Degradace SSD

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Re: Degradace SSD

Příspěvek od Octopuss »

Mafian277198 píše: pon 9. úno 2026, 18:29 Neví se o tom, proč? Protože si BFU řekne, kua ten komp je pomalej, asi to bude chtít reinstall... ale o příčině neví :lol:
Nikdo nemluví o BFU ale technických webech.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

mouldy píše: pon 9. úno 2026, 20:59 Už jsem to tu psal, ale zpětně se mi jeví nákup Lexaru NM790 jako hodně dobrej kauf, svého času patřil ke špičce GEN4 SSD, netopí a alespoň můj kus vůbec netrpí na hnilobu.
Pokud tedy člověk nedělá každé tři měsíce jako osel refresh, tak tento na první pohled DRAM-less průměrný disk strčí do kapsy i T700.
Taky mám zatím stejnou zkušenost.

A doufám, že to tak bude dlouho. T700 je krám, krámů. T705 je lepší, ale furt krám. Netušil jsem, že v dnenší době budu řešit nekompatibilitu, ale bohužel to tak je a setkal jsem se s tím, že v Gen5 ta T700 na desce nejela! A to byla v QVL u MB.

Shitsung jsem nesnášel v době prvních EVO SATA disků, to byla bída a zmar, ty M.2 celkem chodí a fungují, a máš takovou jakousi jistotu, že to bude fungovat.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Octopuss píše: pon 9. úno 2026, 22:18
Mafian277198 píše: pon 9. úno 2026, 18:29 Neví se o tom, proč? Protože si BFU řekne, kua ten komp je pomalej, asi to bude chtít reinstall... ale o příčině neví :lol:
Technickej web? Kterej zapojí disk, prožene naskriptovaný testy, vyplní tabulku a jede dál? Vem si jak dlouho, jim trvalo, než začli testovat víc dat jak 1GB test file a řešit co se stane po vyčerpání pseudoSLC cache?! Já tohle řešil už v době kdy sem testoval 256GB disky pro Alzu, věru 8 let zpět.

Od té doby jsme se dostali do situace plného konzumu - prostě něco co je dostupné, má to dostatečnou kapacitu a není to to nejlevnější, protože všechno jsou to střepy.

Dobrý disky už se dělali.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

python.p píše: úte 10. úno 2026, 08:15
Octopuss píše: pon 9. úno 2026, 22:18

Technickej web? Kterej zapojí disk, prožene naskriptovaný testy, vyplní tabulku a jede dál? Vem si jak dlouho, jim trvalo, než začli testovat víc dat jak 1GB test file a řešit co se stane po vyčerpání pseudoSLC cache?! Já tohle řešil už v době kdy sem testoval 256GB disky pro Alzu, věru 8 let zpět.

Od té doby jsme se dostali do situace plného konzumu - prostě něco co je dostupné, má to dostatečnou kapacitu a není to to nejlevnější, protože všechno jsou to střepy.

Dobrý disky už se dělali.
Mluvím o webech jako např. Techpowerup, kde se fakt recenzuje jinak než popisuješ.
Plus máš reddit a jiný fóra, kde se typicky jednou za čas objeví nějakej nerdí rejpal, kterej objeví něco novýho. To "SSD hnití" se zatím objevilo z celý planety na jednom obskurním českým fóru, tak reálný implikace beru pořád s rezervou. Ostatně se mi v kompu za posledních 15+ let už SSD vystřídalo docela dost (plus kompy, který jsem stavěl z lowendu), a nikdy nebyl problém s reálnou degradací dat.
Naposledy upravil(a) Octopuss dne úte 10. úno 2026, 08:25, celkem upraveno 1 x.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Já taky... dohledej si nějaký starší recenze. :)

A hlavně, než dopíšou recenzi máš dost pravděpodobně venku jinou revizi. Podívej se na YT a Linuse a Adata SX8200 kterej jsem taky testoval a taky jsem musel pak známej vysvětlovat, proč jejich disk nedosahuje výsledků jak ten můj z recenze.
Naposledy upravil(a) python.p dne úte 10. úno 2026, 08:25, celkem upraveno 1 x.

iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

python.p píše: úte 10. úno 2026, 08:11 že v Gen5 ta T700 na desce nejela! A to byla v QVL u MB.
S tím jsem se setkal u Asrocku, s jiným Gen5 diskem, stačilo manuálně přehodit z Auto na Gen5 PCI, pak to začalo teprve detekovat disk, taky jsem nechápal.

