcy.

Na blokování používám kombinaci NP0 a X7R 100n, kapacity nad 1u používám elektrolyt, nebo tantal. Na citlivějších místech pak C0G a NP0. Je pro digitální obvody mnohem lepší je zablokovat malým 1n NP0 co nejblíže napájení, než jim cpát někde dalších 10u, což sice může zlepšit přechodovou odezvu, nicméně to často není vůbec podstatné.

Tady se může pokochat jedním z mých posledních dílek... https://lh5.googleusercontent.com/-Ddqs ... 203748.jpg Osazeno Nippony SMG, KMG a na potřebných místeh LXZ, hnus co? :) Ale mě nestály majlant a dané aplikaci plně vyhovují (zvuková karta s harmonickým zkreslením pod 0,0002%).
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

:-D Tak když jsi uvedl, že mé přidané keramiky budou mít jen cca 1uF, tak to tak vypadalo, jako kdybychom se bavili mezi neználky :wink: X7R typ nebyl vybrán náhodou a kdybych tam nacpal 1210 nebo větší, tak bych je tam nacpal (menší DC bias, lepší parametry) - ale holt co výrobce vybral, to tam je.
Omlouvat se netřeba, všichni děláme chyby. Jen se pak nediv, že jsem odpověděl jak jsem odpověděl. Kdybych neuvedl přesná výrobní čísla, čímž jsem otevřel pohodlnou cestu k datasheetům (Mouser.com, paste, click, read...) a tak bych byl "milejší", ale pokud mi chce někdo kecat do toho, co dělám, pak musí přijít s fakty (také se pletu a co já už vyvedl blbin...) a ne s nepodloženými tvrzeními, co shoří jak papíroví čerti jedním pohledem na graf závislosti kapacity kodíku na použitém napětí.

Navíc není zrovna obvyklé, aby člověk narazil na někoho, kdo vůbec ví, že kondíky mají také nějaký DC bias a že je často brutální - jako 10uF kondík na 6.3V = normální člověk čeká, že na jmenovitém napětí to bude těch 10uF. le prd, panáčku, budou to jen 4uF :lol: Protože DC bias na 6.3V je -60% kapacity dolů, smůla, smolík a páčko :razz:

No a protože oba dobře víme, jaké DC napětí mají DDR čipy (2,5V, kdyby někdo tápal v paměti), tak oba víme, že v tomto případě bude DC bias -10%, tedy 9uF bude výsledná kapacita.

Já jsem v spínaných zdrojích také relativní začátečník, když třeba měním na desce mosfet za jiný pro zlepšení, tam prolízám datasheety i týden, než jsem spokojen s tím, za co to chci vyměnit. Holt známý odborník Davmax z Austrálie se mi už dlouho nezval. Naposledy si stěžoval, že si jeho žena myslí, že jsm gay, protože proč bych si s ním jinak podle její logiky psal, že :lol: Nějaká ČR ani to, že Davmax rozumí mosfetům sakra dobře, holt většinu lidí nezaujme...

Jsem rád, že se hodneme na tom, že na digitálu je piezoeffekt vcelku zanedbatelný a není třeba se jím zabývat.

Audio je kapitola sama pro sebe, to se s dgitálem vůbec nedá srovnat. V digitálu se občas můžeš rýpat doslova jako slon v porcelánu a ještě to pojede líp... A proto, že polymery mají jistý šumík, tak se přece blokují kopou keramik - a k audiu je dá opravdu jen magor co neví, co činí. Je pro mně poměrně nová i informace, že ani D/A převodník by z polymerů na napájecí větvi nebyl zrovna šťastný. To by nešlo vyřešit keramikami? :roll:

