del42sa píše:chce to číst text a ne jen se dívat na grafy
From a compute standpoint, Bulldozer's cores are very well balanced: they have a maximum throughput equal to 66% of K10's ones, but remember that AMD 1) was able to integrate 2 integer cores per module and 2) the third ALU/AGU pair is rarely used. This means that a Bulldozer module can provide noticeably better results (in the range of 50-100%) than a Phenom core
závěr z článku zní:
"So ALU performance is going to be a strong point of Bulldozer architecture, at least compared to its previous products".
taky je tam jasně napsáno něco o limitovaném L1 write bandwidth.
viz. odkaz který jsi postnul, úplně dole.
Ano, četl jsem, viděl jsem grafy a nechápu odkud berou to pozitivní hodnocení BD ALU. Když se podíváš na ty grafy, tak tam není jediný který by ukazoval že v singlu je BD rychlejší než Phenom. Pouze v jednom grafu (Int32 L1 Store intensiv) je výkon stejný jako má Phenom - a to je ten úspěch? Jinak ve všech případech v single operacích je pomalejší, někdy o fous a někdy jeho výkon dokonce padá na pouhou polovinu Phenomu (Int64 L1 store intensiv)

Samozřejmě SB je někde jinde, ten se dotahuje na 8-mi jádrový BD i s pouhými 4-mi jádry (vypnuté HT). A to má SB 3ALUs, z nichž ta třetí je naprosto zbytečná a nevyužitá přece
Takže si to shrneme: BD je celkově v Int operacích slabší jak Phenom, někdy dokonce jeho výkon padá rapidně dolů díky pomalému zápisu L1. A to má BD výhodu v tom, že pro single má k dispozici mnohem výkonnější front end celého modulu!
Celý problém je, že oni dělají závěry z porovnání BD modul vs. Phenom core, což je kravina, protože BD modul i s L2 cache obsahuje téměř 2x víc tranzistorů než Phenom core. Adekvátnější je spíš porovnávat 1modul vs. 2Phenom jádra. Mimochodem tam připouští, že Phenom X8 by byl výkonnější než BD, ale že prý by jej určitě neuchladili a proto je BD mnohem lepší volba - to je další nesmysl, Phenom na 32nm v Llanu ukazuje stejnou spotřebu jako FX-4100, takže Phenom X8 by na tom byl spotřebou stejně při daleko vyšším výkonu. Na BD je dobrá jen FPU a MemCtlrer.
Na grafech je kouzelné to, že si z nich člověk může vyvodit závěry sám, nebo si pomocí nich ověřit závěry pisatele článku. Já nad grafy dokážu zapojit mozek a rozhodně z nich nemůžu učinit tak pozitivní závěry ohledně ALU BD. Nevím, asi hulí kvalitní matroš, jinak si to nedovedu vysvětlit.