Jinak já už jsem k tomu začal přistupovat tak, že do klientských PC beru to, co je za dobrou cenu, s větším TBW a delší zárukou, už jsem to tu psal. Řešil jsem reklamaci drahých Solidigm (a rovnou dvou kousků), Samsungu PROs, ADATA i WD. Musím říct, že ze 100% vždy úspěšně vyřešeno. Beru, co má 5+ záruku.

Co mi zatím třeba drží jsou Kingstony Fury Renegade, jeden čas byly v Alze za super cenu a je to bestseller, tam nechcípnul ještě ani jeden.

Je to ale o štěstí, kombinace Micron+Phison controlleru u ADATA mi už jednou chcípla a u Kingstonu mi i přes vyšší nasazení drží..

Naštěstí většina klientů už si dnes platí různé cloudy.. od Samsungu, OneDrive, iCloud,.. kam je firmy dotlačily skrz AI, Officy,.., takže už je rada i zálohování snažší a není to překvápko, když to chcípne. :-D
Naposledy upravil(a) iambenny dne úte 10. úno 2026, 08:30, celkem upraveno 1 x.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Byl to ASROCK Z890 TAICHI, poslední BIOS v té době. Auto ani Gen5 nefungovalo. Musel jsem to přepnout na Gen4 aby to jelo... Naštěstí na dané použití to nemělo vliv, ale nasranej jsem byl pěkně.

Jop, záruku jsem do toho "výběru" zapomněl napsat. Ono nemá moc cenu si nad tím lámat hlavu, bohužel.

Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Degradaci ti nikdo neotestuje. Nikdo ješte nevymyslel, jak to spolehlivě otestovat v nějaké rozumné době. Není ani směrodatný náš vzorek na fóru, může se lišit klidně série...
Jistý je akorát to, že se změnila "receptura" a disky na to prostě trpí snad všechny bez ohledu na značku. Consumer disky samozřejmě. Nic to neznamená, že někomu ten disk drží. Může být jiný usecase a degradace je na světě.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Mně osobně už vyhnily až do nečitelnosti dva SSD. Jeden byl nějaký starý Sata, tuším ještě MLC. Druhý byla Firecuda 530 (ano, měl jsem smůlu na shit kus). V obou případech to byly systémové disky s OS... a právě OS má hromady souborů, které od instalace už jen roky leží a nikdy se nezapisují. Po přeformátování disky opět jedou.

Takže hnití dat je reálný problém.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Já tady mám hromádku asi 20 kusů Samsungů SATA s MLC co vyhnili do sraček, ale taky po 8 letech... :D

Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Takže je zjevně úplně totálně jedno co máte, je to kusovej problém, a vůbec nejde o "za mejch mladejch let ještě dělali NAND z ambry, já bych to moderní 3D stackování zákazala" :D
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ne tve neni to totálně jedno. Přečti si těch 60 stránek. Jen magor by se (v tvém případě) zbavoval 970PRO 1TB, ala jednoho z nej držáků ever, a nahrazoval ho novym, opět 1TB WD/Sandiskem kterej je ještě k tomu DRAMless.

Tvé popírání tohodle problému při 60 stránkách důkazů + tuně osobních zkušeností od lidí tady mi připomíná popírače covidu ve své době. Fakt haluz.

Já jsem to také nebral moc vážně, i poté co mi vyhnil ten Transcend jsem si mylslel "eh, shit kus, whatever", ale poté co jsem v práci musel řešit smrt celejech racků serverů, protože se tam jako boot drive použila 870EVO, poté co 860 a 850 v minulosti byly na toto použití ok a držely, jsem se tim začal sakra více zabývat a tak vzniknul tenhle topic.

Pokud chceš tohle googlovat na zahraničních místech tak goolguj "SSD bit rot". Protože to je oč se tu jedná.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne úte 10. úno 2026, 11:28, celkem upraveno 2 x.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Octopuss píše: úte 10. úno 2026, 09:45 Takže je zjevně úplně totálně jedno co máte, je to kusovej problém, a vůbec nejde o "za mejch mladejch let ještě dělali NAND z ambry, já bych to moderní 3D stackování zákazala" :D
Ne ty voe... ty fakt nechápeš? A klidně to můžeš zesměšňovat, to je v klidu. Bohužel za mým a Docovím "pláčem" jsou právě ty zkušenosti z praxe, kdy jsme to řešit museli. A fakticky dřívější SSD drží do teď.