Na nízké frekvenci má polymer, jak jsem uvedl na příkladu, typicky 0,05 z jeho hlavního parametru, což věru není dobré :-D Audiofilové nebudou z těchhle krámů nadšení... ale takový Rubycon Black Gate nebo alespoň Elna RSF audio kondíky - to bude jiné, viď?
Samo, svitky to nejsou... ale lepší jak polymery v audio signálu :)
Nippon Chemicony základních řad jsou prý v pohodě, bohužel hi-frekvence řady KZG, KZJ, TMV, TMZ jsou uznávány nejen na BadCaps odborníky jako špatné kodníky, ale mnou jsou přímo nenáviděny na základě osobních zkušeností.
Samxony jsem bral jen výlučně z Hong Kongu přímo od zdroje blízkému továrně, takže jsem se dostal k ledasčemu - např. zde je sken (oříznutá identifikace) z měření zkušební řady GA kondíků:
Obrázek
Pokud ti Samxony selhaly nebo jejich parametry byly mimo mísu, pak šlo o fejky. To mohu říci jistě, protože já mám s nimi jen ty nejlepší zkušenosti a nejsem sám. A nadto - podle všeho jim Nichicon dodával elektrolyt, takže jakmile jejich zdroj vyschl, tak už dělají v podstatě jen polymery... což by fámu potvrzovalo a na kvalitě jim dodávalo.
Pouze jejich testovací série jsou občas špatné. Jedna testovací série speciálních 1800uF d8 GCček se mi pěkně nafoukla i bez používání a jeden 1800uF kondík ukazuje na měřáku i 6000uF (jeden z osmi, další kolem 4500 - 5500) ... lol
Nuž, testujeme :-D
pro digitální obvody mnohem lepší je zablokovat malým 1n NP0 co nejblíže napájení, než jim cpát někde dalších 10u, což sice může zlepšit přechodovou odezvu, nicméně to často není vůbec podstatné
A zdáse, že si karta myslí něco opačného. Z defaultu 234/200MHz šla na:
Obrázek

390/275MHz 8-)

Ono tam, kde už to blokování je, se vyplatí když chceš extrémy, přidat blokovací i filtrovací kapacitu jak to jen jde (občas i jak to nejde) a výsledky se dostaví. Ukaž mi kartu, co z 234/200 dostaneš na 390/274 a Aquamark 3 projel bez artefaktů :wink:

Ad. zesilovač
Oooooo, krásná práce! Proč hnus? Ty nádherné svitky :razz:
SMG a KMG Chemicony neodsuzuji, když tam dáš KZG tak řeknu že je to shit, ale dělej jak myslíš :wink: To osazení i zpracování vypadá profesionálně a zkreslení je hezké, ale v jakém rozsahu? :roll:
A jaké zkreslení má pak průměrný reproduktor? :)
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

V tom případě byla karta navrhnuta tak, aby to bylo levné a splnilo to to co má (čti prasácky a špatně, plno kompromisů), když přidaných několik uF k napájení paměti zlepšilo takty. Ono obecně nikdo, žádná firma jako asus, GB, msi atd, nepoužívá pořádný návrh...nikdy a nikde. Asus kupříkladu teď vydal nový essence III DAC, který stojí asi 45 kKč, ale návrh digitální části je prostě jako by navrhovali nějakou podělanou základní desku - naprosto špatně. Ono ani ten analog nedodržuje základy správného návrhu, ale ty u DACů zná opravdu jen pár lidí.

Je to zvuková karta, ne zesilovač :)
Zkreslení je dosáhnuto zatím na 44,1 kHz, 1khz testovací signál, jelikož mě čeká ještě nějaké ladění zdrojů. Průměrný reproduktor mě myslím v této kategorii moc nezajímá, tohle je určeno pro velmi nadprůměrné reproduktory a hlavně je to určeno na měření ostatních zvukových karet, případně zesilovačů atd.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Následky špatných kondenzátorů + výměny za lepší

Příspěvek od Trinom »

Opět sloučeno. Trodasi, pokračuj prosím tady, už jsem tě o to žádal posledně.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

...ale pak je v tom strašný bordel a nikoho nelze např. odkázat na FAQ ke kondíkům, kdž začne plácat blbiny... Tohle je opravdu strašně nesmyslné. Jakýkoliv dobrý nápad nebo téma se v tom okamžitě ztratí...

...

Overclock FX 5600XT - aby se ukázalo, jak kondíky pomáhají:
Obrázek

Obrázek

Aquamark 3 dokáže běžet na 390/275MHz:

Obrázek

...3DMark 2001 ukazuje chyby od clocků větších jak 370/305...
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

A jaky OC ta karta davala pred vymenou kondenzatoru?
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

FAQ si udržuj v prvním postu, pokud ho chceš mít :wink:
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“