Jedna věc je technický background a druhá věc je lidský přístup k danému problému.

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tady máš starý PDFko z r 2014 kdy to studovali i v IBM.

https://web.archive.org/web/20170303131 ... bility.pdf

A už tehdy došli k závěru že výrobci mlží a zatajujou reálnou výdrž dat při čtení. všichni jen vlajou vlajku kolik NAND vydrží zápisů, ale že při čtení dochází k postupné degradaci informací okolních sektorů o tom se mlčí protože to recenze nikdy neodhalí. Veškeré long-term testy, ač jsou vzácné, tak když je někdo prováděl tak se zaměřoval na upsání disků přes tunu zápisů, ne o "ležíme a čteme a pak po roce porovnáme výkon".

Jedec totiž vyžadoval aby SSD držely informace 10 let při fresh NAND když se jen čte, rok když je disk odpojenej komplet od elektriky, a na druhém konci životnosti u komplet sjetých NAND (protože ono opotřebení na rychlost degradace také má vliv) kdy už jim zbejvalo 0% TBW do upsání k smrti, tak u těch se očekávalo držet read-only data rok a 3 měsíce v power-off stavu. Tyhle dvě podmínky (hlavně tu první) dnešní konzumní SSD prostě nesplněj.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

DOC_ZENITH píše: úte 10. úno 2026, 09:54 Ne tve neni to totálně jedno. Přečti si těch 60 stránek. Jen magor by se (v tvém případě) zbavoval 970PRO 1TB, ala jednoho z nej držáků ever, a nahrazoval ho novym, opět 1TB WD/Sandiskem kterej je ještě k tomu DRAMless.

Tvé popírání tohodle problému při 60 stránkách důkazů + tuně osobních zkušeností od lidí tady mi připomíná popírače covidu ve své době. Fakt haluz.

Já jsem to také nebral moc vážně, i poté co mi vyhnil ten Transcend jsem si mylslel "eh, shit kus, whatever", ale poté co jsem v práci musel řešit smrt celejech racků serverů, protože se tam jako boot drive použila 870EVO, poté co 860 a 850 v minulosti byly na toto použití ok a držely, jsem se tim začal sakra více zabývat a tak vzniknul tenhle topic.

Pokud chceš tohle googlovat na zahraničních místech tak goolguj "SSD bit rot". Protože to je oč se tu jedná.
Já to nepopírám, ale mám pochybnosti, že je ten problém reálně tak velkej, jak se to podle týhle diskuze může zdát. Dokud jsou data čitelný i po pár letech (což mi podle týhle diskuze přijde, že v drtivý většině případů platí), nejspíš to není katastrofa. Je debilní, že se kvalita snižuje? Samozřejmě.
Na druhou stranu, jakej blázen dá do serveru lowend desktopový SSD, byť jen na boot? U kritických oblastí by se asi nemělo šetřit. To samozřejmě výrobce neomlouvá, že něco vaří z nekvalitních surovin, ale... víšco.

V nejbližší době budu definitivně reinstalovat Windows na 512GB Kingston KC3000 (ten jsem koupil už před pár měsícema, chtěl jsem něco levnýho a menšího, protože tam reálně budou jen Windows, ale zároveň rychlejšího než to HP, který je dost slabý), protože ten aktuální HP krám (EX950) má po pěti letech používání čistě na Windows (s tím, že hry a velký data jsou na Samsungu) health okolo 60%, a bude zajímavý to sledovat, když jsem teď projel šanci kouknout v HD Tune na mapu tři roky starý instalace. Ostatně můžu nacpat nějaký random data i na to HP, a sledovat co se stane po půl roce ve skříni.

P.S. Toho Samsungu se nakonec zbavovat nebudu, protože úplně přinejhorším se s tou brutální životností, kterou má (jsem línej to počítat, ale pokud za ~sedm let mám zapsáno míň než 50TB a Samsung uvádí 1200, nejspíš mi vydrží až do dne, kdy budeme hrát na kvantových strojích), bude hodit na ukládání videí nebo virtuálů (tím jsem hádám částečně oddělal to HP, protože když něco testuju, proletí 30GB image sem několikrát denně a tam jen to hvízdne...).
Nicméně PCIe 3.0 rychlosti už jsou při načítání her, který mají třeba přes 100GB, trochu poznat, a já jsem dost netrpělivej člověk, tak jsem chtěl něco kapku rychlejšího.
Naposledy upravil(a) Octopuss dne úte 10. úno 2026, 12:37, celkem upraveno 3 x.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Mimochodem nevím, jestli je to specifikum konkrétních desek od konkrétních výrobců, ale v poslední době jsem trochu prohazoval hardware a po docela dlouhý době tápání ve tmě zjistil, že B650 a B850 desky (zkoušel jsem tuším pět modelů od tří značek) v prvním M.2 slotu nedetekují gen3 SSD. Prostě se v BIOSu nezobrazí. Možná je to nějakej AGESA bug nebo co já vím, protože v nastavení slotu jdou manuálně vybrat rychlosti od gen2 to gen5, ale pokud je SSD starší než gen4, prostě se nedetekuje, což je pěknej ojeb. A soudě podle nula výsledků hledání podle všech možných klíčových slov to nejspíš nikdo neví, protože zřejmě málokdo takhle starý SSD používá na současným hardwaru.
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

Octopuss píše: úte 10. úno 2026, 12:22 Nicméně PCIe 3.0 rychlosti už jsou při načítání her, který mají třeba přes 100GB, trochu poznat, a já jsem dost netrpělivej člověk, tak jsem chtěl něco kapku rychlejšího.
Skoro určitě nemáš pravdu. Načítání her (pokud to není opravdu hodně paralelizovaný, což jsem zatím asi neviděl) probíhá asi takhle:
file loading ..... cpu zpracovává ... file loading ..... cpu zpracovává ... file loading ..... cpu zpracovává ... repeat
Už PCIe3 disky tak strašlivě epicky moc přerostly výkonem CPU, že od té doby co mám Samsung 970 na něm hrozně zřídka vídám vytížení disku nad 20%, i při kompilacích obrovských projektů se to většinou drží tak na 3-10% s tím, že to prostě celý brzdí pomalej procák. JEdiný co disk vytíží víc, je windows update a zároveň instalace nějakých velkých softů (Visual studio apod).

Schválně si zkus spustit task manager na pozadí, pak pustit tu svou hru a až se načte, shodit to na pozadí a podívat se na vytížení SSD. Pokud nebude celou dobu na 80-100% (jakože si myslím že nebude), tak tě vůbec nebrzdí SSD, ale CPU. Já třeba na 100GB Fallout76 čekám i 2 minuty, ale reálně SSD nic nedělá a čeká se na processing a servery.
Navíc ona ta hra možná má 100GB, ale to jsou všechny levely na 100h hraní, většinou se načítá jen pár GB na jeden level.
Nemá smysl vyhazovat úplně funkční v3 disk, a platit za předražený v4, ještě s AI příplatkem, jen abys na konci toho vůbec nepoznal žádnej rozdíl :) fakt si to vyzkoušej a klidně postni screen task manageru.
Dokonce na youtube jsou srovnání plotnovej HDD, SATA SSD a NVME, a i tam bývá rozdíl mezi SATA a NVME třeba 1-3s na celým loadingu hry.
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K

Quis custodiet ipsos custodes?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Octopuss píše: úte 10. úno 2026, 12:30 Mimochodem nevím, jestli je to specifikum konkrétních desek od konkrétních výrobců, ale v poslední době jsem trochu prohazoval hardware a po docela dlouhý době tápání ve tmě zjistil, že B650 a B850 desky (zkoušel jsem tuším pět modelů od tří značek) v prvním M.2 slotu nedetekují gen3 SSD. Prostě se v BIOSu nezobrazí. Možná je to nějakej AGESA bug nebo co já vím, protože v nastavení slotu jdou manuálně vybrat rychlosti od gen2 to gen5, ale pokud je SSD starší než gen4, prostě se nedetekuje, což je pěknej ojeb. A soudě podle nula výsledků hledání podle všech možných klíčových slov to nejspíš nikdo neví, protože zřejmě málokdo takhle starý SSD používá na současným hardwaru.
Tohle je věc konkrétních SSD a firmware versus bios, neni to o generaci PCI-E. A neni to záležitost jen téhle platformy, třeba ZEN3 refreshe, 5700X3D třeba, byly známý problémama s tim M.2 slotem co jde z CPU u spousty desek. Já mam doma tunu SSD a žádné z nich na mym Asus X670-P tenhle problém nemaj. Na jednom jedu přes redukci 1,5TB GEN3 Optane a na druhym 15.36TB Micron 9300PRO, opět bez problémů. V práci v GEN3 máme tunu starších Samsungů od 960EVO po 980 a nikde žádnej problém. V druhym kompu je Prime B650-PLUS a rovněž stejné chování. Jedinej SSD se kterym mam problémy je jeden historickej U.2 sandisk kterej se nemá rád s moderníma AMD platformama. Na Ryzenech mi startuje jen cold-boot, (po restartu se nechytá a aby startoval tak i tak slot musí bejt max v GEN3 a ještě s vypnutym ASPM) a na boarcdech pro epycy se nechytá vůbec. Pak mama ale ňákej šílenej slotovej 3,2TB MLC Sandisk někdy z r 2015 a ten je stále kompatibilní plně, je to prostě o FW versus bios, hardware je plně zpětně kompatibilní.

Jinak u načítání her fakt nečekej rozdíly. Naopak, až ta svině zdegraduje a ta hra tam bude nainstalovaná delší dobu, tak může bejt v praxi ono čtení i pomalejší jak u toho starého 970PRO a to je přesně to před čím jsi vyrován. Já dokonce v kompech co stavim většuinou jedu SSDčka přeplý jen do GEN3 modu i když podporujou více, protože tam neni co získat, v praxi rozdíl 0 a hezky to pak méně topí, a když člověk potřebuje třeba použít risery a tak, tak je obecně méně problémů s GEN3.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne úte 10. úno 2026, 13:44, celkem upraveno 1 x.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Octopuss píše: úte 10. úno 2026, 12:22 .....
Na začátku jsem tady psal s tím, že ty data NEBYLY čitelný! A to u SSD které bylo v PC, které bylo v serverovně, a běžělo 24/7, takže se náboj nemohl ztratit. Pokud ti to přijde ok a že je to nereálný, tak asi dobře pro tebe no.

A ta teorie s Gen3 a hrama je... směšná.

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Problém je také že ono to má tendenci to samo sebe maskovat. Protože erozí trpí primárně sektor co je vedle toho kde se čte (ona větší hustota moderních NAND s timhle souvisí), tak obvykle ty data které člověk čte deně bejvaj až ty poslední co jdou. Tzn měl jsem situace vyhnilejch 870EVO 1TB třeba, kde bylo 60% plochy nečitelnejch a OS stále bootoval a user si ničeho nevšimnul... dokud nechtěl použít plugin co rok nezapnul a pak mě volal na support že se mu rozbily pluginy do Mayi... jo... kéž by. Když jsem mu pak řekl že SSD je dead a 60% dat na něm už je dávno corrupted tak mi nevěřil.

Většinou si toho user všimne až když něco přestane fungovat (kolikrát tu věc nebo celej komp reinstalujou a myslej si že to nebyl problém v hardwaru) a nebo nastane zpomalení na jednotky MB/s co už je na provozu cejtit. Do té doby při běžné činnosti user nemá šanci poznat zdali SSD čte 7GB/s nebo 200MB/s, proto je kupovat rychlé konzumní SSD naprostej joke.

V praxi ta degradace, když nemáš BFU use-case ale poznat je. Měl jsem lehce zdegradovnaej Solidigm P44PRO co četl kolem 1-1,5GB/s a když jsem z něj loadoval 400GB LLM model do RAM, tak disk load byl cca 70% a trvalo to. Po refreshi disku když četl všude nad 6GB/s byl load 30-40% a LLMko se načetlo 2x rychleji. Tzn kdo rychlé disky fakt potřebuje tak konzumní SSD prostě nejsou řešení. Řekl jsem fuck it, všechno to rozprodal a i druhýmu kompu sehnat 15.36TB U.2ku z ebaye dokud byly za dobrý ceny.
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“